troci, żur, niedźwiedzi czosnek i soczewica. Świetnie ugotowana ryba – gotowana w 40 stopniach, pianka z żurku, czosnek niedźwiedzi...całość tworząca kompletne bardzo smaczne danie. Pieczona polędwica cielęca, młoda marchew, kolendra i pieprz tasmański - polędwica gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna. Do niej tagliatelle z zielonych surowych szparagów, puree z marchewki z imbirem(...)rabarbarem, galaretka z Sauterna i bazylia. Rabarbar w kilku odsłonach, czy jak kto woli zabawa rabarbarem, i to bardzo udana zabawa. Delikatna panna cotta z bitej śmietany przykrywająca duszony rabarbar, a na niej galaretka ze słodkiego francuskiego wina Sauterna, sorbet z rabarbaru, gotowany rabarbar z granatem posypany czekoladą. Dania podawał nam Paweł Oszczyk. Z wielką przyjemnością degustowałam
królestwo garówwszystkim. Eksperymentujcie, ile się da. Poznawajcie nowe smaki! Bo czasem możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni :] INDYK W MARCHEWCE. /potrawa z Urugwaju; z moimi modyfikacjami;/ 4-6 porcji 1 kg marchwi 2 białe części porów 2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę(...)samym oleju zeszkliłam pokrojone w półplasterki pory. Dodałam do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. * Mała wskazówka: Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki
W kuchni Karmel-itkipłacą ale nie będę się kłóciła z TAKIM szefem kuchni), suszone grzyby, liście laurowe, jałowiec zmiażdżony ostrzem noża, ziarnisty pieprz, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, jeden obrany ząbek czosnku. Marchew, pietruszkę i selera należy dokładnie oczyścić, obrać i drobno pokroić. Wrzucamy warzywa do rondla, rondel stawiamy na mały ogień, przykrywamy i zaczynamy gotowanie. Gdy naszykujemy resztę składników, wywar będzie już(...)przypalić, a gdy już będzie szklista i zacznie zmieniać kolor — wciskamy ząbek czosnku żeby pozbyć się jego mocnego smaku — na dosłownie minutę. Wszystko przekładamy do rondla i dusimy razem, na małym ogniu, pod przykryciem — do całkowitej miękkości mięsa, czyli około godziny, albo odrobinę dłużej. Płyn powinien prawie zakrywać zawartość garnka. Jeśli jest go za mało — dolejcie odrobinę wrzącej wody żeby
Karo in the Kitchenprzepis na pyszny i zdrowy pasztet z czerwonej soczewicy czerwona soczewica - 250 g ziele angielskie - 4 szt. liść laurowy - 2 szt. sól, pieprz cebula - 120 g czosnek - 3 ząbki marchew - 150 g pietruszka korzeń - 60 g seler korzeń - 60 g jaja - 3 szt suszone pomidory - 160 g koncentrat pomidorowy - 3 łyżki Etap I Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. gotuj(...)oleju podsmaż cebulę oraz drobno pokrojony czosnek, następnie dodaj tarte warzywa podsmażaj chwilę dodaj koncentrat pomidorowy zasmażaj przez 5 minut. Etap III Ugotowaną, odcedzoną soczewicę połącz z warzywami, całość duś jeszcze przez kilka minut. Etap IV Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw do przesuszenia, następnie dodaj jaja, suszone pomidory pokrojone w paseczki suszone, wymieszaj. Etap V Masę przełóż
Wylizany Rondelprzepis na pyszny i zdrowy pasztet z czerwonej soczewicy czerwona soczewica - 250 g ziele angielskie - 4 szt. liść laurowy - 2 szt. sól, pieprz cebula - 120 g czosnek - 3 ząbki marchew - 150 g pietruszka korzeń - 60 g seler korzeń - 60 g jaja - 3 szt suszone pomidory - 160 g koncentrat pomidorowy - 3 łyżki Etap I Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. gotuj(...)oleju podsmaż cebulę oraz drobno pokrojony czosnek, następnie dodaj tarte warzywa podsmażaj chwilę dodaj koncentrat pomidorowy zasmażaj przez 5 minut. Etap III Ugotowaną, odcedzoną soczewicę połącz z warzywami, całość duś jeszcze przez kilka minut. Etap IV Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw do przesuszenia, następnie dodaj jaja, suszone pomidory pokrojone w paseczki suszone, wymieszaj. Etap V Masę przełóż
Wylizany RondelSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę(...)blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr
ClauditteMissCookingłyżki bułki tartej 120 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki obieramy i kroimy w julienne (słupki). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchew ,podsmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dusimy do miękkości ,odparowujemy z nadmiaru płynu. Dodajemy zmielone nasiona kopru włoskiego ,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Chwilę podsmażamy ,oprószamy bułką tartą. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
R'n'G Kitchenugotowałam :) Bardzo smaczna! Moja modyfikacja: nie miałam gałązek tymianku, więc dodałam tymianek suszony. Poza tym cukier można zastąpić miodem - dzięki takim słodkim dodatkom marchewka się błyszczy. Najlepiej, gdy marchew jest mała, wtedy ładniej wygląda. Ja miałam część młodej, drobniejszej, takiej z ogródka :) a część dużej. Tę dużą pokroiłam w mniejsze kawałki. Składniki: 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego(...)Wsypujemy cukier lub wlewamy miód, wsypujemy tymianek lub wkładamy gałązkę przewiązaną nitką, wlewamy oliwę z oliwek i gotujemy do miękkości Ot, cała filozofia :) Dla mnie bomba! Fajna alternatywna dla duszonej marchewki. Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej(...)blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i orzechami włoskimi. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr
ClauditteMissCookingGrzyby od zawsze kojarzą nam się z Polską Złotą Jesienią. Ich aromat zawsze zniewala, a smak powala. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić z nich pożywną zupę. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 por (biała część) 4 duże ziemniaki 500 g borowików 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej(...)Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki. Grzyby oczyszczamy, kroimy na plasterki. Masło rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie wrzucamy jarzyny, por, grzyby i mięso mielone. Dusimy pod przykryciem, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenczerwonej soczewicy 1 cenula łyżeczka imbiru w proszku łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 litr wody (idealny byłby wywar po gotowanych warzywach typu marchew, seler) Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżą oleju. Podsmaż 3 minuty aż zacznie się szklić po czym dodaj dynię. Smaż kolejnie 3 minut i dodaj(...)lekko przeźroczyste. Zacznij podlewać potrawę wodą/wywarem, ten około 1 litr wody podziel wlej w 5 partiach, cały czas pilnując i mieszając. Po około 10 minutach dodaj soczewice i duś wszystko razem aż ryż i soczewica będzie miękka, pod koniec gotowania dodaj sól. ps. Możesz też podlać około 100-200 ml mlekiem roślinnym, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej kremowe
greenscarfłyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki sól, pieprz bouquet garni (3 gałązki natki pietruszki, 1 liść laurowy, 1 gałązka tymianku - związane nitką) Mięso kroimy na kawałki jak na gulasz, marchew na plasterki. Wkładamy do miski i zalewamy winem. Doprawiamy pieprzem, dokładamy też goździki. Pod przykryciem odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty (której(...)oleju. Dokładamy do mięsa. Oprószamy mąką i dodajemy też brązowy cukier. W międzyczasie należny zagotować pozostałą marynatę i przelać do szybkowaru. Dokładamy bouquet garni, wyciskamy czosnek, dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny i 30 minut. Po tym czasie do mięsa dokładamy pokrojone pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Przed podaniem wyciągamy bouquet garni
Przysmaki KarolkiBardzo dobre roladki zanurzone w aromatycznym sosie Składniki • 4 plastry schabu • 5-6 ogórków kiszonych • 1 -2 kawałki kiełbasy polskiej surowej • 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego • 1 duża marchew • kilka łyżeczek musztardy • 1 łyżka smalcu • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • 1 ząbek czosnku duży • 1 cebula mała • magii • 2 płaskie łyżki mąki Sposób przygotowania 1. Schab roztłuc tłuczkiem Każdy plaster posypać(...)związać nicią do rolad. 3. Na patelni rozpuścić smalec podsmażyć roladki na brązowo Dodać cebulę chwilkę podsmażyć i zalać wszystko wodą Dodać czosnek i gałkę muszkatołową dusić 10 minut dodać marchewkę pokrojoną w kostkę i dusić kolejne 10 minut dodać groszek i pokrojone ogórki dusić aż wszystko zmięknie Wyciągnąć roladki odwinąć nici 4. Do sosu dolać
W królestwie smaków BeatySkładniki : mięso mielone z indyka (0,5 kg) 1 jajko 1 cebula por (mały kawałek kawałek) 1 – 2 ząbki czosnku 1 mała papryka kilka pieczarek 1 marchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy (czosnek granulowany(...)Zrumienione wyjmujemy, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojone warzywa – cebula, por, papryka i pieczarki + przyprawy. Jak warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Ugotuj to sam ...fareast-language:EN-US;} Pomysł na wigilię – pasuje np. do puree ziemniaczanego lub kaszy jaglanej. Może komuś się przyda za rok :). Składniki: kilka łyżek masła 1 pietruszka 1 marchew 1 cebula 1 mały por 1 mały seler ½ kromki chleba na zakwasie 1 filiżanka bulionu warzywnego (woda+kostka) kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka goździków kilka łyżek wina czerwonego(...)tarce. Rozgrzej masło na dużej i szerokiej patelni, wrzuć warzywa i chwilę podsmaż. Następnie zalej bulionem, dodaj chleb, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, wino, skórkę z cytryny i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli potrzeba, dodaj wody). Gdy warzywa już trochę zmiękły, dodaj rodzynki i duś jeszcze chwilę. Troje sprzedawców samochodów zostaje
Qlinarnie i Qlinarniegulaszowe, 6 łyżek olej rzepakowy, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka sól morska guerande Royal Brand, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liść laurowy, 1 mała cukinia, 2 sztuki marchew, 2 sztuki kalarepka młoda, 2 sztuki papryka żółta, 1 mały por, 1 mały seler młody, 1 łyżka papryka słodka mielona, 1 łyżka zioła prowansalskie, - do smaku maggi kupuję na rynku(...)mięska włożyć pokrojoną w słupki marchewkę i zamieszać następnie dodawać pokrojoną w słupki kalarepkę, seler i zamieszać następnie dodać pokrojoną cukinię ze skórką, papryki i pokrojony por wszystko dusić pod przykryciem i co jakiś czas mieszając z 20 minut nie dolewać wody - warzywa puszczą swój sok i będzie sosik na koniec dodać paprykę, zioła prowansalskie i maggi najlepiej gulasz smakuje
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1 pęczek marchew młoda, 1 łyżka przyprawa mieszanka garam masala Royal Brand, 1 łyżka vegeta, 2 sztuki cebula, 1 główka czosnek, 6 sztuk pomidory, 2 sztuki papryka zielona świeża, 1 duża cukinia, 1 chochelka rosół drobiowy, 1 pęczek koperek siekany olej rozgrzać w garnku i wsypać pokrojoną w talarki grubsze marchewkę podsmażać z 10 minut(...)podsmażania marchewki przygotować pozostałe produkty: pomidory, paprykę, czosnek, cebulę, cukinię pokroić w kostkę i talarki do marchewki wsypać pokrojoną cebulę i dodać mieszankę przypraw garam masala Royal Brand i dusić z 2 minuty wsypać pozostałe składniki: cukinię, czosnek, paprykę, pomidory dusić wszystko z 5 minut na koniec wlać chochelkę rosołu z kurczaka dusić wszystko z 15 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni Lubięczasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła(...)czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku, bo potrawa będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy szpinak i na małym, mieszając dodajemy liście szpinaku. Całość dusimy tylko chwilę, solimy, dodajemy pieprz. Szpinak musi być doprawiony zdecydowanie. Redukujemy czyli odparowujemy nadmiar płynu. Po kilku minutach nasz szpinak jest gotowy. Przekładamy szpinak na sito i niech obcieknie
Kulinarny karnet Christophera