fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:92/187)

Czekoladowe babeczki Gellwe 154

gotowe ciasta z paczki? Zdradzę Wam, że mam na nie całkiem inny pomysł niż podano na opakowaniu:) O szczegółach już wkrótce...  A na razie (po raz drugi w moim życiu:)) skorzystałam z "gotowca" na babeczki. Synek był nimi tak zafascynowany, że postanowiłam przygotować je tak jak podaje producent. Myślę, że są bardzo fajnym produktem dla dzieci, ponieważ prawie całkiem(...)połączyć z dwoma jajkami, olejem i wodą. Miksować przez około dwie minuty, aż składniki się dobrze połączą. Następnie dołączone do opakowania papilotki ułożyć w foremce na muffiny i nałożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek, czyli około jednej łyżki. Piec ok. 16-18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 150ml zimnego mleka,    krem jagodowy dołączony do opakowania, czekoladowe kamyczki

Z miłości do słodkości
MALINOWA MANIA 156

niejednego z Nas z dzieciństwa. Teraz to ja robię ją swoim synom i przyznaję, że lubię taką na gęsto podaną z musem owocowym, z owocami. Przy sobocie postawiłam na fajny deserek właśnie z kaszą manną. Z malinami smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie koniecznie, robi się błyskawicznie.  Składniki: 1,5 l mleka 3 szklanki kaszy manny 1 kostka margaryny cukier puder(...)manny, na to herbatniki, ciemna masę z kakao, herbatnik. Maliny zasypujemy cukrem, zagotowujemy aż maliny rozmiękną. Tak przygotowane wykładamy na herbatniki.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, przestudzone wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 276

słodkiego. Ale wracając do tematu, dzisiejsze śniadanko do prosta i bardzo fajna propozycja dla dorosłych i dzieci- mojemu chrześniakowi smakowało wybornie. Potem spytał mnie: Ciocia Ty jadasz takie pyszności codziennie? heheheh Tosty francuskie to idealne rozwiązanie wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie tosty francuskie

SMYKWKUCHNI
szybkowar-dżemik jabłkowo-wiśniowy... 179

wymusić spuszczanie powietrza nadmiar soku odlać i będzie po dolaniu wody fajny sok kompotowy do picia wsypać żelfix, blenderm zmiklsować i doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić, postawić słoiki na denkach do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu domowy dżemik na zimę do naleśników, tostów, ciast............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Nowe czekolady Terravita 70 % 176

już sięgam po czekoladę bez nadzienia to najczęściej taką. Jak robię ciasto i chcę z polewą, to też zawsze pada na gorzką. Nie trzeba się na jej temat chyba wypowiadać, bo każdy zna, ja lubię. 5. Czekolada gorzka z crunchy i owocami - świetna, chrupiąca, dla mnie rewelacja :)) Fajnie wszystko skomponowane, czekolada smakuje super :)) 6. Czekolada gorzka ze skórką pomarańczową - kolejna

kruche babeczki
Naleśniki zapiekane z białym serem i sosem budyniowym 184

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Szukałam jakiegoś fajnego sposobu na zapiekane naleśniki i nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Zmodyfikowałam kilka przepisów i tak powstał mój własny. Naleśniki są puszyste delikatne, a sos budyniowy rozpływa się w ustach. (około 9 sztuk) Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki (można nieco mniej

Di gotuje
Moja Wuzetka 223

Udało mi się kupić śmietanę cukierniczą. Byłam ciekawa jej smaku i konsystencji. Postanowiłam użyć jej własnie do wuzetki. Śmietana jest już słodka i fajnie się ubija

Ewa w kuchni
Pancakes II 166

się w tonach cukru, przetworzonym jedzeniu, tłuszczach utwardzonych i wielu jeszcze niefajnych rzeczach. Natomiast są dwie rzeczy, które w USA ratowałyby mi życie, mianowicie dobre masło orzechowe (takie bez soli, cukru i tłuszczów utwardzonych, a mają takie) i pancakes. Ale też nie takie klasyczne z cukrem w cieście, tylko w nieco odchudzonej wersji, którą lubię serwować mojemu starszemu siostrzeńcowi

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułgarska Banica wersja wegańska 164

mnie nadaje się idealnie na zabranie na przysłowiowego girlla bo fajnie się „kupy” trzyma . Składniki: 500 g przesianej mąki pszennej 1 banan 150 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy/oleju pęczek zieleniny dowolnie: bazylia, koperek, oregano, tymianek (to samo zielsko zastosować w farszu) Przygotowanie ciasta: Banana zblendować razem z zielskiem, na taka oto breję : Mąkę przesiać

greenscarf
Kruche makowe gwiazdki 251

Kruche, makowe świąteczne ciasteczka. Delikatne, chrupiące. Fajna zabawa dla dzieci. Moje kreatywne dziecko stworzyło kruche makowe dinozaury, więc co kto woli.  Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com We wtorek korzystając z dnia wolnego w pracy postanowiłam wziąć się za pieczenie. Najpierw zagniotłam ciasto, wstawiłam do lodówki i pojechałam na poszukiwania foremek w kształcie gwiazdek. Na ciasto zużyłam

apetytnapieczenie
Jednorazowe? Wcale nie musi być na jeden raz ... 131

Kiedy skończy się w domu sól albo pieprz, a kupiliście  młynek w zwykłym supermarkecie, zadbajmy o ekologie i użyjmy go jeszcze raz :) Niemożliwe? - wszytko jest

Niezły Młynek
Naleśniki z MANIOKU bez mleka i jaj 236

dobry start tuż po przebudzeniu. Maniok to korzeń o dużej ilości łatwostrawnych węglowodanów, błonnika i zbilansowanej ilości minerałów. Użycie mąki z niego daje naleśnik lekko gumowaty ale w fajny sposób, jest elastyczny, kleikowaty ale nie tak "mączny" jak np. gdy przesadzimy z mąką pszenną. Można odczuć lekkość przy jedzeniu takich naleśników. Polecam spróbować z owocami i zapraszam do przepisu(...)osób Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: Mleczko kokosowe 400ml Mąka z manioku 3-4 łyżki płaskie (dajemy tyle aż przy miksowaniu zobaczymy konsystencję jak przy standardowym cieście naleśnikowym) Nasiona babki jajowatej i płesznik 1,5 łyżki Cukier brzozowy 2 łyżki Olej Przygotowanie: 1/ Mleczko z puszki dajemy do kąpieli wodnej do wrzącej wody - czekamy aż się rozpuści 2/ Mleczko

Kuchnia PROzdrowotna
Babka na oleju z lukrem z kiwi 190

Babka na oleju z lukrem z kiwi Dziś mam dla Was przepis na Wielkanocny wypiek. Jest to wilgotna Babka ucierana na oleju. Babka jest o tyle ciekawa, że ma fajny lukier zrobiony na bazie kiwi. Zachęcam do zrobienia, ponieważ jest bardzo smaczna, długo utrzymuje świeżość i jest prosta w wykonaniu. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na formę 2 litrową: 5 jajek(...)zostanie całkowicie rozpuszczony. Cały czas ubijając powoli stróżką wlewać olej. Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy oraz skórkę z owoców. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Polać lukrem. Składniki na lukier: 1 małe kiwi (do lukru

moj przepis na
Pierniki (na północ i wschód od Śląska występują pod taką samą nazwą ;) 153

kakao, cuker i prziprawy. Potyn zr ō bcie sie tam małoł 23 dziura, wsujcie 24 tam soda i polyjcie j ō m 25 łoctym- bydzie sie fajnie warz ō ło. 26 Pośrodku tyj miski wbijcie jajca, wlyjcie mlyko i och ō dz ō ny 27 syrop. Tera sie zacznie zabawa ze urołbianiym. 28 Nojprz ō d 29 urobiejcie(...)blachy (dejcie na nie papi ō r do pieczynioł), trocha m ō nki do podsypywania, nudelkula 32 i jako stolnica. Wejście sie k ō nsek 33 ciasta, posypcie na stolnica i nudelkula trocha m ō nki i rozwałkujcie sie te ciasto tak na 0,5 cm. Tera powyciskejcie sie w nim jake tam mołcie 34 forymki, pierniki na blacha

Chop w kuchni
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 224

wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni!  Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm) 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru

Walijskie Pichcenie
nowy pomocnik 181

porobiliśmy... Było tak " jak to między piekarzami"   Ciasto wyszło i to  bardzo eleganckie :) Pulchne, mięciutkie i sprężyste.... Potem niesamowicie wyrosło, chyba dlatego, że dziecko tyle serca i wysiłku włożyło...:) Gdy już wyrosło, to już wzięliśmy się za nie :) ... Angelika oprócz klasycznych bułek, ukulała jeszcze fajnego  precelka :) Widzę, że jak tak dalej pójdzie

chleba naszego
bułki 147

sól...znowu zakrywamy i odstawiamy na minimum pół godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i "kulamy" bułki. Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli nie to wodą z cukrem i nacinamy. Tak przygotowane buły pieczemy 30 min w 200st. C. Pachnie chlebem cały dom :)  Po ostudzeniu mamy fajne domowe pieczywo, które upieczone wieczorem...rano jest nadal pyszne. Można

chleba naszego
Indyjski smażony chlebek 179

indyjski smażony chlebek. Idealny do dań z curry. Smak fajny, będę go robiła na pewno częściej jako dodatek do różnych dań, nie tylko indyjskich W oryginale nazywa się ten chlebek – „czerwony chleb”.   Do miski wrzucić mąkę, pokruszone drożdże, sól i ciepłą wodę. Dokładnie zagnieść jak drożdżowe ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki wysmarowanej

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 176

podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam). Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają fajne koszyczki) i posypywałam kruszonką. Piekłam pół godziny w 180 stopniach

Kulinarny Pamiętnik
Red Velvet Cupcakes 177

razu go nie wypróbowałam. Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego więc użyłam fioletu i wyszedł równie fajnie. Na walentynki jednak polecam kolor czerwony J   Red Velvet Cupcakes

Mania Gotowania
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 217

dzielimy na 3 części, każdą część wałkujemy na duży prostokąt. Na cieście rozprowadzamy pędzlem troszeczkę roztopionego masła, nadzienie, rolujemy, i odcinamy nożem około 5-7 cm kawałki. Odwracamy i układamy na blaszce, niezbyt ciasno bo bułeczki urosną. W trakcie pieczenia, połączą się ładnie i będzie można każdego ślimaczka fajnie odrywać od całości. Pieczemy 45 minut w temperaturze 220 stopni

SMYKWKUCHNI