Dania i potrawy z makaronem Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich i lub makaronowych daniach kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek(...)kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta. A oto pyszne danie! Składniki 400 g makaronu penne 500 ml przetartych pomidorów 3 ząbki czosnku cebula świeża bazylia łyżka masła Syrop z agawy sól i pieprz do smaku OLEJ KOKOSOWY do smażenia ser-parmezan lub owczy do posypania przed podaniem u mnie dodatkowo czarnuszka+zielona sałata ozdobna Makaron ugotuj
Z Kuchni Do Kuchniśniadania, to wcina z przyjemnością. Gorzej jak trzeba zjeść coś innego. Uwielbiam takie smaki :-). Udanego weekendu Wam życzę :-))). Składniki na 1 szt. 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko cynamon olej kokosowy do smażenia Białka oddzielam od żółtek, żółtka miksuję razem z cukrem, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i dalej(...)reszty, mieszam drewnianą łyżką, dodaje cynamon i jabłka, mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, wlewam ciasto. Smażę na małym ogniu, jak zacznie skwierczeć przewracam na drugą stronę. Można podać z syropem klonowym, lub jeść solo, u nas były solo, posypane cukrem pudrem
kruche babeczkiKolejna propozycja na domowe lody to połączenie smaków malin, jagód, lawendy i limonki czyli pyszne lody owoce leśne. Możecie zrobić je w kupnych pojemnikach lub w zwyczajnych plastikowych kubeczkach z patyczkami do lizaków lub drewnianymi patyczkami (do kupienia w aptece). Składniki: jagody maliny limonka 2 łyżeczki lawendy 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki cukru Wodę zagotowujemy z cukrem, lawendą(...)sokiem z połowy limonki. Odstawiamy do przestudzenia. Do pojemników na lody wkładamy na zmianę maliny i jagody. Odcedzamy przestudzony syrop z lawendy i zalewamy nim owoce. Wbijamy patyczki. Wkładamy do zamrażarki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercynakładam porcję konfitury. Zwijam w rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania rogalików użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż" , którą otrzymałam do testowania od firmy Premium Rosa . Konfitura to doskonały dodatek do ciastek, ciast i deserów. Już po otwarciu słoiczka poczułam piękny różany zapach. Konfitura(...)aromat. Konfitura jest zamknięta w estetycznie wyglądającym słoiczku. Produkt jest godny polecania i wart zakupu. Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów
Tradycyjna kuchnia Kasitrzeba. Cała zadowolona wróciłam do domu i ukręciłam sobie wyjątkowe lody. Wyszły pyszne. Czy takie, jak oryginalne? Nie mam bladego pojęcia, ale może kiedyś spróbuję... Może, bo te domowe smakują wybornie. I już mnie do tych sklepowych nie ciągnie wcale.Czym jest skyr? To taki jakby jogurt naturalny, bardzo gęsty i nieco łagodniejszy w smaku. Czym najlepiej zastąpić? Jogurtem greckim, może(...)akurat były w niezwykle zachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody mają subtelny posmak bzu. Mi to odpowiada, bo bardzo go lubię. Można pominąć albo zastąpić syropem, albo cydrem jabłkowym czy cytrynowym. W ogóle przy lodach można fantazjować do woli. Ja mam w zamrażarce jeszcze cztery inne smaki, każdy zachwycający. Już niedługo wszystkie pokażę - pogoda bowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłodki, gęsty i bardzo kremowy Może być słodzony cukrem, miodem lub innym ulubionym słodziwem (np. ksylitolem, syropem klonowym). Osoby nie tolerujące mleka, mogą użyć mleczka kokosowego
Kulinarny S.O.S.Czas czytania: 2 min Tagine (tadżin) czyli potrawa jednogarnkowa znana głównie z kuchni marokańskiej. W oryginalnej wersji z dodatkiem jagnięciny. Dziś zaproponuję Wam wersję wegetariańską, ale
SprawdzonaKuchnia.plTiramisu to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, bo wiadomo jestem kawoszem;) Ten deser robiłam kilkukrotnie wciąż poszukując lepszego przepisu… Ten, który dziś Wam podaję
Domowe ciastaPyszne Rafaello w fit wersji - jeśli lubicie wersję klasyczną, a liczycie kalorie - ten przepis jest dla Was :) Dzisiaj Walentynki - więc może to być słodki
Moje Kuchenne RewelacjeKwiat lipowy...Doceniony już przez naszych przodków, jako świetny lek przeciwgorączkowy, przeciwzapalny, a nawet przeciwbólowy. Świetnie rozgrzewa herbatka z kwiatu lipy, działa przeciwbakteryjnie, pokonuje przeziębienia. W
Z Majeczką w kuchniSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1
Luźna Kuchniaprzygotowaniu ciasto. Pyszne! Nie kończy się na jednym kawałku! Jedno z prostszych ciast, więc jeśli Wam się nie chce, czasu nie macie, za pieczeniem nie przepadacie a cenicie domowe wypieki to sięgnijcie po ten przepis, nie zawiedziecie się! Głównymi składnikami są mąka, cukier i kasza manna w równych proporcjach, bez jajek, oleju, jogurtu czy mleka. Do tego ulubione posiekane owoce(...)pyszny deser gotowy! Ciasto sypane z brzoskwiniami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka cukru z wanilią 6 połówek brzoskwiń w syropie + 6 łyżek syropu 150 g mocno schłodzonego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis
Zasmakuj Kuchnimusicie tego robić dopasowując konsystencję budyniu do własnych potrzeb. Do budyniu - słodkiego o kremowej konsystencji - świetnie pasują lekko kwaskowate, surowe i pieczone owoce, musy i przeciery owocowe, domowe konfitury oraz zioła jak np. mięta i melisa. My często dodajemy cukier różany ( jak zrobić cukier różany - tu ), który jest genialnym, niezwykle aromatycznym dodatkiem zawierającym wit. C, wodę różaną lub pomarańczową(...)minut) Porcje: 4 Składniki: 800 ml (2 puszki) mleka kokosowego 1/2 szklanki drobnej tapioki laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu, dowolnego cukru lub syropu klonowego opcjonalnie szczypta soli morskiej (podbija nam słodycz w potrawie) dodatkowo dowolne owoce (u nas mango) Przygotowanie: Tapiokę zalać mlekiem w rondu z grubym dnem i odstawić na 30 minut. Dodać
SzczyptaSmaQDomowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku(...)Jednak czym jest kandyzowanie? Kandyzowanie jest to proces konserwacji owoców polegający na gotowaniu w co raz słodszym syropie cukrowym. Kandyzować możemy praktycznie małe i duże cząstki owoców. Co możemy kandyzować? Kandyzować możemy różne dodatki. W Polsce najpopularniejszym dodatkiem na bazie tego procesu jest kandyzowana skórka pomarańczowa oraz cytrynowa. Pełen aromatu jest również kandyzowany imbir. Niestety proces kandyzowania jest to proces
Ciasta z tradycjamioraz karobowy mogą jeść dzieci od 10 miesiąca życia. W wersji z kakaem i miodem możemy taki budyń podać po ukończeniu 1 roku życia. Do przygotowania tego budyniu użyłam domowego mleka owsiano-daktylowego , przygotowanego z bezglutenowych płatków owsianych. Świetnie sprawdza się ono do deserów, bo jest gęste i lekko słodkie. Takie mleko nawet bez dodatku skrobi ziemniaczanej zaczyna gęstnieć(...)możecie je wykorzystać. Składniki na budyń waniliowy: 1 szklanka mleka owsianego 1 łyżka oleju kokosowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ok 2 cm świeżej laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżka syropu klonowego/miodu W rondelku rozgrzewamy pół szklanki mleka owsianego wraz z łyżką oleju kokosowego. Kawałek laski wanilii przekrawamy na pół i wyskrobujemy z wnętrza wszystkie ziarenka. W miseczce mieszamy pół szklanki
Dieta bez mleka