Szklimy drobno pokrojoną cebulę i por na oleju. 2. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. 3. Do mięsa dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut.. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy papryką słodką, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. 5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli. 6. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy(...)bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - pełnowartościowe białko (pochodzące z szynki wieprzowej i mozzarelli), które jest składnikiem budulcowym, - β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 828 g Energia: 844,3 kcal Białko: 63,7 g Tłuszcze: 33,5 g Węglowodany: 81,6 g Błonnik
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsmakuje świetnie. Tym razem z Młodym wybraliśmy makaron Tricolore a `la Italia Fettucionne Czanieckie Makarony - taki nasz kaprys. Jak mam czas się bawić samodzielnie komponuję składniki warzyw: paprykę, marchew, grzybki mun, kiełki bambusa i inne. Jednak kiedy czasu brak, używam mrożonych warzyw, taka chińska mieszanka warzyw. Preferuję tą, którą można nabyć w sklepach Biedronka. Składniki na 4-5 osób(...)zalewy. W woku rozgrzewamy niewielką ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony. Kiedy mięso jest już usmażone układamy na nim mrożone warzywa, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Próbując warzywa, czy już są gotowe, szczególną uwagę musimy zwrócić na pędy bambusa, które potrzebują troszkę więcej czasu niż pozostałe. Podczas duszenia stopniowo doprawiamy danie papryką, solą
Blondynka GotujeIdealne na domowy obiad, pożywne, bardzo zdrowe. Przyprawiam je vegetą natur (wtedy już nie solę), pieprzem, majerankiem. Dodaję do aromatu cebulkę i kilka ząbków czosnku, pod koniec duszenia zdejmuję pokrywkę i przyrumieniam. Ziemniaków nie obieram, w skórce jest wiele witamin. Wcześniej nie obgotowuję warzywa, szczególnie ziemniaków, cały smak zostawiam. Podaję same, wystarczy, są wspaniałe i sycące! Możemy do nich dodać(...)łyżeczka masła Przygotowanie: Cukinię myję, odkrawam końce, kroję warzywo na talarki. Ziemniaki myję, nie obieram ze skórki, kroję na ćwiartki lub większą kostkę. Umytą paprykę kroję w kostkę, obraną marchew w talarki. Czosnek obieram z łupinki, drobniutko siekam. Obrane cebule kroję na cztery. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę
Zasmakuj Kuchniużywam cukru dla dosłodzenia sosu. Po pierwsze jestem przeciwnikiem cukru a po drugie preferuję wersję pikantną z papryczką chwili oraz czosnkiem. Podobnie możemy zrezygnować z dodatku warzyw (papryka, marchew), jeżeli chcemy uzyskać klasyczny włoski sos pomidorowy. Przygotowanie: Pomidory koniecznie obieramy ze skórki (oblane gorącą wodą obierają się obłędnie łatwo). Warzywa myjemy, obieramy oraz kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę (lub rozgniatamy(...)spełni sok pomidorowy (ewentualnie dodać trochę wody, jeżeli soku jest zbyt mało). Całość doprawiamy ziołami (świeże koniecznie dodajemy na sam koniec), gałką muszkatołową, solem, pieprzem oraz papryczką chilli. Podczas duszenia część wody powinna odparować a pomidory zmięknąć. Tak jest idealnie. Na koniec doprawiamy czosnkiem (oraz ziołami jeżeli używamy świeżych). Gotowe. Smacznego Sos możemy podawać z makaronem jako podstawę spaghetti
Gar Zdrowiatwarde można je całkiem usunąć. Cebulę na farsz posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 min. Po tym czasie dodać startą na grubych oczkach marchew i selera. Smażyć jeszcze ok 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć z wody i wymieszać z mięsem. Farsz lekko przestudzić. Naczynie żaroodporne (28x16cm) grubo posmarować margaryną(...)wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować. Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie podlać wodą z grzybów, przyprawić i dusić ok pół godziny. Na koniec wlać śmietankę i gotować chwilę do czasu aż sos nieco zgęstnieje
Smakołyki Asipożywna, pikantna i kwaśna. Składniki: 2 litry wywaru wołowego* 250 g salami lub chorizo, pokrojonego w kostkę 3 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 puszka pomidorów 1 marchew, starta 1 łyżeczka cukru 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 3 ogórki kiszone, starte 100 ml wody z kiszonych ogórków 15 drylowanych oliwek (zielonych i czarnych), pokrojonych w plasterki(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy pieczarki, po czym dodajemy je do wywaru. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy marchewkę, cukier i pomidory. Dusimy wszystko razem, aż płyn z pomidorów zredukuje się. Zawartość patelni przekładamy do wywaru razem z ogórkami i sokiem z ogórków. Na koniec dodajemy oliwki i kapary. Gotujemy jeszcze 2 minuty
Smakowity Blog Kulinarnyfarina 00 noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Mięsne ragù Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy pokrojon ą w drobn ą kostk ę cebulę, marchew oraz seler. Po ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. Na koniec dodajemy passate pomidorow ą, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku(...)sale e pepe. Coprite con un coperchio e lasciate cuocere per circa 40 minuti a fuoco lento mescolando di tanto in tanto. Jarmuż Oczyszczony jarmuż drobno kroimy, następnie dusimy na patelni z dodatkiem odrobiny wody i 1-2 łyżkami oleju ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. **** Cavolo riccio Pulite il cavolo riccio, poi tagliatelo a julienne
La grande e la piccola cuocapyszne mięsko - tym razem nieco w lżejszej i zdrowszej wersji. SKŁADNIKI: 70 dag szynki Przyprawa Cygańska Rafex Marynata Staropolska Skworcu olej 2 op. mieszanki warzywnej marchew-brokuł-kalafior* 1 l bulionu 2 łyżki mąki 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego *jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami(...)się za bardzo porozwalać dlatego ja gotuję je wcześniej - można też ugotować je osobno, ale wtedy cały wywar z nich trzeba by wylać a tak wykorzystuje się go do duszenia mięsa). 3. Mięso przełożyć na patelnię, obsmażyć, wrzucić do gotującego się bulionu (tego, w którym gotowały się warzywa), dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (u mnie
Kto ugości moich gości?gotujemy, np. zupy grzybowe , albo taka czyli zupa pieczarkowa z koperkiem, czy też ze śmietaną jest rewelacyjna. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą i pieprzem , oraz dodałam słodką śmietankę i siekaną natką pietruszki. Nie bójmy się(...)Winiary natka pietruszki 100 ml śmietanki 36 % 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy umyte, osuszone plastry pieczarek, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę warzyw i dusimy 5 minut, wlewamy 500 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 5 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCebule pokroiłam w półplastry, rozdzieliłam na cienkie paseczki i zeszkliłam na maśle. Wątróbki oczyściłam, pozbawiłam błonek, umyłam. Wrzuciłam do cebuli. Chwilę podsmażyłam, po czym podlałam bulionem. Dodałam listek laurowy. Dusiłam pod przykryciem, póki wątróbka nie stała się jędrna, a zarazem miękka. Zdjęłam z ognia. Mąkę dokładnie rozrobiłam w śmietanie z odrobiną wody. Zdjęłam rondelek z ognia. Delikatnie wlewałam do całości(...)minutach. SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY. (przepis autorski;) 1/2 główki młodej kapusty 4 marchewki posiekana natka pietruszki ocet winny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Kapustę posiekałam, marchew starłam na grubych oczkach. Ocet wymieszałam z oliwką, przyprawami i natką pietruszki. Połączyłam dokładnie z kapustą i marchewką. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkikoleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam na zachowaniu maksymalnie dużej ilości witamin i składników mineralnych zdecydowałyśmy się przygotować ją z warzyw duszonych w niskiej temperaturze i bez dodatku wody. Użyłyśmy wolnowaru i dość mocno ograniczyłyśmy ilość przepraw. Tak przygotowaną pastę warzywną można oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej(...)świeżego, obranego ze skórki imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek ulubione zioła Warzywa (waga po obraniu) 500 g dyni 500 g mięsistych pomidorów 200 g korzenia pietruszki 200 g marchwi 100 g cebuli 1 duży por (tylko biała część) pół małego selera 2-3 łyżki stołowe czerwonej soczewicy(opcjonalnie) Przygotowanie Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, rozgnieść i razem
Cztery Fajeryudka z kurczaka ok. 30 dag ugotowanej szynki wieprzowej (jeśli kupujemy szynkę z kością, to samego mięsa powinno być właśnie 30 dag) 30-40 dag kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera 2 ząbki czosnku 1 sporą cebulę przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek odrobina oleju do smażenia Do ciasta: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 2 szklanki(...)drobno siekamy, ale tak prawie na papkę. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Najpierw na odrobinie oleju podsmażamy cebulkę. Gdy się zrumieni, dodajemy trochę wody oraz czosnek i dusimy aż zmięknie. Kapustę, posiekane warzywa z mięsem oraz cebulę z czosnkiem łączymy i porządnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odstawiamy. Ciasto przygotowujemy partiami. Nigdy całe na raz, bo lubi
Ratunku obiadcukinie - 60g mąki - 2 ząbki czosnku - 1 mała marchew - 2 jajka - 4 łyżki mleka - szczypta ziół - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: 1. Cukinię, marchew i czosnek zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody. 2. Mąkę wymieszać z jajkami. Powoli dodawać mleko i oliwę z oliwek, ciągle mieszając. 3. Do masy dodać starte warzywa(...)patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. 2. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażać na średnim ogniu przez około 5-6 minut. 3. Dodać pomidory, zioła i szczyptę chilli. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. 4. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem
Pasja Smakupowinności nadchodzącego tygodnia wiszą ciężko nad naszą głową. Gwarantuję, że jeżeli kładziesz się pokrzepiona tą cudowną zupą, łatwiej będzie Ci znieść poniedziałkowy poranek. Składniki: do bulionu: 1 średnia marchew 1 pietruszka kawałek selera ½ białej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule 600 g pieczarek 2 łyżki(...)kosteczkę i odłóż na bok. Cebule obierz i drobno pokrój, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki wody, wrzuć cebulę i na średnim ogniu duś do miękkości (3-4 minuty). Dodaj bulion, pokrojone pieczarki oraz pozostałe z bulionu grzyby, słodką paprykę, kminek, koper. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 5-7 min. Dodaj sos sojowy
Roślinna - blog wegańskiCukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami(...)łyżka słodkiej papryki (można na pół z wędzoną) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku pieprz sól Startą cukinię odcisnąć z nadmiaru soku. Marchew zetrzeć na dużych oczkach. Czosnek posiekać drobno. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Warzywa przełożyć do miski, dodać jajka, mannę i płatki owsiane, wymieszać
Obiad gotowy