duszona marchew - 1101 przepisów (strona:21/74)

Gulasz wołowy 101

rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać masło. Wrzucić mięso i podsmażyć do zrumienienia. Dodać cebulę i całość smażyć 2 minuty. Dodać pokrojoną marchew, wlać około 500 ml bulionu lub wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, dodać świeży rozmaryn i dusić około 1 godziny. Dodać pokrojoną paprykę, jeśli trzeba uzupełnić płyn i dusić kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą

kuchnia doski
Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna 175

zmniejszyć ogon i gotować jeszcze 4o-6o minut. Dokładnie odcedzić. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone warzywa (marchew, koper, por, pomidory – wcześniej obrać je ze skórki). Chwilę podsmażyć. Dodać startą skórkę pomarańczy i szafran, dusić 20-30 minut. Tak przygotowane warzywa dodać do wywaru, dorzucić rybie łby, ogony etc. i gotować 1-1,5 godziny

Pociąg Do Kuchni
Rozgrzewająca zupa gulaszowa . 121

Wykonanie : Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso , dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy . Marchew, pieczarki , cebulę obieramy , myjemy i kroimy w półplasterki , przekładamy do mięsa , wlewamy połowę bulionu , przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Następnie obieramy ziemniaki , myjemy i kroimy w grubą kostkę , dodajemy do gulaszu razem z kukurydzą

Sama słodycz i szczypta chili
Pulpety duszone w młodej kapuście 167

Kapustę drobno poszatkować, a marchew zetrzeć na średnich oczkach. Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. W międzyczasie obsmażyć na oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor

Kuchnia domowa Ani
Młoda kapusta duszona z boczkiem 105

podsmażyć w garnku. Jak już się zarumieni dodać pół kostki margaryny, następnie pokrojoną w cieńkie plastry marchew. Odczekać aż marchew lekko zmięknie. Dodać posiekaną kapustę ( nie za drobno, żeby się nie  rozgotowała).Wlać pół szklanki wody. Dusić około 30 min, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia doprawić sosem sojowym i cukrem i dosypać posiekaną natkę

Jemy Pijemy
Marchewka z groszkiem 76

przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu - ok. 1 płaskiej łyżeczki cukier do smaku ok. 1 łyżki kopiatej mąki 1 łyżka masła Mrożoną marchew z groszkiem umieścić w rondelku, zalać taką ilością wrzątku, by przykryć warzywa. Dodać przyprawę warzywną i dusić pod pokrywą do miękkości. Dodać masło i cukier do smaku, ew. dosolić. Mieszać łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko, bezpośrednio

Czerwień i błękit
Kremowa zupa z dyni 236

masła 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Dynię i marchew obrać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną w kostkę marchew - podsmażyć 5 minut. Po tym czasie dodać do marchewki pokrojoną w kostkę, obraną i wypestkowaną dynię - dusić aż warzywa zmiękną - nie muszą się rozpadać. W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone warzywa - gotować. W czasie gotowania dolać wino. Zupę

kolorowotorcikowo
Potrawka z kurczaka 164

pokryte, rozgrzać. Dodać marchew, smażyć na małym ogniu około 5 minut (aż marchew puści kolor), można przykryć.  Następnie dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i smażyć z 5 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszać i ewentualnie dodać odrobinę oleju. Dodać kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Kawałki kurczaka powinny(...)koloru. Przyprawić pieprzem i solą.  Dodać odsączoną kukurydzę i 2 minuty dusić, po czym dodać ugotowany ryż, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, aż ryż wchłonie płyn. Potrawka jest raczej z tych łagodnych w smaku, więc z pieprzem i solą nie przesadzać. Proporcje mięsa w stosunku do marchwi, cebuli i ryżu można indywidualnie regulować

Kuchcik gotuje
Omal curry Oscara 128

Master Chefa! I zadanie, żeby wymyślić coś razem. No i wymyśliliśmy. Wiemy, że dodanie curry do duszonych warzyw w sosie własnym nie czyni z nich jeszcze sztandarowej potrawy Półwyspu Indyjskiego, że rzadko, o ile w ogóle, pojawia się w ich mieszance marchew czy pietruszka, że je się je częściej z plackami roti niż z ryżem, niemniej powiedzmy, że wymyśliliśmy(...)Paprykę, marchew, seler i pietruszkę myjecie pod bieżącą wodą. Obieracie te z nich, które tego wymagają i kroicie na kawałki, plasterki, słupki czy inne figury, które najbardziej się Wam podobają. Nie zapomnijcie o cebuli. Rozgrzewacie na dnie garnka trochę oliwy i wrzucacie marchewkę oraz pietruszkę. Po jakichś 10 minutach dodajecie cebulę i seler, a na koniec – paprykę. Dusicie wszystko

GRUBY WAŁEK
Marchewka duszona z pasternakiem 103

Przepyszna,prosta i szybka jarzynka o zniewalajacym smaku do kazdego obiadu i z ryba i miesem i wegeterianskiego w roli glownej.Juz sama marchewka jest pyszna,a

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grzyby po grecku na zimę HIT !!! 773

pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Marchew pokroić w kostkę i poddusić na oleju z odrobiną wody. Gdy marchew będzie półtwarda, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Osobno gotujemy  pokrojone grzyby, następnie dodajemy je do warzyw i dusimy razem przez 1 min. Dodajemy ketchup, koncentrat i przyprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Gorące grzyby wkładamy do czystych

kulinarne odsłony pati
Danie jednogarnkowe z kiełbasą, brokułem i ziemniakami 163

różyczki a czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę do mocnego zarumienienia. Dodajemy brokuł, cebulę, ziemniaki, marchew i czosnek. Podsmażamy chwilę, po czym wlewamy przecier pomidorowy. Uzupełniamy garnek wodą tak by przykrył zawartość garnka. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 30 minut. 3. Po tym czasie dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Mąkę rozrabiamy w niedużej

Szefowa kuchni
Pasztet jaglano-pieczarkowy (z warzywami duszonymi na oleju rzepakowym) 160

dużych oczkach. Por pokroić w półtalarki. Na patelnię wlać pozostały olej, wrzucić por, smażyć, aż będzie lekko przyrumieniony. Dodać marchew i seler, wymieszać i smażyć chwilę, aż złapią kolor, oprószyć kuminem i papryką, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę, pieczarki i warzywa przełożyć do miski, dodać sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty

Obiad gotowy
Zupa gulaszowa z kurczakiem i papryką 135

przyprawić solą ziołową, posypać mąką. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, wyjąć, następnie na tą samą patelnię wrzucić cebulę, marchew i seler naciowy, podsmażyć. Jak cebulka zacznie się rumienić, dodać paprykę, kurczaka, zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem, dusić pod przykryciem ok 30 minut. Gotowa zupa powinna być lekko gęsta. Podawać z chlebem lub kulką ryżu i kleksem śmietanki, posypać

coolinarny
Zapiekanka makaronowa z rybą! 163

ZAPIEKANKĘ? Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, cebulkę od dymki i czosnek. Obierz marchew i pietruszkę, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do rondla i podlej 150 ml wody, całość duś, aż warzywa będą miękkie. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, połową posiekanej bazylii, dymki i ewentualnie dodatkiem ziół włoskich. Zagotuj całość. Naczynie

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania