ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Masło trzemy na tarce. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Szpinak płuczemy zimną wodą i dusimy na patelni tak aby stracił objętość. W misce mieszamy wszystkie składniki na farsz oprócz sera feta. Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 2-3 cm i wypełniamy(...)jajeczno-szpinakową i układamy na wierzchu kostki sera feta. Wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut aż brzegi ciasta będą złote, masa się zetnie. Surówka : sałata 1 marchew sos: 1 łyżka musztardy, pół łyżki miodu, pół łyżki oliwy, pół łyżki octu balsamicznego, trochę cytryny Sałatę rwiemy na kawałki, marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy
Słodka Strefapuszka czerwonej fasoli (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (200 g) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 marchew 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżeczki kuminu 0,5 łyżki wędzonej papryki lub słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru(...)pokrojoną w kostkę. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w półplasterki - smażyć jeszcze 2-3 minuty. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki i dusić warzywa ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli sos pomidorowy zbytnio się zredukuje, dodać 1/2 filiżanki wody. Gdy warzywa będą miękkie, a z pomidorów powstanie sos, dodać kukurydzę
Codziennik KuchennySkładniki: ryba: 1 kg dowolnej ryby ( u mnie morszczuk) sól, pieprz mąka, jajka i tarta bułka do panierowania warzywa: 50 dag marchwi 50 dag pietruszki 50 dag selera 4-5 dużych cebul 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu sól, pieprz, cukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy(...)mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebule kroimy w kostkę. Szklimy. Dodajemy resztę warzyw obranych i startych na tarce na grubych oczkach. Dusimy do miękkości. Dodajemy ziele i liście. Dokładamy ketchup i koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia wykładamy warstwę warzyw. Przykrywamy rybą. Powtarzamy do wykończenia składników. Na wierzchu
Pobite gary Barbarygniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem z czosnkiem układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy olejem i pieczemy 30 min w 200°C . Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki. Całość zalewamy zimną wodą ( 1,2 litra ), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25 min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy(...)brukselkami. Krem łączymy ze startym serem , gotujemy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem ze szczyptą soli i posiekanym lubczykiem. Do smaku doprawiamy pieprzem. Wszystkie składniki łączymy i podajemy z ulubionym pieczywem
R'n'G Kitchenporcje): ok. 200 g mięsa z udźca indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 średni bakłażan 400 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł, kalafior) 400 ml sosu pomidorowego (użyłam TEGO ze sklepu Victualia) lub naturalnej passaty pomidorowej (np. TAKIEJ ) 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka(...)kostkę. Podsmażaj warzywa w garnku lub na patelni (użyłam garnka kamiennego Stone Legend od Delimano ) przez ok. 7 minut na rozgrzanym oleju. Następnie dolej ok. 1/2 szklanki wody i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie bakłażana przekrój wzdłuż, obsyp solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zbierz powstałe krople, które nadałyby
Zdrowie na języku :PPieczona, młoda marchew to bardzo fajna propozycja do dań głównych. Lekko słodkawa, o posmaku masła, czosnku i szałwii zachwyci smakiem nie jednego gościa. Marchewki można przygotować w piekarniku lub na patelni, polecam(...)PRZYGOTOWANIE : Młode marchewki dokładnie szorujemy, przecinamy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojona cebulę, czosnek i marchewki. Mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko przez około 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy marchewki do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodajemy listki szałwii i podpiekamy danie często mieszając aż cukier się lekko skarmelizuje. Podajemy ciepłe jako dodatek do dań głównych
Kulinarne Fantazje Marioliśredniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pora ( białą część ) pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury(...)dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo
Świat Smakusłodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 plastry karkówki 1 kiełbasa wędzona , ja użyłam indyczej opcjonalnie plaster boczku , wędzonego na zimno 1 – 2 łyżki smalcu Cukinie , marchew , cebulę , obieramy i ścieramy na tarce grubych oczkach . Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim pokrojona kiełbaskę i boczek , przekładamy do garnka . Na tej samej patelni smażymy , pokrojone plastry karkówki(...)zawartość patelni do garnka , lekko spłukują c ją wodą ( ten wywar daje najwięcej smaku ) Cebulę z marchewką , również podsmażamy , dokładamy do mięsa . Doprawiamy zielem angielskim , liściem laurowym , zakrywamy i dusimy około 15 minut . Po tym czasie dokładamy startą cukinię , cukier , sól do smaku , koncentrat pomidorowy . Wody nie trzeba dolewać , cukinia puści jej sporo . Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około
Ogrodnik w podróżypierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła) garść grzybów cebula mrożona kostka mintaja Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy bulion ze składników podanych powyżej. Po przygotowaniu bulionu (ok.20(...)zeszklenia. Wrzucamy ryż i grzyby (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Smażymy do momentu, aż ryż się zeszkli. Na początku dodajemy jedną - dwie chochle bulionu, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę
Truskawkowa Fiestaprzedstawiam kolejną propozycję do słoików aby zatrzymać zapas marchewki w innym wydaniu niż mrożona czy duszona. Marchewka w zalewie. Będę monotematyczna ale przepis również mam od mojej siostry współtwórczyni nowo powstałego bloga " Przepis podany na talerzu". Marchewka gotowania w słodkiej zalewie. Taka na już jako dodatek do obiadu, możemy ją poddusić na maśle, kiedy nie mamy czasu(...)jarzynowej na świątecznym stole;) Składniki: 2,5 kg marchewki 3 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka octu 10 % 4 szklanki wody Przygotowanie: Marchew myjemy, obieramy ze skóry. Kroimy w pół centymetrową kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki cukier, sól, ocet, wodę. Zakrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut
Życie zaczyna się w kuchnibuźki nie wykrzywiało ;) Składniki (na 2 - 3 porcje): 1 duża marchew lub 2 mniejsze 1 małe jabłko lub 1/2 dużego 1 plaster cytryny 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Marchew ścieramy na tarce - oczka w zależności od preferencji. Ja ze względu na Młodego ścieram na drobnych, gdyż jak zetrę na grubych to po prostu bezczelnie pluje Gagatek ;). Jabłko ścieram(...)Dzięki temu surówka jest wyrazista. Smak mojego dzieciństwa i młodości w odświeżonej wersji. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami - zarówno z gotowanym, pieczonym lub smażonym drobiem jak i duszoną wieprzowiną lub wołowiną. http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Kuchnia po mojemurisotto- cudownie aromatyczne dzięki gałce muszkatołowej i grzybom, apetycznie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące :)Pyszności! :)))* ryż risotto- 1 szklanka* dynia- ok. 350 g* grzyby suszone- 100 g * marchew- 1 średnia* cebula- 1 szt.* bulion warzywny- 1 litr* sól pieprz, gałka muszkatołowa* olej do smażeniaGrzyby zalać 1 litrem wrzącego bulionu, odstawić na godzinę, a następnie wyciągnąć je i pokroić(...)chwilę podsmażyć.Na patelnię z cebulą wsypać szklankę ryżu, wymieszać i smażyć do momentu, kiedy będzie szklisty, wtedy wlać szklankę bulionu.Od razu też wrzucić pokrojoną marchewkę wraz z dynią.Dusić pod przykryciem, aż do wchłonięcia bulionu.Wlać kolejną porcję bulionu, czekać aż wchłonie się cały płyn- tym razem bez przykrycia- i postępować tak, aż do rozlania całego bulionu.Na koniec doprawić
Kraina Miodem Płynącasię roztopi wyciągamy z pieca i smarujemy pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus z warzywami Składniki: Puszka ciecierzycy, oliwa z oliwek, opcjonalnie pasta tahini, ulubione warzywa: marchew, papryka, rzodkiew, natka pietruszki, sałata, kalarepa, ogórki, Miksujemy ciecierzycę z puszki wraz z dodatkiem 3-4 łyżek oliwy oraz 2 łyżek pasty tahini. Kroimy warzywa na kawałki i układamy(...)oliwek, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek. Pomidory i paprykę pokroić, dorzucić do cebuli, a następnie dusić wszystko razem. Na końcu doprawiamy to do smaku solą z pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy je z 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na patelni masło i wylewamy masę. Smażymy
Codogaraoraz zmiksować pomidory z puszki. Na patelni z przykrywką należy rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek na złoto, następnie dodać cebulę oraz czosnek, aż cebula się zeszkli. Później trzeba dodać marchew i seler dokładnie mieszając i podsmażając kilka minut, aż zmiękną. Następnie należy dodać wołowinę i podsmażając mieszać wszystkie składniki. Gdy cała wołowina obsmaży się dokładnie, należy na patelnię wlać mleko(...)należy dodać pomidory do zawartości patelni i znowu dokładnie wymieszać. Można dorzuć liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu. Następnie należy zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum, nałożyć pokrywkę i dusić sos przez przynajmniej 2 godziny od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarł do dna. W trakcie gotowania można dodawać cukier, aby uzyskać optymalną kwaśność sosu. Na koniec należy posolić
Z Kuchni Do KuchniKolejny pyszny przepis na pieczoną rybę! Składniki: 4 duże filety miruny ze skórą, 2 marchewki, duża pietruszka, 3-4 pomidory suszone z zalewy (oleju), pół papryki
Lena Gotujesałatek warzywnych tak jak na zdjęciu Składniki 8 szt 4 duże filety drobiowe 30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso z indyka doprawić przyprawami, wymieszać . Dodać pokrojoną i podsmażoną(...)został po smażeniu , podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i z tartą marchewkę. Po 2-3 minutach dodać 1 szklankę wody . Dusić warzywa ok 5 minut Na koniec włożyć roladki i jeszcze dusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Sos można
Eli Gotowaniechrupiące warzywa i rybę która przejdzie ich smakiem. Może więc na waszych stołach również pojawi się w czasie świąt. Składniki: Dowolna ilość filetów rybnych ( ryba jaką kto lubi ) Kilka marchwi Korzeń pietruszki Korzeń selera Cebula Olej Koncentrat pomidorowy Sól Pieprz Cukier ( dla podkreślenia smaku, około 1 łyżeczki ) mąka Woda Wykonanie: Rybę kroimy na małe kawałki ok. 4 cm, przyprawiamy solą(...)oczkach. Cebulę kroimy w pół plasterki. Na tej samej patelni na której smażyliśmy rybę smażymy warzywa. Po chwili dodajemy ok. 1 szklankę wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy i dusimy. Doprawiamy, solą, sporą ilością pieprzu i cukrem ( warto smakować ). Całość trzymamy jeszcze na „ogniu” kilka minut, od czasu do czasu mieszamy. Warzywa powinny pozostać chrupiące ale nie surowe. Przygotowane warzywa
Smaki EwyDziś jest piękny dzień. Pachnie już choinką, zapach pierników przenika...wszystko już wyczyszczone, wypolerowane, umyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować.Dziś
BaRepas