duszona marchew - 1101 przepisów (strona:27/74)

Włoski gulasz z kurczaka z slerem naciowym 185

pory seler naciowy używałam  na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki(...)fasolkę przelać zimną woda i odsączyć na sicie. Oliwę rozgrzać, dodać cebulę, marchew i seler, smażyć ok 5 minut, często mieszając. Dodać piersi z kurczaka, pozostałe przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie zalać rosołem (może być z kostki), dodać przecier pomidorowy, fasolkę i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut. Podawać z pieczywem

Jadło i czytadło
Kapusta zasmażana z marchewką i koperkiem 158

płaska łyżeczka kminku 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% woda Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, a cebulę posiekać w kosteczkę. 2. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę, rumienimy. Następnie dodajemy marchewkę, chwilę dusimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, listek laurowy, trochę soli i podlewamy wodą (1/2 szklanki lub trochę więcej). Dusimy, aż kapusta

Kuchnia domowa Ani
Młoda kapusta po chłopsku – czyli wiosenny jednogar w 30 minut ;) 229

Wszystko razem podsmażamy na patelni lub w garnku *** *** Na patelnie dokładamy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i marchew pokrojoną w cienkie krążki. Całość przesmażamy przez około 1 minutę, ciągle mieszając *** *** Na patelnie dokładamy poszatkowaną kapustę, nie mieszamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 15 minut – do miękkości ziemniaków *** *** Po tym czasie potrawę mieszamy, doprawiamy(...)oraz pieprzem i obsypujemy posiekanym koperkiem *** *** Podajemy na ciepło zaraz po ugotowaniu *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA PRZEPIS TUTAJ MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY

Blog z Apetytem
Makaron w sosie serowym z kurczakiem i warzywami 199

osolonej wodzie. Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Po jakiś 5 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki. Warzywa z kurczakiem zalewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
Curry z kurczakiem i warzywami 155

Przygotowanie Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Dodajemy marchew pokrojoną w słupki, po chwili paprykę pokrojoną w paski i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory, mleko kokosowe i przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy do momentu kiedy sos uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Ja dusiłam ok 30 min, aby dość sporo

e-PrzepisyKulinarne
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z soczewicy z makiem 137

miękka. Pod koniec gotowania dopiero solimy. Jeśli nadmiar wody nie został wchłonięty - odcedzamy. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Marchew i cebulę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach tzw. jarzynówce. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przeciśnięte ząbki czosnku i dusimy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe starte warzywa i przyprawiamy. Zawartość patelni mieszamy w misce z soczewicą. Dodajemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku 199

kroimy w plastry, delikatnie solimy i zostawiamy na godzinę. W ten sposób bakłażan straci nieprzyjemną gorycz. Obieramy marchew, seler i pietruszkę, ścieramy na jarzynówce. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę szklimy na oleju, po czym wrzucamy pora i następnie inne warzywa oraz przyprawy. Dusimy razem do miękkości, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów zblenderowanych. Doprawiamy solą i pieprzem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 173

porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. 2. Warzywa obieramy, cebulkę drobno siekamy, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy cebulkę, po czym dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody, by warzywa nie były suche. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy

Kuchnia domowa Ani
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem 350

mięsa. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy marchew i kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do kurczaka. Dosypujemy ryż i przyprawy (sól, pieprz, papryki, lubczyk). Mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Danie podałam z frytkami i serem camembert, który się ładnie rozpuścił

VioletoweKucharzenie
Tadżin-marokański gulasz korzenny 145

kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w  paski, cebulę  pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę

Bea(u)ty kitchen
Potrawka z indyka w pomidorach 152

Cebulę grubo posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać dwa posiekane ząbki czosnku i dusić przez chwilę razem. Dodać mięso i d usić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu  mieszając. Dodać pokrojoną w talarki marchew, pomidory,  rozgniecioną bokiem noża  ostrą papryczkę, jeden goździk i gotować 5 minut. Doprawić solą

W SMAK
Karkówka duszona z pieczarkami i kaszą gryczaną 316

Pieczarki pokroić w dłuż i zasypujemy usmażoną karnówkę. Obraną cebulę kroimy w piórka i razem z pieczarkami, dusimy na wolnym ogniu po 15 minutach dodajemy łyżeczkę musztardy, chwilę gotujemy aż powstanie sos. Podajemy z ugotowana na sypko kaszą gryczaną oraz surówką z marchwi . Smacznego

kgwjanczewo
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym podana z ostrym serem 169

parmezan, gouda, radamer) WYKONANIE Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę. Ziemniaka i marchew również obieramy i kroimy w kostkę. W garnku, na oleju krótko podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku, curry oraz imbir. Następnie dodajemy warzywa i przez chwilę dusimy je z czosnkiem.  Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmięknął. W czasie gotowania dodajemy odrobinę

Zofiana
Spaghetti bolognese 147

posiekaną cebulę. Smażymy ok 3 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek  I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min. Dodajemy mięso mielone I oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe .  Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min.  Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą I pieprzem. Dusimy

Smaki Edyty
Obiad w 30 minut - drobiowa potrawka z marchewką i groszkiem 407

Szybka, pożywna i banalnie prosta w wykonaniu - drobiowa potrawka. Delikatne mięso z kurczaka duszone w śmietankowym sosie wraz z tradycyjnym duetem marchewki i groszku. Podana

Kuchnia Ellie