duszona marchew - 1101 przepisów (strona:5/74)

1537. Marchewka duszona 214

ziele 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki Marchew obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.Zalać wodą do przykrycia marchewki, dodać przyprawy oraz masło.Dusić na wolnym ogniu pod pokrywką, do momentu aż marchew zmięknie.Dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody.Dodać do marchewki energicznie mieszając aż marchewka zgęstnieje

Moje domowe kucharzenie
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 289

mieszamy i smażymy razem, aż płyn odparuje.  Dolewamy wodę, wystarczy ok. 2 cm powyżej poziomu mięsa z cebulą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykrywamy pokrywką i dusimy. Po ok. 1,5 godz. możemy zająć się pieczarkami i marchewką, które kroimy dość grubo. Pieczarki w ćwiartki, a marchewkę w ok. 5 mm plasterki (to ważne(...)sumie może to potrwać ok. 2 godz. Czasem nawet dłużej. Pod koniec cebula powinna się rozpaść i utworzyć sos, a gdy mięso będzie już miękkie, możemy dodać marchew i pieczarki. Całość dusimy jeszcze maksymalnie 10 min. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec, jeśli uznamy, że sos jest za rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki

Ratunku obiad
Rosół z pierożkami 159

dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Nadzienie: mięso zmielić na maszynce. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać startą na dużych oczkach marchew, podlać bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu, wymieszać z mięsem. Gdyby nadzienie było zbyt suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka (u mnie

Obiad gotowy
Wegetariański bigos z cukinii do słoików , przetwory 356

mielone papryki i chwilkę blanszujemy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dosłownie minutkę , ciągle mieszając żeby nie zrobiła się gorzka . Zalewamy wodą i całość przelewamy do garnka z cebulą i marchwią . Dorzucamy ziele angielskie , . Dusimy około 10 minut . Po tym czasie wkładamy startą cukinię , liście laurowe , koncentrat pomidorowy , cukier i sól do smaku . Bigos z cukinii , dusimy na wolnym ogniu , dość długo . Około

Ogrodnik w podróży
Pierogi z mięsem z rosołu 658

zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Nadzienie: mięso zmielić na maszynce. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać marchew, podlać bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu, wymieszać z mięsem. Gdyby nadzienie było zbyt suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać

Obiad gotowy
Sos słodko-kwaśny. 130

mąki ziemniaczanej(dodajemy przed podaniem) WYKONANIE: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmiksować, cebulę obrać, pokroić w kostkę, pomidory z cebulą włożyć do garnka i dusić około 2 godz. marchew  i paprykę pokroić w słupki(przesmażyć na maśle klarowanym) , sok z ananasa dolać do garnka, dodać ocet, dosypać cukier,sól,pieprz, paprykę mieloną słodką i ostrą, zmiażdżony

Kuchnia Beaty
ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO 164

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory,  przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając.  Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem. Zapiekankę

Kulinarne Fantazje Marioli
Czarny makaron fettuccine z soczewicą, pomidorami, mozzarellą i świeżym tymiankiem 220

kostkę, seler w cienkie paski. Suszone pomidory na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnie wraz z zalewą z suszonych pomidorów ok. 5 łyżek, do tego dodajemy cebulę, czosnek podsmażamy, marchew, seler naciowy. Chwilę dusimy, dodajemy kawałki suszonych pomidorów oraz pomidory z puszki. Całość dusimy do miękkości. Zalewa z suszonych pomidorów jest bogata w smaku, jeśli nam brakuję, soli, pieprzu doprawmy. Ugotowaną soczewicę

Basia w kuchni
Klopsiki z kaszy gryczanej z jarmużem w occie balsamicznym 167

kawałki w przypadku „normalnej marchwi”. Wrzucić na rozgrzane 2 łyżki oleju . Jarmuż pokroić w paski a grube końcówki dorzucić od razu do marchwi. Gdy marchew będzie prawie miękka (dusić ją małym ogniu około 10 minut) dodać jarmuż, lekko posolić i stale mieszając dusić około 5 minut aż liście zmiękną, pod sam koniec dodać ocet winny. Smacznego

greenscarf
Smażone placuszki z kapustą i marchewką 122

wymieszać.  Kapustę poszatkować ( grubość według gustu ). Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku. Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem

Gaździnka warzy
Dżem marchewkowo- jabłkowy 236

szklanka wody 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy z cukrem, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości marchwi. Następnie miksujemy blenderem.  2. Obrany imbir oraz skórki z cytryn i pomarańczy ścieramy, a następnie wyciskamy sok z owoców i całość dodajemy do przygotowanego dżemu. Wsypujemy także

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti Caprese 207

kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy do podsmażonej wcześniej marchwii i czosnku.  3/4 pęczka bazylii siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy całość do czasu aż marchew będzie miękka i wszystkie składniki się połączą.  W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy mozarellę w plastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami bazylii

Garniec Magalie
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 263

misce!). Obsmażamy szybko ze wszystkich stron i przekładamy do sporego garnka. Dolewamy pozostałości marynaty z miski oraz tyle wody, by przykryła mięso, ale nie więcej. Dusimy do miękkości. Kiedy wieprzowina zmięknie, dodajemy marchew, kukurydzę i dymkę. W razie potrzeby dolewamy troszeczkę wody i dalej dusimy. Teraz już cały czas pilnujemy i uważamy, by nie rozgotować warzyw. Marchewka powinna zostać

Ratunku obiad
Łopatka w ziołach z warzywami 218

Mięso, jest wtedy prawie już dobre- lub powinno byc :) Dodajemy skrojoną marchew, cebulę I pieczarki. Przykrywamy I dusimy ok 10-15 min. Doprawiamy solą I pieprzem, pamiętajmy jeżeli jest za mało sosu, zawsze możemy podlać troche wody I doprawić. I łopatka gotowa. :) Do obiadu przygotowałam duszone ziemniaki z koprem I surówkę z sałaty lodowej. Życzę smacznego I miłej niedzieli

Smaki Edyty
Pałki kurczaka duszone w warzywach 149

Duszone mięsa mają kilka niepodważalnych zalet: są mięciutkie, soczyste i zdrowsze od smażonych. Pałki przygotowane w ten sposób są przesiąknięte smakiem warzyw i aromatem przypraw

Pyry na Gaz