każdym razem wołałam o dokładkę! Dziś mam dla Was przepis jednak nie na kopytka , a na leniwe – czyli takie z dodatkiem twarogu. Podane z przyrumienioną cebulką są fajnym pomysłem na szybki obiad! Czym się różnią od tradycyjnych leniwych? A no napewno tym , że przyrządziłam je odciskając wzorek widelcem , jak w przypadku kluseczek gnocchi. SKŁADNIKI: * ugotowane ziemniaki(...)łyżek * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * sól – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowane ziemniaki mielimy razem z twarogiem. Dodajemy jajka, sól i przesianą mąkę. Szybko zagniatamy gładkie , zwarte ciasto 9 jeśli się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki ). Dzielimy na 4 części ( dla wygody ) i z każdej formujemy wałek. Kroimy ukośne kawałki. Każdy delikatnie spłaszczamy widelcem. Gotujemy we wrzącej
Ostra na Słodkociasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej. Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy. Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w całym domu. Takie ciasteczka są fajnym pomysłem na imprezową przekąskę , albo coś do pochrupania przy piwku i meczu. Polecam! Nie tylko panom ;) SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól(...)DODATKOWO: * olej – 300 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy kminek i suszoną cebulkę. Wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ok. 6 mm i ostrym nożem wycinamy romby. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy ciasteczka na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy
Ostra na SłodkoDziś zapraszam Was na dietetyczny jogurtowiec (sernik) na zimno z czarną porzeczką. Deser został przygotowany z jogurtu naturalnego, bez dodatku sera ani tłuszczu. Jest bardzo lekki
Kulinarne przygody GatityBezy.... to jedna z ukochanych słodyczy mojego syna. Dokładnie ukochanych, bo zawsze znikają w oczach. Ile nie ususzę, tyle znika. Tym razem tak sobie wymyśliłam, że
Blondynka GotujeWitajcie, któż z Nas nie lubi pizzy, prawda? Jest fajną opcją na kolację czy obiad - oczywiście w tej zdrowszej wersji. Jak ją przygotować? To bardzo proste - wystarczy zmienić kilka składników w jej tradycyjnej postaci i danie gotowe. Ja zamieniłam mąkę pszenną na razową żytną, dodaję kilka warzyw i mięso na przykład pieczoną pierś z kurczaka oraz domowy sos pomidorowy(...)podanej porcji wychodzą 4 duże pizze - ja jednak robię mniejsze czyli pizzerinki. Szczegóły poniże j:) Składniki na ciasto: - około 1 kg mąki żytnie - 10 dag drożdży - 0,5 litra wody letniej - 1 łyżeczka soli morskiej - odrobina cukru Wykonanie Do dużej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, cukier oraz odrobinę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie
Health-Fit-Lifeskładników i trochę cierpliwości przy kulaniu :). U mnie zamiast zmielonych migdałów drobniutko posiekane orzechy włoskie. Następnym razem zrobię tak, jak w oryginale, bo pomimo że orzechy fajnie chrupały pod zębami, to z wyglądu nie odzwierciedlały tych sklepowych. Polecam jednak zmielić migdały lub orzechy ;). Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1/4 szkl naturalnego kakao(...)łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Nic prostszego... wszystkie składniki wrzucić do miski, wyrobić palcami na kruszonkę i zagnieść ciasto w kulę. Teraz troszkę cierpliwości... z masy odrywać malutkie kawałeczki i formować z nich kuleczki. I tak do wykończenia całego ciasta. Kuleczki umieścić na blaszce
Nastoletnie Wypiekanie69zł. 5. Stojak do pieczenia kurczaka Bardzo lubię gadżety takie jak ten. Proste, ułatwiające pieczenie lub gotowanie. Ze stali nierdzewnej, z powodzeniem zastąpi butelkę, na której zwykle piekłam kurczaka. Fajny prosty pomysł :) Stojak dostępny jest tutaj KLIK , cena 13zł 6. Waga kuchenna Niezastąpiona w każdej kuchni. Teoretycznie można jej nie używać, można wyznaczać wagi i miary na oko, lecz(...)blogu) ważne by waga produktu była oznaczona dokładnie. Świetnie nadaje się do tego waga tego typu: Można dostać ją tutaj KLIK , cena 29zł. 7. Trójwymiarowa forma do pieczenia ciast Zakochałam się w takich foremkach od pierwszego wejrzenia. Świetny pomysł na wypieki świąteczne czy okazyjne. Ciasto upieczone w takiej foremce wygląda przepięknie, oryginalnie, na pewno wzbudzi podziw u gości. Wybrałam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegości u nas ostatnio bardzo często i jak na pieczywo drożdżowe dotychczas nam się nie znudził, a to już ogromny sukces, bowiem za pieczywem na drożdżach nie przepadamy. Bardzo fajna alternatywa dla urozmaicenia pieczywa na zakwasie , które choć u nas zdecydowanie króluje i nie ma sobie równych, to niekiedy warto urozmaicić menu. Choć robi wrażenie chleba jasnego, to mąki pełnoziarnistej(...)uzależnienie... ;-) Na przykładzie tego chleba widać, że tak naprawdę drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, co jest często powtarzanym błędem, ja nie dodaję go do żadnych chlebów, bułek, a ciasto zawsze świetnie wyrasta, chyba nawet szybciej niż z jego udziałem. Drożdże do wzrostu potrzebują tylko skrobi, czyli mąki, a ta jest. Dość luźna konsystencja ciasta powoduje jego szybki wzrost
Smaczne ZdroweBardzo fajna sprawa na imprezy. Małe, sycące, kolorowe, można dodać różne dodatki np. paprykę, szczypiorek, natkę pietruszki, pieczarki, zioła i przyprawy. Baza jest jedna, kotlety mogą wyjść bardzo różne w zależności od upodobań. Na około 10 kotletów Potrzebujemy: 2 duże filety z kurczaka pół papryki czerwonej 2 łyżki natki pietruszki 10dkg sera żółtego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki tymianku(...)łyżki mąki pszennej 2 jajka mleko ( do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego) S&P Będziemy potrzebować dużą miskę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (ok.1cmx1cm). Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz natkę pietruszki. Do miski trzemy żółty ser i wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, mąkę, majonez i pomału mleko, mieszamy aż ciasto będzie miało gęsta konsystencję. Dodajemy przyprawy, mieszamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/się nawet okruszek Te pierniczki zrobiłam z przepisu znalezionego na mojewypieki.com. Po upieczeniu jak wystygną robią się twarde – jak to pierniczki – ale i tak nawet takie twarde fajnie się chrupie. Teraz napiekłam z podwójnej porcji i mam nadzieję, że dotrwają do Świąt ;)! Pierniczki przepis – składniki: 55 dag mąki pszennej (+ekstra do podsypywania) 30 dag miodu(...)oczyszczonej przyprawa do piernika – około 60 g lub mniej 2 łyżeczki kakao Rozpuścić w rondelku masło, a jak przestygnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką, wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Po przestudzeniu robią się twarde
UgotujmyTo.plformie lekkiej, żeby zachęcić do zabawy gotowaniem i wywołać czasem uśmiech. Głęboko zakorzeniony wstręt do miar i sztywnych ram powoduje, że rzadko będą pojawiać się przepisy na wypasione ciasta i 45-piętrowe torty, ale za to kulinarny free ride będzie na porządku dziennym. Z racji tego, że Najcierpliwszy sprzeda Lady K za czekoladę, desery się pojawiać będą w formie prostej(...)każdemu odpowiada, a Najcierpliwszy ją wielbi. Najcierpliwszy posiada cechy gentlemana umiejącego zelżyć słowem, za co Lady chce lizać go po mózgu. Duet, którego nie powstydziłby się Monthy Phyton. Fajnie, że jesteście w naszym życiu, że gdzieś możemy Wam pokazać cząstkę siebie i swojego świata. Mamy nadzieje, że zostaniecie, czasem coś z nami ugotujecie, pośmiejecie się z nami i może gdzieś
ladykitchenNiestety, czuję wciąż ogromną niechęć do tego artykułu spożywczego i choć mam nadzieję, że to nastąpi, zajmie mi to sporo czasu. Ale wracając do warzywnego pasztetu, stanowi on bardzo fajną alternatywę dla wegetarian bądź wegan (po wcześniejszej, lekkiej modyfikacji) w ten wielkanocny czas. PASZTECIKI WARZYWNE Z SOCZEWICY /własny;/ 7 sztuk wielkości muffinki lub keksówka około(...)siekam, wrzucam do pozostałych. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego
W kuchni Karmel-itkimoże zmylić, a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak. Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: ok. 40 minut źródło : "gotujmy.pl" Składniki: 500 g mąki 3 jajka 2 żółtka 1/2 szkl. oliwy 2 łyżki cukru(...)masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy. Ciasto podzielić
Różne smaki w kuchnipodsmażyłam na klarowanym maśle i dodałam do mięsa. Wbiłam jajko, doprawiłam po swojemu (czyli duuuużo gałki muszkatołowej ) i dokładnie wymieszałam farsz. Wszystkie składniki na ciasto oprócz posypki wymieszałam i wyrobiłam ciasto. Powinno ono być sprężyste, plastyczne i nie kleić się do rąk. Rozwałkowałam na cieniutkie placki i za pomocą szklanki wykroiłam krążki pierogowe. Nałożyłam farsz, skleiłam. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół dopóki nie przypiekły się na złoto (ok. 30-40 minut). Podawałam z oliwą z oliwek. Bardzo fajny pomysł zarówno na obiad, jak i na przekąskę. Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową. Przepis na pierożki razowe również znajduje się na mojej stronie, więc zapraszam
Kate's KitchenKrok 2 Drożdże wyrosły,wbijamy jajo i dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, wyrabiamy ciasto mikserem ( końcówka hak) kolo 15 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką. Krok 3 Ciasto wyrosło, dzielimy je na 3 części i każdą cześć wałkujemy na prostokąt z którego wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką dżem i zwijamy rogalika. Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia(...)minut w 170 stopniach. Krok 4 Mielimy cukier , przekładamy do miseczki i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańcza, mieszamy i mamy lukier. Polewamy nim ostudzone rogaliki. Polecam bo smaczne i fajnie wyglądają
Różowa kuchnia