wersjach - z małą ilością masła i cukru na spodzie oraz z większą ilością tych składników. Nie zauważyłam zbyt dużej różnicy - w obu przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek lub masła może wypływać z formy już podczas(...)masła 100g cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 400g truskawek dodatkowo: od 10 do 60g masła od 1 do 6 łyżek domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (przy bardzo soczystych owocach) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło do ciasta roztopić, ostudzić - tortownicę
Smakołyki BerenikiCzas czytania: 2 min Chleb z orzechami włoskimi nazywany też jest chlebem Burgundzki , jest to pszenny chlebek z dodatkiem aromatycznych orzechów. Pieczywo tego typu najlepiej smakuje
SprawdzonaKuchnia.plPlacuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pamiętacie z dzieciństwa domowe knedle ze śliwką i słodką śmietanką? Dla mnie knedle w wersji bezmlecznej, z dodatkiem naturalnego jogurtu kokosowego, są jeszcze lepsze niż oryginalne. Zamiast jogurtu możecie też wykorzystać roślinną śmietankę lub zrobić polewę do knedli z masła klarowanego i bułki tartej. Knedli ze śliwką może spróbować maluch, który skończył 10. miesiąc życia. Z takiej ilości składników przygotujecie(...)około 10-12 knedli. Składniki na knedle ze śliwką: 0,5 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ok. 12 niedużych śliwek Dodatkowo: cukier, miód lub syrop klonowy cynamon jogurt kokosowy (naturalny) Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko i mieszamy. Następnie do masy wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Na stolnicy
Dieta bez mlekaNasiona kminku Składniki : 5 dkg kminku 1 l spirytusu 95 % 1 l wody 75 dkg cukru Sposób wykonania : N asiona kminku utłuc trochę w moździerzu
Przepisy i porady kulinarneRosyjski chleb pszenny z zaparzaną mąką, na zakwasie i drożdżach. Bardzo smaczny, lekko słodkawy. Ma puszysty miękisz i chrupiącą skórkę. Oryginalny przepis podaje dodatek rodzynek, ja
Przepisy na domowy ser i chlebOd dawna przybierałam się do wypróbowania tego wolno pieczonego mięsa inaczej zwanego pulled pork...aż w końcu wyjęłam kawałek mięsa z zamrażarki i jakoś nie miałam
Moje domowe kucharzeniemelona, mięty i limonki. Deser przygotowujemy bez maszyny do lodów i cukru. Skład (3-4 porcje): 1/2 melona 3 gałązki mięty 1/2 limonki 2 pełne łyżki syropu (np. z agawy, golden syrup itp) lub miodu, jeżeli ktoś ma ochotę może oczywiście dodać cukier Przygotowanie (10 minut bez mrożenia i dodatkowego blenderowania): - wyciskamy sok z limonki(...)miksujemy ostatni raz i wkładamy do zamrażalnika Podajemy od razu po wyjęciu z zamrażalki, najlepiej 1-2 po ostatnim miksowaniu SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Domową nutellę - bez czekolady i cukru <klik
Pora na pora i pomidorałyżeczka startej skórki z cytryny – ekstrakt lub aromat waniliowy wg smaku – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki wg uznania: u mnie jogurt wymieszany z miodem, kleks masła domowego orzechowego i owoce Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajko rozbełtać z sokiem i skórką z cytryny, dodać jogurt i ekstrakt wanilii- wymieszać. Dodać mąkę i proszek(...)się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę i smażyć przez kolejne 1,5-2 minuty. Gotowy placek zsunąć na talerz, pokroić na 4 trójkąty, posmarować ulubionym dżemem, jogurtem, syropem lub miodem. Smacznego Placek owsiany o smaku cytrynowo – waniliowym Placek owsiany o smaku cytrynowo – waniliowym Placek owsiany o smaku cytrynowo – waniliowym Placek owsiany o smaku cytrynowo
Smaki Arminelody. Do tego sezon malinowy w pełni więc z niego korzystam i robię spore ilości lodów malinowych. Samo przygotowanie lodów nie jest ani trudne ani zbyt czasochłonne. Kto lubi domowe lody zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: 0,5 l śmietany kremówki 30% 200 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 400 g świeżych malin 0,5 szkl wody(...)się rozpadną. Gorące maliny przetrzeć przez gęste sitko. Powstały sok przelać z powrotem do garnka wsypać cukry i ponownie zagotować. Gotujemy do momentu aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Powstały syrop odłożyć do schłodzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Do zimnego syropu malinowego dodać 2 łyżki ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Następnie miksując na wolnych obrotach wlewać powoli syrop malinowy
Ala piecze i gotujePrzepis na deser dla diabetyka. Domowa granola z jogurtem i owocami jagodowymi, to moja odchudzona i „odcukrzona” wersja angielskiego deseru, który poznałam kilka lat temu mieszkając w Edynburgu. Deser, którym się inspirowałam to słodki i ciężki „trifle”. W skrócie, biszkopty przełożone kremem na bazie mascarpone i śmietany, a dodatkowo jeszcze warstwą słodkiego musu owocowego. Prawdziwa bomba(...)indeksem glikemicznym. Jednak w mojej wersji jest to odpowiedni deser dla diabetyka. Jak go zmodyfikowałam? Przygotowana w domu granola jest zdecydowanie zdrowsza od kupnej, najczęściej pokrytej słodką glazurą z syropu glukozowo-fruktozowego. Słodycz nadałam używając lekko słodkiego mleka owsianego i płaskiej łyżki miodu (na 6 porcji). Zamiast tłustego kremu u mnie jest jogurt naturalny, który nadaje deserowi lekkości. Słodki
Dietologmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : 150 g masła, (gostyńskie ) 1 szklanka cukru, ( 3/4 szklanki rozpuścić , a 1/3 szklanki pozostawić do białek ) 1,5 łyżki kakao,(Wedel ) 1/3 szklanki(...)szklanki mąki (Basia) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Krem : 1 szklanka śmietany kremówki 30 %, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki pudru cukru, 1 puszka brzoskwiń w syropie. Przygotować ciasto : masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku do uzyskania jednolitej masy ( nie zagotować ) i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka rozdzielamy, żółtka dodajemy do zimnej masy czekoladowej , a białka
Pysznosci Babci Basideserów. W podobny sposób wykorzystuje skórki od pomarańczy a nawet grapefruita. W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek których można po świętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane skórki cytrusów Składniki: 3 pomarańcze 3 cytryny 1,5 szklanka wody 1,5 szklanka cukru Sposób przygotowania Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie(...)wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru. gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje
Pyry na Gazbył przytłaczający, chciałam osiągnąć efekt delikatnej nuty smakowej, co mi się zdecydowanie udało. Do tego gruszki gotowane w białym winie, które nadało im bardzo wykwintnego smaku. Krem na bazie domowego karmelu, na który przepis znalazłam u Zuzi. U mnie był raczej ciemny, bo chciałam osiągnąć tę subtelną, dymną nutę - taki karmel tuż na granicy... Wyszło idealnie! Całość słodka(...)zdecydowanie nadrabiał smakiem.Tort orzechowo-karmelowy z gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru55 g mąki ziemniaczanej100 g mąki orkiszowej100 g zmielonych orzechów laskowychgruszki w syropie:13 gruszek200 g cukru600 ml białego wina90 g miodunasączenie:100 ml syropu z gotowania gruszeksok z 1 cytrynykrem karmelowy:950 ml śmietany kremówki (38%)155 g cukru1 łyżka wody1 łyżka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas czytania: 2 min Pasztet w wersji wegetariańskiej, troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych pasztetów. Głównym składnikiem są orzechy i można użyć do tego przepisu dowolnych
SprawdzonaKuchnia.pl