duszona marchew - 1101 przepisów (strona:30/74)

Leczo z cukinii i kabaczka 78

dużych oczkach. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie smażenia, najlepiej pod koniec, dodajemy przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy fasolka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy cukinię, kabaczek i papryki. Dolewamy

R'n'G Kitchen
KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA 124

cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki drobno pokroić. Do garnka wrzucić ziemniaki, kość schabową i marchew. Zalać wodą. Dodać 1 łyżkę soli, aby ziemniaki nie miały jałowego smaku.  2. Grzybki i cebulę drobniutko posiekać. Cebulkę podsmażyć na oleju. Dodać pieczarki. Zmniejszyć ogień i chwilę dusić, aż pieczarki zmiękną. Można lekko osolić. Dodać do zupy wraz z suszonymi grzybkami, które nadadzą

Kuchnia Paulettes
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 198

Chwilę smażymy, po czym na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Ponownie chwilkę smażymy i dodajemy marchew i pieczarki. 5. Gdy warzywa się zarumienią przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy składniki winem pozostałym z marynowania mięsa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż wołowina będzie miękka (około

W kuchni Katie
Paprykarz z tuńczykiem 116

sosie własnym Wykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę  pokroić w  kostkę , marchew i seler  zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i  delikatnie zeszklić. -Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut. -Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku  i gotować do zgęstnienia

Zakamarki mojej kuchni
Duszone ziemniaki z roladą w sosie serowym 166

Ziemniaki z tymiankiem i czosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam.   Składniki : 5 porcje 5 kotletów z szynki, 1 duża marchew, 1 duży ogórek kiszony, ok. 20 zielonych oliwek, 1 kg młodych małych ziemniaków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, olej rzepakowy

Moniki Smakołyki
Gulasz żołądkowo warzywny 116

krótkie paski i dodać na patelnię. Potem dodać obraną i pokrojoną ( oczywiście umytą ) w plasterki marchew i oczyszczone i pokrojone pieczarki. Następnie posiekać pora i także dodać do składników na patelni. Wszystko smażyć do lekkiego zarumienienia składników. Potem podlać całość bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie ewentualnie doprawić i zaciągnąć sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną

Ewa w kuchni
wieprzowina po francusku z kurkami... 123

oliwę i z każdej strony zrumienić łopatkę, mięso wyjąć na talerz wsypac pokrojoną w talarki marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno

W Mojej Kuchni Lubię
Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 157

Kawałki kaczki marynowane w mocnym winie, czosnku, cynamonie i goździkach, a następnie duszone z warzywami i leśnymi grzybami. Podajemy z ziemniakami pieczonymi w ziołach. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g piersi lub nóg z kaczki 150g surowego boczku 150g małych marchewek (lub „zwykłej” marchwi pociętej na mniejsze kawałki) 2 nieduże cebule 150g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych(...)smażeniu można wykorzystać do przygotowania pieczonych ziemniaków, z którymi podamy kaczkę. Do brytfanny dolewamy przecedzoną marynatę oraz bulion. Wkładamy marchewkę, liść laurowy (powinien być zanurzony) oraz natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki. Większe grzyby dzielimy na kawałki. Po upływie 30 minut cebulę i grzyby dodajemy do brytfanny

Kulinarna Pokusa
Śledzie z marchewką, selerem i cebulą + film 116

Śledzie z marchewką, selerem i cebulą to delikatna przekąska, która zachwyci każde – nawet najbardziej wybredne podniebienie. Duszone warzywa ze śledziem ułożone warstwami to znakomita kompozycja smaków. Takie śledzie to również świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań.     składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych w oleju 6 dużych marchewek 1 średni seler lub 1/2 dużego(...)dusimy około 20 minut aż warzywa będą miękkie w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Pod koniec duszenia jarzyny łączymy z koncentratem pomidorowym, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i wystudzamy. W szklanej misce układamy poszczególne składniki, najpierw warstwę duszonych warzyw, następnie warstwę śledzi i tak do wyczerpania składników. Natkę pietruszki drobno siekamy i obficie

Smakowite Dania
Duszone udka kurczaka 221

Duszone udka z warzywami to nic innego jak szybkie i łatwe do wykonania danie jednogarnkowe. Ja dałam dużo wody więc moje udka się raczej ugotowały niż udusiły, ale za to sos który mi został po zredukowaniu okazał się rewelacyjnie pasować do kaszy. Do zrobienia czegoś takiego można wykorzystać w zasadzie wszystkie dostępne warzywa. Składniki: udka kurczaka cebula marchew pietruszka(...)ziemniaki brokuły fasolka szparagowa papryka słodka papryka ostra tymianek sól pieprz olej Wykonanie: Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na co najmniej godzinę. Cebulę pokroić w pióra,marchew i pietruszkę obrać i pokroić w słupki, ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Resztę warzyw podzielić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać w naczyniu w którym będziemy gotować i obsmażyć kurczaka

Mama Gotuje
Wołowina duszona z marchewką 191

Zapraszam dzisiaj na duszoną wołowinę z marchewka. Nie jest to potrawa , ktora jest gotowa w 30 min :), ale efekt końcowy wynagrodzi nam te prawie 3 godziny oczekiwania na obiad. Takie obiady robię zawsze na dwa dni :) po to by troche odpocząć od kuchni. No to zaczynamy :  Składniki: ok 1 kg wołowiny 500 ml bulionu wołowego 100 ml białego(...)Wyciągamy I nalewamy bulionu wołowego. Wkładamy wołowine I marchew z pietruszką. Przykrywamy I wkładamy do piekarnika na min 2 godziny . W międzyczasie odwracamy. Po dwóch godzinach, poporcjowałam wołowinę I włożyłam do piekarnika na ok 20 min. Szykujemy cebulkę, szatkujemy I wrzucamy na gorący olej. Smażymy dodajemy cukier I masło. Dusimy ok 5 min.. Dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy

Smaki Edyty
Rybka zapiekana a'la grecka 128

przyprawionej stronie. Druga stronę doprawić analogicznie na patelni. Przesmażyć na złoto. Ostudzić. Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać niewielka ilością wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę

Pyry na Gaz
Kurczak pieczony w winogronach 111

Piecz przez 20 minut, podlewając często tłuszczem. A następnie wrzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, cebulę, marchew, przeciętą główkę, ząbki czosnku oraz kilka gałązek rozmarynu i piecz przez kolejne 30 minut, podlewając często winem. Po tym czasie wlej bulion oraz połóż winogrona (wraz z gałązkami) i duś przez kolejne pół godziny, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Kurczaka oraz ziemniaki w trakcie

Food Square
Młoda kapusta na ciepło. 77

schabu zalać wodą ( ale tak by woda nie przykryła całej kości). Dodać startą marchew, por i seler (ewentualnie liście selera), gotować kilka minut. Posolić i popieprzyć.  1 pęto kiełbasy, boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.  Kapustę pokroić.   Dodać pokrojoną kapustę i dusić ok.30min. do miękkości. Następnie dodać kiełbasę z boczkiem i cebulką, wymieszać i chwilę

W kuchni u Moniki
Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach 146

plasterki  podsmażonej  kiełbasy Na patelni rozgrzewamy olej.  Na patelnię wrzucamy marchew, cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, doprawiamy je kminem i kolendrą, solą oraz pieprzem. Dorzucamy poszatkowaną kapustę, mieszamy kilka chwil. Dorzucamy pomidory, podlewamy wodą (ok. pół szklanki), mieszamy i duśmy ok 20 minut by warzywa zmiękły. Na koniec dosmaczamy wszystko cukrem i octem, ew dosalamy

Dzieje kuchennej Wiewióry