Najzdrowsze i najsmaczniejsze domowe wędliny!, a te dojrzewające to już w ogóle rarytas sam w sobie. Wystarczy odrobina chęci i cierpliwości. Składniki: - 1 kg schabu bez kości - cukier - sól morska - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1 do 2 łyżeczek ostrej papryki wędzonej - pieprz czarny mielony Przyprawy dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.pl . Dodatkowo: - gaza - sznurek(...)warstwą, odkładamy do zamykanego woreczka lub pojemnika i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia nie myjemy mięsa tylko dłonią ścieramy nadmiar cukru, z naczynia wylewamy powstały syrop. Drugiego dnia mięso obtaczamy w soli morskiej i również odkładamy na 24 godziny do lodówki. 3. W trzecim dniu pozbywamy się nadmiaru soli, a w mięso wcieramy paprykę słodką i ostrą
Apetyczna babeczkaSkoro dziś Prima Aprlis i na dodatek Święta Wielkanocne to i jest psikuś nawiązujący troszkę do świąt...Ciasteczka ,które wyglądają jak jajka sadzone...Na pewno
Moje domowe kucharzenieczasochłonne): Zagotuj 2 litry wody z solą, do wrzątku wrzuć zamrożoną jarzębina na 3 minuty, odcedź na sicie, przelej zimną wodą, odsącz. 1 szklanki wody, cukru i goździków zagotuj syrop, na wrzący płyn wrzuć odsączoną jarzębinę, zagotuj i odstaw na godzinę do przestudzenia. Po tym czasie ponownie zagotuj jarzębinę, dodaje obrane i starte na tarce jabłka oraz skórkę cytrynową. Doprowadź(...)wystygnąć, ale dla pewności możesz dodatkowo zapasteryzować 15 minut (ja tego nie robię). Smacznego! Przepis na tą konfiturę pochodzi z ksiąski Ewy Aszkiewicz „Leśnie specjały” Artykuł Domowej roboty konfitura z jarzębiny pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfCzas czytania: 2 min Bagietki zytnio-piwne Dziś proponuję wam bagietki z dodatkiem mąki żytniej, miodu i piwa . Bagietki smakują wyśmienicie , ciasto jest delikatne, sprężyste i
SprawdzonaKuchnia.plpracy. Ja sobie zrobiłam krótką przerwę między sernikiem a strucla i piszę Wam przepis na sprawdzony od lat seromakowiec. Nigdy nie kupuję gotowego maku, zawszę dzień przed wypiekami przygotowuję domowy mak, mieszam biały z niebieskim, słodzę miodem i dodaję dużą ilość bakalii. Wierzch zostawiam do posypania cukrem pudrem lub robię cytrynowy lukier który daje kwaskowaty posmak. Pięknych, rodzinnych(...)maku niebieskiego lub białego, można mieszać pół na pół - 3 jajka - 10 dag cukru - 10 dag płynnego miodu, ja w tym roku zamiast miodu i cukru użyłam 300 g syropu z agawy - 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu - bakalie ok. 30 dag drobno krojone: daktyle, figi, rodzynki, migdały, żurawina Masa serowa: - 1 kg dobrej jakości sera białego, dwukrotnie mielonego
Apetyczna babeczkaPrzyłapałam się na tym, że codziennie jem lody. Oblane czekoladą i kaloryczne. Jako że zrobienie domowych lodów zajmuje około dziesięć minut, to ochrzaniłam się w myślach i zabrałam się do roboty. Wystarczy się tylko zmobilizować! Padło na lody cudownie orzeźwiające, zdrowe, o egzotycznym posmaku limonki. Polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady i wzbogaciłam ją o Inkę, dla wzmocnienia smaku i dodatkowej(...)upał – nie tylko dla Lodarian Lody o smaku awokado i limonki: 2 dojrzałe awokado 2 limonki pół niedużego banana 250-300 g jogurtu greckiego 3 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 gorzka czekolada (100 g) 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 łyżeczki kawy Inki (u mnie z błonnikiem) wiórki kokosowe Za pomocą ręcznego lub kielichowego blendera miksujemy ze sobą
Poezja smakuSpotkaliście się kiedyś z pigwowcem (potocznie zwanym polską cytryną), czyli niewielkimi owocami o żółtym kolorze, które są bardzo twarde i niejadalne na surowo, ponieważ zawierają trujące
UgotowaćSpośród wszystkich napojów roślinnych mleko owsiane jest moim ulubionym. Ma delikatny smak i jest dosyć gęste. Do tego można je w szybki i łatwy sposób przyrządzić
Dieta bez mlekaprędko nie zakupię. Pozostaje czekać na kolejną okazję do otrzymania ich w podarunku? O, nie! Po spojrzeniu na skład, wiedziałam, że wkrótce nadejdzie dzień, w który zajmę się ich domową produkcją. I tak oto splagiatowałam dziś sklepowe, uczyniwszy chyba nawet lepsze w smaku, a na pewno zdrowsze (bo bez cukru), pralinki o laskowo - czekoladowym smaku. Nazwa "nugat" pochodzi od francuskiego(...)surowego kakao w proszku + 1 do obtaczania, 4 łyżki karobu, 4 łyżki masła z orzechów laskowych (W wersji RAW - nieprażone orzechy. Lepiej sprawdzą się jednak prażone), 1 - 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżeczka mielonej wanilii. Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Wkładamy do zamrażalnika na 30-40 minut. Wyciągamy
Jeść, by żyć w zdrowiukilka słów o kolejnej godnej polecenia polskiej firmie i jej produktach. Jakiś czas temu otrzymałam smakowitą przesyłkę od firmy Eterno. W jej składa wchodziły cytrynki w rumie, truskawella oraz syropy limonka z miętą i zielona herbata. Oczywiście od razu po rozpakowaniu przesyłki rzuciliśmy się na cytrynki w rumie - właściwie to utonęły w naszych herbatkach, pozostawiając po sobie wspomnienie smaku(...)niezwykłe. Co bardzo istotne firma stawia na jakość, a w swoich produktach używa jedynie naturalnych składników, nie stosuje sztucznych barwników, dodatków smakowych i konserwantów. Przetwory wykonywane są wg tradycyjnych domowych receptur i zapakowane tak pięknie, aż szkoda otwierać :) Jeśli chcecie zapoznać się z całą ofertą firmy zapraszam tutaj - klik . Kolejny czarodziejski słoiczek, którego mogłam spróbować to truskawella - czy może być
Cynamonowe szczęściehttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/powidla-sliwkowe-z-czekolada-confettura.html Z przepisu na śliwkę w czekoladzie, (przepis Joanny - powidła wyszły przepyszne! Pycha! Składniki: 2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek, około 600
w mojej kuchniAni zachciało się ciasta. Takiego z brzoskwiniami. I wierci mi dziurę w brzuchu. Popatrzyliśmy po składnikach i okazało się, że tylko brzoskwiń nam brakuje. Polecieliśmy do
Marder&Marder ManufactureKolejny miesiąc znów minął ..i w sumie nic się nie zmieniło.. znów mam mało wolnego czasu i znów nie mam czasu pozaglądać na Wasze blogi
Moje domowe kucharzeniePyszna lemoniada z arbuza dla ochłody na upalne dni. Ten smaczny domowy napój posmakuje i dzieciom i dorosłym. Jest bardzo łatwa do zrobienia. SKŁADNIKI: NA 0.75 L LEMONIADY OKOŁO 650 G ARBUZA POKROJONEGO W KOSTKĘ, BEZ SKORKI 225 ML WODY FILTROWANEJ LUB MINERALNEJ 225 ML SOKU Z CYTRYNY 1 GAŁĄZKA ROZMARYNU OKOŁO 70 G CUKRU KOSTKI LODU ZAPRASZAM RÓWNIEŻ(...)CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ UPEWNIAJĄC SIĘ, ZE CUKIER SIĘ ROZPUŚCIŁ. ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA. OBRANY ZE SKORY I POKROJONY W KOSTKĘ ARBUZ ZBLENDOWAĆ ZA POMOCĄ BLENDERA LUB MIKSERA, WRAZ Z PRZECEDZONYM SYROPEM I SOKIEM Z CYTRYNY. GOTOWA LEMONIADĘ SCHŁODZIĆ DOBRZE W LODOWCE. PODAWAĆ Z KOSTKAMI LODU. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitainne składniki też. Kupiłam kiedyś na promocji zwykłą gofrownicę. Koleżanki śmiały się wtedy: no a teraz będziesz wiecznie szukać dobrego przepisu na gofry. Słyszałam coś o tym, że domowe gofry nigdy nie są takie smaczne jak te z budki. Nie szukałam długo. Wpadł mi w ręce przepis…..właściwie koleżanka mi go wepchała podczas naszego quizowania w pracy. Zakochałam(...)całą * 3 jajka Jaja miksuję z cukrami i mlekiem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i roztopione masło. I zostało tylko robienie gofrów. Wspomnę, że do dekoracji użyłam swojej roboty syropu z porzeczki czarnej. Jak nadejdzie sezon na owoce, pokażę krok po kroku jak zrobić taki. W sklepie trzeba wydać sporo pieniędzy na syrop. Ten mam po kosztach. Smacznego! Lidka Artykuł
Pieprzyć z Fantazją