składniki: 150 g świeżych podgrzybków 125 g fasoli Jaś 65 g marchwi 65 g pietruszki 65 g cebuli 45 g selera 275 g ziemniaków 16 g czosnku 60 ml śmietany 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz koperek wykonanie: Fasolę myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 12 godz. do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości(...)Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podgrzybki oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski. Na patelnię wkładamy masło dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy podgrzybki i dusimy ok. 10-15 min. na małym ogniu. Marchew, pietruszkę i selera cieniutko obieramy lub skrobiemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do wrzącej, osolonej wody wkładamy warzywa, gdy są półmiękkie dodajemy
Domowy Smak Jedzeniaoleju na patelni aż się zrumienią. Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił. Marchew i seler ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do bigosu i doprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze około 20 minut, często mieszając
Kulinarne Fantazje Marioligęsi - kilka łyżek Sposób: Mięso sarny kroimy w wielka kostkę Tak samo boczek Smażymy na smalcu gęsim często mieszając i dusimy na małym ogniu dodaaj jedna pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy i przyprawy Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu (może być kostka rosołowa) i zagotować później dodajemy mięso . I tak dusić około
Viola cooks with passionDuszony kurczak nie zawsze musi być taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew. Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki(...)niego oprószone mąką uda z kurczaka, następnie pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pościnaną obierakiem marchew, właściwie dowolność w marchwi wskazana, byleby nie za grubo. Całość lekko podlewamy wodą i dusimy. Po około 20 minutach dodajemy przyprawę warzywną. Po następnych 15 minutach podlewamy większą ilością wody i dalej dusimy. Całkowity czas duszenia mięsa to godzina, może
MamaOskarkamiłośników duszonych warzyw z dodatkiem ostrego smaku. Idealne na jesienną-zimową pogodę. W roli głównej kiełbaski sojowe wędzone.Składniki:2 porcje2 kiełbaski sojowe wędzone1/2 cukinii1 marchew1 pomidor1 papryka czerwona3 pieczarki1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz cayenne Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy i ścieramy(...)następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię i pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelnie wrzucamy marchew, paprykę, cebulę i czosnek i wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, aż będę lekko miękkie. Kolejno dodajemy pozostałe warzywa, kiełbaski sojowe i dodajemy olej. Dusimy, aż wszystko będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat
Truskawkowa Fiestałyżeczka mąki do zagęszczenia woda Przygotowanie: cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni (można na łyżeczce oleju) dodać do tego pokrojoną w plasterki marchew i małe kawałki brokuła i podlać wodą - dusić ok 5-10 min pod przykryciem dodać pokrojoną w kostkę dynię i paprykę - dusić kolejne 5-10 min następnie dodać kukurydzę i makaron i przyprawy
Gotowanie z pasjąmogą one być różnej wielkości i grubości. W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody, po czym dodać listek laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i marchew, a po około 5 minutach dorzucić seler. Dusić pod przykryciem około 10 minut i dołożyć kapustę, wody nie dolewać, gdyż z kapusty powinno się sporo jej wygotować. Gotując, należy co pewien czas mieszać, aby się
Kuchcik gotujekostkę pieczarki i smażyć około 5 minut. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć mieszając kilka minut do zbrązowienia. Dodać pokrojoną w drobną kostkę i zblanszowaną marchew. Dołożyć przecier i przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić 15 - 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części. Z każdej części oddzielić 2/3 i powkładać do natłuszczonej formy muffinkowej. Ugnieść ciasto
zadanie-gotowanieSkładniki: obrane marchewki 1 1/2 łyżki masła sól cukier łyżka mąki odrobina oleju Wykonanie: Obraną i umytą marchew pokroić według uznania (krążki, kostka itp). Marchewkę dusić do miękkości na maśle. Gdy marchewka będzie miękka, wykonać zasmażkę z mąki i oleju, zasmażkę rozprowadzić z kilkoma kroplami wody następnie szybko wymieszać z marchewką i doprawić do smaku
Pychotkaaabędzie dobrze podpieczone podlać delikatnie bulionem. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w duże kawałki, czosnek w plasterki. W garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki. Dusić wszystko, aż delikatnie zmięknie i dodać usmażone mięso. Dodać przyprawy i czosnek. Wszystko razem dusić około godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem
Jemy Pijemywsypujemy do garnka, zalewamy wodą trochę ponad poziom warzyw. Jeśli były mrożone czas gotowania się wydłuży. Dodajemy łyżkę masła. Dodajemy przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut. Kosztujemy i doprawiamy. Jak marchew będzie już miękka przystępujemy do zrobienia zasmażki (do gęstszej opcji). Wykorzystujemy tu mój ulubiony olej kokosowy (bardzo wysoka temp. dymienia) oraz mąkę
IzaGotujełyżki masła sól do smaku 50 ml śmietanki 30% natka pietruszki Rozgrzewamy w rondelku masło. Kroimy w plastry umyte pieczarki, drobniej kroimy obrane i umyte marchew i seler, wsypujemy warzywa do rondelka i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Zupę doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem. Do rondelka z warzywami wlewamy rosół, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce o dość grubych oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji
e-PrzepisyKulinarnerozgrzany tłuszcz - lekko udusić. Kiełbasę pokroić w pół plastry - dodać do cebuli - podsmażyć. Marchewkę pokroić w kostkę- dodać do podsmażone kiełbasy - smażyć dalej. Gdy marchew nieco zmięknie - dodać paprykę - pokrojoną w kostkę - dusić. Pod koniec, gdy warzywa już miękną, dodać kabaczka - też pokrojonego w kostkę. Dusić kilka minut, a gdy zmięknie dodać koncentrat i przyprawy. Smacznego
kolorowotorcikowotarce 60 g kiełków fasoli mung (zapomniałam) 1 łyżka sezamu garść posiekanej natki pietruszki (kolendry) Wykonanie: W woku rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić kapustę i dusić 10 minut. Potem dokładać kolejne warstwy: cebulę, tofu, sos, ocet, marchew, cukinię, kiełki i sezam. Na koniec posypać kolendrą / natką. Ja dodałam jeszcze ugotowany ryż, który dodałam zaraz po cukinii
Sto kolorów kuchni