Piernikowe ciasteczka to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Nasze są w kształcie ludzików -mój czterolatek był bardzo podekscytowany tymi wypiekami. Radości było co nie miara, począwszy
Tagebuch po polskuDomowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu. Ciepły(...)słoiczka, zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Przed podaniem podgrzewamy na minimalnej mocy palnika. SKŁADNIKI 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki masła (100 g) 4 łyżki miodu lub golden syropu 250 ml śmietanki 30% lub 36% WYKONANIE Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy masę przez około 15 minut, aż sos się zredukuje
cool and mintyJeżeli tak, jak ja, lubicie jeść płatki z jogurtem, mlekiem, owocami, dodawać je do różnego typu deserów to przepis na granolę domowej roboty jest w sam raz dla Was. Powiem Wam szczerze, że od kiedy pierwszy raz zrobiłam granolę w domu, płatków już nie kupuję. Samo przygotowanie jest bardzo proste, możecie użyć składników jakie najbardziej lubicie. Moja granola jest(...)sułtańskich - 2 garście pestek z dyni - garść pestek słonecznika - 3/4 szklanki siemienia lnianego - 3 łyżki otrębów granulowanych - 3 czubate łyżki miodu lipowego - 3 łyżki brązowego cukru (możecie też użyć syropu klonowego) - 3 łyżki bio-oleju kokosowego (ekologiczny) Przygotowanie: W rondelku mieszamy miód, cukier i olej aż powstanie masa o równej konsystencji. Na blaszkę wysypujemy wszystkie składniki granoli, zalewamy masą
SMYKWKUCHNICzas czytania: 2 min Niedawno podałam przepis na wegetariański smalec z dodatkiem białej fasoli , orzechów nerkowca i ciecierzycy. Dziś kolejna wariacja tym razem na bazie oleju
SprawdzonaKuchnia.plCiacho można powiedzieć last minute , bo powstało w trybie ekspresowym, na ostatnią chwilę, jak widać - w świątecznej odsłonie. Jeszcze zdążycie przygotować na święta :) Sernik jest
Domowa Cookierenka AgiMaliny latem zaprawione do słoiczków zimą wykorzystuję na różne sposoby. Najczęściej jako dodatek do budyniu lub ryżu na mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: ciasto filo 1 opakowanie, woda 1/2 szklanki, mleko 3,2% 2 łyżki, truskawki 30 dag, jabłka prażone 250 ml/słoik, cukier puder - ile potrzeba płat
W Mojej Kuchni Lubięjest to dobry sposób na przemycenie wody do organizmu, której trzeba też dostarczać odpowiedni ilości. Jeśli ciężko idzie Wam picie samej wody, herbatki również uzupełniają ten składnik. Do stworzenia domowej rozgrzewającej herbaty nie trzeba wiele. Wystarczy zacząć od podstawy, czyli ulubionej herbaty. czarna -najbardziej popularna i klasyczna. Przy produkcji przechodzi proces fermentacji, który nadaje mocnego smaku. zielona - lepsza odmiana czarnej(...)dostępnych. Owoce grapefruit pomarańcza cytryna limonka jabłka maliny truskawki Bakalie rodzynki suszona żurawina suszona śliwka suszone morele Przyprawy pieprz ziarnisty goździki cynamon imbir gałka muszkatołowa Inne miód syrop malinowy syrop wiśniowy owoce dzikiej róży owoce głogu kwiat lipy HERBATA Z IMBIREM Składniki: ulubiona herbata korzeń imbiru Umyty imbir kroimy w plastry i dodajemy do zalanej wrzątkiem
Zdrowie i pysznie na talerzujest to dobry sposób na przemycenie wody do organizmu, której trzeba też dostarczać odpowiedni ilości. Jeśli ciężko idzie Wam picie samej wody, herbatki również uzupełniają ten składnik. Do stworzenia domowej rozgrzewającej herbaty nie trzeba wiele. Wystarczy zacząć od podstawy, czyli ulubionej herbaty. czarna -najbardziej popularna i klasyczna. Przy produkcji przechodzi proces fermentacji, który nadaje mocnego smaku. zielona - lepsza odmiana czarnej(...)dostępnych. Owoce grapefruit pomarańcza cytryna limonka jabłka maliny truskawki Bakalie rodzynki suszona żurawina suszona śliwka suszone morele Przyprawy pieprz ziarnisty goździki cynamon imbir gałka muszkatołowa Inne miód syrop malinowy syrop wiśniowy owoce dzikiej róży owoce głogu kwiat lipy HERBATA Z IMBIREM Składniki: ulubiona herbata korzeń imbiru Umyty imbir kroimy w plastry i dodajemy do zalanej wrzątkiem
zdrowo i aktywnienajpotrzebniejszych rzeczy… Ogólnie każdy człowiek, nawet ten nie posiadający niepełnosprawnego dziecka, domyśla się, że przewlekle chore dziecko potrzebuje “różnych rzeczy”, ale niektórym byłoby chyba ciężko uwierzyć jak dużo domowej powierzchni mogą one zajmować. Oczywiście, indywidualne potrzeby będą się różniły w zależności od stopnia niepełnosprawności, ale w przypadku nisko funkcjonującego niepełnosprawnego dziecka mogą one wyglądać następująco. Potrzebny sprzęt Wózek(...)pewnie pierwsze skojarzenie jakie przychodzi Wam na myśl, to leki. Owszem, jest ich sporo. Ale to nie tylko tych medykamentów przyjmowanych na stałe, ale dużo też różnego rodzaju syropów, tabletek, maści, plastrów, środków odkażających które muszą być w pogotowiu dla dolegliwości towarzyszących głównym problemom zdrowotnym. Często te “podręczne” leki zajmują nie tylko miejsce w dedykowanej dla siebie szafce, ale również
Lamarida.plCzas czytania: 2 min Pyszna i bardzo prosta wariacja na temat terriny, bez pieczenia czy gotowania. Terrina jest bardzo delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, zrobiona
SprawdzonaKuchnia.plspowodowało, że część towarów nadal sprzedawały,,baby”. Hale targowe w PRL W halach można było nabyć przeróżne towary, oprócz mięsa, np. grzyby, krew i jelita do wyrabiania domowej kiełbasy. W licznych gospodarstwach domowych były wędzarnie sporządzane z metalowych beczek. W latach 70 XX w. powstały też prywatne wędzarnie. Brakowało drobiu i ryb. Rzadko dostępny kurczak i indyk(...)jogurty. W niektórych domach przygotowywano też własnoręcznie masło. O dziwo, nie brakowało też słodyczy. Popularne były śliwki w czekoladzie i różnego rodzaju cukierki np. iryski i karmelki oraz domowy blok czekoladowy . Smakiem dzieciństwa dla wielu pozostanie oranżada, często spożywana w formie proszku. Popularna była też ta robiona w domu za pomocą wody, cukru, drożdży, esencji smakowej i farbki spożywczej
ProstePesto.plŚwieże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji. Jak pozbyć się tej
Tajemnice SmakuPytanie z serii tych retorycznych… znacie ciasteczka „Jeżyki”? Tak myślałam! Co prawda osobiście nie sięgam po nie, gdy jestem w sklepie. Ale zawsze
Be Fit Be Strong