drozdzowka - 3468 przepisów (strona:6/232)

Letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką 65

Truskawki! Pora upiec letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Moje dzieci uwielbiają drożdżowe z truskawkami , więc dzisiaj upiekłam im podobne ale w postaci drożdżówek. Łatwiej podzielić….he, he…Jeszcze nie upieczone moje dzieci już wiedziały ile przypada na osobę. Lubię drożdżówki. Zawsze podjadałam je przerwie w szkole. Blisko ogólniaka mieliśmy cukiernię z fajnymi jak na te czasy wypiekami(...)Drożdżówki z truskawkami czy z innymi owocami lub tylko z kruszonką oczywiście w niej dominowały. Zawsze były świeżo upieczone, jeszcze ciepłe…Takie drożdżówki z truskawkami mogę jeść non stop gdyby nie zdrowy rozsądek. W ogóle to bardzo lubię ciasto drożdżowe. Drożdżówki są smaczne, niezbyt słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub do świeżo zaparzonego

codojedzenia
Drożdżówki z czereśniami i kruszonką 37

Czas przygotowania: 60 minut Czas przyrządzania: 20 minut Ilość porcji: 12 drożdżówek Drukuj Drożdżówki z czereśniami i kruszonką By Piotr 20 czerwca 2017 Drożdżówki z czereśniami i kruszonką - pyszne drożdżowe ciasto, sezonowe czereśnie i maślana kruszonka. Wypróbuj to doskonałe połączenie! Składniki: mąka pszenna - 500g jajka - 2 sztuki drożdże świeże - 45g masło - 100g (rozpuszczone, ostudzone) cukier - 100g mleko - 1 szklanka Kruszonka(...)wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Czereśnie drylujemy i myjemy. Układamy na drożdżówkach. Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Składniki "szczypiemy" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową posypujemy drożdżówki. Pieczemy

COOKUJ
Drożdżówki z czereśniami i kruszonką 77

Czas przygotowania: 60 minut Czas gotowania : 20 minut Ilość porcji: 12 drożdżówek Drukuj Drożdżówki z czereśniami i kruszonką By Piotr 20 czerwca 2017 Drożdżówki z czereśniami i kruszonką - pyszne drożdżowe ciasto, sezonowe czereśnie i maślana kruszonka. Wypróbuj to doskonałe połączenie! Składniki: mąka pszenna - 500g jajka - 2 sztuki drożdże świeże - 45g masło - 100g (rozpuszczone, ostudzone) cukier - 100g mleko - 1 szklanka Kruszonka(...)wycinamy kółka aż do skończenia ciasta. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Czereśnie drylujemy i myjemy. Układamy na drożdżówkach. Masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Składniki "szczypiemy" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową posypujemy drożdżówki. Pieczemy

COOKUJ
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 82

Składniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek): ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cm Nadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części(...)będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta , Ciasto francuskie , Desery

kuchcikownia
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 179

grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je: Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut(...)lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :) Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;) Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 76

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w  odpowiedniej kolejności zasypywać składniki. Jak dla mnie drożdżówka równa się babcia niestety już teraz zostały mi tylko  cudowne wspomnienia .............. <3 SKŁADNIKI : 1 szk odpowiada 250 ml 10 dag drożdży świeżych

Basia w kuchni
Drożdżówka bez wyrabiania 96

Drożdżówka mało pracochłonna, której nie trzeba wyrabiać. Wystarczy zamieszać i gotowe. Przepis pochodzi od niezawodnej Iny12 z forum Smaczny.pl. Drożdżówkę można upiec z dowolnymi dodatkami, z samą tylko kruszonką lub bez niczego. 5 jajek 10 dag świeżych drożdży 1,5 szklanki cukru pudru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka) 1 szklanka oleju 1 szklanka zimnego mleka 5 szklanek mąki Wszystkie składniki

Praktyczna pl
Zawijane drożdżówki z makiem 107

Wszyscy robią dzisiaj rogale marcińskie ale ja nie.. ja mam drożdżówki z makiem... bo takie drożdżówki to idealne rozpoczęcie dnia, uszczęśliwienie dzieci i ich kolegów, koleżanek w szkole lub utylizacja masy makowej jeśli taka wam zostanie po świątecznych wypiekach. Przepis i szczegółowy sposób wykonania znalazłam na blogu Z piekarnika . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
drożdżówki z budyniem 72

Niestety powroty do rzeczywistości bywają nie przyjemne. Co dobre szybko się kończy więc najwyższy czas wracać do domu. Kolejne pakowanie i długa podróż przed nami. Na osłodzenie drogi zrobiłam drożdżówki z czekoladowym budyniem.    Składniki: 50 g drożdży 3 łyżeczki cukru szklanka mleka 500 g mąki pszennej łyżka masła szczypta soli 2 jajka nadzienie: budyń czekoladowy Wykonanie: Mleko podgrzewamy(...)opakowaniu. Przekładamy ciasto na  stolnicy i rozwałkowujemy na prostokąt.  Smarujemy ciasto budyniem i zwijamy je na dwie części. Kroimy z ciasta pasy i przekręcamy jedną końcówkę. Smarujemy drożdżówki białkiem i przekładamy na blaszkę. Pieczemy 40 minut w 180 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z borówkami 79

zbyt ciemne a ja już doświetliłam j na wszystkie sposoby. W codziennym życiu mniejsza ilość światła mi nie przeszkadza, do wszystkiego można . Macie jakieś pomysły? Składniki na 10 drożdżówek 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka szklanka mleka 500 g mąki 200 g borówek cukier puder do posypania białko do posmarowania drożdżówek Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówka ze Śliwkami 55

zowąd zamiast tarty powstało drożdżowe ze śliwkami. A zmianę planów ‚zawdzięczam’ koleżance. Wczoraj wspomniała, że ma ochotę na drożdżowe i w tym samym czasie odczułam ogromnego smaka na drożdżówkę, zachcianki co najmniej jak u kobiety w ciąży. Raz…dwa…trzy i gotowa. Na dużą blachę, dość podzielna, ze szklanką mleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację(...)około 20 minut. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, do zarumienienia się. Jeszcze gorące posypujemy cukrem brązowym wymieszanym z cynamonem. The post Drożdżówka ze Śliwkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Z cyklu weekendowe słodkości... drożdżówki ślimaczki 80

mieliśmy w domu. Mamy jeszcze całkiem niezły zapas przetworów owocowych, a w lodówce znalazłam trochę zapomniane, ale wciąż dobre drożdże. Trzeba było je wykorzystać, więc tym razem padło na drożdżówki. Drożdżowe ślimaczki z dżemem wiśniowym Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej 40 g drożdży 150 g masła 200 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczyptę soli słoiczek dżemu wiśniowego(...)posypać grubym, brązowym cukrem. Pieczemy 20 min. w 190 stopniach Celsjusza. Najsmaczniejsze są oczywiście tego samego dnia - niezwykle lekkie, puszyste i delikatne, ale nie bardzo słodkie. Jeśli chcemy drożdżówki zostawić na dzień następny, warto schować je do papierowej torebki i szczelnie zamknąć, ale mimo wszystko nie będą już tak dobre jak świeże. Myślę jednak, że z tym nie będzie problemu

Ratunku obiad
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 94

dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na ok.30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.180*C góra-dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny(...)niż marcepanowy nie przejdzie... Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem 72

zutylizować wolną i zalegającą w szafce puszkę z masą kr ó wkową? Ano najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami , który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało

Bernika - moj kulinarny pamietnik