fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:117/187)

Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 537

pomocy filiżanki wytnij z ciasta francuskiego kółka. Na środku kółka umieść łyżeczkę farszu, następnie zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną(...)pomidorową czy kremem brokułowym.  Konkurs z Bonduelle - Wygraj bon zakupowy do Home&You! Razem z Bonduelle zapraszam do udziału w konkursie, w którym do wygrania są bardzo fajne nagrody: 1sze miejsce - bon zakupowy do sklepu Home&You na kwotę 150 zł, 2gie i 3cie miejsce - zestawy produktów Bonduelle. W komentarzu pod tym wpisem podaj swój pomysł

Chilli Czosnek i Oliwa
Mazurek Wielkanocny - kurczak 144

Inwencja Wielkanocna nadal trwa. Dziś będzie to kurczak. Fajnie wygląda i pysznie smakuje, dzieci mają radość a dorośli robotę.     Składniki: 200 g mąki krupczatki 140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 70 g cukru pudu 1 surowe żółtko Dodatkowo:  galaretka niebieska 1 łyżka + 1 łyżka cukru galaretka czerwona 1 łyżka + 1 łyżka cukru galaretka cytrynowa 5 łyżek(...)łyżek cukru kuleczki czekoladowe i truskawkowe Wykonanie: Do misy wsypujemy przesiana mąkę, dodajemy do niej posiekane masło cukier puder i żółtko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę . Po godzinie wyjmujemy i wałkujemy. Przykładamy szablon kurczaka i nożem kroimy. Pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach. Ostudzonego kurczaka dekorujemy. Lukier: mielimy galaretkę i cukier dodajemy odrobinę goręcej wody, mieszamy

Różowa kuchnia
Tartaletki z budyniem i truskawkami 97

Mama niedawno kupiła bardzo fajne foremki do tartaletek. Dziś wracając z pracy kupiła świeże truskawki. Nie są może tak dobre jak te nasze, które będą w czerwcu, jednak są smaczne. Składniki : 250 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli  60 g cukru  125 g zimnego masła budyń dowolny smak jaki lubimy, my użyłyśmy malinowego(...)świeżych truskawek  kilka listków mięty do ozdoby     Przygotowanie: Mąke, cukier, sól i masło, oraz jajko mieszamy razem na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Foremki natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 150 - 160 stopni około

Lili w kuchni
Chleb cebulowy 147

keksówek chleby. Mi chyba też zresztą. A dodam jeszcze, że przepis znalazłem na blogu Przepisy Ani . Blog niestety już od prawie dwóch lat nie aktualizowany, a szkoda, bo fajny. 400 g mąki pszennej 250 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 12 g świeżych drożdży 1 cebula No to tak: cebulę w miarę drobno siekamy i dusimy(...)podsmażamy trochę. Żeby zeszklić znaczy się. Uuff, w końcu właściwe sowo znalazłem :) No i studzimy. Jak wystygnie to razem z resztą składników do miski i uczciwie 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Przekładamy po tej godzinie do foremki (koniecznie kupcie sobie taką zajebiaszczą jak ja mam :)) i znów pod ręcznikiem na godzinę zostawiamy. Potem

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowy omlet 105

znoszę swojej pracy i tak wiem powinnam coś zmienić. Postaram się, bo szkoda mi życia. Najchętniej bym się przebranżowiła dlatego miło by mi było gdyby ktoś polecił mi jakiś fajny kurs/szkolenie lub studia podyplomowe z dietetyki najlepiej w Poznaniu ;) Składniki (jeden duży omlet): 2 jajka 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka suszonych drożdży 3 łyżki(...)drożdże oraz letnie mleko mieszamy powstałą mieszankę odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły "działać" ;) białka ubijamy na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy do białek drożdżową masę oraz żółtka ciasto wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię delikatnie przetartą olejem smażymy omlet dość długo na małym ogniu (na chwilę możemy przykryć patelnię pokrywką, wtedy góra się zetnie i będzie łatwiej nam obrócić

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 2085

Dzisiaj coś bardzo szybkiego i bardzo prostego, a zarazem zaskakującego smakiem ;) Dynia bardzo fajnie smakuje i wspaniale chrupie, kilka minut i gotowe :) Składniki: 1 połówka z piersi kurczaka (300-400g) 150g pestek dyni 1 dużej jajko 70g mąki 70ml mleka sól, pieprz 2 szczypty proszku do pieczenia olej do smażenia Filet rozcinamy na dwie części  i rozbijamy dość(...)cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano. Rozliczenie: Kurczak- 5,50zł Pestki dyni- 4,50zł reszta składników- 2zł Ziemniaki 0,5kg - 0,50zł Suma 12,50zł, dzieląc na 2 porcje

Czerwona Porzeczka
Piknik Smakoszy w Lublinie - relacja 158

Gryza . Początkowo wydarzenie miało odbyć się na Moście Kultury, ale z racji niesprzyjającej pogody (nieustającej ulewy) trzeba było przenieść się do budynku Centrum Kultury. I w sumie wyszło bardzo fajnie, bo było ciepło, a osoby zainteresowane zeszły się tłumnie do nowego miejsca. Na specjalne wyróżnienie zasługuje Magda - pomysłodawczyni i organizatorka. Ja na swoje przygotowania miałam mało czasu, ponieważ jeszcze(...)rano w dniu Pikniku i naprawdę ledwo wyrobiłam się ze wszystkim. Miałam swoje kryzysy, było sporo nerwów, ale udało się i jestem zadowolona z efektów. Moje menu: Tarta na cieście francuskim z boczkiem i pomidorkami Tartaletki z kabanosami i pomidorkami Muffinki czekoladowe z malinami Mini burgery z czerwonej fasoli Lemoniada z papierówek Nie wiedziałam jakiego zainteresowania się spodziewać, więc

Pasja Smaku
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 180

użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;) Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne(...)wydawało mi się to lekko zakręocne, ale w sumie nie jest takie skomplikowane - zastosowałam się do tych wskazówek). Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce. Chlebek wychodzi naprawdę fajnie, z pachnącą i chrupiącą skórką. Dzięki ukrytym dodatkom,  pysznie smakuje z samym masłem:) W kolejnym rozdaniu planuję do jego przygotowania użyć mąki pszennej razowej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Torcik czekoladowo - pomarańczowy 185

który poznaje świat, doświadcza, nabiera rozumu i wyciąga wnioski. Mam swoje wzloty i upadki, ale ciągle brnę naprzód. Mogę rzec, że jestem zadowolona ze swojego życia. Czasem jest zabawnie, fajnie, różowo, a czasem chce się wszystko rzucić w pizdu lub siąść na dywanie i po prostu się rozpłakać. Ale to jest życie. I dobrze jest, gdy się kręci(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około

W kuchni Katie
"Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli, bezglutenowa i zdrowa 270

Miałam problem z nazwaniem tego cuda. Na początku miała być fajna i nietypowa przekąska dla lubiących poeksperymentować i osób nietolerujących glutenu. Po zrobieniu i spróbowaniu jestem skłonna nazwać to bezglutenową pizzą. Smak kalafiora i marchewki jest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce(...)rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce  Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu): 1 średni kalafior 1 mała marchewka 125 g mozzarelli (ja użyłam light) 80 g wege parmezanu  1 jajko 1 ząbek czosnki 1/2 łyżeczki cząbru

Pora na pora i pomidora
Baletki z makiem (bitki z makiem) 132

weekendzie :). Tak więc dziś zapraszam na słodkości, czyli na baletki (bitki) z makiem, bo w końcu piątek. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, muszę przyznać, że wypiekł się udał fajnie, a więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasteczka są biszkoptowe, mięciutkie i pyszne. Smacznego! Składniki (2 blaszki pojedynczych biszkopcików): 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej(...)czym białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy powoli (koniecznie przesianą!!) mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z grubą, okrągłą nasadką i wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypujemy po wierzchu makiem. Pieczemy w temperaturze 180ºC

psgotujemy
Chleb z surowymi ziemniakami. 182

minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy,  jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej... Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia...minimum 30 min. Jak ciasto urośnie  dzielimy je na 3 foremki keksówki :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 st.C żeby podrosło / ~15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy, smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie .... Piekarnik(...)upieczeniu postukamy w spód chleba, powinien być głuchy odgłos:)  Jeżeli nie ma takiego, to dopiekamy na kratce 5-10 min. Wyszły 3 fajne, smaczne chleby, które znikają jak kamfora :)  Smacznego

chleba naszego
Kluski śląskie 102

Teraz przyszła pora na przyrządzenie klusek tylko z ziemniaków ugotowanych. Robi się je na prawdę bardzo szybko, a są bardzo ciekawą alternatywą dla zwykłych ziemniaków. Jest to tez fajna propozycja dla osób, które nie lubią wyrzucać jedzenia a mają problem z ciągłym nadmiarem ugotowanych ziemniaków. Kluski śląskie równie dobrze smakują same, jak i polane pysznym sosem. Polecam. Składniki(...)skórki i gotujemy do miękkości (można tez ugotować ziemniaki w mundurkach). Studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z jajkami i mąka. Doprawiamy do smaku solą. Ugniatamy elastyczne ciasto. Toczymy średniej wielkości kulki. W każdej z nich formujemy zagłębienie. Gotujemy w wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 45 minut plus gotowanie ziemniaków Koszt

Pobite gary Barbary
Grzybowa Owsianka Imbirowa 110

mówcie, że jeszcze nie próbowaliście wytrawnej owsianki! Jeśli nie to pora nadrabiać zaległości. Przekonaliście się do ciasta marchewkowego? Do ananasa w burgerze lub sałatce? Wytrawna grzybowa owsianka na pewno Was nie zawiedzie. Pewnie dla większości osób owsianka = słodkie śniadanie. Nie ma to jak łamać schematy. I to w tak pyszny sposób. Płatki owsiane gotowane na bulionie smakują obłędnie! Doskonały sposób(...)owsiankowe śniadanie w innym formacie niż zwykle. Polecam użycie brązowych pieczarek, bo moim zdaniem są bardziej wyraziste w smaku i doskonale pasują do tego dania. Są również twardsze, więc fajnie komponują się z miękką owsianką. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na płatki owsiane to kliknijcie tutaj -> klik

rabarbarowo
PLACKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I SZPINAKU 349

Kapusta pekińska zazwyczaj ląduje w surówce. Dzisiaj postanowiłam zrobić z niej placki. Eksperyment uważam za udany. Podawane z jogurtem, lub innym ulubionym sosem, są całkiem fajnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 150 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej 1 garść drobno pokrojonego świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii (użyłam greckiej) 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)sól pieprz olej do smażenia A jak to zrobić:  Warzywa wymieszać w misce. Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i mąkę. Całość wymieszać przy pomocy rózgi na jednolite ciasto. Do tak przygotowanego ciasta dodawać stopniowo warzywa i wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę mąki, jeśli za gęsta dolać

Kuchnia w opałach
Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi i ziarenkami Migdałowy przylądek 166

Witajcie :)               Ostatnio kupiłam fajne foremki do ciasteczek i oczywiście musiałam je wypróbować :) Zapraszam na pyszne kruche ciasteczka z przepysznymi  Powidłami śliwkowymi firmy  Orzech   oraz posypką z Prażonych ziarenek z Ziarenkowa  :)   Składniki : 3,5 szklanki mąki 2 cukry waniliowe 3 żółtka(...)proszku do pieczenia 1  szklanka cukru  Powidła śliwkowe , ja użyłam firmy Orzech   Ziarenka do posypania Migdałowy przylądek  Wykonanie : Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto , mikserem wyrobić na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść   , zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy . Wykrawać foremką

Sama słodycz i szczypta chili
Bułki śniadaniowe 93

właśnie na takie bułki miałem ochotę, na takie zwykłe jasne :) A te akurat nie do końca zwykłe będą, bo orkiszowe, ale za to jasne zupełnie :) Fajnie, polecam tę mąkę, fajna i smaczna jest - jak się okazało. No i zdrowa - jak to orkiszowa. A teraz już  pora na przepis (dodam jeszcze, że kolejny już raz zainspirowałem się blogiem Moje Wypieki(...)masła 15 g świeżych drożdży 280 ml mleka Masło rozpuszczamy w rondelku i czekamy żeby nieco ostygło. No i potem już wszystko razem do miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie znów przez kilkanaście sekund wyrabiamy i dzielimy ciasto na 12 części. Z każdej

Marder&Marder Manufacture
Własna książka kucharska ? To nic trudnego 106

wielkości czcionki, a także jej koloru. Naszą książkę możemy podzielić na rozdziały, w których będziemy zamieszczać swoje przepisy, u mnie są to: przystawki sałatki dania obiadowe desery i ciasta Po każdej zmianie kreator zapisuje dane, które zostały dodane. W tym momencie możemy zamknąć edytor i wrócić do pisania w innej chwili, bez obawy, że nasze przepisy znikną. Gdy zapiszemy już(...)dostawę. A po kilku dniach, dzięki  Printu  w Waszych rękach znajdzie się piękny album z wybranymi przez Was zdjęciami i przepisami. Tworzenie własnej książki kulinarnej to fajna zabawa. Możemy ja wydrukować dla siebie, ale będzie też super prezentem dla kogoś bliskiego. Z okazji imienin, urodzin, czy po prostu bez okazji, gdy chcemy podarować komuś prezent, w który

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety ziemniaczane 286

Dzisiaj prezentuje bardzo fajny obiad studencki. (albo jakiś inny posiłek, nic nie narzucam) Składniki: -0,5-1 kg ugotowanych ziemniaków -jajko -2-4 łyżki mąki -olej do smażenia -sól, pieprz, ostra papryka -bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki należy ugnieść lub jeśli są już zimne to zmielić lub z jakiś inny sposób przemienić w jednolitą papkę. Dodać do nich jajko i mąkę(...)odpowiadających nam proporcjach, nie może być za dużo jajka w stosunku do ziemniaków i mąki bo ciasto będzie zbyt rzadkie i nie uformujemy z niego kotletów. Dodajemy też przyprawy i wyrabiamy ciasto łyżką. Na płaskim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Zwilżamy lekko dłonie aby ciasto się nie lepiło i formujemy z niego kulki które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy

Tanie przepisy studenckie