duszona marchew - 1101 przepisów (strona:58/74)

Pęczakowe kaszotto z warzywami 331

Po okresie świątecznego biesiadowania i nieuniknionego przejedzenia, proponuję coś lekkiego. Danie na bazie kaszy pęczak i warzyw, które dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie nie obciążając

Taste Of My Day
Chow mein z mięsem mielonym i warzywami 213

Dziś zapraszam na chow mein Danie pochodzi z kuchni chińskiej i oznacza smażony makaron.   Danie składa się z samego makaronu z przyprawami lub z dodatkiem

Zofiana
Naleśniki "Bolognese" 191

Naleśniki "Bolognese" absolutny hit wśród wytrawnych naleśników, jeśli oczywiście lubicie sos bolognese tak jak ja. Świetna alternatywa dla nudnawego spaghetti, chociaż sos boloński w każdej wersji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) 183

Lubicie zupy rybne? Ale nie takie delikatne rosołowe, czyste, tylko gęste, pożywne. Tylko takie gdzie ryba jest tylko jednym ze składników. Takie zupy rybne nauczyli nas

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 114

Polsce doskonale zastępują ją gotowe, pakowane pojedynczo steki, które możemy kupić w większości marketów. Mięso powinno być pokrojone w jak najcieńsze plasterki, najłatwiej to zrobić kiedy jest zamrożone. Dusi się je chwilę, po czym wyjmuje pałeczkami i macza w rozbełtanym żółtku, a następnie zjada. Warzywa dochodzą dłużej. Często mieszanka warzyw zawiera regionalne składniki, więc zawsze jest pole do eksperymentów. Japończycy(...)Klasyczny Mięso pokroić na cienkie jak papier plasterki, włożyć na szeroką, dobrze rozgrzaną patelnię i podsmażać przez 2-3 minuty, aż każdy z plasterków zacznie zmieniać kolor. W międzyczasie marchew i pory pokroić w dość grube plastry (2-4 mm), a cebulę piórka. Kapustę pekińską pokroić w dość duże kawałki. Do mięsa wlać połowę wcześniej przygotowanego sosu i gotować około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Musaka 128

należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw. Zwykle wybieram marchew, pieczarki, ziemniaki i cebulę. Wiem, iż dużo osób decyduje się również na dodanie cukinii. Z jakiegoś powodu smak cukinii tutaj mi nie pasuje więc ja osobiście po nią nie sięgam(...)krojoną w plastry oraz czerwone wino. Kontynuować smażenie przez 10 minut. Po 10-u minutach dodać pomidory w puszcze, sól oraz pieprz. Przykryć pokrywką, zmiejszyć ogień na mały i dusić przez 20 minut. Warzywa: na patelnię wlać olej, dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć na średnim ogniu przez 7 minut. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kilku-milimetrowe plastry

mecooks
Curry marchewkowe po cejlońsku 192

W różnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie

Snejkusiowe Przepisy
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 142

wilgotności. Soffrito - smażenie, drobno posiekaną lub zmieloną cebulę należy zeszklić na maśle z odrobiną oliwy. Czasami eliminuje się cebule, lub zwiększa jej smak poprzed dodatkowe składniki takie jak marchew, seler, pietruszka, czosnek czy pancetta.  Riso - ryż, używany jest ryż odmiany Arborio. Ważne jest aby nigdy nie płukać ryżu! Każda odrobina skrobi z tego rodzaju ryżu sprawia, że risotto jest(...)się tłuszczem i cebulą i lekko zeszklił. Wlać wino i mieszać aż całe się wchłonie. Dodać grzyby i zacząć dodawać gotujący się bulion, po około pół szklanki na raz, dusić aż bulion się wchłonie, przed dolaniem kolejnej porcji, chodzi o stopniowe podlewanie ryżu. Często i delikatnie mieszać, aby ryż się nie przyklejał. Stopniowo z ziarenek ryzu bedzie wydzielala sie skrobia

Codzienne Gotowanie
Flaczki z boczniaków 135

Danie bardzo proste do przygotowania, z rodzaju szybkich, pospolite składniki, a efekt ? Zaskakujący! Flaczki z boczniaków, to danie na pewno nie tylko dla wegan. Pyszności! Doprawdy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Negimaki z shiitake 187

której zblanszujemy marchew, szparagi i zieloną cebulkę. Wszystkie warzywa mają być docięte na długość ok. 8 – 12 cm. Marchew kroimy w słupki. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i szparagi – blanszujemy 30 sek. Dorzucamy zieloną cebulkę i blanszujemy dalej przez kolejne 30 sek. Odcedzamy i przekładamy do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu, aby warzywa zahartować. Ponownie odcedzmy(...)znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej potrawki, by dodać im wyrazistości. Pasta tamaryndowa, tamaryndowiec – uzyskuje się z przypominających strąki owoców pochodzącego z Afryki drzewa tamaryndowego (obecnie uprawianego głównie w Indiach), które charakteryzują się kwaśnym smakiem

mojewypiekiinietylko
Ryba po grecku – nie tylko na wigilię 167

Ryba po grecku to typowe danie wigilijne w Polsce. My przygotowujemy ją kilka razy w roku, szczególnie dobrze smakuje w lato. Gdy wyjęta z lodówki świetnie

KasiaiKrzysiu.pl
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 139

chwili wyciśnięty czosnek, ok. łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru, 1/3 łyżeczki chilli w proszku (nie miałam świeżego), 1/3 łyżeczki curry, a także kilkanaście kuleczek kolendry (o). Chwilę dusiłam, po czym posoliłam 2 szczyptami soli morskiej (sn), dodałam pokrojone suszone pomidory (k), 1/4 łyżeczki kurkumy (g) ** soczewic ę błędnie zakwalifikowałam do smaku słodkiego (sł), gdy tymczasem ma ona smak słony(...)była dla mnie;) Pozdrawiam dziewczyny! Gość: Patyska, ckq152.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/03/05 14:28:37 fajne curry - a jak myślisz, wyjdzie mi takie wege z fasolki mung i warzyw typu papryka, ziemniaki, marchew, groszek, fasolka szparagowa? sowa_nie_sowa 2012/03/05 14:32:30 Patyska , no pewnie, że Ci wyjdzie, a dlaczego by nie? Tylko doprawić odpowiednio

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ożarto wołowina (Boeuf à la bourguignon ;) ) 127

Uwarzynie tego dania je łatwiyjsze, niż napisanie łod niego nazwy po francusku, a jak już je rołz 1 narychtujecie, 2 to potyn bajecie 3 co jakiś

Chop w kuchni
Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem, marchewką, brukselką, topinamburem i kaszą pęczak 166

M ięciutkie policzki wieprzowe, w które widelec wchodzi niczym w masło podane na kaszy pęczak ze słodkimi karmelizowanymi marchewkami, chrupiącymi chipsami z topinamburu, słodkimi burakami, cudnie

Food Square
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 154

innowacyjnej technologii indukcji proces tradycyjnego gotowania, gotowania na parze i smażenia jest bardziej efektywny i szybszy. Dodatkowo funkcja sauté pozwala na lekkie smażenie, dzięki któremu uzyskujemy wspaniały aromat potraw duszonych, sosów, ryżu i makaronów. Natomiast specjalna budowa naczynia głównego sprawia, że dania nie przypalają się, ich konsystencja jest idealna, oraz zachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy(...)chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek, a potem jednocześnie pokrojone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania