duszona marchew - 1101 przepisów (strona:9/74)

Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 269

zupki, by ładnie rosły, a dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham.  Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout, ossobuco i wiele innych, równie(...)Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni (...). Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. Idę skrobać na jutro. Bikont Nafaszerowany Witaminami * P.S. Ale już risotto marchewkowe - wierz mi, próbowałem - całkowicie odpada. Sufletu też bym nie ryzykował

KUCHARNIA
Marchewkowy krem z imbirem 205

bulionu warzywnego 2 łyżki prawdziwego masła ewentualnie gęsta śmietanka Przygotowanie Cebulę i czosnej posiekać - zeszklić na maśle. Zetrzeć na tarce (albo w malakserze) marchew - wrzucić na patelnię z cebulką i czosnkiem - zamieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zalać bulionem - gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż marchew zmięknie. Pod koniec gotowania

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti bolognese 230

pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pasztet z pieczarkami 126

formy Wykonanie: 1. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i chwilę dusić pod przykryciem. 2. Ugotowane mięso z udek, marchew, namoczoną bułkę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Do masy mięsnej dodać jajko, wyrobić na jednolitą masę

Szalona Kuchnia Eweliny
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i warzywami 173

grubych oczkach, a por pokroić w piórka. 4. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na oleju, dodać filet z kurczaka i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą marchew, por i wlać wino. Całość chwilkę dusić, aż płyn znacznie odparuje i doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plastrami wędzonego boczku, ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej podsmażone

Szalona Kuchnia Eweliny
Papryka faszerowana kaszą i orzechami 153

drobną kostkę cebulę oraz roztarty czosnek i przesmażamy aż cebula się zeszkli. Dokładamy mięso mielone i doprawiamy. Kiedy mięso zmieni kolor dokładamy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Podlewamy śmietanka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut. Farsz mięsno-warzywny łączymy z kaszą i orzechami. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Papryki myjemy, przekrawamy na pół

Pyry na Gaz
Bigos z dyni 133

kiełbasę. Marchew kroję w cienkie i krótkie paseczki, można w kostkę. Przesmażam kiełbasę, następnie po kilku chwilach dodaję paprykę. Po kilku minutach gdy lekko zmięknie wrzucam marchew, cebulę i dynię oraz liście laurowe, duszę do miękkości często mieszając. Dolewam nieco wody. Pod koniec dodaję koncentrat, wlewam wodę i przyprawiam do smaku, mieszam dokładnie jeszcze chwilę przesmażając do połączenia składników. Wyjmuję

Zasmakuj Kuchni
Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką 193

można . W garnku wytapiamy słoninę , jak puści tłuszcz , podsmażamy na nim pokrojoną cebulę, razem z łopatką . W momencie , kiedy łopatka będzie rumiana , solimy , dodajemy kapustę , marchew , pomidory , i zalewamy wszystko ,szklanką bulionu . Dusimy pod przykryciem , na małym ogniu do momentu , aż mięso zmięknie. Co jakiś czas warto delikatnie zamieszać . Pod koniec duszenia , doprawiamy wędzoną papryką i pieprzem . Dusimy jeszcze około

Ogrodnik w podróży
Bitki w warzywach 200

następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony a następnie przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy posiekaną w pióra cebulę, pokrojone pieczarki oraz starte na tarce marchew i pietruszkę. Przekładamy do garnka i dusimy z mięsem podlewając wodą. Dodajemy do garnka gałązki rozmarynu, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy mięso zmięknie zagęszczamy sos odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. Doprawiamy

Bon appetit mon amie
Udka kurczaka w porach 145

piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wlewamy 2 łyżki mleka, dodajemy starty

R'n'G Kitchen
Filety z kurczaka w kapuście 187

olej pieprz sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew, przyprawy, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do jarzyn (kto woli może przedtem podsmażyć mięso na oleju) i gotować do chwili, aż będzie miękkie. Na koniec

kuchnia doski
Ryba w warzywach 161

delikatne i soczyste, osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym. Jajka rozkłócić, kawałki ryby posypać solą, panierować w jajku i mące, smażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w kostkę, marchew w słupki, paprykę, ogórki w kostkę. Dusić pod przykryciem warzywa na oleju po smażeniu ryby. Wymieszać składniki zalewy: koncentrat, wodę olej, ocet, ketchup, cukier, sól ze sobą połączyć, wlać do warzyw na patelni

kgwjanczewo
MARCHEWKA DUSZONA 143

kostkę.Do rondelka wrzucamy niewielką ilość masła,tylko tyle by przykryło dno,dodajemy marchewkę i chwilę podsmażamy.Następnie zalewamy przegotowaną wodą,niewiele ponad poziom marchewki i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy marchew będzie robić się coraz bardziej miękka należy dodać trochę soli,dosłownie szczyptę by wydobyć jej smak a nie posolić.Znacznie więcej dodajemy cukru- zależy również

Niespełnione zdolności kulinarne
Domowy paprykarz 152

Ryż gotujemy. Z wędzonej makreli oddzielamy mięso od skóry i ości. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy krótko pokrojoną w kostkę cebulę - ok. 2 min, następnie dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. Dusimy pod przykryciem do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Potem dodajemy koncentrat, ketchup, ryż, makrelę i doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze przez

psgotujemy
Marchewka duszona 200

Młoda marchewka ..duszona...pyszny dodatek do obiadu .. 1 kg marchwi  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka cukru  sól, pieprz  listek laurowy  ziele angielskie  2 łyżki masła  1 łyżeczka mąki Marchew obrać i pokroić w kostkę lub plasterki, czosnek przecisną przez praskę.Zalać wodą do przykrycia marchewki, dodać przyprawy oraz masło.Gotować do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Sola po grecku 150

tarce  o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoto.. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy dodajemy startą marchew, pietruszkę i seler.Solimy,  przykrywamy patelnię i dusimy...po 5 minutach podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak

Gosia gotuje