puszyste i mocno jabłkowe, a w dodatku mają fajne kształty! D o ich smażenia używam foremek silikonowych, dzięki którym mamy ciekawie wyglądające racuszki i nie tylko dzieci je uwielbiają. Bo któż by nie chciał dostać serduszka-racuszka? Składniki: Zamiennik jajka: 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 szklanka mleka
Lamarida.pllodówce. Ja musiałam go spożytkować, ponieważ do ciasta Wiśnie na czekoladowej poduszce kupiłam aż dwa opakowania, tak dla zapasu. Wiśni w kompocie zresztą też mi zostało, więc sytuacja idealna. Nie będę się dużo rozpisywać: deser szybki i łatwy w przyszykowaniu, jest więc idealnym deserem dla gości. Smak kawy fajnie się przełamuje z czekoladowym kremem. A sam krem z kolei
Relaxtimepasta i będzie pysznie. Zawsze też fajnie się sprawdzają serowe słone paluszki z kminkiem czy też serowe ciasteczka z pastą łososiową . Niedługo sobota, więc będzie je można upiec i wypróbować, a przy okazji zaskoczyć przyjaciół i gości 😊. Domowe krakersy z czarnuszką Czas przygotowania: 90 minut Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego
Kulinarne przygody Gatityciepłych opowiadań , więc i tym razem - w bardzo fajny sposób udało mu się przedstawić przygody bohatera, a w historyjki ciekawie wpleść motyw jedzenia oraz wspólnego gotowania . Po każdym opowiadaniu umieszczony jest przepis z instrukcją "krok po kroku" - jak przygotować daną potrawę. Oprócz klasycznego opisu znajdziemy też wersję obrazkową . Sekretne ciasto Babci Tappiego, placki ze Słonecznej Polany, naleśniki, po których
Di gotujePieczemy około godziny w 180 stopniach. Zimne ciasto dekorujemy polewą, gdzie więcej wskazówek jak ją zrobić jest ----> TU . Gdy na dworze mamy upał polecam połowę cukru zastąpić cukrem żelującym. Będzie się dużo lepiej trzymać. Powinnam chyba podziękować panu Wojtkowi, bo dzięki niemu udało mi się stworzyć coś naprawdę fajnego idąc po najmniejszej linii oporu. Mam nadzieję
Dieta moja pasjaJARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART Dobra tarta – fajna sprawa. Nie ma z czym dyskutować. Z tartą, tak naprawdę, jest jak z pizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty, a ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy
Martyna Cooksopowiadając o poszczególnych daniach, które przygotowała na nas restauracja. Fajnie jest posłuchać osoby, która wie o czym mówi, pasjonuje się kuchnią indyjską i potrafi opisać jak powstają dania w jej restauracji. A oto nasze menu: Na wstępie Dim Sum , indochińskie pierożki z nadzieniem z kurczaka Samosa , chrupiące pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem ziemniaczanym, zielony groszkiem i przyprawami Hommos , pasta
Kulinarne przygody GatityKupiłam dziś białe porzeczki do ciasta i sporo mi ich zostało, a że nie było chętnych do ich skonsumowania stwierdziłam, że coś z nich wyczaruję... Szkoda, aby się zmarnowały! Tak więc zaświtał mi pomysł żeby zrobić z nich dżem albo konfiturę, ale wpadłam na pomysł, że fajną nowością w moim domu byłaby GALARETKA, np. do kanapek z masłem orzechowym
Zainspiruj się kuchniąupieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej typ 650 200 g mąki orkiszowej razowej 8 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli 200 ml letniej wody 200 ml letniego mleka 3 łyżki oleju Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia
Moje domowe kucharzenieKochani ja już czuję wiosnę i powiem, że trochę nawet zaczęłam uważać na to co jem. Może nie do końca jestem na diecie jak to ja
Niezły MłynekWitam Kochani tego jesiennego popołudnia Jako, że ostatnio było sporo słodkości, czas na coś nie słodkiego :P Wraz z nadejściem jesieni mamy do dyspozycji warzywo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupiec 40-45 min w 180* C Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i dla niektórych, może wydawać się mało słodkie, ja dla osłodzenia podaje posypane cukrem pudrem, ale to jedynie dla dzieciaków. Sama uwielbiam bez dodatków. Oczywiście ciacho można urozmaicić przyprawami, wanilią, cynamonem, kardamonem, a nawet co bardzo fajnie ostatnio zagrało, miętą. Polecam bo jest pyszne
FarmażonyKupiłam sobie silikonową foremkę, taką fajną, porcjowaną. Kiedyś się zarzekałam, że sama silikonowych foremek nie kupię, ale jak ktoś mi podaruję, to się nie obrażę :D Tym razem nie wytrzymałam :) Jako, że nas mało w domu, to taka porcjowana jest świetna! I nadaje się nie tylko do ciast, ale również do dań wytrawnych - i to jest bomba! :) Danie na śniadanie
Szczęśliwa kuchniaspróbować troszkę czy nam smakuje, i ewentualnie doprawić. Gdy ciasto urośnie, przerabiamy je, i odrywamy kawałek, wałkujemy dość cienko, i kroimy na kwadraty, jeśli chcecie pierożki trójkątne, lub na koła, jeśli pół okrągłe. Na środek dajemy trochę farszu i składamy na pół, brzegi sklejamy dokładnie, i mozemy zrobić widelcem wzorek-fajnie wygląda. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKochani ostatnio mieliście okazję zapoznać się z książką "Ryby są Super" recenzja tutaj . Dzisiaj wzięliśmy książkę w obroty i przedstawiamy świetny przepis Doroty Wellman
Niezły MłynekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj zapraszam was po przepis na pizzę o nazwie korona, która nie tylko fajnie wygląda, ale i
Marta GotujeCiasto powstało w wyniku zorganizowanej przez jeden z portali kulinarnych akcji testowania przepisów wybranego użytkownika. Jest naprawdę szybkie, łatwe i całkiem smaczne, a przepis wart wielokrotnego powtarzania, ale już z mniejszą ilością proszku do pieczenia, którego posmak na języku nieco mi przeszkadzał. Fajną modyfikacją byłoby wymieszanie jabłek ze śliwkami, które też doskonale komponują się z cynamonem :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytygryczane placki z jabłkiem (w cieście), podane z resztą jabłka i masłem orzechowym~ Ale ja dawno placków nie jadłam... ;) Wracamy do szkoły... Nie mam wcale ochoty - 3 sprawdziany na powitanie... W dodatku z matematyki nic nie ogarniam, bo na ostatnich lekcjach mnie nie było >.< Są tu jacyś fajni wege pasztetów? Jeśli tak - zapraszam na chili&sugar
breakfast of dreamslepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki
Symfonia smakowakoniec dodajemy drobno pocięte pomidory. Masę przekładamy na ciasto. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś nie musi uważać na liczbę kalorii dodaje do tego tarty ser. Wylewamy masę jajeczno- śmietanową na tartę i dekorujemy jej wierzch ognistą przyprawą (nada to jej nie tylko fajnego smaku, ale również uroku). Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Wielki apetytKupiłam sobie silikonową foremkę, taką fajną, porcjowaną. Kiedyś się zarzekałam, że sama silikonowych foremek nie kupię, ale jak ktoś mi podaruję, to się nie obrażę :D Tym razem nie wytrzymałam :) Jako, że nas mało w domu, to taka porcjowana jest świetna! I nadaje się nie tylko do ciast, ale również do dań wytrawnych - i to jest bomba! :) Danie na śniadanie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compomysł sam zaświta mi w głowie. Pomyślałam, że fajnie będzie coś takiego zrobić tym bardziej, że na stronach kulinarnych powstają akcje na Halloween. Stwierdziłam, że też chciałabym umieścić, tam coś od siebie. Przekonały mnie do tego te wszystkie niesamowite wpisy, które już się tam znalazły. A więc do dzieła. Składniki: Ciasto 4 jajka szklanka maki + taka porządna łyżka szklanka cukru
Moje pyszne gotowanie