Dziś mam dla Was słodycze, i to nie byle jakie! O niebo lepsze (i zdrowsze) niż te ze sklepu, a do tego – bez pieczenia! Przedstawiam
Vegan TasteSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru kryształ 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa brzoskwiniowa: 2 opakowania
Ciastka - domowe słodkościtrunku domowej roboty idealnie rozgrzeje Was w zimowe wieczory. Od razu mówię szczerze, że już w tym roku jej raczej nie zrobicie. Dlaczego? Ano dlatego, że co prawda maliny jeszcze są, ale na kwiaty lipy trzeba poczekać do wiosny. Chyba żeby wykorzystać suszone, ale to mi wpadło do głowy dopiero przed chwilą. W sumie, niegłupi pomysł, bo gorący syrop
Smaczna Pyzabazą domowej nutelli proponuje wykonać samodzielnie, nie sięgać po gotowe ze sklepu. Do produkcji takiego masła wykorzystywane są bowiem orzechy - odrzuty, najgorszej jakości i świeżości. Lepiej kupić całe orzechy (najlepiej organiczne), podprażyć i zblendować w minut trzy na pyszne masełko. Dodać kakao, troszkę słodzidła i rozpustny krem czekoladowo- orzechowy gotowy! Składniki: masło z orzechów laskowych, kakao lub karob, syrop daktylowy
Jeść, by żyć w zdrowiudomowych pieleszach. Idealnie współgra z białym lukrem np. na serniczku i obowiązkowo oczywiście na pączkach:-) Tym razem przygotowałam ją z jednej pomarańczy i garści owoców kumkwatu. Wyszła obłędna, pomarańcze oddały swój aromat, a kumkwat dodatkowo ją osłodził, co w rezultacie dało niebanalne połączenie. Można oczywiście zrobić z większej porcji i nadmiar przełożyć do wyparzonego słoiczka, zalać powstałym syropem, włożyć
Rozpustne gotowaniePrzepis na pyszną, zdrową i tanią nutellę domową. Świetna alternatywa dla wegan i osób na diecie - ma tylko 200 kcal w 100g (sklepowa nutella ma 530 kcal).Polecam na śniadanie, deser lub przekąskę. Najlepsza na świeżej bułce z truskawkami. DIY. Smacznego (; Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 płaskie łyżki kakao(...)pełne łyżki mleka kokosowego (lub innego jeśli kokosowego nie mamy) 3 łyżki syropu (lub miodu, cukru. Jeżeli nie używamy substancji słodzącej w stanie płynnym należy ja ostrożnie rozpuścić w ja najmniejszej ilości płynu- może to być mleko ale nie może być ona bardzo gorące) 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: - orzechy mlaskowe miksujemy
Pora na pora i pomidoraCzas czytania: 2 min Dziś zapraszam Was na pyszne maślane bułeczki! Bułeczki są puszyste, mają sprężyste wilgotne ciasto o wspaniałym maślanym smaku. Bułki są lekko słodkie
SprawdzonaKuchnia.plWyraźnie egzotyczne ciasto na każdą okazję. Z wierzchu przez kokosową bezę chrupkie ale w środku za sprawą owoców soczyste i orzeźwiające. Całość lekka, delikatna, niezbyt słodka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 330 g mąki 125 ml likieru adwokat 200 g cukru 5 jajek 250 g masła 125 ml oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak Jedzeniacukru przygotowuję syrop : na każde trzy litry wody dodaje jeden kilogram cukru. Syrop zagotowuje i studzę, chłodnym zalewam owoce w słojach. Owoce w słoikach nakładam do pełna, zalewam syropem po brzegi. Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami. Pasteryzacja: Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam wodą(...)czasie pasteryzuję następną partię kompotów. Tak przygotowane kompoty mogą stać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu nawet dwa- trzy lata. Smacznego :) Jeśli macie ochotę na więcej moich przepisów na domowe przetwory ( nie tylko owocowe ) to zapraszam do mojej galerii: poniżej link , wystarczy kliknąć : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/search/label/domowe%20przetwory
Kuchnia z widokiem na ogróddomowe jest bardziej kremowe. Ma to swoje odzwierciedlenie w fakturze placuszków – delikatnej i puszystej. Sok z cytryny dodatkowo zakwasi mleko i spowoduje powstanie roślinnej maślanki, która potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Składniki na 16 placuszków: 150g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (u mnie typ 1050) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 250ml mleka migdałowego 2 łyżki oleju 1 łyżka syropu klonowego
Roślinna - blog wegańskistaję się szczęśliwą posiadaczką uroczych serduszek obsypanych śnieżnymi płatkami... Są takie dni kiedy chęć na coś słodkiego staje się głównym życiowym priorytetem. W takich wypadkach zawsze tworzę domowej roboty desery, którymi nie cieszę się w samotności. Blacha pełna tych potrójnie kokosowych babeczek rozeszła się w oka mgnieniu ;). Składniki: -80g mąki kokosowej -50g wiórków kokosowych(...)więcej tym bardziej przypominają kokosanki!) -2 łyżki mleczka kokosowego -1/4 szklanki zwykłego mleka -łyżeczka proszku do pieczenia -jedno duże jajko -łyżka stewi lub innego słodzika -łyżka syropu daktylowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do babeczek wysmarować olejem kokosowym. Wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać roztrzepane jajko, mleko kokosowe i zwykłe. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek i piec
Gawron w rosoledlatego samo w sobie i jego przetwory powinny stanowił stały element zdrowego i smacznego jadłospisu” Ja nie wyobrażam sobie śniadania bez naturalnego jogurtu z owocami i domową granolą, wiosennego chłodnika beż maślanki, młodych ziemniaków z koperkiem bez zsiadłego mleka, czy w końcu kromki razowca bez twarożku z ziołami i rzodkiewkami. Składniki na 4-5 porcji Czas przygotowania(...)chłodzenie Jogurt 1 l świeżego mleka 4 łyżki naturalnego jogurtu 4 baldachy kwiatów czarnego bzu Granita truskawkowa 500 g truskawek 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1. Jogurt - mleko przelewamy do garnka, dodajemy baldachy kwiatów i wolno podgrzewamy całość do 40 stopni, usuwamy kwiaty, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy
Słodki Kompromisdomową tradycją, ale które chcą iść z duchem czasu i zdrowiej się odżywiać. Przecież smaki i przepisy zmieniają się a desery można zrobić z czekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów są też porady jak ograniczyć w naszych przepisach ilość tłuszczu i cukru, przez zastąpienie ich jogurtem, bananem, awokado, olejem kokosowym, albo miodem, ksylitolem i syropem klonowym
Ugotowane pozamiatanedomowego chleba. Zachęcam Was do pieczenia własnie tego typu chleba, bo największa zabawa jest jedynie z przygotowaniem zakwasu, a potem tylko mąką i woda, wymieszać, poczekać i na tydzień nie musicie się martwić o pieczywo, bo gwarantuję, że odpowiednio przechowywany ( w bawełnianej lub lnianej szmatce) po tylu dniach jest nadal smaczny. Prezentowany chleb jest mniej kwaśny poprzez dodanie syropu klonowego
greenscarfmarmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii..Owoce pigwy są bogate w pektyny i słyną z dużej ilości składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę(...)Robi się z niej okłady na pęknięcia skóry. Garść gniazd nasiennych wraz z pestkami macerować w ½ szklanki ciepłej wody. Lotion ze skórek macerowanych w alkoholu to domowy kosmetyk przeciwzmarszczkowy. Owoc nabity goździkami to bardzo aromatyczne potpourri. Wprawdzie nie wszyscy przepadają za jej dosyć intensywnym zapachem, ale ja lubię położyć je na parapecie czy w garderobie.Pigwa
Kulinarny karnet ChristopheraLubicie herbatę z cytryną? Ja nie zawsze mam na taką ochotę, ale Żarłoczek bardzo lubi dodać sobie plasterek do swojego wielgaśnego kubasa. Taka cytrynka dodaje leciutkiego
Smaczna Pyza