mąką, masłem i brązowym cukrem. Na oprószonym mąką blacie rozwałko wujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Rozsmarow ujemy nadzienie i p osyp ujemy posiekaną czekoladą. Ciasto zwi jamy w rulon i tniemy ostrym nożem na 16 kawałków. Układać je , w odstępach , na prostokątnej blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykrywamy ściereczką(...)mujemy i gorące smarujemy podgrzanym syropem przy pomocy pędzla . Przykrywamy bułeczki ściereczką na 3 minuty (zapobiegnie to wysychaniu wierzchu w trakcie studzenia). A wiecie co jeszcze fajnego wydarzyło się wczoraj??? Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Dzieje kuchennej Wiewióryjakże pomysłowo i efektownie. SKŁADNIKI: paczka ciastek Oreo natyczka na kredkę lub cienki ołówek do wyciskania Wykonanie: Wykonanie jest proste i efektowene Najlepiej nadaja sie do tego oryginalne ciasta Oreo, których biała warstwa jest dość gładka i kremowa a dzięki temu łatwa do formowania. Łatwo jest też przez pokręcenie odzielić ciastka i nie pokruszyć ich. Próbowalam na podrabianych markach(...)wyciskaniem lekko zwilżyć pędzelkiem lub mlekiem białą warstwę, dzieki temu masa stanie się jeszcze bardziej miekka. To ułatwi wyciskanie. Można potraktowac też nadzienie jęzorem... jeśli wszystko pozostanie w rodzinie :). Fajnie będzie popisać się przed mamą, tatą lub kumplami. Fajnej zabawy !! Innym fajnym pomysłem na Halloween jest Zupa z pajakami. Przepis ten zamiesciłam w zeszłym roku. Zobacz jakie to proste
Sztuka gotowania w/g SamiryWpadłam na pomysł, by do zwykłych kopytek dodać startą na tarce marchew. Kopyta nabrały ładnego koloru oraz smaku. Polecam, bardzo fajna propozycja :) Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 jajko 1 szklanka marchwi startej na tarce sól pieprz Gulasz: 1/2 kg mięsa na gulasz 2 cebule liść laurowy ziele angielskie(...)Wykonanie: Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam sól, pieprz, jajko i starta marchew i dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam mąkę oraz kaszę manną i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na dwie równe części, następnie na mniejsze i uformowałam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam w rąby. W dużym garnku zagotowałam wodę i, wrzucając partiami kopytka, gotowałam
Bea(u)ty kitchengorącej wody 4 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Oliwa po pomidorach nie jest konieczna, ale daje ona fajny, delikatny posmak. Zamiast tego może być zwykła oliwa z butelki. Woda nie powinna wrzeć, ale ma być naprawdę gorąca, taka żebyśmy bali się wsadzić rękę do niej :) Więc tą wodą(...)znaczy mikserem też można jeśli ktoś ma, wtedy wystarczy około 8-10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i z każdej z nich formujemy bagietki. I znowu zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę pod przykryciem. Pieczemy przez 20 minut w 210 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę
Marder&Marder ManufactureWszystkich Miłośników pizzy, mam jej wersję mini czyli pizzerkowe bułeczki. Lubię je ze względu na możliwość ciągłej modyfikacji składników a tym samym i smaków. Fajnie sprawdzają się zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 270 g mąki tortowej - 120 g mąki krupczatki - 2 jajka - 30 g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru kryształu - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka suszonej bazylii(...)mieszamy, aż się rozpuszczą. Maślankę łączymy z jajkami i olejem. Mąkę tortową przesiewamy i mieszamy z krupczatką, solą i bazylią. Dodajemy mokre składniki oraz drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Układamy na nim plastry wędliny, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ser i polewamy keczupem. Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i kroimy
Zainspirowana w kuchniokazji Dnia Mężczyzny przygotowałam mojemu facetowi ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe. Przyjemne w smaku, bardzo aromatyczne i kruche. Idealne do popołudniowej herbaty. Ciasteczka można włożyć do puszki i przechowywać kilka dni. Fajna alternatywa dla tradycyjnych kruchych ciasteczek. Zapraszam na Ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe!"Składniki:masło 100 gcukier 150 głyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 310 g mąki 5 łyżek(...)Następniewlewamy śmietanę i dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Do masy dodajemy startą skórkę dużego grejpfruta i świeżo zmielony kardamon (przesiany przez sitko).Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto przekładamy do szprycy zakończonej końcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasteczka
Słodkie PrzyjemnościKotlety z ziemniaków, robiłam z różnymi dodatkami, jednak najlepiej smakują mi z dużą dawką czarnego pieprzu i czosnku. Wędlina, mięsa, sery też są fajne, ale te proste, mocno pikantne są dla mnie najlepsze. A dodatkami zawsze można sobie regulować obok na talerzu. 1 - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka płaska łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka z brzuszkiem suszonego czosnku szklanka(...)mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę. Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, trzeba jeszcze dodać kilka łyżek. Na talerzy widelcem roztrzepujemy drugie jajko. Formujemy kotleciki, maczamy w jajku i smażymy na rumiano. Dlaczego nie obtaczam w bułce
Dieta moja pasjaautora krainą tysiąca smaków. Autor opowiada o urokliwych toskańskich miastach, restauracjach, a także o wonnych ogrodach ziołowych, czy smacznej i lśniącej oliwie. W książce można znaleźć zbiór fajnych przepisów zarówno na dania mięsne, rybne, owoców morza jak i wegetariańskie oraz deser. Wszystko to utkane jest w interesujące nazewnictwo rozdziałów np. "Ryba z wieprzka, złoto(...)mój ulubiony papier kredowy.... Autor „ Kuchni Toskańskiej ” przedstawia przepisy m.in. na: bruschettę, florenckie naleśniki, zupę pomidorową z grzankami, szaszłyki z kalmarów, faszerowane cukinie, florencką pieczeń wieprzową, polędwicę w ziołach, ciasto korzenne, tiramisu, czy panna cottę. Oprócz ciekawych przepisów, książka Piotra Adamczewskiego zawiera wykaz podstawowych ziół stosowanych w toskańskiej kuchni. Różnorodność tej książki pozwala na to, że każdy w niej
Bon Appetit MałgorzatyOpcjonalnie w przepisie jest tez możliwość dodania kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru piernika. Wszystkie składniki najlepiej umieścić w głębszej misce i wyrobić rękami. W trakcie wyrabiania dosypywać mąkę, jeśli ciasto jest zbyt luźne. Kiedy już wyrobi się na jedną masę podzielic na porcje i rozwałkowywać na grubość do 5 mm, max! Wycinać pierniczki w różne kształty. Można słomką zrobić otworek(...)posmarować rozbitym białkiem dla połysku. Przyozdabiać lukrem na swój niepowtarzalny sposób! Lukier najprościej użyć gotowy, choć można również zrobić z: 1 białko roztrzepane mikserem i duża ilość cukru pudru. Fajna zabawa na odstresowanie. Smaczengo! EDIT (28.12.2011): Jednak dostałem kilka pierników na spróbowanie! Hurrra! I przyznam szczerze (zupełnie nie tak jak na spowiedzi), że pierników raczej nie lubię
Marder&Marder Manufacturestosunkowo szybki chleb. Szybciej nieco wyrasta niż inne chleby. A to przez nieco większą ilość drożdży. Ale spokojnie, w smaku tego nie czuć. Środek jest przyjemnie miękki, a skórka fajnie chrupiąca. A siemię lniane doda nam zdrowia :) Przepis podpatrzyłem na blogu Przepis na chleb . I nieznacznie zmodyfikowałem :) To kolejny przepis z opisywanej ostatnio przeze mnie niedzieli, którą nazwałem Niedzielna Piekarnia(...)siemienia lnianego 80 g płatków owsianych 700 g letniej wody 18 g drożdży instant (ok. 50 g świeżych) 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie raczej luźne i lepkie więc możemy mieszać łyżką. Najlepiej jakąś dużą drewnianą. Mieszamy około 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Ciasto powinno nieco podrosnąć. Następnie przekładamy ciasto
Marder&Marder ManufactureWitajcie :) Dzisiaj nieco indyjskie klimaty. Nigdy nie próbowaliśmy połączenia ziemniaków z kokosem, bo wydawało nam się to nieco hmmm dziwne. Jednak przemogliśmy się i wypróbowaliśmy fajną hinduską potrawę. Oczekiwania przeszły nasze najśmielsze oczekiwania, bo okazało się, że smak jest niesamowity. Cała rodzinka zmiotła wszystko z talerzy w mig. Próbowaliście kiedyś to pyszne jedzenie ? Nasz przepis zaczerpnęliśmy z takiej bardzo starej(...)bylibyśmy sobą :) Zobaczcie jakie piękne cudeńka nam wyszły i polecamy, wypróbujcie ten przepis, bo jest niesamowity. Alu patra - wspaniała rolada z ziemniaków i kokosa (5 osób) Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli woda do ciasta olej ryżowy do smażenia Składniki farsz: 1 kg ziemniaków 150 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
vegetaniedotąd przechodziła ciążę książkowo. Na szczęście już jest dobrze, jednak musiałam mocno zwolnić, dużo leżeć, więc i gotowanie troszkę zejdzie na boczny plan... A w sobotę chciałam zrobić coś fajnego z okazji Walentynek i dziś Wam pokazać. Cóż, niestety nic z tego. Ale to co zaplanowałam prędzej czy później upiekę i opublikuję. A tymczasem na Walentynki można też przygotować proste(...)mąkę i wlej wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone owoce i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na kilka-kilkanaście minut. Smaż na większej ilości oleju po 1 łyżce ciasta na porcję, jeśli chcesz średniej wielkości racuchy lub po 2 łyżki na porcję. Im większe i grubsze, tym dłużej będą potrzebowały się smażyć. Smaż na ciemnobrązowy kolor z obu stron
Anioszek w kuchniTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam
Mango Papajamojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis naciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, dzielę na dwie części a następnie rozwałkowuję kolejno części w kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa ok 0,5 cm). Zwijam w rulon i kroję w paski o szerokości ok 1,5-2 cm Drożdżówki układam na blaszce(...)ostygną polewam je lukrem (cukier puder zalewam gorącą woda i sokiem z cytryny, ja odłożyłam sobie do drugiej miski troszkę i zabarwiłam na czerwono i muszę powiedzieć, że nawet fajnie wygląda kolorowy lukier :) ) **Wszystkie składniki podane w pkt 1 odejmuję od przepisu. Zawijasy gotowe, życzę smacznego
Kuchnia VikiKochani moi, obudziłam się dziś rano z uczuciem wdzięczności. Za to, że miałam fajne sny. Za to, że za oknem świeci słońce, a z pobliskiego lasu ptaki dają poranne koncerty. Za to, że u sąsiadki na podwórku pieje kogut, budząc tych, co obowiązki swe poranne spełnić muszą. Tak właściwie to lubię koguty i ich nie lubię. Lubię, bo przypominają(...)trzeba iść na mszę. Zaspani wchodziliśmy do kuchni, w której przez okno wpadały promienie słońca, igrając i baraszkując. Niedzielne pianie koguta oznaczało też poranną krzątaninę babci i wyrabianie ciasta na pyzy! Kiedy wracaliśmy z kościoła, kluchy były już gorące, dopiero co uparowane. Najbardziej smakowały te ukradkiem zabrane i pokątnie zjedzone z miodem. Albo dnia drugiego przesmażone na patelni przez
Kuchnia smakówprzepis na pikantne risotto z dynią i rodzynkami tak się spodobało, że dostałam skrzynkę pełną ryżu Uncle Ben's i gotowych sosów. O książce z autografem Josepha i fajnych gadżetach do kuchni nie wspomnę. Konkurs jednak trwa, więc dodaje kolejny przepis. Tym razem w roli głównej, obok ryżu pełnoziarnistego, świeży szpinak i truskawki. Składniki na 6-8 sztuk: naleśniki(...)olej do smażenia Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do malaksera razem z jajkami - zmiksować. Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany). Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny
Codzienna kuchnia niecodziennazapomnijcie ło ni na jake 2 tydnie- kebyjście umieli ło ni zapōmnieć na dużi 9 , to nawet bydzie lepi. Jak już tyn czas minie, to odłōżcie śliwki do jakego ciasta (recept już niydugo ), a tyn śliwkowy sznaps idzie na nastympny poziōm naszego szpilu 10 ;). Joł mōm blynder i w takim łonym to wszyske ajerkōniako-podobne sznapsy sie zrobiōm(...)wymiyszo, to wlywołcie tam rozpuszczōno (we jaki misce nad gorkym ze wrzōntkym|) szokolada, trocha gorzołki 14 i włōnczołcie. Potyn reszta halby i niech sie to tam połra 15 minut fajnie pomiyszoł. Jak niy mołcie blyndera, to wciepcie masło i cuker do plastikowyj miski i włōnczcie sie mikser. Za chwila dociepcie 16 tam żōłtka i miksujcie, aż cuker sie rozmiyszoł
Chop w kuchnimokre - mleko, ocet jabłkowy oraz olejek waniliowy. 3. Zawartość małej miski oraz puree dodajemy do dużej miski i mieszamy do połączenia składników. 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C. Ciasto rozlewamy do silikonowych foremek lub blaszki wypełnionej papierowymi papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut - do suchego patyczka. 5. W międzyczasie przygotowujemy krem - wszystkie składniki blendujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy(...)świetnie zatuszował smak młodego jęczmienia. Jak Wam się podoba ten przepis? Muffinki same w sobie są przepyszne - mięciutkie, wilgotne i sprężyste. Krem dodaje im koloru i kontrastowego smaku. Fajny eksperyment, który moim zdaniem zakończył się sukcesem :) Przerzucamy się na dietetyczny krem
two broke sistersbyła zmiana nadzienia. Ania użyła konfitury malinowej a ja domowego dżemu z mirabelek. Ciasteczka piekłam z połowy składników i takie proporcje podałam poniżej (z minimalnymi zmianami). Moim zdaniem to fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie marchewki. Z chęcią go wypróbowałam i śmiało mogę polecić. (25 sztuk, już złożonych ciasteczek) 225-230g maki pszennej 100g masła (użyłam margaryny z wanilią(...)oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i startą marchew. Całość dokładnie wyrobić i uformować "zgrabną" kulę. (W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego małe kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec
Di gotujeFajna odmiana dla zwykłych placuszków. Dodatek truskawek nadaje im wilgotności i świetnego smaku. Troszkę bardziej kłopotliwe jest ich smażenie ale warto :) SKŁADNIKI: 250 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju 1 i 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru mała szczypta soli kilkanaście truskawek olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Truskawki pokroić(...)plastry. 2. Jogurt zmiksować z jajkami i olejem. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta. Na wierzchu układać plastry truskawek wciskając je w ciasto. Placuszki przekręcić i usmażyć z drugiej strony. Uwaga: z truskawek przy smażeniu wycieka sok więc jeśli placuszki smażą się partiami
Kto ugości moich gości?