bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać ich od zjedzenia całej porcji na warsztatach:) W zaprzyjaźnionej kuchni Pracowni Manualnej (klik) pracowało nam się wspaniale. To miejsce ma duszę i ciepło domu, co ma ogromny wpływ na atmosferę i klimat warsztatów. Kluczowym elementem były jednak produkty, z których powstały wszystkie jadalne podarki. Diamant dostarczył nam doskonałe cukry, które(...)miechunkę, brzoskwinie! Plastry kandyzowanego ananasa i imbiru to po prostu bajka! Równie doskonałe okazały się przyprawy i orzechy. Wśród produktów Piątnicy znajdziecie takie cuda, jak nasiona chia, ksylitol, suszoną marchew, mnóstwo herbat i kasz. Z tego co wiem w stacjonarnych sklepach nie łatwo znaleźć produkty Piątnicy , ale można bez problemu kupować online, za pośrednictwem ich strony internetowej - klik. "Pierwsze
KUCHARNIAUwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej
Pyry na GazZdecydowanie nie lubię poniedziałków. A gdy do tego za oknem jest taka pogoda jak dziś, to najchętniej nie wyszłabym spod kołdry. Niestety to nie wakacje i
Przysmaki KarolkiŚwietna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. W prezentowanym przeze mnie dzisiaj przepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry! Składniki
Kuchnia EllieBardzo proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe - indyk z kaszą jęczmienną. Tym razem zamiast kurczaka wykorzystaliśmy do przygotowania indyka, jego mięso jest delikatniejsze aniżeli mięso
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dawno nie było na blogu czegoś na kanapki. A zatem oto proszę, pyszny paprykarz, który zadziwił mnie swoim smakiem, wcale nie ustępującym oryginałowi. W przygotowaniu szybki
Przepysznik - BLW i nie tylkoW zeszłym roku wypróbowałam taki przepis, bo zaintrygowała mnie nazwa i skład sosu ;) Nie próbowałam takiego nigdy wcześniej, a że najczęściej wybieram łagodne smaki, wydawał mi
FitKotNie wiem czemu ale uwielbiam mięso mielone! W rożnych postaciach: tatar, mielone czy też w sosie bolońskim. Dziś naszła mnie ochota na tradycyjny obiad...jak u
Olikowa kuchniaW ostatnim miesiącu całą kulinarną blogosferę ogarnęły przepisy na orientalne dania. Nie będę gorsza, dlatego też dodaję przepis na pyszną wegańską chińszczyznę z nutą kokosową. Typowa
healthy dreamsSpaghetti bolognese jest daniem kuchni włoskiej. Uwielbiane szczególnie przez dzieci a i u tych starszych często gości na talerzach. Według oryginalnego przepisu powinno się dodać do sosu marchew i seler. Ponadto przysmażyć kawałki boczku i wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Tak wiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo(...)przez około 10 minut. Wlałam kawałki pomidorów. Wymieszałam. Aby sos był rzadszy można wlać bulion. Ja stwierdziłam,że lepszym dodatkiem będzie mój własnej roboty przecier pomidorowy . Dusiłam wszystko przez około 30-40 minut. Pod sam koniec można jeszcze ewentualnie doprawić sos. Pozostało już tylko ugotować w osolonej wodzie al dente spaghetti lub tagliatelle i posypać całość startym
potrawyregionalneosobno klepiemy tłuczkiem do mięsa na 0,5 cm grubość. Aby nie pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK:Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki.Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę(...)wlej dwie szklanki wody i przykryj pokrywką, a jak nie masz to użyj folii aluminiowej , kładąc świecącą stroną do góry.Włącz piekarnik na 200 ° termoobieg.Włóż naczynie z mięsem.Duś 40 - 50 min.Jeżeli masz roladki nie całkiem zalane sosem, to w połowie czasu wyciągnij naczynie i te z dołu zamień tymi z góry.Po ok. 40 minutach wyciągamy
Pasje Jolkikapusty -2 szklanki ryżu -1/2 kg mięsa mielonego, np.karkówki -1 cebula -2 ząbki czosnku -olej -sól, pieprz -plastry boczku do obłożenia gołąbków Na sos: -jedna marchew -pół małej bulwy selera -jedna pietruszka -jedna cebula -5 dag masła -puszka pomidorów bez skórki -dwa liście laurowe -dwa ziela angielskie -sól, pieprz, odrobina chili Są dwie metody gotowania(...)liśćmi kapusty, na wierzchu obłożyć plastrami boczku. Garnek wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Ponieważ mięso było wcześniej podsmażane, gołąbki nie wymagają długiego duszenia. Wystarczy 45-50 minut. Osobno gotujemy sos. Na tarce o dużych oczkach ścieramy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy starte warzywa, chwile razem podsmażamy, podlewamy wodą
Kulinarne przemysleniaKabaczka z ekologicznej przydomowej uprawy dostałam od cioci już na początku jesieni. Długo zastanawiałam się co z niego przyrządzić, usmażyć, upiec, faszerować,... Żaden z tych pomysłów
Taste Of My DayDziś na stole risotto, jedno z najbardziej popularnych włoskich dań robionych na bazie włoskiego ryżu Arborio, Carnaroli, czy Originario. Podobno przywędrowało do Włoch z Chin, wraz
Pause Gotowanie!Dziś w biegu wrzucam szybki post z przepisem, na równie szybkie danie. Czas goni, a ja leżę w notatkach po sam czubek głowy. Macie 10 min
Gawron w rosole