trzeba. Cała zadowolona wróciłam do domu i ukręciłam sobie wyjątkowe lody. Wyszły pyszne. Czy takie, jak oryginalne? Nie mam bladego pojęcia, ale może kiedyś spróbuję... Może, bo te domowe smakują wybornie. I już mnie do tych sklepowych nie ciągnie wcale.Czym jest skyr? To taki jakby jogurt naturalny, bardzo gęsty i nieco łagodniejszy w smaku. Czym najlepiej zastąpić? Jogurtem greckim, może(...)akurat były w niezwykle zachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody mają subtelny posmak bzu. Mi to odpowiada, bo bardzo go lubię. Można pominąć albo zastąpić syropem, albo cydrem jabłkowym czy cytrynowym. W ogóle przy lodach można fantazjować do woli. Ja mam w zamrażarce jeszcze cztery inne smaki, każdy zachwycający. Już niedługo wszystkie pokażę - pogoda bowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłodki, gęsty i bardzo kremowy Może być słodzony cukrem, miodem lub innym ulubionym słodziwem (np. ksylitolem, syropem klonowym). Osoby nie tolerujące mleka, mogą użyć mleczka kokosowego
Kulinarny S.O.S.Czas czytania: 2 min Tagine (tadżin) czyli potrawa jednogarnkowa znana głównie z kuchni marokańskiej. W oryginalnej wersji z dodatkiem jagnięciny. Dziś zaproponuję Wam wersję wegetariańską, ale
SprawdzonaKuchnia.plTiramisu to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, bo wiadomo jestem kawoszem;) Ten deser robiłam kilkukrotnie wciąż poszukując lepszego przepisu… Ten, który dziś Wam podaję
Domowe ciastaPyszne Rafaello w fit wersji - jeśli lubicie wersję klasyczną, a liczycie kalorie - ten przepis jest dla Was :) Dzisiaj Walentynki - więc może to być słodki
Moje Kuchenne RewelacjeKwiat lipowy...Doceniony już przez naszych przodków, jako świetny lek przeciwgorączkowy, przeciwzapalny, a nawet przeciwbólowy. Świetnie rozgrzewa herbatka z kwiatu lipy, działa przeciwbakteryjnie, pokonuje przeziębienia. W
Z Majeczką w kuchniSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1
Luźna Kuchniaprzygotowaniu ciasto. Pyszne! Nie kończy się na jednym kawałku! Jedno z prostszych ciast, więc jeśli Wam się nie chce, czasu nie macie, za pieczeniem nie przepadacie a cenicie domowe wypieki to sięgnijcie po ten przepis, nie zawiedziecie się! Głównymi składnikami są mąka, cukier i kasza manna w równych proporcjach, bez jajek, oleju, jogurtu czy mleka. Do tego ulubione posiekane owoce(...)pyszny deser gotowy! Ciasto sypane z brzoskwiniami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka cukru z wanilią 6 połówek brzoskwiń w syropie + 6 łyżek syropu 150 g mocno schłodzonego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis
Zasmakuj Kuchnimusicie tego robić dopasowując konsystencję budyniu do własnych potrzeb. Do budyniu - słodkiego o kremowej konsystencji - świetnie pasują lekko kwaskowate, surowe i pieczone owoce, musy i przeciery owocowe, domowe konfitury oraz zioła jak np. mięta i melisa. My często dodajemy cukier różany ( jak zrobić cukier różany - tu ), który jest genialnym, niezwykle aromatycznym dodatkiem zawierającym wit. C, wodę różaną lub pomarańczową(...)minut) Porcje: 4 Składniki: 800 ml (2 puszki) mleka kokosowego 1/2 szklanki drobnej tapioki laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu, dowolnego cukru lub syropu klonowego opcjonalnie szczypta soli morskiej (podbija nam słodycz w potrawie) dodatkowo dowolne owoce (u nas mango) Przygotowanie: Tapiokę zalać mlekiem w rondu z grubym dnem i odstawić na 30 minut. Dodać
SzczyptaSmaQDomowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku(...)Jednak czym jest kandyzowanie? Kandyzowanie jest to proces konserwacji owoców polegający na gotowaniu w co raz słodszym syropie cukrowym. Kandyzować możemy praktycznie małe i duże cząstki owoców. Co możemy kandyzować? Kandyzować możemy różne dodatki. W Polsce najpopularniejszym dodatkiem na bazie tego procesu jest kandyzowana skórka pomarańczowa oraz cytrynowa. Pełen aromatu jest również kandyzowany imbir. Niestety proces kandyzowania jest to proces
Ciasta z tradycjamioraz karobowy mogą jeść dzieci od 10 miesiąca życia. W wersji z kakaem i miodem możemy taki budyń podać po ukończeniu 1 roku życia. Do przygotowania tego budyniu użyłam domowego mleka owsiano-daktylowego , przygotowanego z bezglutenowych płatków owsianych. Świetnie sprawdza się ono do deserów, bo jest gęste i lekko słodkie. Takie mleko nawet bez dodatku skrobi ziemniaczanej zaczyna gęstnieć(...)możecie je wykorzystać. Składniki na budyń waniliowy: 1 szklanka mleka owsianego 1 łyżka oleju kokosowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ok 2 cm świeżej laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżka syropu klonowego/miodu W rondelku rozgrzewamy pół szklanki mleka owsianego wraz z łyżką oleju kokosowego. Kawałek laski wanilii przekrawamy na pół i wyskrobujemy z wnętrza wszystkie ziarenka. W miseczce mieszamy pół szklanki
Dieta bez mlekaJeżeli staracie się unikać cukru i tłuszczu, a macie ochotę na krem czekoladowy to musicie przygotować poniższy przepis. Cieciorella to pomysł na domową nutelle, w zdrowszym wydaniu. Tutaj główną rolę odgrywa ciecierzyca, która po zmiksowaniu z masłem orzechowym i daktylami tworzy kremową, lekko słodką pastę. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2 małe słoiczki: 1 puszka ciecierzycy (waga puszki wraz(...)gorzkiego kakao 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu* 2 łyżki mleka* kilka łyżek wody z moczenia daktyli *w przypadku wegan - pomińcie miód i mleko, zamiast tego dodajcie syrop z daktyli/agawy, a także dolejcie wodę z moczenia daktyli Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut. Odcedzić (wodę z moczenia daktyli pozostawić!). Do wysokiego naczynia przełożyć
Ugotowaćochotę na domowe czekoladki? Dodam, że w zdrowszej wersji, więc można przymknąć oko i zjeść o jedną więcej :) Czekoladki są przepyszne, a to za sprawą orzeźwiającego nadzienia w postaci galaretki truskawkowej. Mniam :) Muszę też wspomnieć, że ich przygotowanie jest banalnie proste: nie są potrzebne specjalne foremki do czekoladek, wystarczą te na muffiny. Jeśli tęsknicie za truskawkami, ten przepis jest(...)Składniki (na 12 szt.): Czekolada: 3/4 szklanki oleju kokosowego lub masła kakaowego (roztopionego w kąpieli wodnej) 5 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 3/4 szklanki tradycyjnego kakao 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego garść suszonych jagód goji Nadzienie: 1 szklanka (250 ml) NESTEA Green Tea o smaku truskawkowo-aloesowym 1 czubata szklanka mrożonych
Domowa Cookierenka Agisię oprze, może pora zerwać z tradycją i zamiast sernika, czy babki przygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami na kefirze (light) Tym razem proponuję przygotować klasyczną wersję tego deseru- panna cotta z truskawkami. Deser ma delikatnie(...)zmiksowanych truskawek z dodatkiem octu balsamicznego i cukru pudru. Panna Cotta klasyczna jest warta polecenia. Smacznego Składniki: 100 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 30 % lub 36% 50 g domowego cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy aby napęczniała. Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę kremówkę, dodajemy domowy cukier waniliowy. Podgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoi Drodzy! Mam nadzieję, że zdrowie Wam dopisuje i zostaliście w domu. Wobec zagrożenia związanego z wirusem dbajcie o siebie po stokroć bardziej niż
Domowe ciasta