duszona marchew - 1101 przepisów (strona:25/74)

Gulasz drobiowy ze świderkami 378

podsmażyć na rumiano pokrojoną cebulę. Wrzucić pokrojone piersi z kurczaka   i smażyć   aż się zrumienią. Dorzucić marchew ,paprykę , ogórek kiszony, ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli. Zalać wodą . Skropić 1/2 łyżeczki maggi w płynie. Zagotować   i dusić ok. godziny. Na końcu ma zostać ok. 3/4 szklanki płynu. Doprawić gulasz przyprawami ( pieprz , papryka mielona).Zagęścić zmieszaną

Buniabaje w kuchni
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie z warzywami - maialino al vino bianco con le verdure 167

SKŁADNIKI500 g żeberek z prosiakacebulamarchewselerszklanka białego wytrawnego winaoliwa z oliweklistek laurowysól do smakuziarenka pieprzuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić części prosiaka na kawałki.       Podsmażyć

zielonacukinka
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 107

lepiej wybrać paprykę średniej wielkości. Zazwyczaj nadziewam je mielonym mięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:) Papryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki(...)środka każdej włożyć nadzienie. Paprykę ułożyć ciasno w garnku lub głębokiej szerokiej patelni. Marchew obrać, pokroić w półtalarki, włożyć do garnka z papryką. Przecier pomidorowy wymieszać z bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, posiekanym czosnkiem.   Paprykę zalać sosem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec duszenia posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Obiad gotowy
Zrazy ryżowe z warzywami 152

łyżkę bułki. Z masy uformować nieduże zraziki, obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na oleju z każdej strony. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do rondla i podlać niewielką ilością wody. Dodać ziele i liść, dusić pod przykryciem do miękkości ( ok. 20 min. ). Pozostałe cebule pokroić w półtalarki, przesmażyć na oleju, przełożyć do warzyw

Kulinarne przemyslenia
Mintaj w warzywnym sosie 203

Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy wodą. Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 231

podsmażam na oleju wraz z łyżeczką czerwonej papryki. Dalej siekam drobno cebulę i szynkę/boczek, i razem podsmażam. Marchew pokrojoną w cienkie talarki, paprykę i cukinię lekko podsmażam na patelni. Następnie przekładam wszystkie podsmażone składniki do garnka, dolewam wody i duszę pod przykryciem. Dodaję resztę przypraw oprócz chilli. W tym czasie gotuję kaszę. Jest ona w woreczkach, więc wystarczy

Kuchnia co dnia
Gulasz z warzywami 192

warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny, pod koniec zdjąć pokrywkę, i gotować jeszcze chwilkę, aby sos nam się delikatnie zredukował. Dosolić

na moim stole...
Warzywa z kurczakiem gyros 179

podobne wielkością do słupków marchewki.  Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 4 łyżki oleju i wrzucić marchew, a po 5 minutach przyprawioną pierś.  Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę i pokrojone w paski suszone pomidory. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku

Kuchcik gotuje
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 175

Wykonanie Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę ,marchew i seler pokrojone w kostkę.Gotujemy do miękkości około 8-10 minut. Mieszamy, czosnek , tymianek i mąką .Gotową mieszankę dokładamy do duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty,aż mąka się lekko zarumieni. Następnie powoli mieszając dodajemy bulion

w mojej kuchni
Serduszka drobiowe w sosie koperkowym 197

sól pieprz oliwa Wykonanie: Serduszka myje i gotuję w lekko osolonej wodzie. Odstawiam by wystygły, a zimne oczyszczam. Marchew i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej i podsmażam z cebula pokrojona w kostkę na 2 łyżkach oliwy. Podlewam przegotowaną woda i duszę, aż warzywa zmiękną. Zaprawiam śmietaną wymieszaną z mąką, dodaję do sosu serduszka oraz pozostałe przyprawy, gotuje przez kilka minut

Bea(u)ty kitchen
Spaghetti dla diabetyka #talerzdiabetyka 262

przepisu nie trzeba mieć krajalnicy do robienia makaronu z warzyw, choć nie ukrywam, że to duża oszczędność czasu. Wystarczy zwykła obieraczka do warzyw albo taka ręczna temperówka, którą można marchew czy cukinię pokroić w długie i cienkie paski. Na przykład w jednym z moich przepisów przygotowałam makaron z cukinii na surowo , i zrobiłam go za pomocą obieraczki do warzyw. Składniki(...)Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, dodać pokrojone w kostkę pomidory i liście laurowe. Przykryć i dusić około 15 minut na niewielkim ogniu. W międzyczasie przygotować makaron. Makaron pełnoziarnisty (u mnie makaron pszenno-gryczany soba) ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Marchew i cukinie pokroić w cienkie paski za pomocą krajalnicy, temperówki lub zwykłej obieraczki do warzyw. Warzywne makarony

Dietolog
Bakłażan faszerowany ciecierzycą 188

włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować 5 minut wydrążony miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę marchew obrać (paryki przekroić, pozbawić gniazd nasiennych) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać miąższ z bakłażana i dusić następne kilka minut. Na koniec dodać oskubane listki z tymianku i ajwar, ugotowana ciecierzycę i wymieszać. Posolić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Curry z cukinii i czerwonej soczewicy 144

średniej wielkości kostkę lub piórka i ją zeszklij. Do cebuli dodaj pokrojoną w 2 cm plasterki/kawałki marchew. Smaż razem przez 3-5 minut, mieszając co chwilkę. Do garnka wrzuć następne cukinię pokrojoną w półplasterki o grubości około 1 cm. Duś wszystko razem przez 3 minuty, po czym dodaj suchą soczewicę, posiekane listki buraka wraz z ogonkami, wymieszaj wszystko dokładnie

greenscarf
Marchewka z groszkiem 250

kwaśnej śmietany sól, pieprz 1. Ze słoika odlewamy 1/3 szklanki zalewy. Dodajemy mąkę, mieszamy do rozpuszczenia mąki. 2. Marchew i groszek wraz z pozostałą zalewą przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy masło, przyprawy, zagotowujemy. Wlewamy zalewę z mąką, dodajemy śmietanę. Dusimy około 10 minut

Szefowa kuchni
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 138

małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić. Przygotować warzywa: oczyścić por, obrać ze skórki marchew i pietruszkę, z papryki wyciąć nasiona. Warzywa opłukać, pociąć w zapałki i razem z groszkiem oraz kiełkami soi wrzucić na rozgrzany olej. Dusić pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej na drugiej patelni i podsmażyć na niej mięsne kopytka

Nie tylko w kuchni