fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:115/187)

Żołędziowe paluchy :) 121

wiecie za co polubiłam ją najbardziej? Kolor! Barwa mąki bardzo mnie zachwyciła. Wystarcza już niewielka ilość, aby nadać wypiekowi pięknego, brązowego kolorku :) Dziś mam dla Was propozycję na fajną, ciekawą przekąskę. Mam nadzieję, że się spodoba :D   Składniki: - 100 ml mleka - 10 g drożdży - 120 g mąki pełnoziarnistej pszennej - 30 g mąki żołędziowej - 1 płaska łyżeczka soli - 1 łyżka(...)posmarowania Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Następnie wałkujemy na średnią grubość i tniemy paski o szerokości ok. 1 cm i obojętnej długości. Nasze paseczki skręcamy -> jeden koniec w jedną stronę, drugi

Zdrowie na języku :P
Włoska babka 121

może zmylić , a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak. Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: ok. 40 minut źródło : "gotujmy.pl" Składniki: 500 g mąki 3 jajka 2 żółtka 1/2 szkl. oliwy 2 łyżki cukru(...)masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy. Ciasto podzielić

Słodkości i nie tylko
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 182

zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem i rabarbarowo-imbirowym dżemem (nie rezygnujcie z tej przyprawy, fajnie podkręca smak). Karmelizowany rabarbar i budyń można zrobić wieczór wcześniej. Składniki na 12 dużych drożdżówek: 250 gr mąki pszennej typ 450 250 gr mąki orkiszowej ciemnej 300 ml ciepłej wody(...)tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie dość luźne i może się

moj przepis na
Bułeczki śniadaniowe 1 219

dodać rozrobione drożdże (nie czekać aż zaczną "rosnąć"). Wymieszać ręką lub łopatką.   Przełożyć na blat i wyrobić parę minut, aż ciasto będzie gładkie. Delikatnie podsypać mąką.   Wyrobione ciasto włożyć do miski (moja rada: miskę uprzednio można wysmarować delikatnie olejem wtedy łatwo będzie od niej odchodzić)i przykryć ściereczką. Zostawiam na 1 h wyrastania na blacie kuchennym(...)bułeczek. Z każdej części formować kulkę, ja robię to w ten sposób, że zbieram brzegi do środka, wciskając je tak, jakbym chciała zawiązać sakiewkę. Wtedy kulki będą gładkie i fajnie naprężone. Ułożyć na lekko omączonym papierze do pieczenia w odległości ok. 1,5 cm od siebie. Przykryć np. ściereczką i zostawić do wyrastania na 30 min. W tym czasie bułeczki

Kubki smaku
sernik na zimno z mango 156

postanowiłam zaryzykować jeszcze raz i kupiłam tym razem dojrzały, miękki owoc. Użyłam go do zrobienia sernika na zimno i przy okazji wypróbowałam nowe tropikalne galaretki. To była dla nas fajna odmiana od sernika z truskawkami, bo taki najczęściej jemy na zimno. Zrobiłam go w małej kwadratowej blaszce ale można też w tortownicy, podana porcja wystarczy na tortownicę o średnicy(...)żadnych innych dodatków. Po prostu tropiki na talerzu. Zakochałam się w tym smaku i żałuję, że tak długo go nie doceniałam. I podoba mi się to, że mango na cieście wygląda jak brzoskwinie z puszki, tylko że smakuje o niebo lepiej:)  Miałam mały problem z obraniem go ale myślę, że po kilku razach dojdę do wprawy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dietetyczna tarta szpinakowa – kilkuskładnikowa 148

Dietetyczna tarta szpinakowa to fajna propozycja zarówno obiadowa, jak i na smaczną, a zarazem dość lekką kolację. Niewielka ilość składników, i w sumie łatwość przygotowania – to ją wyróżnia. No i oczywiście smak. Dla wszystkich tych, którzy lubią szpinak, może okazać się prawdziwym wybawieniem wtedy, kiedy nie ma czasu na gotowanie. CZAD! Dietetyczna tarta szpinakowa – składniki mąka żytnia razowa(...)gram jogurt naturalny odtłuszczony – 100 gram 1 jajco łyżeczka soli To są wszystkie składniki na ciasto. Teraz farsz. chudy twaróg – 300 gram mrożony szpinak – 450 gram – używam takiego rozdrobnionego już czosnek – wrzucam suszony ale może być też świeży odtłuszczony jogurt naturalny – najlepiej gęsty 1 jajko przyprawy do smaku Dietetyczna tarta szpinakowa – przygotowanie Proponuję

Matylda Gotuje
CIASTO DYNIOWE – najlepsze! 224

Ciasto dyniowe uwielbiam tak samo jak ciasto marchewkowe. Jest niesamowicie delikatne, puszyste, lekkie … a jak ostatnio zabrałam je do pracy, to zniknęło w tempie błyskawicznym! Robi się je niezwykle szybko i zawsze się udaje! Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i absolutnie nie pomijajcie w przepisie sody! Podane z cukrem pudrem, lukrem, albo np. mleczną czekoladą smakuje obłędnie(...)Można śmiało upiec je w mniejszej tortownicy i rozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) * mąka pszenna – 1 czubata szkl * puree z dyni – 3/4 szkl szkl * cukier – 0,5 szkl * olej roślinny – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * soda – 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Naleśnikowy tort czekoladowy+ Podsumowanie roku z Nastoletnimi 231

wszystkie Panie <3). We wrześniu miałam przyjemność być Blogerem Tygodnia na serwisie Gotujmy.pl. Wywiad możecie przeczytać tutaj- klik .       W październiku na Nastoletnich opublikowałam przepis na Ciasto Bounty (przepis---> klik ). Bardzo długo krążyło w sieci i do dziś jest jednym z najchętniej czytanych przez Was przepisów na moim blogu.     Mniej miłym wspomnieniem jest(...)opublikowaniu. U wielu osób wzbudził on spore kontrowersje typu: nacięłaś go po upieczeniu, nie zrobiłaś go sama itp... To był jeden z tych momentów, które nie wspominam za dobrze :/ Fajnie, że byli wtedy ludzie, którzy wstawili się za mną i dodali otuchy.     Przez ten cały rok z Nastoletnimi udało mi się wygrać wiele konkursów, a mój przepis

Nastoletnie Wypiekanie
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 140

słodko, gryczaną z orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy to: grzanki winogronowe, lane(...)Przepisy, które znajdziemy w książce są różne, opatrzone pięknymi zdjęciami, opisane bardzo dokładnie i czytelnie, nie są skomplikowane. Na pewno każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Według mnie fajna książka :)) Za książkę dziękuję

kruche babeczki
Zebra z białek 137

tutaj ). Podwoiłam składniki, ponieważ miałam więcej białek niż było w przepisie. Co do samej zebry to ładnie wyrosła i jest bardzo smaczna i co również jest dla mnie ważne fajnie się prezentuje. Składniki:      12 białek      200g cukru      200g masła      300g mąki + 4 łyżki(...)Mąkę przesiewany wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do białek mieszając delikatnie łyżką. Gdy mamy wymieszane białka z mąką wolnym strumieniem wlewamy ostudzone masło i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dosypujemy 4 łyżki kakao a do drugiej 4 łyżki mąki. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i na zmianę łyżką nakładamy ciasto raz jasne

Amatorka kuchenna
Tarta z cukinią i łososiem 145

Fajna rzecz mi tutaj wyszła! A jak nieziemsko smakuje następnego dnia na śniadanie... Mniami! Składniki: dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania trzy jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie  jedna cukinia 200 gram filetu z łososia pieprz cebulka  ząbek czosnku 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej(...)odrobina chili w płatkach  łyżka oliwy z oliwek Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie ciasto, jeśli jest taka potrzeba należy dodać dwie łyżki wody lecz jeśli nie to można ten krok pominąć. Gdy ciasto jest wyrobione, zawijamy

Mango Papaja
Cafe HECA w Lublinie 147

Wydaje mi się, że w pewnym stopniu znalazłem takie miejsce, gdzie czuję się dobrze, wystrój mi odpowiada, który w połączeniu z bardzo dobrym produktem spełnia moje oczekiwania co do "fajnego" miejsca, które jest jak najbardziej w porządku. Miejsce w samym centrum Lublina, rzut beretem od jednej z głównych ulic. Dwa słowa: Kawiarnia Heca. Wchodzimy do środka... Już przechodząc obok(...)romaite herbaty, świeży sok z pomarańczy czy po prostu wodę mineralną.   A czym byłaby kawiarnia bez czegoś do jedzenia. W Hecy można spróbować croissanty, muffiny, tarty i przeróżne ciasta, ciasteczka (w tym moje ulubione ciastko czekoladowe z migdałami). Przyzwoite ceny zachęcają do powrotu do kawiarni aby delektować się pyszną kawą i jednocześnie porozmawiać z bardzo miłą obsługą na temat

Right Behind The Kitchen
10 najlepszych wpisów 2015 roku 126

najlepszej 10 zaplątały się moje dwa wpisy z cyklu o diecie śródziemnomorskiej. To było dla mnie bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ te wpisy wymagały ode mnie dużo czasu i pracy, fajnie więc, że spotkały się z Waszym uznaniem :) Nie przedłużając, zapraszam Was na zestawienie 10 najlepszych wpisów 2015 roku. Dla zbudowania napięcia, miejsce pierwsze znajdziecie na samym dole posta ;) Aby przejść(...)Jeżeli chcecie wiedzieć, jak to było z tym moim niejedzeniem mięsa, zapraszam do przeczytania. 8. Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia Przepis mojego autorstwa, z którego jestem bardzo zadowolona. Ciasto szybko się zagniata i smaży na patelni, dzięki czemu w kilka chwil możemy cieszyć się pysznymi calzone z ciągnącym serem w środku :) 7. Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować

Chilli Czosnek i Oliwa
Agrestowy sernik na zimno 108

Dziś zapraszam Was na boski agrestowy sernik na zimno. Tak, nie waham się użyć tego słowa - jest boski ! Przygotowałam go na urodziny przyjaciółki i bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Deser RABARBAROWE OKO 145

Po szparagach czas na ukochany rabarbar, zaczynamy od deseru! Który prócz prozdrowotnych właściwości zaskoczy was świetnymi połączeniami smakowymi. Kwaskowy rabarbar lubi się z wanilią, nie pogardzi

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania