duszona marchew - 1101 przepisów (strona:35/74)

Zupa pomidorowa z mielonym mięsem i kluskami + film 222

pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy a włoszczyznę (marchew, pietruszkę oraz seler) ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku z rozgrzanym tłuszczem rumienimy cebulę od czasu do czasu mieszając. Do zrumienionej cebuli dodajemy mielone mięso i wszystko chwilę podsmażamy. Do podrumienionego mięsa dodajemy startą włoszczyznę i wszystko krótko dusimy ciągle mieszając. Następnie wlewamy 1,5 litra wody, całość

Smakowite Dania
Makaron z warzywami (na szybko) 224

zupek, użyłam "Mie") 450g mieszanki warzywnej (brokuł, marchew, zielona fasolka szparagowa, kukurydza, czerwona papryka, kiełki fasoli mung) imbir papryka słodka i ostra czosnek granulowany suszona cebulka kolendra bazylia, natka pietruszki sól, pieprz olej Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić warzywa. Dodać przyprawy (ilość wg gustu) i dusić pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem

Di gotuje
Wegańska zupa pieczarkowa krem 148

pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pieczarki, marchew, por, seler pietruszkę kroimy w plastry. Ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Nać pietruszki siekamy.  2. Rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, por, pół cebuli i nać pietruszki. Wszystko lekko podsmażamy, a następnie zalewamy odrobiną wody, żeby przykryć warzywa - dusimy na małym ogniu przez 20 minut

Bananowe Pole
Warzywny pasztet z selera, pietruszki i marchewki 206

łyżeczki kolendry - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Selery, marchwie, pietruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Pora kroimy w talarki i podsmażamy, aż będzie miękki. Dorzucamy do niego starte lub rozdrobnione warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i dusimy ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy obie kasze zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. W misie blendera umieszczamy duszone warzywa, ugotowane kasze, orzechy (możemy użyć mielonych), sos sojowy, zioła i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy masę do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7cm (wyłożonej papierem lub nie, to zależy od Waszej wygody) i pieczemy 45 minut w 200 stopniach. Smacznego

Be Fit Be Strong
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 428

szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam.   Dodałam przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Buraki pokroiłam na słupki. Można je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodałam je do wywaru. Po chwili dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszoną kapustę. Można również pokroić i dodać ugotowaną marchew. Następnie wrzuciłam fasolę. Gotowałam aż wszystkie warzywa były miękkie. Wlałam

potrawyregionalne
Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie czosnkowo – ziołowym 163

liść laurowy, zioła prowansalskie oraz pokrojony czosnek i marchew. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę opłukać, oczyścić z włókien i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Tak przygotowane bitki zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka.  Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut

Nie tylko w kuchni
Domowy paprykarz szczeciński 183

dodaję paprykę ostrą, słodką i liście laurowe- obieram marchew i trę ją na tarce o grubych oczkach, dorzucam do patelni, mieszam i pilnuję, aby się nic nie przypaliło- dorzucam pomidory z puszki i 3 łyżki koncentratu plus łyżeczkę sosu sojowego- podlewam odrobiną wody doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru  i duszę ok 15 minut - w tym czasie dokładnie obieram

Basia w kuchni
Curry z dyni z warzywami i kurczakiem 253

Niepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;)Składniki:dynia do 1 kg3 małe marchwiecebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie

Taste Of My Day
Bulion warzywny 167

Bulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta  (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną 218

przez kilkanaście minut, aż zmięknie. Warzywa obierz, seler, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno posiekaj, pieczarki oczyść i drobno poszatkuj. Cebulę lekko podsmaż na rozgrzanym oleju (pilnuj, by się nie przypaliła lub nie zarumieniła zbyt mocno, wystarczy ją zeszklić), dodaj starte na tarce warzywa. Całość duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut

Moje Qulinaria
131. Lekki, jesienny obiad czyli: risotto z kurczakiem, cukinią, kalarepką i jarzynami. 216

drobno. Marchew kroimy w dość cienkie paseczki, cukinię, marchew i kalarepkę w półtalarki. Do głębokiego garnka z dość grubym dnem wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i podgrzewamy na średnim ogniu. W rozgrzanym garnku umieszczamy pokrojone warzywa(czosnek, starty imbir i cebulę dodajemy na końcu, by uniknąć ich przypalenia). Warzywa dusimy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem.  Ryż gotujemy

Symfonia Smaków
Spaghetti pomidorowe z mięsem i cukinią i pysznym sosem pomidorowym 203

pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa 1. Makaron ugotować. 2. Olej rozgrzać na patelni, dodać mięso, sól i przyprawy, podsmażyć. Dodać pomidory w puszce i bulion, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać startą cukinię

Kto ugości moich gości?
Zupa cytrynowa z kurczakiem 208

odrobiną oleju i przez kilka minut podsmażamy. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera kroimy w słupki, natkę siekamy, cebulę kroimy w piórka. Cytrynę parzymy we wrzątku, a następnie ścieramy z niej cienko skórkę na drobniutkiej tarce. Do smażącego się mięsa dorzucamy pokrojoną włoszczyznę, natkę oraz skórkę cytrynową i przez moment dusimy. Dorzucamy cebulę i wszystko razem dusimy do miękkości. Po około

Kuchenna Kontrrewolucya
Dorsz z warzywami w mleku kokosowym – bez laktozy 173

warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach.Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu.Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne.SKŁADNIKI:* filet z dorsza – 2 szt* marchew – 2 szt* mały seler – 1 szt* por – 1 szt* cebula dymka – 1 szt* mleko kokosowe – 250 ml* curry – 1 łyżeczka* sól – do smaku* pieprz(...)przesmażamy kilka minut.Dodajemy nasze ryby i zalewamy mlekiem kokosowym.Doprawiamy curry , solą pieprzem i chili.Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut.Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i przekładamy nasze ryby.Smażymy je na złoto z dwóch stron , a duszone warzywa doprawiamy do smaku.Podajemy gorące z warzywami.Smacznego

Ostra na Słodko
Potrawka z kaszy jaglanej 179

Jeden z ostatnich ciepłych i bezdeszczowych dni, zanim dopadnie nas typowa angielska pogoda. Wykorzystany w pełni:) Pojechaliśmy na rodzinną wycieczkę do lasu, a tam... wioska i

chwile dla mnie