zadbali o jakość słodyczy, które pojawią się na Waszych stołach. Półki sklepowe uginają się od wszelkiego rodzaju słodkości, jednak niestety większość z nich to słabej jakości produkty pełne niezdrowych syropów i tłuszczy, których głównym zadaniem nie jest sprawienie nam przyjemności, a zapewnienie zysku producentom.... Chyba nie chcemy zadowalać się takim byle czym, zgadza się? Jest już parę firm oferujących dobrej(...)często na swoim Instagramie. Jeśli jednak nie macie dostępu do takich produktów to nic straconego! Na szczęście z prostych składników i w kilka chwil możemy sami wyczarować domowe słodycze, które nie tylko będą pyszne, ale także będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. W taki sposób będziemy pewni tego, co jest w środku i tym chętniej i z czystym
HealthyCreationsNie ma lata bez owocowych smaków- dotyczy to także branży cukierniczej:) Bardzo lubię połączenia śmietany z delikatnym biszkoptem i owocową nutą. Staram się
Domowe ciastaWitajcie! Ostatni wpis to była domowa masa makowa, więc przyszedł czas na makowiec drożdżowy z tą właśnie masą. Bardzo lubię drożdżowy makowiec bo mało z nim pracy, ciasto rośnie samo. Zapraszam Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki+ do podsypania 1 op. suchych drożdży (7 g) 2 jajka 1/2 szkl mleka 5 łyżek cukru pudru 100 g masła szczypta soli masa(...)makowa:200 g mielonego maku niebieskiego 1 białko jaja 5 łyżek syropu z agawy 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej garść rodzynek garść suszonych moreli garść orzechów (u mnie nerkowce) garść suszonej żurawiny 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 2 keksówki 24x12 cm Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciasto: masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia
słodkie i nie tylko historie kulinarnekawie dyniowej słyszałam, widziałam i postanowiłam przygotować ją w moim domowym zaciszu. Dyniowe latte to od lat jesienno-zimowy hit kawiarni Starbucks. Poszperałam trochę w internecie (skarbnicy wszelakich przepisów) i znalazłam kilka receptur na Pumpkin Spice Latte. Jako że jestem absolutną fanką dyni, nie mogłam pozostać obojętna wobec przepisu na pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą kawę z jej dodatkiem. I choć dynia(...)może wydawać się mało kawowym dodatkiem, zapewniam Was, że kawa przygotowana z dyniowo-korzennym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Muszę przyznać, że absolutnie mnie uwiodła. Jeśli lubicie dynię, pierniki, kawę i eksperymenty- koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gorąco polecam! Składniki: Syrop dyniowo-korzenny 250 ml wody 100 g cukru 100 g puree z dyni 1 łyżeczka
Smakowity Blog KulinarnyJeśli lubicie domowe nalewki musicie przygotować truskawkową z różą. Jest słodziutka, lekko kwaskowa z wyraźnym kwiatowym aromatem. Tradycyjnie im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza ;) Składniki: 500g truskawek 150g cukru 20g płatków róży 3g kwasku cytrynowego 100ml spirytusu 150ml wódki Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Układamy w wyparzonym słoju. Płatki róży zalewamy ½ szklanki wody, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy(...)Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Studzimy. Syrop z płatkami róży dolewamy do truskawek. Wódkę mieszamy ze spirytusem. Zalewamy owoce. Jeśli nie są całkowicie przykryte (zależy to od szerokości słoja) dolewamy wódki. Całość wstrząsami do wymieszania składników. Pozostawiamy na minimum 2 miesiące
Pyry na GazJeśli macie ochotę na małe co nieco, dodatkowo czekoladowe, to dobrze trafiliście :) Rety, ale to było dobre :) Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia, bo musu z
Domowa Cookierenka Agidorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy wybór na nietłusty tłusty czwartek. Składniki (12 babeczek): 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne(...)wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją papilotkami. W dużej misce wymieszaj suche składniki- mąkę
Roślinna - blog wegańskiPyszne gofry z ciasta nocnego, bardzo wygodna opcja - wieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je
Domowa Cookierenka AgiJedna z najlepszych domowych nalewek. Składniki: 1kg malin 1/2 litra spirytusu 96% 1/2 litra wódki 40% 400 g cukru lub wedle smaku w zależności od słodyczy owoców Sposób wykonania: 1. Maliny zalać wódką i spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Alkohol powinien przykrywać owoce. 2. Po tym czasie odlać płyn do innego naczynia, a maliny zasypać cukrem. Odstawić na kolejne(...)tygodnie. Codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. 3. Syrop z owoców odcedzić, wycisnąć dobrze sok z malin. Połączyć z wcześniej zlaną wytrawną nalewką. Nalewkę zlać do butelek. Schować w ciemne miejsce na 3 miesiące. Na zdrowie
Kuchnia domowa AniPyszne domowe lody z nutką mięty. Chciałam nadać im nieco zielonkawej barwy i dodałam młodego jęczmienia ale kolor jaki uzyskałam nie jest zbyt intensywny. Można dodać więcej jęczmienia ale zbyt duża ilość może sprawiać, że lody są takie jakby "mąkowate". Jak dla mnie nie muszaąbyć takie intensywnie zielone a ważniejszy jest smak a dla uzyskania ładniejszego koloru można użyć(...)barwnika spożywczego. składniki: 500 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki syropu miętowego 4-6 kostek czekolady, u mnie gorzka 2 łyżki zmielonego młodego jęczmienia Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać syrop miętowy. Całość zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać młody jęczmień. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać drobno startą czekoladę. Całość zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć do pojemnika w którym
Monia miesza i gotujechociaż ten składnik stosowany jest już bardzo rzadko) lub z niewielkim dodatkiem sody (proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden Syrup (złocistym syropem), lub posypane cukrem. Kroją je wtedy na kliniki jak tort. Niektórzy smażą je bardzo małe i grube, inni większe i cieńsze, w zależności od regionu i tradycji. My zjadaliśmy(...)500g m ąki 400ml maślanki 3 całe jajka szczypta soli 1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 25g roztopionego masła 50g cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru domowego skórka otarta z 1 sparzonej cytryny olej do smażenia (lub sklarowane masło ) Wykonanie: Jest bardzo proste. Wszystkie skłądniki mieszamy w misce. Możemy to zrobić np. rózgą. Odstawiamy, aby ciasto
Walijskie PichcenieChciałam zamieścić przepis na pyszne smoothie truskawkowe, które robiłam bardzo często w ostatnim sezonie. Używałam do niego mleka migdałowego – w tym roku postanowiłam, że będę robić domowe. Kiedyś nakupiłam w promocji bardzo dużo krokantu migdałowego (posypki migdałowej), który świetnie nadaje się do zrobienia takiego mleka. Mleko wychodzi pyszne, więc zaczynam od przepisu na nie. Oczywiście nie należy się oszukiwać(...)migdałów bez skórki – można kupić już zblanszowane lub w formie krokantu, słupków lub płatków (u mnie krokant) przegotowana woda lub ulubiona niegazowana woda mineralna 2-3 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy, miodu z mniszka lekarskiego, zwykłego miodu czy cukru pudru – do wyboru szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Migdały (blanszowane, krokant, słupki
Poezja smakuPyszne i zdrowe śniadanie na jesień - jaglanka gotowana na mleku, z bananem i sosem z masła orzechowego. Sos jest aksamitny i idealny w proporcjach między słodyczą
Świat Domowej KuchniCzas czytania: 2 min Francuskie mięciutkie i bardzo puszyste bułeczki. Bułeczki są fantastyczne na śniadanie i podwieczorek są tak dobre, że nie da się poprzestać na
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Przepis na masę serową jest dość klasyczny, choć wzbogacony o nutę aromatycznej świeżej skórki pomarańczy . Sernik po wystudzeniu dodatkowo dekorujemy dżemem z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Puszyste ciasto drożdżowe z owocami Ciasto drożdżowe jest takim wypiekiem, które możemy podać o każdej porze dnia. Na przykład na śniadanie z
SprawdzonaKuchnia.plKruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze
Via GustoZnowu wege, znowu bezglutenowo, znowu... pysznie i słodko! :) Mam nadzieję, że skusicie się na kawałek smacznej tarty czekoladowej na bazie lekkostrawnej tapioki. Polecam! Składniki (na formę
Domowa Cookierenka AgiSezon na mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych owoców i zrobiłam z nich taką konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego
Kuchnia domowa AniFANOWSKĄ WERSJĘ NAPOJU O SMAKU COLI! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 138 kcal | 0,1 g białka | 34 g węglowodanów | 0,05 g tłuszczu Cola z pustkowi FALLOUT domowa, naturalna wersja napoju z wastelandu 30 min 1h (czekanie) 8 zł 6 porcji łatwe POTRZEBUJESZ rondelek tarka gaza Składniki Koszt cukier – 1 szklanka [200g] – można zmniejszyć ilość(...)ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy tartą gałkę muszkatołową. Powąchajcie mieszankę – już teraz pachnię colą! 2. SYROP (5 min) Do rondelka dodajemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień i kontrolujemy barwę cukru – gry karmel będzie miał mocno bursztynowy kolor, wlewamy do rondelka szklankę
Nerds Kitchendostawić syrop cukrowy do ostudzenia. Następnie wlać do niego sok z cytryny, wymieszać. Kolejno dodać do syropu zlaną nalewkę (bez owoców), cały czas mieszając (nalewkę do syropu, a nie syrop do nalewki). Dokładnie wymieszać, przefiltrować przez gęsto złożoną gazę lub np. przez filtr do kawy (taki papierowy). Taką przefiltrowaną nalewkę z truskawek rozlać do butelek, zakręcić i odstawić w ciemne(...)miesiące), by nalewka dojrzała, ale mało cierpliwe osoby mogą jej skosztować już po miesiącu. Z podanych wyżej składników wyszło mi 1,8 litra nalewki truskawkowej . Polecam wypróbować również nasz domowy przepis na dżem truskawkowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Nalewka z truskawek appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzechować w postaci dżemów, konfitur czy mrożonek na jesienno-zimową porę. Truskawki idealnie sprawdzają się do robienia koktajli czy ciast, ale równie dobrze można je w ykorzystać do zrobienia domowego czekokremu. Co prawda najlepiej go zjeść w ciągu kilku dni więc do zimy raczej nie przetrwa ale może nam urozmaicić letnie desery. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ten przysmak(...)Składniki - 80 g daktyli - 200 g truskawek (najlepiej świeżych) - 2 łyżki kakao - 1 łyżka syropu daktylowego lub klonowego/miodu Wykonanie Truskawki oczyszczamy i myjemy. Dzielimy na mniejsze cząstki i wkładamy do miseczki. Daktyle moczymy przez około 20 minut w gorącej wodzie. Następnie odsączmy z wody i dodajemy do truskawek. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy kakao oraz syrop daktylowy. Ponownie blendujemy
Health-Fit-LifeChrupiąca i krucha domowa granola to zdrowe śniadanie dla każdego. Można ją jeść na wiele sposobów, ale najczęściej z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Potrójnie kokosowa dzięki dodatkowi wiórków i płatków kokosowych oraz oleju kokosowego nierafinowanego, który ma cudowny kokosowy smak i zapach. Składniki na litrowy słoik: 2 szkl. płatków owsianych szkl. płatków orkiszowych szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. płatków kokosa(...)szkl. posiekanych migdałów 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 3 łyżki syropu klonowego Piekarnik nastawić na 160 stopni C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki wsypać do miski. W rondelku podgrzać olej kokosowy z syropem klonowym. Dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Wysypać na blaszkę, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Wyjąć
wyzwania kuchenneowsianych górskich 1 szklanka mleka 3 łyżki puree z dyni o mocno pomarańczowym kolorze 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu lub syropu klonowego Przygotowanie : Płatki owsiane wrzuć do rondla i zalej mlekiem, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu aby płatki napęczniały- około 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodaj puree(...)Przełóż owsiankę do miski i dodaj do niej miód, wymieszaj. Ozdób ulubionymi owocami u mnie : gruszka, śliwki oraz kaki inaczej persymona. Posypałam wiórkami kokosowymi, pokrojonymi orzechami i dodałam domowej roboty fit czekoladę. Wyszło pysznie. Smacznego
Słodka Strefaprzygotuj syrop - w garnku zagotuj wodę z cukrem i mieszaj aż cukier się rozpuści. Powstały syrop studzimy. W tym czasie odsączamy i wyjmujemy ze słoika skórki i wlewamy ostudzony syrop (woda + cukier). Wstrząsamy słoikiem aby wymieszać i odstawiamy do lodówki na dobę. Następnie przelewamy likier (przez drobne sitko lub gazę) do butelki lub butelek (u mnie litrowa) i szczelnie(...)należy potrząsnąć słoikiem) - im dłużej nalewka będzie stała tym będzie smaczniejsza. Limoncello serwujemy na deser w małych kieliszkach, oczywiście musi być dobrze schłodzone ;) PS. Cytryny możecie wykorzystać na przygotowanie domowej lemoniady
Alutka-Gotujepamiętam kiedy piekłam ostatnio bułeczki. Podejrzewam, że przy okazji jakiś domowych burgerów. Te przygotowałam specjalnie z myślą o wycieczce syna. Nie przepada on za ciemnym pieczywem, więc po pozorem "białych" bułek przemyciłam trochę zdrowszego pieczywa. Przepis na bułeczki pochodzi od niezawodnej Patrycji vel Trufli . Składniki ( u mnie 10 malutkich bułek(...)mąki orkiszowej jasnej 55 g mąki pszennej chlebowej 20 g siemienia lnianego 1 1/3 łyżeczki drożdży suszonych 1/2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu 200 ml ciepłej wody 1 czubata łyżeczka soli morskiej Wykonanie: Wodę wymieszać z masłem, syropem, drożdżami, siemieniem i solą. Dodać mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez kilka
Sto kolorów kuchniDziś nie podam przepisu na ciasto tylko na domową skórkę kandyzowaną z cytryny. Bardzo lubię sama przygotowywać dodatki do ciasta:) Składniki: skórki z 3-4 cytryn 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Wykonanie: Cytryny szoruję pod bieżącą wodą, obieram ze skórki, wrzucam do garnuszka zalewam wodą by je przykryć i gotuje do miękkości. Wymieniam wodę i ponownie doprowadzam(...)wrzenia. Gotuję kilka minut. Zestawiam z palnika i studzę. W drugim garnuszku gotuję z wody i cukru syrop do nitki. W międzyczasie skórki kroję w kostkę i wrzucam do syropu. Gotuję ok 15-20 min. Zestawiam, studzę i przekładam do słoiczka
Ciasteczkowy Potwórkawowe, z owoców egzotycznych, kokosowe czy biszkoptowe. Często mają dodatkowo jakieś cukierki, kuleczki, draże i kawałki czekolady. Warto przyjrzeć się składom - jogurty owocowe są bowiem porządnie nafaszerowane cukrem i syropem gluozowo-fruktozowym (który jest jeszcze bardziej szkodliwy). Zawierają mnóstwo barwników, aromatów, za to owoców - jak na lekarstwo... Najbezpieczniej wybierać te z kawałkami owoców - wtedy mamy świadomość, że chociaż leżały obok(...)konserwantów. Także... wybieramy mniejsze zło :) Ja stawiałabym na jogurty naturalne. A jeśli nie umiecie się przekonać do ich smaku - mieszajcie je po prostu z owocami. To taki domowy sposób na jogurt Z PRAWDZIWYMI owocami, bez zbędnych dodatków. JOGURTY LIGHT/FIT- ZDROWSZE? To jest temat rzeka. Tak naprawdę wszystko zależy od naszego stanu zdrowia. Jeśli ktoś ma problem
Katsuumi