Witajcie :) Dzisiaj nieco indyjskie klimaty. Nigdy nie próbowaliśmy połączenia ziemniaków z kokosem, bo wydawało nam się to nieco hmmm dziwne. Jednak przemogliśmy się i wypróbowaliśmy fajną hinduską potrawę. Oczekiwania przeszły nasze najśmielsze oczekiwania, bo okazało się, że smak jest niesamowity. Cała rodzinka zmiotła wszystko z talerzy w mig. Próbowaliście kiedyś to pyszne jedzenie ? Nasz przepis zaczerpnęliśmy z takiej bardzo starej(...)bylibyśmy sobą :) Zobaczcie jakie piękne cudeńka nam wyszły i polecamy, wypróbujcie ten przepis, bo jest niesamowity. Alu patra - wspaniała rolada z ziemniaków i kokosa (5 osób) Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli woda do ciasta olej ryżowy do smażenia Składniki farsz: 1 kg ziemniaków 150 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
vegetaniedotąd przechodziła ciążę książkowo. Na szczęście już jest dobrze, jednak musiałam mocno zwolnić, dużo leżeć, więc i gotowanie troszkę zejdzie na boczny plan... A w sobotę chciałam zrobić coś fajnego z okazji Walentynek i dziś Wam pokazać. Cóż, niestety nic z tego. Ale to co zaplanowałam prędzej czy później upiekę i opublikuję. A tymczasem na Walentynki można też przygotować proste(...)mąkę i wlej wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone owoce i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na kilka-kilkanaście minut. Smaż na większej ilości oleju po 1 łyżce ciasta na porcję, jeśli chcesz średniej wielkości racuchy lub po 2 łyżki na porcję. Im większe i grubsze, tym dłużej będą potrzebowały się smażyć. Smaż na ciemnobrązowy kolor z obu stron
Anioszek w kuchniTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam
Mango Papajamojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis naciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, dzielę na dwie części a następnie rozwałkowuję kolejno części w kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa ok 0,5 cm). Zwijam w rulon i kroję w paski o szerokości ok 1,5-2 cm Drożdżówki układam na blaszce(...)ostygną polewam je lukrem (cukier puder zalewam gorącą woda i sokiem z cytryny, ja odłożyłam sobie do drugiej miski troszkę i zabarwiłam na czerwono i muszę powiedzieć, że nawet fajnie wygląda kolorowy lukier :) ) **Wszystkie składniki podane w pkt 1 odejmuję od przepisu. Zawijasy gotowe, życzę smacznego
Kuchnia VikiKochani moi, obudziłam się dziś rano z uczuciem wdzięczności. Za to, że miałam fajne sny. Za to, że za oknem świeci słońce, a z pobliskiego lasu ptaki dają poranne koncerty. Za to, że u sąsiadki na podwórku pieje kogut, budząc tych, co obowiązki swe poranne spełnić muszą. Tak właściwie to lubię koguty i ich nie lubię. Lubię, bo przypominają(...)trzeba iść na mszę. Zaspani wchodziliśmy do kuchni, w której przez okno wpadały promienie słońca, igrając i baraszkując. Niedzielne pianie koguta oznaczało też poranną krzątaninę babci i wyrabianie ciasta na pyzy! Kiedy wracaliśmy z kościoła, kluchy były już gorące, dopiero co uparowane. Najbardziej smakowały te ukradkiem zabrane i pokątnie zjedzone z miodem. Albo dnia drugiego przesmażone na patelni przez
Kuchnia smakówprzepis na pikantne risotto z dynią i rodzynkami tak się spodobało, że dostałam skrzynkę pełną ryżu Uncle Ben's i gotowych sosów. O książce z autografem Josepha i fajnych gadżetach do kuchni nie wspomnę. Konkurs jednak trwa, więc dodaje kolejny przepis. Tym razem w roli głównej, obok ryżu pełnoziarnistego, świeży szpinak i truskawki. Składniki na 6-8 sztuk: naleśniki(...)olej do smażenia Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do malaksera razem z jajkami - zmiksować. Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany). Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny
Codzienna kuchnia niecodziennazapomnijcie ło ni na jake 2 tydnie- kebyjście umieli ło ni zapōmnieć na dużi 9 , to nawet bydzie lepi. Jak już tyn czas minie, to odłōżcie śliwki do jakego ciasta (recept już niydugo ), a tyn śliwkowy sznaps idzie na nastympny poziōm naszego szpilu 10 ;). Joł mōm blynder i w takim łonym to wszyske ajerkōniako-podobne sznapsy sie zrobiōm(...)wymiyszo, to wlywołcie tam rozpuszczōno (we jaki misce nad gorkym ze wrzōntkym|) szokolada, trocha gorzołki 14 i włōnczołcie. Potyn reszta halby i niech sie to tam połra 15 minut fajnie pomiyszoł. Jak niy mołcie blyndera, to wciepcie masło i cuker do plastikowyj miski i włōnczcie sie mikser. Za chwila dociepcie 16 tam żōłtka i miksujcie, aż cuker sie rozmiyszoł
Chop w kuchnibyła zmiana nadzienia. Ania użyła konfitury malinowej a ja domowego dżemu z mirabelek. Ciasteczka piekłam z połowy składników i takie proporcje podałam poniżej (z minimalnymi zmianami). Moim zdaniem to fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie marchewki. Z chęcią go wypróbowałam i śmiało mogę polecić. (25 sztuk, już złożonych ciasteczek) 225-230g maki pszennej 100g masła (użyłam margaryny z wanilią(...)oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i startą marchew. Całość dokładnie wyrobić i uformować "zgrabną" kulę. (W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego małe kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec
Di gotujeFajna odmiana dla zwykłych placuszków. Dodatek truskawek nadaje im wilgotności i świetnego smaku. Troszkę bardziej kłopotliwe jest ich smażenie ale warto :) SKŁADNIKI: 250 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju 1 i 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru mała szczypta soli kilkanaście truskawek olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Truskawki pokroić(...)plastry. 2. Jogurt zmiksować z jajkami i olejem. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta. Na wierzchu układać plastry truskawek wciskając je w ciasto. Placuszki przekręcić i usmażyć z drugiej strony. Uwaga: z truskawek przy smażeniu wycieka sok więc jeśli placuszki smażą się partiami
Kto ugości moich gości?działa, jak czyszczenie jelit. A czym się to robi? Najlepiej tym co ma dużo błonnika, pierwsze na tapetę idą otręby. Tym co się ich boją, bo są niedobre, niefajne w smaku, chcę pokazać, że nic bardziej mylnego. 😊 Placki: 2 jajka 6 łyżek otrębów owsianych 1/4 szklanki wody gazowanej łyżka cukru waniliowego łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 1/4 łyżeczki(...)tych pierwszych dodajemy cukier, sok oraz wodę, a następni otręby, mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 min. Białka ubijamy ( do połowy sztywności) z odrobiną soli. Na koniec do ciasta dodajemy sodę i pianę, delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni bez tłuszczy, na wolnym ogniu smażymy niewielkie placuszki ( 2 łyżek ciasta). Z patelni przekładamy na kratkę, aby sobie odparowały
Dieta moja pasjadodajemy śmietanę/jogurt. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, dorzucamy posiekany czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placki (wielkości dłoni) z obu stron na złoto. (Jeśli "ciasto" w międzyczasie zrobi się za rzadkie - możemy dodać jeszcze łyżkę mąki) Podajemy solo lub z kleksem jogurtu/śmietany, możemy posypać świeżą natką. Smacznego :) Z całości wychodzi około(...)wspomniałam na początku przepis pochodzi z nowej książki Lidla i Karola Okrasy. To bardzo fajna pozycja (zresztą jak poprzednie wydawnictwa od Lidl Polska ). Świetne przepisy polskiej kuchni z nowoczesnym akcentem podzielone tematycznie. Mamy w "Kuchni polskiej" przepisy na kapustę, buraka, ziemniaki, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby i propozycje świąteczne. Przepisy okraszone
Moje Kuchenne RewelacjeSezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne Zdrowemarchewką. Pyszne :) Jesteście kluskożercami hehe ? My bardzo. Trudno nam wytrzymać długo bez klusek wszelkiego rodzaju. Dzisiaj propozycja nasza to kopytka z marchewką zrobione a'la gnocchi. Bardzo fajny smak, bo są nieco słodkawe i do tego zrobiliśmy sos pomidorowy z pesto bazyliowym i szpinakiem. Wyszło wyśmienicie. Zapraszamy do skorzystania z tego przepisu. Super kluski z marchewką i sosem pomidorowym(...)przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej startą na małych oczkach świeżą marchewkę, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić na niewielkie
vegetanieostatnie go kawał ka drożdży , jaki mi został w lodówce zrobiłam te racuszki. Wyszły fantastycznie! Dodałam od siebie odrobinkę olejku ś mietankowego, dodał racuszkom fajny aromat i zapac h. Składniki: (wyszło mi 18 racuszków) 300 g mąki 40 g drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka 4 jabłka olejek śmietankowy (lub waniliowy czy też cukier(...)wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę. 3. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym
Kuchnia domowa Ani