szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam. Dodałam przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Buraki pokroiłam na słupki. Można je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodałam je do wywaru. Po chwili dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszoną kapustę. Można również pokroić i dodać ugotowaną marchew. Następnie wrzuciłam fasolę. Gotowałam aż wszystkie warzywa były miękkie. Wlałam
potrawyregionalneliść laurowy, zioła prowansalskie oraz pokrojony czosnek i marchew. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę opłukać, oczyścić z włókien i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Tak przygotowane bitki zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut
Nie tylko w kuchnidodaję paprykę ostrą, słodką i liście laurowe- obieram marchew i trę ją na tarce o grubych oczkach, dorzucam do patelni, mieszam i pilnuję, aby się nic nie przypaliło- dorzucam pomidory z puszki i 3 łyżki koncentratu plus łyżeczkę sosu sojowego- podlewam odrobiną wody doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i duszę ok 15 minut - w tym czasie dokładnie obieram
Basia w kuchniNiepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;)Składniki:dynia do 1 kg3 małe marchwiecebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie
Taste Of My DayBulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny
Weekendy w domu i ogrodzieprzez kilkanaście minut, aż zmięknie. Warzywa obierz, seler, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno posiekaj, pieczarki oczyść i drobno poszatkuj. Cebulę lekko podsmaż na rozgrzanym oleju (pilnuj, by się nie przypaliła lub nie zarumieniła zbyt mocno, wystarczy ją zeszklić), dodaj starte na tarce warzywa. Całość duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut
Moje Qulinariadrobno. Marchew kroimy w dość cienkie paseczki, cukinię, marchew i kalarepkę w półtalarki. Do głębokiego garnka z dość grubym dnem wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i podgrzewamy na średnim ogniu. W rozgrzanym garnku umieszczamy pokrojone warzywa(czosnek, starty imbir i cebulę dodajemy na końcu, by uniknąć ich przypalenia). Warzywa dusimy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem. Ryż gotujemy
Symfonia Smakówpieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa 1. Makaron ugotować. 2. Olej rozgrzać na patelni, dodać mięso, sól i przyprawy, podsmażyć. Dodać pomidory w puszce i bulion, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać startą cukinię
Kto ugości moich gości?odrobiną oleju i przez kilka minut podsmażamy. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera kroimy w słupki, natkę siekamy, cebulę kroimy w piórka. Cytrynę parzymy we wrzątku, a następnie ścieramy z niej cienko skórkę na drobniutkiej tarce. Do smażącego się mięsa dorzucamy pokrojoną włoszczyznę, natkę oraz skórkę cytrynową i przez moment dusimy. Dorzucamy cebulę i wszystko razem dusimy do miękkości. Po około
Kuchenna Kontrrewolucyawarzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach.Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu.Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne.SKŁADNIKI:* filet z dorsza – 2 szt* marchew – 2 szt* mały seler – 1 szt* por – 1 szt* cebula dymka – 1 szt* mleko kokosowe – 250 ml* curry – 1 łyżeczka* sól – do smaku* pieprz(...)przesmażamy kilka minut.Dodajemy nasze ryby i zalewamy mlekiem kokosowym.Doprawiamy curry , solą pieprzem i chili.Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut.Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i przekładamy nasze ryby.Smażymy je na złoto z dwóch stron , a duszone warzywa doprawiamy do smaku.Podajemy gorące z warzywami.Smacznego
Ostra na SłodkoJeden z ostatnich ciepłych i bezdeszczowych dni, zanim dopadnie nas typowa angielska pogoda. Wykorzystany w pełni:) Pojechaliśmy na rodzinną wycieczkę do lasu, a tam... wioska i
chwile dla mniegrubych oczkach. Ja użyłem tylko z cebuli i marchwi, bo nie znoszę selera i korzenia z pietruszki. Wszystkie pokrojone warzywa układamy w garnku z rozgrzanym olejem i szklimy na średnim ogniu przez ok. 5 min. Po tym dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, bulion, koncentrat pomidorowy i dusimy czas od czasu mieszając przez
Kuchnia Łukaszapieprz zielony 2 łyżki oleju Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę albo paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w plasterki, paprykę na kawałki, cukinię w kostkę wielkości ziemniaków. Cebulę i paprykę dodajemy do podsmażonych warzyw. Wlewamy wodę i chwilę podduszamy pod przykryciem, następnie dodajemy cukinię. Warzywa dusimy na małym ogniu aż wszystkie staną się miękkie
e-PrzepisyKulinarnemarchew, pietruszkę, kawałek pora, ząbki czosnku, ziemniaki ) obieramy, marchew i pietruszkę kroimy na drobne kawałki, ziemniaki w większą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą około 2 litrów i gotujemy do miękkości. Wywar doprawiamy solą i cukrem. W trakcie gotowania zupy ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na rozgrzanym tłuszczu dusimy do miękkości starte ogórki kiszone, od czasu
Smakowite Danianatka pietruszki, czarnuszka Sposób przygotowania : Warzywa umyć. Marchew i pora pokroić w półplasterki. Ziemniaki i cebulę w kosteczkę. Ząbki czosnku w cienkie plasterki. W średniej wielkości garnku podgrzać oliwę z oliwek i dodać do niej wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Przesmażyć około 5 minut a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw
Pyry na Gaz