duszona marchew - 1101 przepisów (strona:13/74)

Imbirowy kurczak curry z rabarbarem 141

obrać, pokroić na kawałki. Zmieszać z miodem. Oczyścić marchew, pokroić w plasterki, obrać cebulę i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku łyżkę oliwy, krótko poddusić marchew i cebulę. Warzywa oprószyć curry, dodać rosół i dusić jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na złoty kolor na łyżce oliwy, posypać solą

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz z wątróbką i warzywami 161

patelni. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, ogórki kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki nie zmiękną. Dodajemy podsmażoną wątróbkę, ogórki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z ciecierzycy i porów 191

pół, dokładnie umyć, pokroić w paseczki. Marchew i selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać selera, marchew oraz pory i zmiażdżony czosnek. Delikatnie posolić i dusić kilka minut. Zalać 4 szklankami wody, po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 10 minut, dodać ciecierzycę, posiekaną natkę, majeranek. Po kilku minutach zdjąć z ognia

Czerwień i błękit
Smażone selery naciowe z marchewką i mandarynkami 329

łodygi selera naciowego1 marchew1 mandarynka1 łyżka oliwy100 ml wina białego wytrawnego1 łyżka soku z cytrynysól, gałka muszkatołowaWykonanie.Łodygi selera pokroić w 2-3 cm kawałki. Marchew w paski.Podsmażyć na oliwie, podlać winem i dusić do akceptowanej przez nas miękkości. Dorzucić cząstki mandarynek, posypać gałką muszkatołowa i momencik  smażyć. Smaczny dodatek do mięska drobiowego

Kulinarny karnet Christophera
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 361

łyżki oleju w garnku ok. 3 min, następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy ok. 1 min, mieszając. Następnie wrzucamy z powrotem podsmażone mięso oraz marchew z miski. Wszystko doprawiamy solą i mieszamy.4. DUSZENIE (15-20 min)Do garnka dolewamy ciemnego, słodkiego piwa lub kwasu chlebowego, dodajemy majeranek lub inne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu

Nerds Kitchen
Kurczak w jesiennych warzywach 230

jego smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojony w paseczki lub w kostkę boczek oraz pokrojona w kostkę cebulę. Gdy się ładnie przyrumienią dokładamy pokrojone w kostkę warzywa (marchew i seler) oraz kurczaka. Wszystko podlewamy winem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy do mięsa odrobinę wody. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy winogrono przekrojone

Przysmaki Karolki
Gulasz 132

używa ,ale od czasu do czasu można je wykorzystać w swojej kuchni. 80 dkg mięsa wieprzowego  1 marchew  1 cebula  2 ząbki czosnku  sól, pieprz  majeranek  ziele angielskie, listek laurowy  bulionetka do duszonych mięs Knorr Mięso pokroić w kostkę , obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni .Przełożyć do garnka , dodać cebulę, marchewkę

Moje domowe kucharzenie
Kurczak duszony z marchewką 182

zetrzeć na tarce do talarkowania. Kurczaka obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnka, następnie na tym samym oleju smażymy cebulę i marchew. Dodajemy do kurczaka, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz sosu) i dusimy do miękkości. Dodajemy łyżkę sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem.Smacznego

chwile dla mnie
Pieczone ziemniaki z chrupiącą surówką marchewkową i duszonymi buraczkami 117

Takie pieczone ziemniaki to niby nic, ale połączone że świeżym tymiankiem, podane z chrupiąca surówką i duszonymi buraczkami to obłęd kulinarny. Składniki na surówkę 500 g młodej marchwi 100 g solonych orzeszków ziemnych 3 łyżki dobrego oleju 3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina Przygotowanie: marchew pokroić w cienkie słupki i wymieszać wszystkie składniki- ostrzegam jest obłędna w smaku(...)stroną na bardzo rozgrzanym oleju około 10 minut, wtedy plasterki ładnie się rozchylą, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp 210 C około godziny. Do tego dorzuciłam jeszcze duszone młode buraczki i młody seler pokrojony na ćwiartki. Smacznego

greenscarf
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 129

uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora, starte na dużych oczkach marchwie oraz ziołowy koncentrat pomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut pod przykryciem. Kardamon w tym daniu jest wyczuwalny dość dobrze. Degustator stwierdził, że posiada ono swojego rodzaju "drugie

Kuchenna Kontrrewolucya
Tańcował Pan gulasz z kaszą, pyrą oraz pajdą chleba 153

łyżki oleju  rzepakowego  SPOSÓB WYKONANIA Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy zbędne błonki, tłuszcz. Kroimy w kostkę w marę równą, będą nam się równomiernie dusiły. Mięso doprawiamy przyprawami i obtaczamy całość mąką. Obtoczenie na tym etapie mąką spowoduję, że sos w fazie końcowej będzie gęsty. Tak przygotowane mięso obsmażamy porcjami na patelni z każdej strony do lekkiego zrumienienia(...)dodany składnik czy to cebula, czosnek lub marchew nada naszemu gulaszowi charakteru. jeśli lubimy bardziej pikantne dodajmy papryczkę chili, jeśli bardziej słodki dodajmy marchew więcej cebuli oni nadają słodkości. Przykrywamy i  na walnym ogniu dusimy pamiętając, aby co jakiś czas przemieszać dokładnie i w razie potrzeby dolać wody. Jeśli jest nam za mało słony lub pikantny równie dobrze możemy

Basia w kuchni
Placek po cygańsku 213

trzeba czekać tak długo, aż mięso się udusi i będzie miękkie. [embed]https://youtu.be/r0UKcovFMpI[/embed] Składniki na placek po cygańsku (2 porcje): około 700 g ziemniaków (10 średnich) średnia marchew cebula 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sos: 250 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe) 2 ząbki czosnku papryka czerwona 3 ogórki konserwowe cebula szklanka passaty pomidorowej(...)żeby sos był trochę rzadszy (ja tak zrobiłam). Sos dusimy jakieś 10-15 minut, na koniec dodajemy ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy jeszcze 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy placki. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i cebulę ścieramy na miazgę w maszynce albo na tarce. Ziemniaki odcedzamy na sicie z nadmiaru wody

e-PrzepisyKulinarne
Bigos z dyni z papryką i chorizo 100

wraz z plasterkami chorizo, następnie po kilku chwilach dodaję posiekaną paprykę. Po kilku minutach gdy papryka lekko zmięknie a kiełbasa się lekko zarumieni wrzucam marchew, pietruszkę, cebulę i dynię oraz liście laurowe i ziele, duszę do miękkości często mieszając. Dolewam nieco wody. Pod koniec duszenia dodaję passatę, wlewam wodę (Tu w zasadzie wg uznania, czy wolicie bardziej zwarty i gęsty

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczka wieprzowa po azjatycku 88

marchewki paseczki, pora pokroić w pół talarki, papryczkę i czosnek w kosteczkę oraz imbir zetrzeć na tarce na cienkich oczkach. Wrzucić do garnka marchew, dodać 2 łyżki oleju i 3-4 łyżki wody. Dusić około 5 minut, po czym dodać por, pikantną papryczkę, czosnek oraz imbir. Wszystkie składniki wymieszać i gotować około 3 minut. Do oddzielnej miseczki dodać

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Kasza jaglana z pieczarkami i warzywami 114

gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, podsmażamy. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Pieczarki z warzywami łączymy z ugotowaną kaszą i fasolką szparagową, wszystko razem mieszamy

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania