fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:122/187)

Chleb islandzki Gordona Ramsaya 148

ziołowy. Ja posiadam większą blachę niż wskazana, więc chleb po wyrośnięciu okazał się cieńszy niż być powinien, ale Wy możecie mój błąd naprawić (chociaż cienki chlebek też był bardzo fajny) - zdublujcie ilość składników, albo wykorzystajcie mniejszą blachę, to chleb będzie grubszy. CHLEB ISLANDZKI GORDONA RAMSAYA Składniki: (forma o średnicy 18 cm) - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 150 gram mąki żytniej (dałam(...)pół łyżeczki cukru + odrobina wody ciepłej), jeżeli używamy drożdży instant to pomijamy ten etap. W pierwszej kolejności łączymy suche składniki, dopiero po ich wymieszaniu dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Ponownie zagniatamy i umieszczamy w okrągłej formie. Raz jeszcze odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik

Życie zamknięte w smaku
Wegetariada 2015 148

więcej tego typu wegetariańskich festynów. Chcielibyśmy podzielić się kilkoma zdjęciami oraz naszą krótką relacją. Dotarliśmy na miejsce, rozpakowaliśmy klamoty, chwyciliśmy aparat i ruszyliśmy w stronę parku – no właśnie, bardzo fajnie, że Wegetariada organizowana jest właśnie w takim miejscu, w parku, a nie na przykład na starówce; każdy kto chciał na chwilę odpocząć od muzyki i bazarków mógł pospacerować okolicznymi ścieżkami(...)zwierząt, która między innymi zachęcała uczestników do podpisania petycji o zlikwidowanie chowu klatkowego. Nie zabrakło kilku stoisk, które serwowały pyszne wegetariańskie i wegańskie potrawy. Jedzenie było doskonałe!  Pepperminta. Ciasto nerkowcowe na fistaszkowym spodzie powaliło mnie na kolana, nie zapytałam jednak o przepis, postaram się sama odtworzyć i wrzucić na blog. Do tego koktajl z surowych ziaren kakao i mango

Roślinna - blog wegański
Ciasto z mikrofalówki - opłaca się? 199

jest podobnie, najlepszy efekt był z piernikiem. Miałam 4 smaki "Łatwych ciach" Delecty: - karmelowy - czekoladowy - piernik - jasne z kawałkami czekolady Na kartonie miałam wskazówkę żeby dodać banana do surowego ciasta i tak podgrzać. Zrobiłam tak z jasnym i.. no smakowało jak surowe bo przecież bananowa paćka się nie upiecze. Jak wrażenia? Wszystkie proszki ładnie pachną czym tam powinny(...)sama z siebie bym ich więcej nie kupiła, bo niby wychodzą ciastowate ale takie nijakie moim zdaniem. Nie mam zdjęć jasnego i karmelowego, ale karmel gdy otworzyłam drzwiczki tak fajnie opadł ;D Normalnie o połowę na moich oczach. Czyhałam na to przy czekoladzie, ale po otworzeniu mikrofali było już "opadnięte". (ostatnia fotka to całość z kubeczka

W kuchni bez szafek
Proste pomarańczowe kruche ciasteczka 173

Zawsze wolałam przekąski słone niż słodkie. Wyjątkiem od tej reguły są jednak kruche ciastka. Dziś u mnie w wersji "Zrób to sam". Przepis jest o tyle fajny, że można go modyfikować według własnych preferencji i eksperymentować. To co Wam przedstawiam to wersja minimum. Ciastka można posypać cukrem, dodać do nich orzechy, czekoladę, kakao, dodać aromatu waniliowego, albo zaostrzyć smak bardziej(...)Mikserem wymieszać cukier z masłem na gładką masę. Dodać żółtka, zmiksować. Wmieszać mąkę i skórkę z pomarańczy. Zagnieść kruche ciasto.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzałka dolna i górna). Ciasto podzielić na 4 części. Zrobić z nich 4 wałki o średnicy 2cm. Pokroić na kawałki o grubości 1,5cm i rozłożyć na blasze do pieczenia lekko przyciskając, tworząc okręgi

W kuchni wieczorem
Racuszki ryżowo - drożdżowe 175

Fajne i inne od tych wszystkich które do tej pory jadłam. Naprawdę warto spróbować. Składniki: 2 szklanki ugotowanego kleistego ryżu (szklanki pełne ryż powinien być w nich dobrze ubity, aby nie było pomiędzy wolnej przestrzeni) 30 g drożdży 2 jajka 1/2 szklanki letniego mleka 3 łyżki brązowego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki płatków owsianych łyżka cukru waniliowego Wykonanie(...)drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Ok.15 minut. DO naszego zaczynu dodajemy ryż, jajka, przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę podrosło. Ciasto powinno być gęste. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy nasze racuszki. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub tym na co kto ma ochotę. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Chleb na zakwasie z żurawiną 207

karkołomne, ani nie wymaga laboratorium NASA. Jak postawić zakwas żytni możecie przeczytać TUTAJ . Jak już wyhodujecie piękny zakwas, upieczecie pierwszy chleb i stwierdzicie, że to jest ten smak i fajnie czuć w domu zapach pieczywa, to zacznijcie eksperymentować z dodatkami. Wierzcie mi, ja jestem łamaga, jeśli chodzi o pieczenie, więc jeśli mi się udaje, wam uda się na pewno! Wiary(...)żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżeczkę soli 1 łyżkę miodu 2 łyżki słonecznika podprażonego na suchej patelni 2 łyżki suszonej żurawiny 400 ml wody. Ja ciasto wyrabiam robotem z hakiem lub Tefalem Cuisine Companion. Wrzucam wszystko do misy i wyrabiam. Jeśli nie macie tego typu urządzeń, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto będzie jak mokra i ciężka

ladykitchen
Roladki ze szpinakiem i łososiem 170

Przed Świętami i w trakcie złapałam mały oddech od wszystkiego, teraz powoli wracam. Czasem potrzeba tak waśnie, człowiek się zresetuje :). Dziś przepis na roladki ze szpinakiem i łososiem wędzonym. Fajna przekąska :)) Składniki: 250 g szpinaku (ja użyłam świeżego) 3 duże jajka 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz 250 g serka śmietankowego 200 g łososia wędzonego(...)reszty i mieszamy. Na dużą blaszce z piekarnika dajemy papier do pieczenia, przekładamy na niego masę szpinakową i równomiernie rozkładamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 20 minut. Ciasto ma się nam troszkę zarumienić. Po upieczeniu studzimy. Ostudzone ciasto smarujemy serkiem, układamy na niego plastry łososia i zwijamy roladę. Roladę najlepiej owinąć folią spożywczą i włożyć na co najmniej

kruche babeczki
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ 226

Pierwsze dynie się już pokazały w sklepach i na straganach. Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć  drożdżowe placuszki z dynią . Bardzo fajna i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Składniki: 500 g kawałka dyni 2 jaja 400 ml kefiru 2-3 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży pół szklanki wody szczypta cukru pół łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder(...)drożdże. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  W misce roztrzepałam jajka. Wsypałam mąkę. Wlałam rozczyn z drożdży i kefir. Możecie dodać go mniej jeśli uznacie,że ciasto jest za rzadkie. Posoliłam.Odstawiłam na około 20 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto trochę podrosło. Dodałam startą dynię. Wymieszałam. Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości oleju. Nakładałam je łyżką

potrawyregionalne
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 210

kolejne elementy dania. Wadą w podaniu deseru były zdecydowanie sztućce. Sypka część dania - mielone orzechy - przesypywała się przez widelczyk. Problem rozwiązałaby łyżeczka, ale to tylko drobnostka. Okiem Kesji: Za ciastami nie przepadam, więc musiałabym zjeść coś naprawdę zachwycającego, żebym była zadowolona. A tu… Roladka taka sobie. Zupełnie nie utkwiła mi w pamięci. 3/10 12. Niebostan 7/10 pkt Czekając(...)wegańskie. Deser z Niebostanu okazał się wyjątkiem. Niezbyt słodki, dzięki czemu nie ciężki, ale jednocześnie z wyraźnymi smakami każdej warstwy. Kawa nieco mdła, ale całość przyjemna. Okiem Kesji: Fajnie podana Wuzetka – w słoiczku. Była bardzo słodka, i chyba z Nesquikiem. Wszystkie warstwy dobrze się uzupełniały. 8/10 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Indyjskie kluseczki z dyni z sosem fistaszkowym 160

tyle, że postanowiłam go przygotować. Stwierdziłam, iż do sosu idealnie będą pasowały jakieś kluski, no i padło na kluski z dyni z indyjską nutą smakową. Orzechowy sos fajnie zgrał się z kluskami i razem stworzyły ciekawe danie. Zresztą sos fistaszkowy jest tak dobry, że można go jeść łyżkami bez zbędnych dodatków.   Kluski dyniowe: 400 g miąższu z dyni hokkaido(...)łyżki masła 1 cebula 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz Dynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę, dodać serek, przyprawy i tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do rąk.  Kluski można ubierać z porcji ciasta za pomocą łyżeczki (ja tak robiłam)  lub formować rękoma i wkładać do gotującej wody z odrobiną

Jadło i czytadło
Muffinki z parówkami 243

masła 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 kubek mąki kukurydzianej 1 kubek mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 6-8 parówek Znalazłam ostatnio fajny przepis na danie, które może stanowić miłe śniadanie, ale również przystawkę na posiedzenie z przyjaciółmi, np. przy dobrym meczu :) Idealnie komponuje się z różnego rodzaju sosami lub dipami. W stosunku(...)znów wszystko wymieszać. Następnie w osobnej misce połącz sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Tak uzyskaną suchą mieszankę, dodawać stopniowo do mokrych składników, cały czas energicznie mieszając. Ciasto musi być gęste, ale lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można dodać jeszcze odrobinę maślanki. Formę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do foremek, do wysokości 3/4. Następnie

Świat Domowej Kuchni
Chleb litewski słonecznikowy 216

gotowej mieszanki. Przekonała mnie informacja, że mieszanka zawiera naturalnie składniki bez konserwantów, GMO ani GMM. Zdecydowałam się upiec chleb żytni litewski z ziarnami słonecznika i z kminkiem. Mieszanki fajnie się prezentują w brązowych ekologicznych papierowych torbach, w które są zapakowane. Są bardzo łatwe w użyciu, instrukcja wypieku jest prosta i czytelna. Chleb ładnie wyrósł, co widać na zdjęciach i bardzo(...)wody o temperaturze 50 stopni C i odstawiamy do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie nasiona odcedzamy na sicie. Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek, odcedzone ziarna i wlewamy 300 g wody o temperaturze 30 stopni C. Następnie ciasto wyrabiamy przez 20 minut mikserem, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki z Ricotty z Bananami 185

które wpadną mi w oko. W lodówce leżał ser ricotta, w szafce syrop klonowy, a cynamon to ulubiona przyprawa mojego Alexa i tak padło na te placuszki. "Banany tak fajnie przeszły syropem i cynamonem Mamo" - słowa mojego syna :) Cóż dodać więcej...  zróbcie takie i podzielcie się wrażeniami :) Składniki: Suche: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)misce, mokre składniki oprócz mleka zmiksować w drugiej misce. Do zmiksowanych mokrych składników wsypać suche i zmiksować. Na końcu dolewać mleko. Powstała gęsta masa, którą wykładamy na rozgrzaną patelnię. Ciasto wykładamy po jednej łyżce, w miarę możliwości rozciągając ciasto na patelni. Po chwili na ciasto wciskamy plasterki banana. Smażymy około 2,5 minuty, drugą stronę krócej. Placuszki podajemy posypane cynamonem

Blondynka Gotuje
KRUCHE DOMOWE KRAKERSY 200

Takie domowe, chrupiące krakersy są fajną przekąską, kiedy mamy ochotę pochrupać coś siedząc przed telewizorem, bądź jako dodatek do wszelakich dipów.  Smak krakersów możemy wzbogacić baaardzo dowolnie: u mnie był to dodatek czarnuszki, sezamu, startego ostrego sera oraz papryki :-)  Polecam gorąco, bo taka domowa przekąska jest o wiele zdrowsza niż wszelakie chipsy kupowane w sklepie. Składniki: 2 szklanki(...)mnie: 2 łyżki roztopionego masła czarnuszka, sezam, ostra papryka, starty ser. Wykonanie:  Mieszamy w misce mąkę z oliwą, wodą i solą. Zagniatamy, do momentu, aż uzyskamy gładkie ciasto. Na posypany mąką  blat stołu, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy dowolne kształty (ja użyłam małego kieliszka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego

Walijskie Pichcenie
Kruche świderki 147

mozolnie. No, ale lepsze to niż, nic.  Dzisiaj jeżeli chodzi, o moje propozycje na słodkie pyszności, to fajne kruche ciastka, przypominające świderki (stąd taka nazwa :)). Ciasteczka wyszły smaczne, fajnie kruche. Idealne to kawki, czy herbatki. Więc oto i przepis ;) Składniki: (na ok. 30 ciasteczek) 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szklanki cukru pół łyżki(...)podzielić na dwie i do jednej dać kakao. Dałam jedną łyżkę, ale kolory mało się od siebie różnią dlatego polecam dać 2 lub 3 łyżki kakao. Następnie, z każdego ciasta rwać równe kawałki i robić z nich cienkie wałeczki. Oba (jeden jasny, drugi ciemny) splatamy ze sobą. U mnie moje wałeczki przekrajałam na pół. Taki wałeczek może mieć

Moje pyszne gotowanie
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą 224

sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód:  250g kakaowych herbatników,  90g masła.  Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 21cm(...)zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło:  Przepisy.net

Z miłości do słodkości
Bułeczki kukurydziane bezglutenowe 504

bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. Książkę dostałam pod choinkę (dzięki Klaudia:-)) i zawiera wiele cennych wskazówek technologicznych odnośnie wypieków bezglutenowych.  Bezglutenowe bułeczki kukurydziane piekłam po raz pierwszy i wyszły bardzo fajne:-) Składniki: 200 g mąki bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej gryczanej 25 g kleiku kukurydzianego 1 jajko 1/2 opakowania drożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki gorącej(...)wodą. Wszystko wymieszać - można mikserem lub ręcznie. Ważne, aby bardzo dobrze wymieszać składniki inaczej w gotowych bułeczkach znajdą się grudki mąki. Odstawić na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu zrobi się bardzo rzadkie i trzeba je piec w foremkach.  Foremki nasmarować olejem i wysypać bułką tartą. Do każdej foremki łyżką nałożyć ciasto - może być do wysokości

Ze smakiem bez glutenu
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 259

okazało się, że chleb jest delikatnie, w sam raz wilgotny, z cudownym aromatem pod pieczonych nasion z delikatną miodową nutą. A spory dodatek nasion nadaj e mi ę kiszowi fajną teksturę. Po prostu pyszny chleb :) Zaczyn: 60 g zawasu żytniego razowego 6 g soli 310 g mąki żytniej 1200 310 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu wlej(...)wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba.   Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem.   Ciasto chlebowe (na 2 foremki a 23cm): cały zaczyn namoczone ziarna 500 g mąki żytniej 1200 100 g mąki pszennej chlebowej

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 132

Świeże, pachnące, smaczne i chrupiące. Bułeczki pszenne z płatkami owsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje  i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli  zdrowe. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych górskich, 350 g mąki pszennej(...)mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na  15 min. Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, dokładnie mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.   Ciasto dzielimy na osiem

Moniki Smakołyki
Chleb na zakwasie z żurawiną 154

potrzebuje, trzeba wszystko dobrze wyliczyć i zaplanować. Mam więc nadzieję, że ochota i zapał mi nie miną i znowu będzie tutaj mocno chlebowo. A ten chleb z żurawiną całkiem fajnie wyszedł. Słodka żurawina doskonale się komponowała np. z żółtym serem, pasztetem, czy wszelakimi wędlinami. Mieliśmy z Madzią naprawdę wyborne kanapki do pracy. Jedliśmy go chyba ze 4 dni i wciąż(...)łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką. Nie musimy dokładnie wyrabiać ciasta, tylko tyle żeby składniki się połączyły ze sobą. Czyli ok. 5 minut. I przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo do dwóch małych). Tak żeby sięgało do połowy formy. Przykrywamy ściereczką

Marder&Marder Manufacture