domowy syrop - 2453 przepisów (strona:95/164)

Makaron z sosem pomidorowo-czosnkowym 133

Dania i­ potrawy z­ makaronem Siostry Marii to ­kolejna z­ serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na ­lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z­ warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich i lub makaronowych daniach kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek(...)kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta. A oto pyszne danie! Składniki 400 g makaronu penne 500 ml przetartych pomidorów 3 ząbki czosnku cebula świeża bazylia łyżka masła Syrop z agawy sól i pieprz do smaku OLEJ KOKOSOWY  do smażenia  ser-parmezan lub owczy do posypania przed podaniem u mnie dodatkowo czarnuszka+zielona sałata ozdobna Makaron ugotuj

Z Kuchni Do Kuchni
Omlet biszkoptowy z jabłkami i cynamonem 151

śniadania, to wcina z przyjemnością. Gorzej jak trzeba zjeść coś innego. Uwielbiam takie smaki :-). Udanego weekendu Wam życzę :-))). Składniki na 1 szt. 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko cynamon olej kokosowy do smażenia Białka oddzielam od żółtek, żółtka miksuję razem z cukrem, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i dalej(...)reszty, mieszam drewnianą łyżką, dodaje cynamon i jabłka, mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, wlewam ciasto. Smażę na małym ogniu, jak zacznie skwierczeć przewracam na drugą stronę. Można podać z syropem klonowym, lub jeść solo, u nas były solo, posypane cukrem pudrem

kruche babeczki
Domowe lody – owoce leśne 155

Kolejna propozycja na domowe lody to połączenie smaków malin, jagód, lawendy i limonki czyli pyszne lody owoce leśne. Możecie zrobić je w kupnych pojemnikach lub w zwyczajnych plastikowych kubeczkach z patyczkami do lizaków lub drewnianymi patyczkami (do kupienia w aptece). Składniki: jagody maliny limonka 2 łyżeczki lawendy 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki cukru   Wodę zagotowujemy z cukrem, lawendą(...)sokiem z połowy limonki. Odstawiamy do przestudzenia. Do pojemników na lody wkładamy na zmianę maliny i jagody. Odcedzamy przestudzony syrop z lawendy i zalewamy nim owoce. Wbijamy patyczki. Wkładamy do zamrażarki.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną 176

nakładam porcję konfitury. Zwijam w rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania rogalików użyłam konfitury  "NASZE DOMOWE Płatki róż" ,  którą otrzymałam do testowania od firmy Premium Rosa . Konfitura to doskonały dodatek do ciastek, ciast i deserów. Już po otwarciu słoiczka poczułam piękny różany zapach. Konfitura(...)aromat. Konfitura jest zamknięta w estetycznie wyglądającym słoiczku. Produkt jest godny polecania i wart zakupu. Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wpływ reklamy na smak lodów 183

trzeba. Cała zadowolona wróciłam do domu i ukręciłam sobie wyjątkowe lody. Wyszły pyszne. Czy takie, jak oryginalne? Nie mam bladego pojęcia, ale może kiedyś spróbuję... Może, bo te domowe smakują wybornie. I już mnie do tych sklepowych nie ciągnie wcale.Czym jest skyr? To taki jakby jogurt naturalny, bardzo gęsty i nieco łagodniejszy w smaku. Czym najlepiej zastąpić? Jogurtem greckim, może(...)akurat były w niezwykle zachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody mają subtelny posmak bzu. Mi to odpowiada, bo bardzo go lubię. Można pominąć albo zastąpić syropem, albo cydrem jabłkowym czy cytrynowym. W ogóle przy lodach można fantazjować do woli. Ja mam w zamrażarce jeszcze cztery inne smaki, każdy zachwycający. Już niedługo wszystkie pokażę - pogoda bowiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koktajl z mango i pomarańczy 137

Słodki, gęsty i bardzo kremowy Może być słodzony cukrem, miodem lub innym ulubionym słodziwem (np. ksylitolem, syropem klonowym). Osoby nie tolerujące mleka, mogą użyć mleczka kokosowego

Kulinarny S.O.S.
Tagine – wegetariański 109

Czas czytania: 2 min Tagine (tadżin) czyli potrawa jednogarnkowa znana głównie z kuchni marokańskiej. W oryginalnej wersji z dodatkiem jagnięciny. Dziś zaproponuję Wam wersję wegetariańską, ale

SprawdzonaKuchnia.pl
Tiramisu Amaretto 178

Tiramisu to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, bo wiadomo jestem kawoszem;) Ten deser robiłam kilkukrotnie wciąż poszukując lepszego przepisu… Ten, który dziś Wam podaję

Domowe ciasta
Fit Rafaello z kaszy jaglanej 307

Pyszne Rafaello w fit wersji  - jeśli lubicie wersję klasyczną, a liczycie kalorie - ten przepis jest dla Was :)  Dzisiaj Walentynki - więc może to być słodki

Moje Kuchenne Rewelacje
SYROP LIPOWY 140

Kwiat lipowy...Doceniony już przez naszych przodków, jako świetny lek przeciwgorączkowy, przeciwzapalny, a nawet przeciwbólowy. Świetnie rozgrzewa herbatka z kwiatu lipy, działa przeciwbakteryjnie, pokonuje przeziębienia. W

Z Majeczką w kuchni
Serniczek z Brzoskwiniami 294

Składniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1

Luźna Kuchnia
CIASTO SYPANE Z BRZOSKWINIAMI 116

przygotowaniu ciasto. Pyszne! Nie kończy się na jednym kawałku! Jedno z prostszych ciast, więc jeśli Wam się nie chce, czasu nie macie, za pieczeniem nie przepadacie a cenicie domowe wypieki to sięgnijcie po ten przepis, nie zawiedziecie się! Głównymi składnikami są mąka, cukier i kasza manna w równych proporcjach, bez jajek, oleju, jogurtu czy mleka. Do tego ulubione posiekane owoce(...)pyszny deser gotowy! Ciasto sypane z brzoskwiniami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka cukru z wanilią 6 połówek brzoskwiń w syropie + 6 łyżek syropu 150 g mocno schłodzonego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis

Zasmakuj Kuchni
Waniliowy budyń z tapioki - wegański 182

musicie tego robić dopasowując konsystencję budyniu do własnych potrzeb.  Do budyniu - słodkiego o kremowej konsystencji - świetnie pasują lekko kwaskowate, surowe i pieczone owoce, musy i przeciery owocowe, domowe konfitury oraz zioła jak np. mięta i melisa. My często dodajemy cukier różany ( jak zrobić cukier różany - tu ), który jest genialnym, niezwykle aromatycznym dodatkiem zawierającym wit. C, wodę różaną lub pomarańczową(...)minut) Porcje: 4 Składniki: 800 ml (2 puszki) mleka kokosowego 1/2 szklanki drobnej tapioki laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu, dowolnego cukru lub syropu klonowego opcjonalnie szczypta soli morskiej (podbija nam słodycz w potrawie) dodatkowo dowolne owoce (u nas mango) Przygotowanie: Tapiokę zalać mlekiem w rondu z grubym dnem i odstawić na 30 minut. Dodać

SzczyptaSmaQ
Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić? 368

Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku(...)Jednak czym jest kandyzowanie? Kandyzowanie jest to proces konserwacji owoców polegający na gotowaniu w co raz słodszym syropie cukrowym. Kandyzować możemy praktycznie małe i duże cząstki owoców. Co możemy kandyzować? Kandyzować możemy różne dodatki. W Polsce najpopularniejszym dodatkiem na bazie tego procesu jest kandyzowana skórka pomarańczowa oraz cytrynowa. Pełen aromatu jest również kandyzowany imbir. Niestety proces kandyzowania jest to proces

Ciasta z tradycjami
Idealny budyń dla alergików (bez mleka, jajek i glutenu) 419

oraz karobowy mogą jeść dzieci od 10 miesiąca życia. W wersji z kakaem i miodem możemy taki budyń podać po ukończeniu 1 roku życia. Do przygotowania tego budyniu użyłam domowego mleka owsiano-daktylowego , przygotowanego z bezglutenowych płatków owsianych. Świetnie sprawdza się ono do deserów, bo jest gęste i lekko słodkie. Takie mleko nawet bez dodatku skrobi ziemniaczanej zaczyna gęstnieć(...)możecie je wykorzystać. Składniki na budyń waniliowy: 1 szklanka mleka owsianego 1 łyżka oleju kokosowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ok 2 cm świeżej laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżka syropu klonowego/miodu W rondelku rozgrzewamy pół szklanki mleka owsianego wraz z łyżką oleju kokosowego. Kawałek laski wanilii przekrawamy na pół i wyskrobujemy z wnętrza wszystkie ziarenka. W miseczce mieszamy pół szklanki

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania