Czas czytania: 2 min Dziś będzie ryba na obiad, ale w niecodziennej formie, bo będą to kotleciki. Małe zgrabne porcje, smakowicie doprawione aromatycznymi przyprawami. Kotleciki świetnie
SprawdzonaKuchnia.plsmaku można dodać kilka listków świeżej mięty. Kompot z rabarbaru - przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie z dzieciństwa. Korzystajcie z przepisu na kompot i ulepszajcie go :) Polecam. Domowy kompot z rabarbaru - przepis. Kompot z rabarbaru - składniki: 7-8 łodyg rabarbaru ok. 3/4 szklanki cukru 2 litry wody stołowej skórka otarta z cytryny (ewentualnie) kilka truskawek (ewentualnie) Kompot(...)rabarbaru - przepis i przygotowanie krok po kroku : Krok 1. obrać łodygi rabarbaru z wierzchnich włókien, pokroić je na kawałki 2,5cm, następnie sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Krok 2. Przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem. Na wrzący syrop wrzucić sparzony rabarbar i zagotować kilka razy. Dla aromatu można dodać trochę otartej skórki cytrynowej. Na koniec do kompotu z rabarbaru można wrzucić
Moja Książka KucharskaNieco inne naleśniki, bo można je jeść bez żadnych dodatków ze względu na ich smak. Świetnym dodatkiem będzie lekko kwaśny dżem (u mnie był to domowy dżem wiśniowy). Sam pomysł zaczerpnęłam z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj! 2". Na pewno warto spróbować. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 80 g cukru trzcinowego 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego(...)wody 2 łyżki oleju rzepakowego 160 g mąki ryżowej 100 g mąki pszennej tortowej 50 g wiórków kokosowych skórka starta z 2 limonek do podania: syrop klonowy lub dżem WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i rozbełtać. Następnie wlać mleczko kokosowe, wodę, olej rzepakowy i wymieszać. Stopniowo wsypywać obie mąki
Passions hobbies liferuszyli po samochód w kierunku Pasterki a ja z Synciem poczłapałam do Karłowa. Po drodze mijaliśmy stragany i stoiska, zapachniało mi goframi. Postanowiłam, że po powrocie zrobię takie domowe, pyszne, pulchniutkie... Dzisiaj po północy gdy próbowałam zasnąć po długiej drodze i nocnym powrocie wpadł mi do głowy pomysł na lekkie jak puch gofry na białkach, z makiem(...)makiem, na białkach, lekkie i puszyste 450 ml mąki pszennej 400 ml mleka 2 łyżeczki maku szczypta soli 5 łyżeczek drobnego cukru 60 ml oleju 4 białka syrop klonowy do podania Białka ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki mieszamy dokładni w misce a następnie łączymy z białkami. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i pieczemy gofry ok 4 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórydeser będzie bardzo sycący i słodki. Zmiękczone orzechy nerkowca blendujemy, dodajemy na koniec sól himalajską, sok z cytryny i miód. Zostało nam jeszcze kilka sztuk leczniczego syropu z mniszka lekarskiego. Sprawdź tutaj. Wszystkie te dodatkowe składniki dodajemy i dozujemy bazując na smaku masy. Tak uzyskaną masę wykładamy we wcześniej przygotowanych salaterkach na "spodach(...)słodki i mocno energetyczny. Wkładamy do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie przed podaniem na masę dokładamy pokrojone ulubione owoce. Gotowe. Smacznego! Zapraszam po domowe przetwory 100% Ekologiczne i Naturalne. Sprowadzamy też z Indii najwyższej jakości lecznicze przyprawy i nasiona. Zajrzyj do Organic Farm
IzaGotujemiałam inne "ważniejsze" przepisy do opublikowania na blogu. W końcu przyszedł czas i na granolę ;) Nie jest to tradycyjna granola, jak inne które do tej pory publikowałam (przepisy na domowe granole znajdziesz TUTAJ ). Jednak jej inność wcale nie odbiera jej smaku! Smakuje bardzo ciekawie, na pewno przypadnie do gustu fanon kasz ;) Polecam jej upieczenie - zawsze to jakaś nowość! ;) Powiem może(...)100g kaszy jaglanej ~50g canihua'y BIO FRESANO ~75g płatków gryczanych ~30g nerkowców ~30g migdałów w płatkach ~30g orzechów włoskich ~30g suszonej żurawiny ~40g suszonych śliwek ~25g rodzynek ~50g syropu z agawy Naturalna Spiżarnia ~łyżeczka proszku maca BIO FRESANO Kaszę jaglaną i canihua'ę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w 2 szklankach wody ok. 20 minut
chili & sugarSKŁADNIKI -2 kg winogron (waga po oczyszczeniu) -1 l alkoholu 50-70 % -400/500 g cukru -3 goździków -1/2 laski wanilii WYKONANIE Umyte przebrane owoce
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Jagody kamczackie - słyszeliście o nich? Macie krzewy w ogrodzie? Jeśli tak, to zazdroszczę :) Te charakterystyczne owoce o podłużnym kształcie mają niezwykłe właściwości lecznicze - m. in. obniżają
Domowa Cookierenka AgiHej :) Witajcie po świętach. Zapewne były udane i obfite w pyszne jedzenie :) Mamy dla Was propozycję przekąski świątecznej lub tak jak my ją przygotowaliśmy, bardziej sylwestrowej
vegetanieroku postanowiłam zrobić kolejny domowy trunek. Tym razem zrobiłam nalewkę. Owoców jest dużo, zwłaszcza malin. Są pięknie dojrzałe, czerwono-malinowe. Trudno się oprzeć. Zrobienie tej nalewki nie sprawia kłopotu. Ona po prostu sama się robi. Przekonajcie się Składniki: 1 kg dojrzałych, oczyszczonych i opłukanych malin 0,5 l spirytusu (95%) 0,5 l dowolnej wódki czystej(...)energicznie potrząsnęłam słojem i ponownie odstawiłam w ciepłe miejsce. Przez dwa dni potrząsnęłam słojem. Tyle potrzeba było czasu aby cukier całkowicie się rozpuścił. Po tym czasie syrop zlałam, maliny odcisnęłam przez bawełnianą ściereczkę. Syrop i wyciśnięty z malin sok wymieszałam i przefiltrowałam przez podwójnie złożoną gazę. Przefiltrowany płyn połączyłam z nalewem, wymieszałam i ponownie przefiltrowałam
Kuchnia u Krysiprzez cały, z łatwo dostępnych składników. Możesz je podać z cukrem pudrem, miodem, polewą czekoladową lub posiekanymi owocami. Smakują także odgrzane w piekarniku. Polecam sprawdzony i szybki przepis na domowe budyniowe placuszki. SKŁADNIKI: 2 średnie jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 16 g cukru z wanilią lub cukru wanilinowego szczypta soli 1 lekko czubata łyżeczka proszku(...)budyniu czekoladowego bez cukru (1 opakowanie) olej do smażenia Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Racuszki można polać syropem lub miodem, posypać cukrem pudrem. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre i mieszam rózgą do połączenia. Na patelni rozgrzewam olej. Racuchy smażę partiami, z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku
Zasmakuj Kuchnisuche składniki i wymieszaj. Ubij pianę na sztywno i lekko wymieszaj z resztą ciasta. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry aż będą rumiane. Podawaj z owocami, cukrem pudrem czy owocowym syropem. Tradycyjny przepis na gofry można zmodyfikować i upiec gofry czekoladowe . To ulubione gofry moich dzieci, które bardzo lubią czekoladę. Gofry czekoladowe piekłam całkiem niedawno. Można je jeść z różnymi dodatkami(...)karmelizowanymi jabłkami. Przepis na gofry z owocami i bitą śmietaną jest najczęściej przeze mnie wykorzystywany. Gofry można polać owocowym lub czekoladowym sosem. Warto się pokusić i ugotować domowy owocowy sos. Gotowce to tylko chemia i multum cukru. Czasami skuszę się na jakieś kolorowe posypki ale na ogół trzymam się z daleka od wszelkich gotowców w tym kolorowych cukrowych past
codojedzeniaokresie świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych(...)cukru pudru 30 ml likieru migdałowego lub kokosowego 1 łyżka syropu z agawy bio olejek migdałowy Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę, wrzucić migdały i na wolnym ogniu gotować około 5 minut. Przelać migdały przez sitko, ostudzić i obrać ze skórki. Pozostawić migdały na ręczniku papierowym około 1-2 godziny, żeby się osuszyły. Razem z cukrem pudrem zmiksować migdały. Im drobniej
Ala piecze i gotujekocha bounty? Słodki batonik z kokosowym wnętrzem oblany pyszną czekoladą...mniammmmm. Warto zrobić zdrową, domową wersję i się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. Nie kosztuje to wiele czasu, pieniędzy i pracy, a sprawi wielką przyjemność. Smakuje dzieciom i dorosłym. Brak w nim cukru, tłuszczów trans i wszelkich nie-zdrowotności. Kolejna zdrowa słodycz na moim blogu. Polecam! Składniki na 10 małych(...)batoników: 1 szklanka wiórek kokosowych, 1 szklanka pulpy po zrobieniu mleka kokosowego, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 5 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej). polewa: 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 łyżki surowego kakao w proszku, 3,5 - 4 łyżki surowego karobu. Wykonanie: wnętrze: Wiórki kokosowe mielimy na proszek, a następnie mieszamy z pozostałymi
Jeść, by żyć w zdrowiuNadchodzi fala upałów... Ten tydzień ma być najgorętszym okresem w czasie tegorocznego lata. Pijmy więc, ale nie tylko wodę, ale także domowe wody smakowe. Dziś zapraszam na lemoniadę bazyliową. Na blogu znajdziecie również: Orzeźwiający koktajl arbuzowy Kompot porzeczkowy Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Lemoniada imbirowa Koktajl truskawka-grejpfrut Lemoniada truskawkowa Lemoniada bazyliowa Kompot truskawkowy Lemoniada miętowa II Najprostsza lemoniada Lemoniada(...)miętowa Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru Lemoniada bazyliowa II Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki syropu bazyliowego limonka ew. kostki lodu listki bazylii Wykonanie: Do dzbanka wlewamy wodę i syrop. Limonkę dokładnie myjemy. Kroimy na pół, z jednej połowy wyciskamy sok, a drugą kroimy w plasterki, wkładamy
Kulinarne przygody Gatity