istnieją :) Uwielbiam te w doniczkach, świeże. Bazylia, pietruszka, kolendra, tymianek... 🍎 No i pieczywo. Koniecznie swoje, czasem na drożdżach (baaardzo rzadko), a najczęściej i ostatnio tylko takie, na domowym zakwasie . 🍎 Owoce przed południem. Na I lub II śniadanie. Powiadają, że tak najlepiej, więc ja też mówię, że tak najlepiej :) 🍎 Węglowodany, z racji tego, że dodają energii(...)słodycze sklepowe nie mam ochoty, ponieważ posiłki, które spożywam są tak różnorodne, że zaspokajają ochotę na słodkie. Jem słodycze, owszem, ale zdrowe. Poza tym mam w kuchni ksylitol, syrop klonowy i miód. Kawę słodzę ewentualnie brązowym cukrem (bo muszę :) inaczej się uduszę), ale nie stronię od miodu. 🍎 Ostatni posiłek o 18:00? Mit! Nigdy nie jem ostatniego posiłku
Szczęśliwa kuchniazachwycony gratisem, jakim jest kalendarz z łamigłówkami na rok szkolny 2016/2017 Masa: 250g Skład: mąki 74,5%: pszenna pełnoziarnista 41,9%, ryżowa: cukier, tłuszcz palmowy, skrobia pszenna, syrop glukozowy, sól, barwnik: karmel, cynamon 0,3%, aromat: regulator kwasowości: fosforany sodu, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli Wszystkie są bardzo smaczne i na pewno każdy znajdzie swój ulubiony smak. Można(...)dość słodkie, jak dla mnie niektóre zdecydowanie za słodkie i mają trochę za długie listy składników. Płatki można również stosować jako dodatek do ciast czy główny składnik domowych batoników, na które przepis już niebawem pojawi się na blogu :) Dziękuję Lubelli za pyszną paczkę a Was zachęcam do wypróbowania nowych smaków
Z miłości do słodkościskładniki na ok. 5 po ok. 75 ml: 370 ml siku grejpfrutowego 60 ml Campari lub Barmańskiej pomarańczowej 120 ml wody 120 g cukru wykonanie: Wodę
Domowy Smak Jedzeniamasła 1 jajko 20g świeżych drożdży 4-5 łyżek karmelu (przepis poniżej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (ja dałam 1 łyżeczkę domowej mieszanki przypraw korzennych, ale tej "sklepowej" warto dać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka(...)wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel: do rondelka wsypać cukier, zalać niewielką ilością wody, gotować na małej mocy palnika, nie mieszając (można jedynie potrząsać garnkiem), aż woda odparuje, a syrop przyjmie bursztynowy lub nieco ciemniejszy kolor (im ciemniejszy karmel, tym ładniejszy kolor pierniczków, należy jednak uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie gorzki) - do karmelu dodać 1/4 szklanki wody (UWAGA
Smakołyki BerenikiW ten weekend wspólnie z innymi blogerkami piekłyśmy ciasteczka ...ja jakoś nie mogłam znaleźć przepisu, który by mi odpowiadał ....tzn.znalazłam sporo i mam sporo zapisanych
Moje domowe kucharzenieNa dzień dobry: śniadanie rodem z Ameryki - delikatne i puszyste naleśniki na maślance. Rewelacja. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowa Cookierenka AgiSkładniki: ok.3 kg wypestkowanych śliwek węgierek, około 600 - 800 g cukru (ilość zależna od stopnia dojrzałości śliwek) 2 opakowania cukru z wanilią lub nacięta
w mojej kuchnibyła obróbka itd. Mamy w naszym mieście wyśmienitą, tradycyjną piekarnię, która nie używa żadnych spulchniaczy, czy konserwantów. Pieczywo jest jednym słowem naturalne. Pomimo tego czasem nas najdzie na zrobienie domowych wypieków. Dziś jest ten dzień. Czego potrzebujemy? -300 gram mąki pełnoziarnistej, żytniej lub pszennej; stawiam na żytnią -250 gram mąki gryczanej -37 gram świeżych drożdży -400 ml maślanki; temperatura pokojowa(...)porzeczka w tym przepisie to moja wariacja. Jeżeli nie lubicie, możecie jej nie dodawać, zastąpić żurawiną itp. Ja uzyskuję ją w ten sposób: suszone owoce namaczam przez dobę w syropie z jagód, przelewam przez sito i zostawiam do ponownego wysuszenia. Smak, aromat obłędny. Można dodawać do sosów, wypieków; co kto lubi. Do 1/3 porcji maślanki wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem
BaRepasLato to świeże owoce i warzywa oraz czas robienia przetworów. Na blogu mam ich naprawdę dużo, ale ciągle szukam nowych pomysłów i inspiracji. Akurat dostałam przedpremierowy
Kuchnia domowa AniKolejny miesiąc minął..oj ten czas tak szybko leci..W miesiącu październiku opublikowałam 42 wpisy..Obserwatorów bloga mam 201 ... ..Polubień" na FB przybyło tym
Moje domowe kucharzeniepodałam z fasolką szparagową i bułką tartą z masłem . Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Polecam też skrzydełka BBQ , które mają specyficzny dymny posmak, albo pyszne Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym. Ten przepis szczególnie wam polecam, ponieważ jest bardzo łatwy i wygodny. Nie ma znaczenia, która jest pora roku i jaka jest pogoda na zewnątrz, ponieważ pieczenie skrzydełek odbywa się(...)miękkie, mają wspaniały smak i kolor. Przepis na pyszne skrzydełka z piekarnika marynowane w majonezie, musztardzie i ketchupie : Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 łyżka soli kamiennej ½ szklanka domowej marynaty z majonezu, ketchupu i musztardy Przygotowanie marynaty: Majonez, musztardę i ketchup w stosunku 1: 1 umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Czyli jeśli robimy z 2 łyżek majonezu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym* 1 i 1/4 szklanki wody pokruszone bezy (najlepiej domowe) gęsty sos jagodowy czekoladowa posypka – u mnie ozdoby czekoladowe 4w1 Amus listki świeżej mięty do podania *jeśli macie świeże truskawki można dodać je do naszej pianki (drobniej pokrojone) Przygotowanie(...)trzepaczką, tak aby nie utworzyły się grudki. Przelewamy do pucharków / szklaneczek i wstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc). Przed podaniem nakładamy pokruszone bezy, polewamy całość gęstym jagodowym syropem i zdobimy czekoladową posypką (dolną). Na wierzch układamy listki świeżej mięty. Smacznego
Słodkie okruszkibowl musi porządnie nakarmić! Miska pełna zdrowia może być miską z resztek . Jedzenie resztek wcale nie oznacza niesmacznie i nijako. Wręcz przeciwnie! Zostały mi resztki bulgur, jarmuż zerwałam z domowej hodowli, dodałam kozi ser i pieczone śliwki, a całość posypałam orzechami…Jak widzicie przygotowanie healthy bowl to nic trudnego. Wystarczy rozejrzeć się po spiżarni, zrobić przegląd lodówki i pomysł(...)kaszy bulgur 50 g świeżego jarmużu killa pieczonych śliwek 2 łyżki orzechów laskowych 100 g koziego twarogu Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 lyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżka musztardy, grubo ziarnistej sól i czarny pieprz do smaku Bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ja wykorzystałam resztki z wczorajszego obiadu. Bulgur można zastąpić inną
codojedzeniadużej misce mieszamy suche składniki. Polewamy mokrymi składnikami i “wmasowujemy” je aż całkowicie pokryją suche składniki (ja używam rękawiczek ). Jeśli masa jest za sucha to należy dodać więcej syropu. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty) i dokładnie dociskamy, aby całość była gęsto upakowana. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut. Po wyjęciu(...)Polecam włożenie przestygniętej granoli do szczelnych pojemników np. słoików, dzięki czemu nie traci ona nic ze swej chrupkości ( “chrupowatości”, jakby powiedział mój przedszkolak ). Smacznego! *Szklanka ma pojemność 250 ml Domowa granola gotowa do pieczenia Artykuł Granola pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plSłodka pasta ze słonecznika Stosunkowo rzadko robię pasty kanapkowe na słodko, bo jestem zakochany w maśle orzechowym domowej roboty , któremu towarzyszą dżem lub dobre powidła. Są jednak momenty w moim życiu, gdy chcę spróbować czegoś nowego, dokonać zmiany. Dla jednych będzie to zakup mieszkania, zrobienie prawa jazdy… dla mnie dzisiaj jest to pasta ze słonecznika . Ja to mam ambicje(...)dzisiejszym wydaniu jest na słodko. Zrobiona prosto i klasycznie. Świetnie zastępuje na kanapce masło orzechowe. Zresztą jak prażony słonecznik mógłby nie być dobry… Do wykonania przepisu użyłem syropu ryżowego, ale możesz go zastąpić również syropem klonowym, daktylowym, z agawy lub po prostu miodem. Użyj po prostu tego co masz. Inne pasty na słodko: Cieciorella Piernikowe masło orzechowe Pasta śliwkowo
Blendman