porcje dla 2 osób: czerwony grejpfrut pomarańcza banan mały jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 łyżki miodu (jeśli nie masz, dodaj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol lub słodki syrop) Pomarańczę, grejpfruta i banana obierz ze skóry, rozdrobnij na mniejsze części – wrzuć je do pojemnika malaksera lub wysokiego naczynia, by użyć blendera ręcznego. Całość zmiksuj na gładką jednolitą masę(...)szklanek lub wstawić napój na pół godziny do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam też… Sałatkę owocową z malinowym sosem Sałatkę Caprese Lody z arbuza Nalewkę brzoskwiniową Domowy napój pomarańczowy
Kulinarny S.O.S.porcje dla 2 osób: czerwony grejpfrut pomarańcza banan mały jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 łyżki miodu (jeśli nie masz, dodaj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol lub słodki syrop) Pomarańczę, grejpfruta i banana obierz ze skóry, rozdrobnij na mniejsze części – wrzuć je do pojemnika malaksera lub wysokiego naczynia, by użyć blendera ręcznego. Całość zmiksuj na gładką jednolitą masę(...)szklanek lub wstawić napój na pół godziny do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam też… Sałatkę owocową z malinowym sosem Sałatkę Caprese Lody z arbuza Nalewkę brzoskwiniową Domowy napój pomarańczowy
Kulinarne S.O.S.Jeden z moich ostatnio ulubionych deserów, czyli pudding chia matche z domową bitą śmietaną. Do przygotowania puddingu możesz użyć dowolnego mleka roślinnego, a jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej to krowiego. Ja wybrałam migdałowe ponieważ jest delikatne i lekko słodkie dzięki temu nie dosładzam już mojego puddingu. Deser przygotowuję dzień wcześniej, aby nasionka chia mogły napęcznieć, pamiętaj, aby zamieszać kilka(...)mleko już z nasionami. Składniki: 250 ml mleka roślinnego ( owsiane, kokosowe, migdałowe, ryżowe… ) 3-4 łyżki nasion chia 1, 5 łyżeczki zielonej herbaty matche 1 łyżka słodzika np syropu z agawy lub klonowego ( można pominąć) Składniki na kokosową śmietankę: 250 ml schłodzonego mleka kokosowego 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mleko łączę z matche, dodaję nasiona chia, syrop klonowy
Kukuleczkidrożdżowe, albo ucierane, albo sernik u mnie gościły. A już tak miałam smak na takie ciasto. Proste, a pyszne. Mięciutkie kakaowe biszkopty przełożyłam kremem budyniowym z ananasem i udekorowałam domową polewą czekoladową. Wyszło bardzo pysznie, idealnie do popołudniowej kawki. Macie ochotę? To poczęstujcie się lub upieczcie. Słodkich inspiracji i miłego dnia :) Potrzebujemy: Na biszkopty: Biszkopty x 3: 5 jajek pół(...)krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 1 puszka ananasa w syropie Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Wykonanie pysznego ciasta: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier
IzabelawkuchniDomowy, mięsny, otulony słodką galaretą na bazie półsłodkiego wina, słodkich malin i żurawiny pasztet to świetny pomysł na świąteczną przekąskę. Składniki: Pasztet 500g udka z kurczaka bez kości 500g karkówki bez kości 200g wołowiny 300g wątróbki drobiowej 9 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka(...)gałka muszkatołowa sól pieprz oliwa bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g suszonej żurawiny 1 szklanka malin w syropie 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 szklanka wody 2 łyżki żelatyny Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach
Szalona Kuchnia EwelinyWiadomo, domowy jest sto razy lepszy niż ten gotowy ze sklepu! Musi być w lodówce, bo przydaje się do wielu potraw. Składniki czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego sól pieprz wędzona papryka (do smaku, ale dosyć sporo - u mnie łyżeczka pikantnej) chlust czerwonego wina lub chlust octu jabłkowego chlust sosu(...)Worcestershire (sprawdź, czy w składzie nie ma glutenu!) 200 g passaty pomidorowej chlust czegoś słodkiego: (mój tajemniczy składnik to syrop żurawinowy, ale może być też: syrop klonowy, z agawy, łyżka dżemu figowego lub śliwkowego) kolejny składnik, który dodałam za kolejnym podejściem i sos był lepszy a mianowicie kilka namoczonych wcześniej suszonych pomidorów opcjonalnie: cynamon i mielony kminek Podsmaż cebulę
Cytryna&Co.Zapraszam na kolejny świąteczny wypiek, szwedzki chleb z czerwoną borówką. Na świątecznym stole oczywiście nie może zabraknąć chleba domowego wypieku. Co roku piekę różne świąteczne chleby na ogół z bakaliami. W tym roku proponuję Wam szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką. Jest to przepyszny chleb, który piecze się w postaci okrągłych nieco grubych placków o dowolnej wielkości. Z tego przepisu(...)mniejszych placków, tak zwane tekaka . Szwedzki chleb świąteczny Składniki: 550 g pszennej mąki 180 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 500 ml mleka 1 dl golden syropu lub miodu 50 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 100 g mrożonej borówki lub 200 ml konfitury z borówki 50 g masła Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże, masło
codojedzeniaDziś już z myślą o weekendzie zapraszam po przepis na pyszne i niezwykle szybkie ciasto. Zrobiłam je w jeden wieczór. Do ciasta użyłam produktów firmy Polskie
Kuchnia domowa AniLikier pomarańczowy jest składnikiem wielu ciast i tortów, deserów. Najpopularniejszy w cukiernictwie jest likier o nawie Cointreau. Z uwagi na dostępność do tego produktu
vaniliowoczekoladowaProsty przepis na domowy chleb z dodatkiem zakwasu a jaki smaczny! Zachęcam do upieczenia go wieczorem na drugi dzień mamy pyszny świeży chlebek na śniadanie z masełkiem i dżemem lub innym dodatkiem, czy może być coś lepszego? Dodatek płatków jaglanych sprawia, że jest zdrowy i pożywny. Polecam! Składniki: Na jeden duży bochenek 50 dag mąki pszennej luksusowej(...)szklanki czynnego zakwasu- klik 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody 5 dag mąki żytniej razowej Młynomag 5 dag płatków jaglanych 1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka przyprawy do chleba użyłam Kamis Sposób wykonania: Mąki przesypać do miski, wlać zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , dodać płatki jaglane a potem zagnieść gładkie
Wanilia i Kardamonmnie nowością. Herbatka idealna jako "zapobiegacz".Niezastąpiona po wypasionych przyjęciach jako zakończenie ciężkich posiłków. Będzie idealna do... poświątecznych szaleństw z jedzeniem ciężkostrawnym choć pysznym. Warto mieć opakowanie w domowej szafce..i leczyć nią dolegliwości żołądkowe. Ja napar ten podawałam dzieciom w tym tygodniu, gdyż miały grypę żołądkową. Sama popijam do słodyczy. I gdy czytam książkę. Sam w sobie napar jest(...)każdego. Mocno owocowa, pięknie czerwona. Wręcz bordowa. Idealna na jesień! Idealna na zimę. Broncho nie wymaga słodzenia. Natomiast LOVE można dopieścić słodyczą. U mnie słodycz naturalna płynąca z Syropu z Agawy SKWORCU Herbatka dla zakochanych...i nie tylko. Dla kochających żyć. Dla tych zabieganych. Dla każdego ,kto potrzebuje się zatrzymać z kubkiem gorącej herbaty , choć na chwilkę. Dla każdego
Z Kuchni Do Kuchnidomowych przetworów nie trzeba dodawać żadnych żelfiksów ani ulepszaczy! Wystarczy odpowiednie postępowanie z owocami a uzyskamy dokładnie taki efekt jaki można uzyskać z dodatkiem tej chemicznej (moim zdaniem niepotrzebnej w domowych przetworach) mieszanki! **Wszystkie przetwory zawsze pasteryzuję! Jestem nauczona wieloletnim doświadczeniem mojej mamy i szkoda by mi było, gdyby któryś z moich przetworów był do wyrzucenia. Jeśli nie pasteryzujesz(...)dużego garnka, zasypuję cukrem, dodaję wodę różaną i gotuję całość 45-60 minut. Truskawki powinny się rozpaść a całość powinna być dość gęsta- jeśli taka nie jest możemy zlać syrop i wykorzystać go w inny sposób. Wszystko zależy do stanu i zawartości wody truskawek. Następnie miksuję truskawki na mus i wkładam do słoiczków. Pasteryzuję w piekarniku nagrzanym
Mango Papajadoskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzać ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Oto moja propozycja na ten wspaniały przysmak o rubinowej barwie.Składniki:500 g czerwonej cebuli500 g cukru100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon)50 ml octu winnego(...)oraz octem. Gotować na małym ogniu przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż osiągniemy żądaną gęstość. Przechowywać w lodówce w słoiku lub pasteryzować i umieścić w domowej spiżarni. Cukier zawarty w konfiturze po tygodniu/dwóch ulega krystalizacji; wtedy należy ją nieco podgrzać przed podaniem.Jeżeli chcecie otrzymać bardziej wytrawną konfiturę, to dodajcie o połowę mniej cukru
Food Squaregłębokiej miski, dodać cukier i sok z cytryny,pozostawić na noc w zimnym miejscu. Rano umieścić w rondlu i gotować do rozpuszczenia cukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany syrop postawić ponownie na gazówkę i gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać(...)owoców, pomarańczowy i żółty. W Wietnamie, nasiona arbuza były dostępne dla młodych małżeństw płodności znak. Czy wiesz? W Stanach Zjednoczonych, arbuz jest symbolem rasizmu wobec Afroamerykanów. Rzeczywiście, po wojnie domowej, pocztówki pokazując czarnych Amerykanów zajadając arbuzy stały się niezwykle popularne. Gdy zostały one wydane, wielu Murzynów rzeczywiście utrzymywała się przez uprawę i sprzedaż arbuzów. Owocem była dla nich symbolem wolności
mojej kuchnigłębokiej miski, dodać cukier i sok z cytryny,pozostawić na noc w zimnym miejscu. Rano umieścić w rondlu i gotować do rozpuszczenia cukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany syrop postawić ponownie na gazówkę i gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać(...)owoców, pomarańczowy i żółty. W Wietnamie, nasiona arbuza były dostępne dla młodych małżeństw płodności znak. Czy wiesz? W Stanach Zjednoczonych, arbuz jest symbolem rasizmu wobec Afroamerykanów. Rzeczywiście, po wojnie domowej, pocztówki pokazując czarnych Amerykanów zajadając arbuzy stały się niezwykle popularne. Gdy zostały one wydane, wielu Murzynów rzeczywiście utrzymywała się przez uprawę i sprzedaż arbuzów. Owocem była dla nich symbolem wolności
w mojej kuchni