duszona marchew - 1101 przepisów (strona:3/74)

karkówka w pomidorowym sosie 146

Mięso pokroić w plastry - rozbić. Olej rozgrzać, mięso podsmażyć, żeby się zarumieniło. Cebulę pokroić w piórka - dodać do mięsa. Marchew pokroić w plastry - dorzucić do mięsa. Dusić, aż cebula się rozpadnie, a marchew będzie miękka. Dodać sos pomidorowy i trochę wody - dusić. Pieczarki pokroić w plastry, dodać na 5 minut przed końcem duszenia. Doprawić do smaku przyprawą MAGGI, ewentualnie dodać

kolorowotorcikowo
Karkówka duszona z warzywami 179

Polecam przepis na pyszne zrazy z karkówki duszone w sosie własnym z marchewką i selerem naciowym. Składniki: 600g karkówki wieprzowej 6-7 łodyżek selera naciowego 2 marchewki 2 cebule ok 0,5 l bulionu mięsnego liście laurowe, ziele angielskie papryka ostra sól, pieprz mąka Przygotowanie Mięso dzielimy na porcje. Posypujemy pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Na patelni(...)cebulę pokrojoną w piórka i jeszcze chwilę smażymy. Mięso zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Mięso dusimy pod przykryciem ok 25 minut, następnie dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, dusimy kolejne 10 minut, na końcu dodajemy seler naciowy pokrojony w paski, sól i pieprz. Całość dusimy aż warzywa i mięso będą miękkie, w razie potrzeby podlewamy bulionem

e-PrzepisyKulinarne
Karmelizowane marchewki 165

młodej małej marchewki 50 g masła 1 łyżka miodu sól Wykonanie: Marchewki oczyść. W wysokiej patelni rozgrzej masło. Na tłuszcz wrzuć marchewkę, delikatnie posól - duś pod przykryciem. Gdy marchew zacznie robić się miękka, dodaj masło i duś jeszcze 5-8 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kurczak w pomidorach 132

patelni do innego naczynia.  Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na odrobinie oliwy musimy zeszklić cebulę, następnie do cebuli dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę marchew i czosnek, które dusimy przez kolejne 5 min. Przyprawiamy zawartość patelni i dodajemy usmażonego kurczaka. Całość patelni dusimy jeszcze przez ok. 10 min (aż marchew będzie miękka). Podajemy z dodatkiem w postaci kaszy

psgotujemy
Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 229

Zalałam bulionem i pod przykryciem dusiłam 20min. W tym czasie przygotowałam warzywa- marchew pokroiłam w kostkę, paprykę w paski, a kukurydzę odcedziłam. Do podduszonego mięsa dodałam kolejno marchew, paprykę, kukurydzę i dusiłam dalej, w miarę potrzeby podlewając bulionem. Na końcu doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową (po pół łyżeczki), pieprzem cayenne i słodką papryką (wg uznania, ale raczej na ostro).  Ragout

bastalena
Sajgonki wegetariańskie 185

Grzyby mun moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie zwiększą swoją objętość. Następnie kroimy je w paski i wrzucamy na patelnie żeby się dusiły. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce i dodajemy do grzybów. Paprykę kroimy w kostkę, pora w krążki i dorzucamy do poprzednich składników. Dusimy przez kilka minut i dodajemy kiełki fasoli mung

Ze smakiem i z pasją
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 238

pieczoną – my zdecydowaliśmy się na duszoną w garnku, gdyż nie każdy z Was ma zawsze dostęp do piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez 3h duszenia bez problemu zdąży ono przejść smakiem wina i przypraw. Opis jest długi, ale większość przygotowań polega na pokrojeniu i podsmażeniu składników. W trakcie duszenia wystarczy kilka razy zamieszać potrawę(...)samej patelni smażymy z obu stron grube plastry obranej marchewki do zarumienienia, w razie potrzeby dodajemy nieco oleju. Po usmażeniu odkładamy do oddzielnej MISKI, gdyż marchew dodamy pod koniec duszenia. 4. CEBULA + CZOSNEK (5 min) Cebulę kroimy w piórka i także smażymy na tej samej patelni do lekkiego zarumienienia przez ok. 3 min, mieszając (w razie potrzeby dodajemy nieco oleju

Nerds Kitchen
Sos Ortolana 199

Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew, sól i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy pomidory. Po chwili wyjmujemy pomidory i obieramy ze skórki. Pomidory przekładamy

Wędrówki po kuchni
SMAZONY SCHABOWY BEZ PANIERKI 327

pokrojony czosnek, mieszamy . Schab wkadamy do marynaty i chowamy do lodowki na ok 2 godzin. Na rozgrzanej suchej patelni ukladamy schaby i smazymy na srednim ogniu. DUSZONA MARCHEWKA Skladniki: -5 sporych marchwi -1 duza cebula -5-6 kopiatych lyzeczek koncentratu pomidorowego -ziele angielskie, lisc laurowy, sol, pieprz, papryka slodka, papryka ostra -1 lyzka oliwy Sposob przygotowania: Marchewki myjemy, obieramy(...)scieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w piorka. Do garnka dodajemy oliwy i smazymy cebule. Gdy cebula bedzie pol twarda, dodajemy marchew, lisc laurowy, ziele ang. Dolewamy okolo szklanki wody i dusimy pod przykryciem na malym ogniu do miekkosci, mieszajac od czasu do czasu. Uzupelnic w razie potrzeby ilosc wody. Gdy marchew bedzie miekka dodajemy koncentrat i doprawiamy

PychaDania
Ryba „po grecku” 273

względu na mocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się na połączeniu smażonych i duszonych warzyw korzennych, w szczególności marchwi, selera czy cebuli, ze smażoną lub duszoną rybą. Przepis poniżej jest dość standardowy, aczkolwiek staram się bardzo, aby potrawa była możliwe lekko strawna. Stąd bardzo skromny dodatek

Kulinarna Pokusa
Muffiny z kremem marchewkowym 137

marchwi. W tym celu umytą i obraną marchew, kroję w kostkę, zalewam wodą i wstawiam na najmniejszy gaz gotując pod przykryciem ok 30 min. Do miękkiej marchwi dosypuję cukier  i duszę razem ok 40 min, od czasu do czasu mieszając. Miękką marchew miksuję na mus z sokiem cytrynowym, dosypuję galaretkę i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiam do całkowitego wystudzenia

Ciasteczkowy Potwór
Królik w sosie śmietanowo koperkowym. 167

rozpuszczamy masło klarowane, przekładamy całą zawartość miski wraz z przyprawami i cebulą. Królika obsmażamy z każdej strony. Następnie zalewamy wodą,  około 2 szklanki. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew, przykrywamy i dusimy do miękkości. Około 40 min. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Mięso wyjmujemy, w szklance z kilkoma łyżkami wody mieszamy mąkę aby nie było grudek, wlewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa krem z buraków 111

kroimy w dużą kostkę. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. W garnku na oliwie podsmażam posiekaną cebulę, po minucie dodaję obraną i pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę, duszę kilka minut, po czym dodaję posiekaną gotową mrożoną włoszczyznę i jabłko.     Po kilku chwilach dodaję buraki, wlewam bulion, miksuję, gotuję do połączenia się smaków, przyprawiam

Zasmakuj Kuchni
Kapusta Wigilijna z grzybkami 167

ziele angielskie, sól i pieprz, odrobinę cukru do smaku i gotujemy  z półtorej godzinki dopiero wtedy dodajemy grzybki i dalej gotujemy. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy startą marchew i jeszcze dusimy przez jakieś 20 minut.Po zagotowaniu wkładamy w słoiki takie gorące i mamy zapas na Wigilie

Różowa kuchnia