Pełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze możesz wykorzystać inne owoce, które lubisz lub właśnie masz pod ręką. Drożdżówki z serem i owocami Via Gusto Pełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze(...)nadzienie. Twaróg rozdrobnij widelcem lub zmiel w maszynce, a następnie wymieszaj z jajkami, cukrem oraz cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i delikatnie wyrób. Teraz możesz przejść do formowania drożdżówek. Kształt drożdżówek zależy od Ciebie. Moje bułeczki przygotowałam w następujący sposób. Ciasto rozwałkowałam na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i podzieliłam go na 8 podłużnych prostokątów. Następnie wzdłuż
Via GustoDzisiaj kolejny wpis z rodzaju "idealne wypieki". Tym razem drożdżówki z owocami - u mnie z jeżynami - pomysłu Liski. Oryginalny przepis znajdziecie tam >klik!< . Piekąc te drożdżówki przypomniały mi się czasy szkolne i cukiernia znajdująca się tuż przy szkole. Podczas przerw wypełniała się po brzegi grupą spragnionych słodkości nastolatków. Do dziś pamiętam smak tych drożdżówek :) Zaletą bułeczek(...)owoce. Brzegi bułeczek posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione. te drożdżówki naprawdę są w środku puszyste Moje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy
Codzienna kuchnia niecodziennasezon na owoce trwa w najlepsze, a ja nie byłabym sobą gdybym poprzestała na tylko jednym przepisie. Za bardzo lubię truskawki a jeszcze bardziej domowe drożdżówki. To jest właśnie przysmak, którego ciężko mi odmówić. Zapraszam więc do wykorzystania przepisu i oglądania zdjęć a ja ideą wcinać drożdżówki puki jeszcze są:) Składniki na 12 drożdżówek ciasto: 500 g mąki(...)czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy je delikatnie. Wykrawamy z niego krążki, (wielkość zgodnie z uznaniem) i układamy na środku każdego krążka po kilka truskawek. Przekładamy drożdżówki na blaszkę. Masło rozpuszczamy a w misce mieszamy cukier z mąką. Wlewamy do mąki masło i mieszamy aż powstaną lepki grudki. Wysypujemy je na wierzch drożdżówek i pieczemy około
ciastkarnia na kruchym spodziesklepach i na targu pojawił się rabarbar. Na liście moich tegorocznych przepisów były drożdżówki – postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i oto efekt. Drożdżówki chodziły za mną od dłuższego czasu, takie domowe z owocami, kruszonką. Podczas pieczenia cały dom wypełnił się przepysznym zapachem rabarbaru, drożdżowego ciasta i pieczonej kruszonki. Po prostu pycha. Nie dorównały moim ulubionym drożdżówkom, które kupowałam(...)sklepiku w Kolegium Rungego w trakcie studiów (z owocami leśnymi i furą maślanej, chrupiącej kruszonki), ale są jakąś namiastką. Przywiały fantastyczne wspomnienia ; ) Do przygotowania 12 drożdżówek (dość sporych) potrzebujemy: 1/2 kostki drożdży 2 łyżki cukru (rozczyn) + 3 łyżki do ciasta 1 kubek mleka (rozczyn) + ok 1/2 kubka do ciasta 500 g mąki 4 żółtka maliny, kawałki rabarbaru Z drożdży, cukru
Szybko Tanio SmacznieSzał na rabarbar trwa - tym razem zrobiłam drożdżówki. W oryginale były same truskawki, a u mnie jest jeszcze rabarbar. Duet bardzo udany, bo drożdżówki są naprawdę świetne! Polecam! Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (+ do podsypania) - w oryginale mąka chlebowa 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 2 małe jajka (lub 1 jajko i 1 żółtko) 1/4 łyżeczki soli(...)rozpuszczonego masła 12 g świeżych drożdży 200 g rabarbaru 200 g truskawek Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru + 1 jajko do posmarowania drożdżówek Sposób przygotowania: 1. Robimy rozczyn - połowę letniego mleka mieszamy z 1 łyżką cukru i jedną łyżką mąki, odstawiamy, przykrywamy ściereczką, rozczyn powinien podwoić swoją objętość. 2. W misce mieszamy mąkę, resztę cukru
Kuchnia domowa AniTrafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml letniego mleka 1/4 szklanki cukru - w oryginale miód 50 g masła sól(...)sera twarogowego 1 małe jajko (troszkę rozbełtanego jajka zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 1/4 szklanki cukru - może być cukier puder 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego + ok. 1 szklanka jagód Sposób przygotowania: 1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego mleka i dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Kuchnia domowa Anisądziłam, że drożdżówka z czereśniami będzie taka dobra. Najfajniejsze jest to, że czereśnie po upieczeniu zachowują swój kształt i słodki smak! Zapraszam! Ciasto robiłam na bazie tego przepisu . Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml letniego mleka 1/4 szklanki cukru - w oryginale miód(...)masła sól Ser: 200 g sera twarogowego 1 małe jajko (troszkę rozbełtanego jajka zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 1/4 szklanki cukru - może być cukier puder 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego + ok. 1 szklanka wydrylowanych czereśni Sposób przygotowania: 1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego mleka i dodajemy 1 łyżkę
Kuchnia domowa AniZapach domowych drożdżówek to nie to samo co pieczywo z piekarni. Pulchne, drożdżowe, obsypane cukrem pudrem i z ulubioną konfiturą. Do porannej kawy, a może na podwieczorek?, drożdżowe wypieki są idealne na każdą porę dnia! Ogromnym ułatwieniem w wypieku drożdżówek jest odpowiednia blaszka firmy Guardini dostępna na stronie homemert.pl , oraz cała gama kuchennych akcesoriów. Składniki na ok 20 sztuk(...)ślimaczkowych drożdżówek: 1 kg mąki pszennej 16 dag masła lub dobrej jakości margaryny 1/2 litra mleka 2,5 g suchych drożdży 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 16 dag cukru kryształu 1 jajko do posmarowania słoik konfitury lub dżemu Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i suche drożdże, wymieszać. Masło roztopić, rondel zsunąć z ognia, wlać
Apetyczna babeczkaDrożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji . Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)pełni, więc jeśli nie macie pomysłu na te owoce, to warto wypróbować przepis na taką zakręconą drożdżówkę. Drożdżówka: 400 g mąki pszennej (2 i 4/5 szklanki) 100 g masła (pół standardowej kostki) 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki) 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Masa makowa
Poezja smakuWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne drożdżówki z budyniem, które mało tego że są bardzo smaczne to i pięknie wyglądają. Do przygotowania drożdżówek będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie 10 drożdżówek na budyń: (można użyć budyniu z torebki) 250 ml mleka 2 żółtka 40 g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżki z górką(...)około 2 łyżek mąki pszennej około 1 łyżki cukru kryształ około 1 łyżki masła o temperaturze pokojowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Drożdżówki z budyniem Przygotowanie: Najpierw przygotuję budyń: Do miseczki przelewam około połowy mleka, dodaję do niego pozostałe składniki na budyń i dokładnie mieszam. Pozostałe mleko wlewam do rondelka i zagotowuję
Uwaga Babcia Piecze ChlebDrożdżówki domowe są najlepsze, genialnie pachną, nie są trudne w przygotowaniu i żałuję tylko, że nie są fit, bo sięgałabym po nie codziennie. Polecam Ci też przepisy: – drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe(...)blok czekoladowy Przygotowanie: około 2 h Ilość : 9-11 drożdżówek Składniki ciasto: – 400 g mąki pszennej – 200 ml letniego mleka – 35 g cukru pudru – 1 jajko – 100 g roztopionego masła – 12 g suchych drożdży lub 40 g świeżych drożdży Składniki nadziewanie : – 450-500 g twarogu półtłustego w kostce – 2 żółtka – 60 g cukru pudru – płaska łyżeczka
nietylkopasta.plDrożdżówka z serem i lukrem waniliowym należy do klasyków wypieków drożdżowych. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj- domowe(...)pieczywo – Bułki pszenne więc nie będę się znów powtarzać. Ale na 100% to ciasto sprawdza się do wszystkiego, nawet do takich jak ta słodkich drożdżówek z serem i lukrem, wystarczy do ciasta dodać trochę więcej cukru, ja dodałam tylko 2 łyżki, a słodki serek z jogurtu greckiego ( tzw. Labneh ), który nastawiłam do odsączenia dzień wcześniej, dopełnił smak drożdżówek z serem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam serdecznie Przepis na pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem , drożdżówki są bardzo puszyste a ciasto delikatne. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 10 drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 30 g drożdży świeżych 30 g roztopionego masła 40 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: około 600 g rabarbaru(...)łyżki cukru na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki masła kilka łyżek mleka do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania ciasta Link do filmu z przygotowaniem : Drożdżówek z rabarbarem https://www.youtube.com/watch?v=zTvWsOdozs0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną
Uwaga Babcia Piecze Chlebpołączenie, któremu trudno się nie oprzeć. Drożdżóweczki idealne na przyjęcia, pikniki, kinderbale - gdzie się nie pojawią z pewnością będą cieszyć oczy i podniebienie oraz szybko znikać z półmisków. Mini Drożdżówki z Owocami i Kruszonką - Składniki Drożdżówki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli cukier(...)waniliowy ok. 400 g dowolnych owoców np. malin, truskawek, brzoskwiń, jagód, borówek Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki masła cukier waniliowy Mini Drożdżówki z Owocami i Kruszonką - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto
Słodka Stronawzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko z mąki pszennej, ale wyrosło, udało się je rozwałkować(...)najważniejsze, przygotowane drożdżówki bardzo dobrze smakowały. Potwierdziły to uśmiechy zadowolenia na twarzach jedzących je dzieci:) Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki owsianej 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 40 g drożdży 220 ml mleka 100 g cukru 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 80 g rodzynek 250 ml mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Smakowity Blog KulinarnyDomowe bułki i drożdżówki wręcz uwielbiam, nie ma nic lepsze niż zapach świeżego pieczywa w domu. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać przepis na makowe specjały. Bardzo je lubię na drugie śniadania, z reszta chyba jak wszystkie łasuchy w domu. Domowe nie są tak słodkie jak sklepowe i chyba to najbardziej za nimi przemawia. Strasznie mnie denerwuje jak widzę na półkach z pieczywem(...)sama w dobie jest już tak słodka, dodadzą słodkie nadzienie np. budyń i jeszcze poleją lukrem, no ludzie trzymajcie, co to ma być? nijak się to ma do prawdziwej drożdżówki. Jesteśmy zasypywani produktami z tak dużą ilością cukru, że jest to naprawdę przerażające. Często nie zdajemy sobie sprawy ile może być tego białego szkodnika np. niewinnym soku. Oczywiście cukier
ciastkarnia na kruchym spodzie