fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:94/187)

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 209

wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni!  Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm) 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru

Walijskie Pichcenie
nowy pomocnik 164

porobiliśmy... Było tak " jak to między piekarzami"   Ciasto wyszło i to  bardzo eleganckie :) Pulchne, mięciutkie i sprężyste.... Potem niesamowicie wyrosło, chyba dlatego, że dziecko tyle serca i wysiłku włożyło...:) Gdy już wyrosło, to już wzięliśmy się za nie :) ... Angelika oprócz klasycznych bułek, ukulała jeszcze fajnego  precelka :) Widzę, że jak tak dalej pójdzie

chleba naszego
bułki 129

sól...znowu zakrywamy i odstawiamy na minimum pół godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i "kulamy" bułki. Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli nie to wodą z cukrem i nacinamy. Tak przygotowane buły pieczemy 30 min w 200st. C. Pachnie chlebem cały dom :)  Po ostudzeniu mamy fajne domowe pieczywo, które upieczone wieczorem...rano jest nadal pyszne. Można

chleba naszego
Indyjski smażony chlebek 161

indyjski smażony chlebek. Idealny do dań z curry. Smak fajny, będę go robiła na pewno częściej jako dodatek do różnych dań, nie tylko indyjskich W oryginale nazywa się ten chlebek – „czerwony chleb”.   Do miski wrzucić mąkę, pokruszone drożdże, sól i ciepłą wodę. Dokładnie zagnieść jak drożdżowe ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki wysmarowanej

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 163

podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam). Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają fajne koszyczki) i posypywałam kruszonką. Piekłam pół godziny w 180 stopniach

Kulinarny Pamiętnik
Red Velvet Cupcakes 156

razu go nie wypróbowałam. Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego więc użyłam fioletu i wyszedł równie fajnie. Na walentynki jednak polecam kolor czerwony J   Red Velvet Cupcakes

Mania Gotowania
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 200

dzielimy na 3 części, każdą część wałkujemy na duży prostokąt. Na cieście rozprowadzamy pędzlem troszeczkę roztopionego masła, nadzienie, rolujemy, i odcinamy nożem około 5-7 cm kawałki. Odwracamy i układamy na blaszce, niezbyt ciasno bo bułeczki urosną. W trakcie pieczenia, połączą się ładnie i będzie można każdego ślimaczka fajnie odrywać od całości. Pieczemy 45 minut w temperaturze 220 stopni

SMYKWKUCHNI
Oktoberfest w Lublinie? 195

może w Niemczech kryzys i przenieśli imprezę do Lublina. Niemniej jednak, stwierdziwszy iż warto zerknąć wgłąb tego wydarzenia, zjawiłem się zwarty i gotowy na miejsce. Odczucia Po pierwsze - fajny pomysł, czemu nie?! No może nie ma co porównywać wydarzenia do niemieckiej wersji, no bo przecież nie widziałem ani jednej Helgi niosącej w swych dłoniach jak bochenki chleba tuzina kufli(...)mleka z kminkiem). Nie zabrakło także różnych ciast, chleba ze smalcem itp. produktów.  Po czwarte - pomyślano także o osobach z dziećmi - jest mały placyk zabaw, w których urwisy mogą się wściekać co nie miara, my. Była także muzyka na żywo, trochę smętna ale była - do poprawy.  I tak na przyszłość - fajna inicjatywa sama się nie sprzeda

Right Behind The Kitchen
Świąteczny Kulebiak! 167

winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 x opakowanie ciasta francuskiego pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Wrzucamy grzyby do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc, żeby zmiękły. II dzień: grzyby zostawiamy w tej samej wodzie i gotujemy(...)40minut. Grzyby przekładamy do miski, ale wodę ZOSTAWIAMY. Kapustę kiszoną (jeśli to konieczne) szatkujemy, wrzucamy do garnka, podlewamy 2 szklankami wody z grzybów (nada jej to fajny aromat i kolor), dodajemy liść laurowy (x 2), kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy ok. 20 minut.* Ostygnięte grzyby kroimy w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę

Kitchens Alphabet
Jogurtowa pianka z letnimi owocami 393

Dokładnie o tej porze miałam sobie siedzieć z mężem mym na kanapie, we wrocławskim apartamencie i popijać jakieś fajne wrocławskie piwo kraftowe. Zamiast tego siedzę przy

gotować!
Light sernika na zimno 138

coś słodkiego do kawy , wpadłam na pomył aby przygotować lekki smaczny sernik na zimno , za oknem jest strasznie gorąco , więc takie zimnie rozwiązanie jest jak najbardziej wskazane , smakuje bardzo fajnie , choć jest to light , zapraszam do wypróbowania . Składniki  ( Tortownica 32 cm )    4  kubki serka homogenizowanego ( light ) (naturalny) 1 paczka biszkoptów   1 szklanka ksylitolu(...)tortownicy , dwa razy uderzam porządnie o stół , aby nasza masa dobrze się ułożyła , na wierzch układam parę biszkoptów , posypuję brokatem jadalnym .  Dla chętnych można wylać galaretkę . Kiedy nasze ciasto mamy gotowe , wkładamy na kilka godzin do lodówki .   Kiedy ciasto nam zastygnie , możemy podawać

Mój Smak
TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 104

temu na blogu Izy – klik wreszcie doczekała się publikacji. Babka na białkach ma różne opinie. Jest dość sucha (mi to akurat nie przeszkadzało) i niezwykle „lekka”. Fajna propozycja na Wielkanoc. TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 7 białek 1 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl mąki + 1 łyżeczka 3/4 szkl oleju 4 łyżki wody(...)Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do białek. Wlać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej mak. Do ciasta makowego, białego i kakaowego dodać po kropelce ulubionego aromatu

Pieguskowa Kuchnia
Wuzetka porzeczkowa 172

wuzetka w wersji porzeczkowej. Jest bardzo dobra, moja rodzina orzekła że lepsza niż tort. Szybko się ją robi, ale dobrze jest biszkopt przygotować dzień wcześniej. Konfitura porzeczkowa nadaje jej fajnego smaku lekko kwaskowego.Ciasto z akcentem alkoholu. biszkopt kakaowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g mąki tortowej 3 łyżki kakao krem(...)dodaję po jednym żółtku i mieszam mikserem ale nie ubijam już za długo tylko do połączenia żółtek. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia mieszam. Przesiewam i  dodaję stopniowo do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładam od spodu papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół

wesoła kuchnia
Kuchenne akcesoria w mojej kuchni 143

półce. Idealnej wielkości, bardzo praktyczne kuchenne akcesoria! Kuchenne akcesoria to fajny prezent dla osoby , która lubi gotować. Dostałam kiedyś w prezencie regulowany wałek. Wałek jest 50 cm długi co jest dużym plusem. Na końcach wałka znajdują się 4 kółka, przykręcone plastikową śrubą. Przykręcając wybraną parę kółek można wałkować ciasto od 2 mm do 10 mm grubości. Taki wałek jest bardzo

codojedzenia
Proste bezy 232

robiłam z myślą o Dniu Mamy, to po ciasteczkach kolejne fajne słodycze, które można zrobić wcześniej i pięknie prezentują się w przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :) Składniki: 2 duże białka 120 g cukru szczypta soli + opcjonalnie

Ciastkozercy