duszona marchew - 1101 przepisów (strona:22/74)

Mikołajki z podrobami :) 182

serduszka.  Ja jak zawsze pomajstrowałam po swojemu przy tym przepisie i zrobiłam swoje danie - zupełnie spontanicznie. Zamiast zwykłego gulaszu w dużej ilości cebuli, żołądki przygotowałam nieco bardziej wytrawnie - duszone w winie. Do tego słodycz marchewki i lekko kwaskowa pomarańcza. Gra smaków, która przypadła mi do gustu.  Może przekonacie się do podrobów i zaczniecie przyrządzać je najbliższym? Zachęcam(...)rumiano na masełku.  Obsmażone zalałam czerwonym winem półwytrawnym, octem balsamicznym oraz niewielką ilością bulionu warzywnego, po czym dusiłam około godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa.   Na puree: marchew gotujemy w wodzie do miękkości, po czym blendujemy. Dokładamy łyżkę masła, sok z połowy cytryny, przyprawiamy pieprzem.  Karmelizowane

Sajkofanka smaku
Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami 174

gotować do miękkości. Po wystudzeniu kapustę odcisnąć z nadmiaru wody. 2. W międzyczasie obrać cebulę, marchew i pieczarki. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, a pieczarki pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania wody, następnie dodać marchewkę. Całość lekko posolić. Dorzucić kapustę, dokładnie wymieszać, chwilę dusić razem, doprawić solą i pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Domowe hot dogi 173

oleju 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka - do smaku Cebulkę, papryczkę kroimy w drobna kosteczkę, marchew ścieramy na drobniutkiej tarce. Wrzucamy wszystko na odrobinę tłuszczu doprawiamy sola pieprzem, majerankiem, słodka i ostra papryka i dusimy chwilkę aż wszystko zmięknie. Po tym czasie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego dokładnie mieszamy i farsz do hot dogów mamy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Zupa rybna 206

łyżka lubczyku łyżka natki pietruszki 400 g krojonych pomidorów z puszki 2 l wody 2-3 łyżki oliwy Przygotowanie: Warzywa - marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać warzywa i dusić kilka minut Miętusa umyć, wyfiletować, nie wyrzucać kości, przydadzą się za chwilę  do duszących się warzyw dodać wodę, kości

pyszne zdrowości
samo zdrowie--marchewka z papryką 134

łyżeczka octu jabłkowego sól do smaku olej 2 cebule odrobina miodu,lub cukru do smaku woda Wykonanie Umyta obrana marchew zetrzeć na tarce w plasterki. Obrana cebule pokroić w kosteczkę .   Papryke umyta pokroić w paseczki,lub kosteczkę Cebulę dusić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę i wszystko razem dusić 3-4 minuty. Dodać marchewkę. Dolać wodę tak aby zakrywała marchewkę

w mojej kuchni
smaczny warzywny gulasz z indyka z czubricą i awokado... 193

szklanki mięso gulaszowe z indyka obsypać mąką i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek dodać marchew, seler pokrojony obieraczką "julienne", awokado i wymieszać wlać wodę i dodać czubricę, pieprz, kucharka, ziele angielskiei pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęscić sos mieszając, dodać przyprawę w płynie do smaku, natkę pietruszki

W Mojej Kuchni Lubię
Młoda kapusta z marchewką i koperkiem 121

pęczka koperku 1/2 szklanki białego wina 3/4 łyżeczki soli Na margarynie lub maśle podsmażyć pokrojoną w cienkie plastry marchew. Odczekać aż lekko zmięknie. Dodać posiekaną kapustę ( nie za drobno, żeby się nie  rozgotowała). Podlewać winem. Doprawić solą. Dusić około 25 min, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia dodać posiekany koperek. Doskonały dodatek do obiadu

Jemy Pijemy
Domowa pizza na drożdżach suchych (przepis podstawowy) 164

wyschło i odstawiamy na godzinę. W tym czasie robimy sos... Składniki sosu: 1 papryka 2 pomidory 1 marchew 1 pietruszka Marchew i pietruszkę podgotowujemy. Odlewamy wodę i blendujemy z pomidorami obranymi ze skórki i papryką. Dodajemy rozgnieciony czosnek i dusimy całość około 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy 2 plastry sera w małych kawałeczkach i mieszamy do roztopienia. Gotowy

Lubczyk i Wanilia
Bigos ze słodkiej kapusty 171

ćwiartki. Wycinamy głąby i kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy ok.  ¾  l wody, wrzucamy pokrojoną kapustę, na tarce ścieramy marchew, dodajemy pokrojone w dużą kostkę cebule, liście laurowe, ziele angielskie (rozgniecione)  oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem

mojewypiekiinietylko
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym. 279

wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut. Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak po jamajsku 296

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I 0,5 szkl wody. Gotujemy ok 3-5 min. Ponownie dodajemy kurczaka do garnka, marchew pokrojona w talarki, fasolkę śmietanę I mleko kokosowe. Jeżeli potrawa jest za gęsta dodajemy troche wody. Przykrywamy I dusimy ok 10 min. Gotowe :) Kurczaka podajemy z ryżem Smacznego

Smaki Edyty
Coleslaw - kultowa sałatka z sieciowych restauracji 250

surówkę z kapusty.  Podstawą sałatki jest poszatkowana drobno biała kapusta ze stosunkowo niewielkim dodatkiem marchwi i cebuli. Czasami spotyka się wersje z dodatkami czerwonej kapusty, ananasa, jabłka itp. Jest to właściwie surówka, bo przecież są w niej tylko świeże składniki. Nic gotowanego, duszonego czy smażonego. W naszym kraju sałatka Coleslaw zyskała popularność wraz z popularnością sieciowych restauracji(...)jest prosta, szybka, tania, a przy tym pełna wartości odżywczych. Składniki: 4 szklanki białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej 1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę 1/2 szklanki marchwi startej na drobniejszej tarce jarzynowej Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z sosem. Przed podaniem odstawić na pół godziny do lodówki. sos: 4 łyżki majonezu 3-4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kapustą i grzybami 126

udać. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g białej kapusty 300 ml bulionu warzywnego 500 g grzybów leśnych 1 marchew 1 ogórek kiszony 1 łyżka smalcu 100 ml słodkiej śmietany 18% słodka mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy. Grzyby kroimy  na kawałki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i smażymy

R'n'G Kitchen
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno 162

łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Po ok. 5 minutach dodajemy 2-3 gałązki tymianku oraz marchew i jabłko pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa polewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok. 10 minut. Na każdy filet kładziemy podduszone warzywa oraz 1-2 morele przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem

La grande e la piccola cuoca
Boczniaki z cukinią i kuskusem 110

Doprawiam solą, pieprzem. Wykładam na talerz,  na tej samej patelni przesmażam cukinię pokrojoną na kawałki. Przekładam do grzybów. Marchew obieram kroję w cienkie paski, im cieńsze tym lepsze, wrzucam na patelnię i przesmażam ją , podlewam odrobiną wody i duszę aż będzie aldente. Doprawiam garam masala, curry, solą. Tofu kroję paski i też przesmażam. Wszystko przekładam na patelnię, mieszam, doprawiam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania