Cześć! Dzisiaj na blogu jest drożdżowo i jesiennie. Upiekłam drożdżówki z masłem śliwkowym i cynamonem. Uwielbiam drożdżówki z owocami. Jesienią piekę najczęściej drożdżówki ze śliwkami . Niedawno opublikowałam na blogu przepis na masło śliwkowe, które świetnie pasuje jako nadzienie do drożdżowych wypieków. Pamiętam cukiernię, do której często zaglądałam po szkole. Świeżutkie i jeszcze ciepłe drożdżówki były jej signature wypiekami. Były(...)typowe tradycyjne polskie drożdżówki z kruszonką czy białym serem. Jakoś cynamon nie był wtedy popularny. Przyznaję, że ja nawet wtedy za cynamonem nie przepadałam. Nauczyłam się jeść wypieki z cynamonem o wiele później, a tak naprawdę wtedy, kiedy zamieszkałam w Szwecji. Teraz nadrabiam i cynamon dodaję do sporej ilości moich domowych wypieków. Najlepiej smakują mi drożdżówki z cynamonem czyli
codojedzeniaNajlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką. Drożdżówki z czereśniami i kruszonką to połączenie pysznego drożdżowego ciasta, czereśni, jeszcze dochodzi maślana kruszonka i różowy lukier. Wypróbujcie to doskonałe połączenie! Drożdżówki są pulchne, łatwe do zrobienia i szybko znikają. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Różowy lukier dodaje im uroku! Nasza słodka propozycja wykorzystania czereśni. Możecie też wykorzystać inne sezonowe owoce: wiśnie(...)wanilii i kardamonu – domowy makaron Kokardki z sosem czereśniowym Czereśnie uwielbiamy oboje i najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia, ale, że Piotrek ostatnio przynosi duże ilości to postanowiłam zrobić drożdżówki z czereśniami. Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami i kruszonką: Ciasto drożdżowe: 1 jajko 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych ½ kg mąki pszennej 250 ml ciepłego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas czytania: 4 min Truskawki co prawda już się kończą, ale mam nadzieję, że zdążycie jeszcze spróbować drożdżówek z ich dodatkiem. Jestem pewna, że kupicie je jeszcze bez problemu. Kiedy zabraknie truskawek, drożdżówki można zrobić malinami lub z jagodami te będą idealne! Smak drożdżówek z truskawkami i lukrem kokosowym jest obłędne dobry i do tego jeszcze kokosowa kruszonka, mniam! Drożdżówki(...)każdego wgłębienia nasypać łyżeczkę wiórków kokosowych . Następnie nałożyć przygotowane truskawki . Wszystkie bułki pomalować roztrzepanym jajkiem , a następnie obficie posypać kruszonką . Drożdżówki wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut, upieczone drożdżówki powinny być rumiane. Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie pomalować lukrem . 💭 Wskazówki Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste bardzo łatwo
SprawdzonaKuchnia.plmojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Pyszne sezonowe drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z nutą imbiru. Trochę z nimi roboty jest, ale nie za dużo. Za to drożdżówki przepyszne, nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek(...)drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem i rabarbarowo-imbirowym dżemem (nie rezygnujcie z tej przyprawy, fajnie podkręca smak). Karmelizowany rabarbar i budyń można zrobić wieczór wcześniej. Składniki na 12 dużych drożdżówek: 250 gr mąki pszennej
moj przepis nasamo wyskakuje z formy. Po raz kolejny się nie zawiodłam i jestem bardzo zadowolona. Co prawda ciasto bardzo poszło do góry z jednej strony ale myślę, że to udaje drożdżówce uroku. I najważniejsze jest to, że drożdżówka upieczona w Silikonowym Królu jest pycha. Niebawem wyczaruję coś nowego na wytrawnie i mam nadzieję, a raczej jestem pewna, że będzie pysznie. rozwiń
Ewa w kuchniPora na drożdżówki z owocami. Wykorzystamy owoce sezonowe: truskawki, jagody i nektarynki. Składniki: -20 dkg truskawek, najlepiej małych i słodkich -15 dkg jagód -3 dojrzałe nektarynki -ok. 200 ml dżemu truskawkowego -3 łyżki cukru -10 dkg drożdży -1/2 l ciepłego mleka -6 jajek -1 kg mąki pszennej -15 dkg margaryny lub masła -szczypta soli -aromat śmietankowy Nektarynki(...)wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20 minut. Rumiane - tzn. gotowe. Drożdżówce możemy również nadać inny, dowolny kształt i dodać większą ilość owoców. Upiecze się równie pięknie. Smacznego
Maminek kulinarnydawna miałam ochotę upiec jakieś słodkie, drożdżowe bułeczki, albo drożdżówki z nadzieniem... skorzystałam więc z przepisu na najfajniejszym blogu jaki udało mi się dotychczas znaleźć w necie, a mianowicie TUTAJ Ciasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne. Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny. Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem(...)przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka TUTAJ Na nadzienie użyłam: 2 budynie śmietankowe (takie na 1/2 l mleka) cukier (tyle ile pisze na opakowaniach budyni) 0.75 l mleka 2 czubate łyżki kaszki manny 100g rodzynek Ugotowałam budynie wg przepisu na opakowaniu, wlewając do wrzącego mleka wraz z proszkiem budyniowym 2 łyżki kaszki. Nadaje ona fajny
Walijskie Pichcenierozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne(...)Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym
prawdziwe jedzenieDomowe pachnące drożdżówki z pyszną kokosową kruszonką :), spróbujcie zrobić je sami!. Kokos dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 600 ml ciepłego mleka 20 dag cukru 10 dag masła szczypta soli Kruszonka: 10 łyżek wiórków kokosowych 7 dag masła 7 dag cukru 15 dag mąki Do posmarowania(...)minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 0.5 cm. 3.Wykrawać owalne lub okrągłe drożdżówki . Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C. 4. Przygotować kruszonkę. Masło, kokos, mąkę, cukier zagnieść. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować przygotowane wykrojone ciasto, obficie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Apetyczna babeczkaogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem . Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki 25 g drożdży 50 g cukru 1 łyżka masła 100 ml mleka(...)Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę pokruszyć i ułożyć na drożdżówkach. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach
Aga w kuchniPyszne, mięciutkie drożdżówki z budyniem... cóż więcej mogę o nich powiedzieć... oprócz tego, go zdecydowanie je polecam :) Składniki: 20 g drożdży, 40 g margaryny, 2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 150 ml śmietany 18%, 1 budyń waniliowy Dr. Oetkera, 500 ml mleka, szczypta soli, cukrowe motylki Dr. Oetkera, do posmarowania: białko(...)przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500 ml mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki z ciasta, robimy palcem w środku dziurkę. Nakładamy łyżeczką budyń na środek drożdżówki. Smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach
Aga w kuchniPrzepis na te drożdżówki znalazłam na blogu Just My Delicious Do nadzienia nie dodawałam już cukru, bo chałwa wydała mi się wystarczająco słodka :) Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia pomogą Wam w przygotowaniu idealnych drożdżówek w kształcie serca :) Składniki: 2,5 szklanki mąki, 15 g drożdży, 1 łyżka cukru waniliowego, 300 ml mleka, 1 jajko, kilka kropel olejku arakowego
Aga w kuchniDrożdżówka, wszyscy ją lubią, a drożdżówka z jabłkami podana z zimnymi lodami, to prawdziwe niebo w gębie. Przepis naprawdę warty wypróbowania! Składniki: Nadzienie: 3 duże jabłka 200 g cukru 2 łyżki cynamonu Rozczyn: 200 ml mleka 200 ml wody 7 g drożdży instant 150 g cukru 250 g mąki Ciasto: Rozczyn 500 g mąki 120 g masła szczypta soli
Kuchnia ŁukaszaZrobiło się troszkę chłodniej, można odpalić piekarniki ! Uwielbiam te drożdżówki z owocami i kruszonką, bo można z nimi swobodnie kombinować, doskonale smakują z każdym dodatkiem. A jak cudnie pachnie w calutkim domu gdy się pieką ... !!! Na blogu pojawiły się też w odsłonie z karmelizowanym rabarbarem . Serdecznie zachęcam do upieczenia :-). Drożdżówki z owocam i i kruszonką Czas przygotowania: około
Kulinarne przygody GatitySezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty:) Mój rabarbar jest już coraz ładniejszy:) Zawsze obowiązkowym pierwszym ciastem z rabarbarem jest drożdżówka z przepisu mojej babci:) Od innych, tradycyjnych drożdżówek wyróżnia ją przepyszna kokosowa, kruszonka... Oczywiście można użyć dowolnych owoców, jednak my najbardziej lubimy wersję z rabarbarem. Przepis jest na dużą porcję, użyłam blaszki o wym.37x42cm. Ciasto: 100g świeżych drożdży, 1i1/2 szkl. mleka
Z miłości do słodkościbyły dawno temu] pyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie. 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła 1-2 łyżki roztopionego do posmarowania drożdżówek 1 duże roztrzepane jajko 450 g mąki pszennej opakowanie (7g) drożdży suchych lub 16g świeżych 270 ml mleka Dodatkowo ok 200 g serka śmietankowego 2 łyżki(...)papierem powierzchnią ściętą do dołu, w odległości 1 cm od siebie. Posmarować roztopionym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia .Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut, aż drożdżówki będą ładnie zarumienione
Moje domowe kucharzenieOstatnio u mnie coś drożdżowo..tą drożdżówkę zawijaną z makiem robiłam jednocześnie z użądleniem pszczoły ..tak gdzieś dwie trzecie ciasta drożdżowego zużyłam do ciasta z masą budyniową , a resztę wykorzystałam do tego oto zawijańca...ale można zrobić i z całej ilości ciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna..zjedzona
Moje domowe kucharzenieNigdy nie mogę się zdecydować co ze śliwkami lubię bardziej, ucierane ciasto z kruszonką czy drożdżówki :) Tym razem mam dla Was przepis na drożdżówki pełnoziarniste a zamiast kruszonki posypałam je migdałami, polecam! 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju ok. 10 śliwek 2 łyżki
Mienta blogRazem z Agnieszką - moją najmłodszą siostrą - przygotowałyśmy na weekend drożdżówki z serem. Inspiracją dla nas był przepis z książki "Łasuch literacki..." Małgorzaty Musierowicz na buchty drożdżowe. Mini drożdżówki z serem. Składniki: 20 g drożdży; 40 g cukru do rozczynu i około 6 łyżek do ciasta; 1/2 szkl. letniego mleka; 2 żółtka; skórka starta z jednej cytryny; szczypta soli
MiksturownikPyszne i pachnące drożdżówki do odrywania na oleju rzepakowym Rapso, Nadzienie z borówek amerykańskich. Na górze pyszna i chrupiąca kruszonka z mielonych orzechów BackMit. Zapraszam. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 200 ml mleka 2 łyżki maślanki 4 łyżki cukru 40 g drożdży 1 jajko 1 łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju rzepakowego Rapso sól szczypta Kruszonka(...)uformować rękami placek, nałożyć na środek po łyżce borówki amerykańskiej, dokładnie zlepić, uformować kulkę i ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem a na górę pokruszyć orzechową kruszonkę. Piec około 20 min w 180 st. Kruszonka; zimne masło,mąkę,orzechy i cukier zagnieść. Nadzienie;borówki wymieszać
Ala piecze i gotujeDodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy wszystkie składniki. Odstawiliamy do wyrosniecia na 2 godziny W miedzyczasie przygotawalismy budyn I do pracy Ciasto rozwałkowujemy , kroimy na prostokąty, kładziemy budyń, zwijamy. Drożdżówki wykładamy na formę . Odkładamy jeszcze na 30 min - pod przykryciem. Przed pieczeniem drożdżówki smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 min. wyszlo
Smaki EdytyDrożdżówki rozpływające się w ustach? :) A zapraszam, ciasto puszyste I delikatne, smak budyniu , bądź dżemu przypomina mi moje nastoletnie beztroskie lata :) Ale się rozmarzyłam Zaczynamy :) Składniki : 500 g mąki 100 g masła 120 g cukru 7 g drożdży suszonych ok 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko dżem truskawkowy budyń Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mleko(...)budyń. Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki. Układamy na formie z papierem do pieczenia. Przykrywamy drożdżówki na 15-20 min. Po tym czasie smarujemy każde ciastko rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia. Na koniec zrobiłam glazurę
Smaki Edytybyło pyszne! Nie ma jak cieplutkie drożdżówki ze szklanką mleka! Smak ciepłych malin i czekolady......sami się przekonajcie! Przepis znalazłam w Kwestia Smaku . Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru pudru mała szczypta soli 280 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 50 g miękkiego masła Nadzienie: 60 g białej(...)poprzeczne 2,5 cm plastry i układamy w posmarowanej masłem tortownicy rozcięciem do góry. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie wierzch drożdżówek smarujemy żółtkiem z mlekiem. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, udekorować świeżymi malinami i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSkładniki na 16 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/8 szklanki i 2 łyżki cukru 1 jajko 125 ml mleka 1/4 łyżeczki soli 35 g masła roztopionego Dodatkowo: dżem truskawkowy kruszonka Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże(...)ciasto zaczęło odchodzić od ręki dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 30- 40 minut. Po tym czasie zawijałam drożdżówki. Piekłam w 200 stopniach około 15 - 20 minut. W sumie bardziej na oko:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeBułeczki w piekarniku, a w domu unosi się zapach cynamonu....bosko! Smak - dla nas rewelacja! Składniki na 16 drożdżówek: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego Nadzienie: 50 g roztopionego masła 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu Opcjonalnie: cynamonowa kruszonka(...)stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 30- 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto, które pędzelkiem posmarowałam roztopionym masłem, które posypałam mieszanką cukru i cynamonu, następnie zawijałam drożdżówki tak jak widać na zdjęciach. Piekłam w 200 stopniach około 15 - 20 minut. W sumie bardziej na oko:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSię zagniotło, się czekało cierpliwie aż wyrośnie, się upiekło i się teraz zajada w miłym towarzystwie popijając zimnym mlekiem :) Tak, puszysta drożdżówka to jest właśnie to się bardzo u nas lubi. A jutro usłyszy się znowu - kochanie, to kiedy upieczesz znowu taką pyszną drożdżówkę ??? No to znowu się zagniecie, poczeka i upiecze . . . cierpliwie . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaUpiekłam wczoraj drożdżówki z makiem. Wierzcie mi, że czasami człowiek musi bo inaczej się udusi :) Taka miałam ochotę na makowe "coś", że nie było zmiłuj i całe szczęście, że w domu był zmielony suchy mak bo dzięki temu poszło całkiem sprawnie. Gotowych mas makowych w puszkach unikam bo nie bardzo wiadomo co w nich jest. Mak zwykły trzeba(...)mielić i to 2 albo 3 razy a ten suchy mielony jest dla mnie wybawieniem. Wystarczy podprażyć i już - żadnego wyciągania maszynki czy innego sprzętu a nadzienie do drożdżówek czy strucli zrobiły szybko i łatwo. Jeśli nie znacie jeszcze tego produktu to polecam - znajdziecie go w sklepach na półkach z bakaliami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapoczątku nie wierzyłam w tę drożdżówkę, ale udała się i mało tego, wyszła pysznie :) Przepis mam od teściowej, a drożdżówki nie wyrabia się :) Składniki: 20 dag owoców (ja użyłam mrożonych), 4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szklanki mleka, 5 dag świeżych drożdży, 3/4 szklanki olej. Kruszonka: 50g masła (miękkiego
Delicious TitbitsDrożdżówki z borówkami i serem są tak pyszne, że aż uzależniające. Idealnie miękkie, wilgotne i puszyste ciasto z delikatnym nadzieniem serowym i słodkimi owocami. Jestem pewna, że gdy już ich spróbujecie, na jednej bułeczce się nie skończy. Drożdżówki z borówkami i serem – owocowe bułeczki na lato Grzechem byłoby nie skorzystać z urodzaju owoców, który przynoszą lipiec i sierpień(...)borówek w bród warto przygotować z nimi te słodkie, puszyste bułeczki. Drożdżówki z borówkami i serem to jedne z najlepszych nadziewanych bułeczek, jakie jadłam. Są super puszyste, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą wanilii i dużą ilością owoców. Możecie posypać je kruszonką jak ja (nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek słodkiego drożdżowego wypieku bez kruszonki) albo po upieczeniu polać cytrynowym lukrem. Oczywiście wersja
Na-talerzu.plDrożdżówki z makiem to jeden z uwielbianych przez wszystkich klasyków z dzieciństwa. Czy można było wyobrazić sobie pyszniejszą przekąskę do szkoły, a później do pracy? Chyba nie. Drożdżówki z makiem mogą być też świetną alternatywą dla tradycyjnego makowca na święta. Z tym przepisem bez problemu przygotujecie te pyszne słodkie bułki w domu. Drożdżówki z makiem, czyli mak w roli głównej(...)pozwolić na szykowanie każdego składnika. Na szczęście możemy poratować się gotowcami, jak np. masa makowa firmy Helio . Wykorzystanie takiego półproduktu zdecydowanie skraca czas przygotowania wypieków, takich jak np. nasze drożdżówki z makiem . Masy nie trzeba podgrzewać, ani dodatkowo doprawiać, tylko można bezpośrednio dodać ją do ciasta. To idealne rozwiązanie dla zabieganych, w wiecznym niedoczasie (jak ja ;)). POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Na-talerzu.plRobiłam już drożdżówki z serem oraz takie z rabarbarem i truskawkami, ale połączenie sera i rabarbaru z dodatkiem kruszonki jest obłędne. Próbujcie koniecznie. Polecam Ci też przepisy: – drożdżówki z serem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy Przygotowanie: około(...)Ilość : 10 drożdżówek Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki letniego mleka – 4 łyżki cukru – 1 jajko – 1 żółtko – 1/4 łyżeczki soli – 60 g roztopionego masła – 7 g suchych drożdży lub 18 g świeżych drożdży Składniki nadzienie : – 200 g białego sera półtłustego – 2 łyżki cukru + 1 łyżka do rabarbaru – 3-4 laski rabarbaru
nietylkopasta.pldzisiaj mam wam zaszczyt przedstawić pyszne drożdżówki o nadzieniu kaszki manny. Mi osobiście bardzo smakowały, ja manną mogła by jeść codziennie. Uwielbiam ją. A oto przepis. Po ostatniej notce nie będę się tak rozpisywać :). Składniki: (ok. 20 bułeczek) Ciasto: 3 szklanki mąki szklanka mleka 25 g drożdży jajko (rozmącone) 4 łyżki masła (rozpuszczonego i lekko schłodzonego) 5 łyżek cukru
Moje pyszne gotowaniewarto skorzystać. Albo zrobić takie bułeczki z malinami czy jagodami - z pewnością zasmakują nie tylko alergikom. Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki , ale sporo w przepisie zmieniłam. Dyniowo-orkiszowe drożdżówki z truskawkami Składniki: (na 10 bułeczek) 400 g mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 125 ml mleka ryżowego 200 g pure z dyni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki. Ciasto przygotowałam według przepisu znalezionego na blogu Searching for an Amaranth . Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 40g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100-120g cukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu 100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu
Ze smakiem i z pasjąSezon na truskawki powoli się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości: ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka
Ze smakiem i z pasjąPrzepraszam was, że tak rzadko tutaj zaglądam i dodaję przepisy, ale brakuje mi czasu, żeby ze spokojem usiąść przed komputerem i podzielić się z wami właśnie takimi łakociami jak drożdżówki z owocami. W miarę możliwości, postaram się regularnie dodawać coś nowego;) Drożdżóweczki są bardzo pyszne, a połączenie truskawek i rabarbaru, mmmm, genialne! Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj . Składniki
Smaczne ZdroweTakiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik