duszona marchew - 1101 przepisów (strona:4/74)

Kapusta Wigilijna z grzybkami 122

ziele angielskie, sól i pieprz, odrobinę cukru do smaku i gotujemy  z półtorej godzinki dopiero wtedy dodajemy grzybki i dalej gotujemy. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy startą marchew i jeszcze dusimy przez jakieś 20 minut.Po zagotowaniu wkładamy w słoiki takie gorące i mamy zapas na Wigilie

Różowa kuchnia
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI NA ZIMĘ, Z JARMUŻEM I POSYPKĄ Z ZIAREN. 121

masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 cm korzenia imbiru W wysokim garnku rozpuść masło z oliwą, podsmaż posiekany czosnek, przyprawy, cebulę i imbir. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, duś 12-15 minut pod przykryciem. Dodaj puree z dyni i 1 szklankę wody. Całość gotuj przez 15 minut. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj śmietanę dopraw solą. Zagotuj

SMYKWKUCHNI
JESIENNA ZUPA KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH 99

nacięte na krzyż kasztany i gotujemy je 10 minut.S tudzimy i obieramy je z łupin. W garnku rozpuszczamy masło , i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, kawałki czosnku ,selera,marchwi i pietruszki. Dusimy na średnim ogniu ,aż warzywa zmiękną i zalewamy ciepłym bulionem.D dodajemy grubo siekane kasztany i lisč laurowy , gotujemy 20 minut.Wyciagamy liście i wlewamy mleczko kokosowe oraz resztę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placek po CYGAŃSKU 276

pokrój na takie większe kawałki i usmaż na drugiej patelni, teraz przełóż do mięsa . Dodaj paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy , por i marchew ,koncentrat pomidorowy. Duszę teraz razem koło godziny. Minęła godzina,dodaje na końcu remuladę duńską, mieszam i jeszcze dodaje soli i pieprzu do smaku.Sos wyszedł wyśmienity,polecam zrobić. Krok 3 Ziemniaki myjemy

Różowa kuchnia
Ślepe ryby 141

Ślepe rybo to tradycyjna zupa pochodzenia wielkopolskiego. Zupa ta z założenia miała królować na "uboższych" stołach społeczeństwa poznańskiego, przygotowywana była jedynie z gotowanych a następnie duszonych ziemniaków i marchwi. Właśnie z powodu braku w niej jakiegokolwiek mięsa była nazywana ślepą. Przygotowywana przeze mnie zupa jest nie do końca ślepa, ponieważ dokładam do niej dobrze wysmażoną kiełbasę. Składniki

Kuchenne aromaty
Mięsne kulki z ryżem 174

woka z pokrywką wlać oleju tyle by dno było pokryte, na rozgrzany olej kłaść uformowane małe kulki z mięsa, wymieszać i przykryć. Po około 20 minutach wrzucić cebulę, marchew i selera, dusić pod przykryciem jeszcze około 30 minut. Sprawdzić czy jest gotowe, ewentualnie całość doprawić solą i pieprzem. Mięso ma być pikantne, zaś warzywa raczej nie. W zależności od posiadanego

Kuchcik gotuje
Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba 121

Dziś mam dla Was coś , co zaserwowałam nam na niedzielny obiad.Mimo , że może nie wygląda – danie jest bardzo syte. Soczysta polędwiczka … duża ilośc warzyw

Ostra na Słodko
Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą 123

się dobrze rozgotuje. Odcedzić i wyjąć przyprawy.2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć razem przez kilka minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Masę

Apetyczna babeczka
Risotto z kurczakiem, białymi szparagami i cukinią 186

Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, przyprawą do mięs. Gdy kurczak będdzie gotowy na patelnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paseczki marchwi. Przykryć i dusić przez ok 15 min. W międzyczasie przygotować ryż. Na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek wrzucić ryż, chwilę podsmażyć i zalać białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, zalać

Zgrabne Gotowanie
młoda marchew i koper włoski duszone ze skórką pomarańczową i miodem 78

przepisie marchewka gra pierwsze skrzypce. Dodatek kopru włoskiego nadaje daniu anyżkowego aromatu, a skórka i sok z pomarańczy powodują, że ta ciepła jarzynka nabiera zdecydowanego charakteru. młoda marchew i koper włoski duszone ze skórką pomarańczową i miodem 1 kg młodej marchewki, 1 koper włoski, 1 pomarańcza, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu, sól, czarny pieprz Marchew(...)uzyskać, jak najdłuższą spiralę. Na rozgrzanej patelni z grubym dnem rozpuść masło z oliwą i miodem. Dodaj marchew, koper i skórkę pomarańczy. Smaż, aż koper zacznie mięknąć. Z obranej pomarańczy wyciśnij sok i wlej go na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień pod patelnią i odparuj płyn

Eksperyment sobotni
greckie fakes inaczej 142

zmodyfikowany przepis, który na pewno przypadnie Wam do gustu już od pierwszej łyżki. Składniki : 1 opakowanie cieciorki 400g 3-4 średnie cebule 4-6 ząbków czosnku 3-4 średnie marchwie 3-4 większe dojrzałe pomidory 1 mały por 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego kostka rosołowa warzywna sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, bazylia, oregano olej rzepakowy Sposób przyrządzenia(...)podgrzewamy kroimy w drobną kostkę cebulę z czosnkiem i wsypujemy na rozgrzany olej podlewamy nieco wodą i dusimy przez kilka minut dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchew, podlewamy jeszcze wodą i dusimy 10 minut następnie dodajemy wypłukaną cieciorkę oraz około 1,5l wody w szklance rozrabiamy koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i wlewamy do garnka dodajemy dwa liście laurowe

zobacz ich smak
Karkówka duszona w młodej kapuście 83

okazję Zachęcam do przygotowania   Przepis na 3-4 porcje dania Karkówka duszona w młodej kapuście.   SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 700 g karkówki 2 łyżki oleju 1 litr bulionu mięsnego 1 średnia główka młodej kapusty 2 marchwie 2 lekko czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku(...)ciemny kolor. Obsmażone mięso włożyć do garnka, zalać bulionem mięsnym i włączyć na małej mocy palnika do gotowania. Dusić pod przykryciem około godziny. Marchew obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki i dodać do garnka z duszącym się mięsem. Kapustę oczyścić, opłukać, osuszyć, wykroić zgrubienia z liści, posiekać na większe kawałki i dodać do mięsa z marchewką. Całość gotować do miękkości

WSZYSTKO SMACZNE
JESIENNY KOCIOŁEK Z DYNIĄ 158

olejem. Schab przyprawić cząbrem, solą, pieprzem i papryką. Dodać do cebuli i czosnku. Przykryć pokrywą i dusić około 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną dynię, marchew, papryki, brukselkę i pieczarki.  Dusić jeszcze 15 minut pod przykryciem. Wszystko przerzucić do garnka. Wlać wodę i gotować, aż wszystko całkowicie zmięknie.  Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Dodać

Kuchnia Paulettes
Zupa z Fasolą Czarne Oko i Brązowym Ryżem 193

drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę ustawionym na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i dusimy pod przykryciem do momentu zeszklenia, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy czosnek, marchew, seler, paprykę i całość dusimy jeszcze 2 minuty. Dodajemy odcedzoną fasolę, szynkę, tymianek, listek laurowy, wodę i bulion i całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 1 godzinę

Blondynka Gotuje
Chrupiące sajgonki 143

znaleźć... Mimo wszystko, naprawdę polecam. :) 2 opakowania papieru ryżowego (u mnie mały, okrągły) 400g mięsa drobno zmielonego (np. z łopatki wieprzowej, ale może być także indyk) 1 duża marchew 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów(...)zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją, po czym kroimy je na niezbyt duże kawałki. Na patelnię dodajemy pokrojone grzyby, otarty drobno czosnek oraz świeży imbir, całość dusimy na niewielkim ogniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym także dodajemy na patelnię. Wszystko razem dobrze mieszamy i  dusimy jeszcze przez kilka minut. Następnie dodajemy mięso mielone

Kuchenna Kontrrewolucya
Indyk duszony z warzywami 171

Dziś kolejne danie jednogarnkowe, a mianowicie pierś indyka duszona z warzywami. Tak przygotowany indyk jest nie tylko smaczny, ale i nie wymaga dużo pracy by go przygotować. Składniki: pierś z indyka marchew pietruszka kilka ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano szczypta imbiru papryka słodka papryka ostra oliwa Wykonanie: Warzywa obrać i umyć a następnie warzywa(...)pióra. Warzywa, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju aż trochę zmiękną. Indyka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do warzyw. Dodać przyprawy, wymieszać, dolać trochę wody. Dusić około 30 - 40 minut aż indyk będzie miękki

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania