Jutro Sylwester, więc szukacie zapewne przekąsek... tylko mi nie mówcie, że kupiliście już sklepowe chipsy! Nie znoszę ich! O wiele bardziej lubię te domowe, np. z gruszek. Dla mnie im bardziej przypalone tym smaczniejsze :). Fit wersja pobija wszystkie chipsy! Polecam. Składniki: 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 twarde gruszki(...)cytryny oraz miód umieścić w garnuszku, zagotować. Ostudzić. Gruszki umyć, osuszyć. Pokroić na cieniutkie plasterki (2-3 mm), najlepiej przy pomocy szatkownicy. Każdy plasterek zanurzyć w przestudzonym syropie i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez ok. 15-20 minut, aż gruszkowe chipsy zbrązowieją i stwardnieją. W razie potrzeby, gdyby za szybko się rumieniły zmniejszyć
Nastoletnie WypiekanieSezon na truskawki w pełni ♥ W związku z tym zachęcam do przygotowania domowego sosu truskawkowego, którym możecie urozmaicić słodkie przekąski, np. lody, gofry, placuszki. Poniższy sos jest słodki, a zarazem lekko kwaśny. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Jeżeli lubicie gładkie sosy to możecie go zmiksować i przecedzić przez sitko. Składniki na słoik o pojemności(...)truskawek (waga bez szypułek) sok z połowy cytryny 2 łyżki zwykłego cukru 2 łyżeczki syropu waniliowego Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części (połówki). Przesypać do garnka. Wsypać cukier, wlać sok z połowy cytryny i syrop waniliowy. Masę z garnka doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 15-20 minut bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, co jakiś
UgotowaćKuchnia po przygotowaniu ciasta wcale nie musi wyglądać jak po przejściu tornada. Istnieje wiele smacznych i szybkich przepisów na słodkości, które nie wymagają wielu naczyń i
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne, szybkie, a przede wszystkim dużo zdrowsze niż kupne - domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach :) Oczywiście możemy sami mieszać płatki owsiane z ulubionymi dodatkami - ja jednak mam swoje ulubione, sprawdzone, bardzo dobrej jakości musli, więc z niego korzystam. Świetne do szkoły czy pracy, gdy dopada nas ochota na coś słodkiego :) SKŁADNIKI 100 g masła(...)cukru trzcinowego 300 g dobrego musli z orzechami i bakaliami 2 łyżki syropu klonowego (ewentualnie miodu) PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (z termoobiegiem). W garnku rozpuszczamy dokładnie cukier z masłem i dodajemy syrop klonowy. Zdejmujemy z ognia wsypujemy musli i dokładnie mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego ( u mnie 30x20 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Wyrównujemy powierzchnię
Moje Kuchenne RewelacjeWiadomo, że domowe jest najlepsze- sprawdzone, bez konserwantów! Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru Wykonanie: Wiśnie opłukać, wypestkować , zasypać połową cukru i gdy puszczą sok, zlać go i zagotować, zebrać pianę i wsypać resztę cukru. Następnie zalać wiśnie przestudzonym sokiem. Na drugi dzień, ponownie zlać sok, zgotować, zebrać pianę i zalać owoce. Taką samą czynność powtórzyć trzeciego dnia, włożyć(...)koniec wiśnie do gotującego syropu, pogotować kilka minut, przełożyć do słoików i zapasteryzować
Tradycyjna KuchniaTego nie miałam w planach. Ale kiedy dostałam 5kg brzoskwiń coś z nimi zrobić trzeba było. Szczerze mówiąc nie miałam ochoty na dżem. Chciałam zrobić "coś
chili & sugarWitajcie :) Wiem, że sezon na pigwę już się zakończył, ale nie zdążyłam wcześniej z publikacją tego przepisu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przepis zapisać i
chili & sugarktóry świetnie sprawdzi się jako dodatek do pierwszego śniadania czy też zdrowy zamiennik drugiego. Jego kolor może jakoś szczególnie nie zachęca, ale zapewniam, że w smaku jest wyśmienity ;) Uwielbiam domowe napoje na bazie owoców a ostatnio zdecydowanie króluje u mnie różnego rodzaju smoothie z dodatkiem świeżych ziół. W ogrodzie ich pod dostatkiem więc trzeba korzystać :) Melisa i mięta w koktajlach(...)koniecznie spróbujcie! Składniki na 2 porcje: 6 dojrzałych nektarynek sok z połowy niewielkiej cytryny garść liści świeżej melisy ok pół szklanki wody mineralnej (lub więcej) ewentualnie 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru brzozowego Przygotowanie: Nektarynki cytrynę i melisę dokładnie umyj. Pokrojone nektarynki zmiksuj z wodą, melisą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Jeśli masz ochotę posłodź
Ze smakiem i z pasjąWbrew pozorom, to jest tajski deser, ale na potrzeby Halloween przygotowałam je w nieco innej formie :) Deser jest lekki, owocowy, a wnętrze smakuje jak domowy budyń. Dodatkowo dzięki przygotowaniu na parze, zatrzymujemy cały smak nektarynki i wszystkie witaminy. Idealna alternatywa dla cukierków na halloweenową imprezę dla dzieciaków :) Poniżej przedstawiam dwie wersje deseru: dla dzieci i dla dorosłych. Zapraszam(...)gotowania! :) Składniki: 2-3 nektarynki 2 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka cukru dark muscovado 1 duże jajko odrobina barwnika spożywczego (opcjonalnie) dodatkowo dla dorosłych*: gorzka czekolada 1 łyżka syropu malinowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy jajko, cukier, odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i mleko kokosowe. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Nektarynki przecinamy na pół, ukręcamy
Tajskie smakilepszej granoli niż domowa granola! :) Ta czekoladowa granola gryczana jest świetną alternatywą dla wszystkich, którzy oprócz zbóż glutenowych nie tolerują także owsa, który jest podstawą większości przepisów na granolę. Gryczana granola jest też świetnym źródłem białka, błonnika, składników mineralnych i witamin. Granola gryczana bez płatków owsianych Przepis na granolę bez płatków owsianych powstał w odpowiedzi na prośby, które docierały(...)godziny Składniki: 100g fig suszonych 250g kaszy gryczanej 40g orzechów pekan 30g orzechów włoskich 10g płatków kokosowych 50g płatków jaglanych 50g pestek dyni 40g oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 20g kakao 60ml mleka roślinnego Przygotowanie 1 Figi płuczę w miseczce we wrzątku, następnie wylewam wodę, zalewam jeszcze raz figi wrzątkiem i zostawiam na 15 minut. 2 Piekarnik rozgrzewam
Book of spellsPRZETWORY Z OWOCÓW Dżemy, konfitury Dżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i
Kuchnia domowa AniMoja rodzina uwielbia domowe lody. Żeby trochę urozmaicić “lodowe menu”, przygotowuję takie dwukolorowe warstwowe lody jogurtowe. I powiem Wam, że stanowią one poważną konkurencję dla uwielbianych przez nas owocowych sorbetów Polecam! Polecam również lody truskawowe , kokosowe , wiśniowe z czekoladą , a także dwukolorowy sorbet truskawkowy w bloku lodowym. Składniki: Warstwa biała: 300 ml jogurtu roślinnego bez cukru o smaku naturalnym (może(...)być np. sojowy lub sojowo-kokosowy) syrop z agawy (ilość do smaku) Warstwa czerwona: 300 g truskawek, malin lub innych (świeże lub mrożone) syrop z agawy (ilość do smaku) Wykonanie: Jogurt dosładzamy syropem do smaku. Owoce miksujemy w blenderze na gładką masę i słodzimy według uznania. Następnie, do foremek na lody nakładamy około 1-2 cm warstwę słodkiego jogurtu
Lamarida.plprzekonywać nie trzeba do tego rodzaju leczenia, a Was?. Zielony orzech włoski ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, nalewka jest prawdziwym eliksirem i nie powinno jej zabraknąć w domowej apteczce. Miękkie zielone orzechy zbieramy końcem czerwca lub początkiem lipca. Składniki: - 500 g zielonych orzechów włoskich - 350 g cukru kryształu - 500 ml spirytusu 96 % 1. Orzechy myjemy(...)gdyż orzech bardzo brudzi! ). W słoju przesypujemy plastry orzecha cukrem, odstawiamy w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Przykrywamy gazą lub ścierką. 2. Syrop, który się wytworzy po miesiącu zlewamy, dodajemy spirytus i przelewamy do butelek. Nalewka powinna odstać min. 6 miesięcy, moja na zdjęciu ma już 2 lata
Apetyczna babeczkateraz jest dobry moment, żeby odkroić albedo (i wyrzucić), które jeszcze pozostało na skórkach. Zrobiłam syrop: W rondelku zagotowałam 40 ml wody z cukrem. Kiedy zrobił się syrop, wrzuciłam skórki pomarańczowe, wymieszałam i gotowałam około 15 minut czas od czasu zamieszałam, uważając żeby się nie przypaliło. Po tym czasie, kiedy woda wyparowała dodawałam porcjami pozostałą wodę. Na koniec(...)cytryny. Skórkę przełożyłam do słoika. Doskonale przechowuje ją w lodówce przez około 2 miesiące. Jaką Wy dodajecie? Kupujecie gotową, czy sami robicie w domu? Zachęcam Was do zrobienia domowej skórki smażonej. Przekonacie się, że ma inny smak niż ta ze sklepu. Przede wszystkim pachnie pomarańczami, a jak smakuje.... Musicie spróbować. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny
Kuchnia u KrysiDomowe lody można robić w zasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Wszystkie te lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty. Składniki: ½ szklanki mięty ½ szklanki wody 8 lub więcej łyżek cukru 4 kiwi 3 łyżki(...)soku z limonki Wykonanie: Przygotować syrop miętowy: Wodę przelać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać miętę i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Syrop odcedzić od liści mięty. Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do pojemnika blendera. Dodać sok z limonki i przecedzony syrop miętowy. Wszystkie składniki zmiksować a następnie przelać do pojemników
Mama Gotuje