zalewamy dużą ilością wrzącej wody, obgotowujemy aż liście zmiękną. Następnie kapustę przestudzamy, oddzielamy liście, ścinamy grube nerwy nie uszkadzając liści . Ryż zalewamy wrzącą, osoloną wodą, gotujemy,odcedzamy i odsączamy. Marchew myjemy obieramy, zalewamy wrzącą osoloną wodą z dodatkiem mleka, gotujemy. Gdy przestygnie ścieramy na tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Usmażone(...)solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy do miękkości pod przykryciem . Podajemy z ziemniakami
Smakowite Daniaolejem. Czosnek pokroić w plasterki, białe części dymki w większe kawałki, a pora w plasterki - krótko przesmażyć. Dodać posiekaną papryczkę chili i chwilę wszystko razem poddusić. Marchew obrać i pokroić w niezbyt krótkie cienkie słupki, z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją również w słupki. Dodać na patelnię, wymieszać i chwilę poddusić. Na koniec dodać(...)brzeg patelni. Na pusty środek patelni dodać pokruszony lekko makaron, przyprawy z zupki wymieszane w około 250-400 ml wody i sos sojowy. Makaron przykryć warzywami i przez chwilę dusić do odpowiedniej miękkości. Większa ilość wody da nam konsystencję zupy, mniejsza - makaronu z warzywami :) Może przepis brzmi skomplikowanie, ale tylko tak to wygląda :) potrawę robi się szybko
Codzienna kuchnia niecodziennaZrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika(...)się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą
Smaki Przyprawy i Kolorywyrazistości i niezwykłego smaku i zapachu. 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml bulionu drobiowego 4 cebule 3 duże ziemniaki 1 marchew 1 czerwona papryka 4 pieczarki 1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki wędzonej 2 łyżeczki przyprawy węgierskiej Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w większą kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka(...)oleju, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę i pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Między czasie doprawiamy przyprawami: węgierską i wędzoną ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw
VioletoweKucharzeniespróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki:Królik (tuszka) Balsamiko,Rozmaryn,Tymianek,Cząber,Majeranek,Liść laurowy,Czubryca,Papryka ostra,KolendraChili,Oregano,Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona,Marchew,Seler,Dwa ziemniaki,PorCzosnekKrólika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę(...)się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy.Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą
Kulinarna rozmowa700ml rosołu drobiowo-warzywnego Mięso drobiowe z 5 udek 250g soli 15 ziarenek pieprzu 6 liści laurowych 12 ziaren ziela angielskiego 50ml oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Warzywa: marchew, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i przypalamy na suchej patelni. Pora i kapustę drobno szatkujemy i razem z cebulą wrzucamy do wcześniej(...)godziny, mieszając w międzyczasie parę razy. 2. Do warzyw dodajemy olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz przyprawy utarte w moździerzu. Podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie odkrywamy i mieszając co jakiś czas, pozwalamy odparować nadmiarowi płynu. Blenderem miksujemy na gładką pastę i przekładamy np. do słoiczków i wtedy pasteryzujemy
Kuchnia w czekoladziechili i chwilę podduszamy, kolejno dodajemy cukier i chwilę je karmelizujemy. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dynię (bez pestek, bez skóry), oraz startą na grubych oczkach marchew i chwilę podduszamy na wolnym ogniu. Następnie do warzyw dodajemy doprawione mięso, mieszamy i ok.10 minut razem przesmażamy (na 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy 2 łyżki mleka - mięso wołowe(...)patelni. 3. Kolejno dodajemy pomidory - w formie przecieru, passaty lub pokrojonej, 1 łyżkę cukru (najlepiej trzcinowego) oraz fasolę (na pół odsączoną z zalewy). Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 20-30 minut (aż do miękkości warzyw i nie zapominajmy tu o mieszaniu składników co jakiś czas, aby nie przywarły). Kolejno całość doprawiamy solą, cukrem, świeżo startą
Symfonia SmakówWykonanie: Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy i studzimy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do podsmażonej cebuli dodajemy paprykę oraz marchewkę i podsmażamy kolejne 10 minut. Warzywa(...)minuty, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku. Warzywa powinny być dość konkretnie przyprawione. Zdejmujemy pokrywkę i jeśli zachodzi
Smak mojego domusłodką kukurydzę z puszki. Znakomity obiad! 500 g wątróbki drobiowej Przyprawa do mięsa 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 285 g kukurydzy (1 puszka) 6 dużych pieczarek 1 marchew 6 ziemniaków 2 cebule Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 szklanka wody Olej do smażenia Wątróbkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy(...)podsmażamy. Czerwoną oraz żółtą paprykę, pieczarki, obraną marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa wraz z kukurydzą z puszki dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy oraz podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw (około 30 minut na mniejszym ogniu). Podałam z ryżem
VioletoweKucharzeniemleko kokosowe, 1 puszka kilka pieczarek, ok 4-5 szt. limonka 2 papryczki chilli szczypior czosnek łyżka masła kukurydza mini kolby, 4 szt. warzywa z bulionu: 1 lub 2 marchwie, mała pietruszka, kawałek pora opcjonalnie: kiełki fasoli mung, po łyżce kukurydzy i zielonego groszku z puszki Wykonanie:Wszystkie składniki kroimy wg preferencji, ja kroiłam w plastry:Warzywa z bulionu: Pieczarki(...)limonki oraz wyciskamy z niej sok. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę z papryczkami. Następnie dodajemy krewetki. Po kilku minutach na patelnie wrzucamy pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż puszczą wodę i zmiękną. Dodajemy warzywa z wywaru, kolby kukurydzy oraz kukurydzę z puszki. Gdy warzywa i krewetki połączą się, po 2-3 min wlewamy mleko kokosowe
Taste Of My Dayrice) i szczęśliwsza o nowe odkrycie wróciłam do domu :) Postanowiłam wykorzystać go do przygotowania posiłku do pracy na bazie warzyw. Składniki: opakowanie makaronu mała cukinia lub 2/3 większego warzywa marchew pietruszka 1 lub 2 łodygi selera naciowego papryczka chilli kilka pieczarek Wykonanie: Makaron rozpakowujemy, przekładamy na sitko i płukamy wodą. Ponieważ jest w stanie gotowym do spożycia odstawiamy(...)jednak po wymieszaniu jej z pozostałymi składnikami, zapach znika i zapominamy o nim. Warzywa kroimy tak jak lubimy najbardziej :) Wszystkie przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oleju, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy chilli, która m.in. ma właściwości wspomagające odchudzanie, gdyż nawet o 25% wspomaga przemianę materii, a więc spalanie kalorii. Gdy warzywa zmiękną
Taste Of My Dayłyżeczka, koperek siekany 2 łyżki umyte pałki kurczaka podsmażyć na oliwie i posypać je łyżeczką kucharka, podsmażone przełożyć na talerz do oliwy po pałkach wsypać pokrojoną w plasterki marchew i podsmażać z 2 minuty, wsypać cebulę, zamieszać i podsmażać z 2 minuty następnie wsypać pokrojoną fasolkę szparagową, zamieszać i podsmażać z 2 minuty, wsypać kalarepkę pokrojoną, zamieszac i podsmażać(...)umyte duże pomidory zmiksować w blenderze razem ze skórką na przecier i wlać do warzyw, do smaku dodać kucharka, pieprzu mielonego i wymieszać do warzyw włożyć pałki kurczaka i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, na koniec dodać bazylię i koperek, gotować jeszcze z 5 minut smaczne, lekkie danie smakuje z makaronem włoskim jakim lubisz.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkoro było ulubione ciasto, dzisiaj czas na podzielenie się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę, czyli krem z pomidorów! Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, świeże, duszone, suszone, przetworzone... Moi bliscy wiedzą, że ketchup dodaję niemal do wszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał(...)Składniki: 1/4 serera 1 mała pietruszka 1 marchewki 3 liście laurowe 3 ziela angielskie kostka rosołowa, vegeta 1 średniej wielkości cebula 2 puszki pomidorów 1 kromka chleba pomarańcza śmietana Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w duże kawałki. Do garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy
Taste Of My Dayząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Masło trzemy na tarce. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Szpinak płuczemy zimną wodą i dusimy na patelni tak aby stracił objętość. W misce mieszamy wszystkie składniki na farsz oprócz sera feta. Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 2-3 cm i wypełniamy(...)jajeczno-szpinakową i układamy na wierzchu kostki sera feta. Wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut aż brzegi ciasta będą złote, masa się zetnie. Surówka : sałata 1 marchew sos: 1 łyżka musztardy, pół łyżki miodu, pół łyżki oliwy, pół łyżki octu balsamicznego, trochę cytryny Sałatę rwiemy na kawałki, marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy
Słodka Strefapuszka czerwonej fasoli (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (200 g) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 marchew 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżeczki kuminu 0,5 łyżki wędzonej papryki lub słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru(...)pokrojoną w kostkę. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w półplasterki - smażyć jeszcze 2-3 minuty. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki i dusić warzywa ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli sos pomidorowy zbytnio się zredukuje, dodać 1/2 filiżanki wody. Gdy warzywa będą miękkie, a z pomidorów powstanie sos, dodać kukurydzę
Codziennik Kuchenny