Uwielbiam domową granole, najczęściej przygotowuję ją w niedzielę albo w sobotę przesypuje do dużego słoika i mam śniadanie na cały tydzień, nie ma nic lepszego na śniadanie niż chrupiąca migdałowo waniliowa granola, podana z ciepłym mlekiem kokosowym albo z kremowym jogurtem, do tego zielona herbata lub kawa i nawet zimne, i ciemne poranki stają się przyjemniejsze :) to co robimy granole(...)Składniki : 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mieszanki migdałów i orzechów włoskich ( można użyć innych) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki oleju kokosowego 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy szczypta soli laska wanilii lub kilka kropli naturalnego ekstraktu waniliowego Przygotowanie : Płatki owsiane wymieszać w misce z pokrojonymi orzechami i wiórkami koksowymi i solą
zdrowa vege kuchniaUczestnicy spotkania mogli prowadzić kulinarne eksperymenty zakończone smacznymi efektami i jednocześnie przetestować jakość i innowacyjność urządzeń kuchennych marek Bosch i Siemens, znajdujących się w bogato wyposażonym Centrum Domowych Inspiracji. Popijając doskonałą kawę z najnowszych ekspresów ciśnieniowych marki Simens można było podpatrzeć ciekawe pomysły aranżacyjne i funkcje sprzętów AGD lub dopytać o szczegóły profesjonalną obsługę Centrum(...)estetyczne przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów. Pozyskawszy materiał, kwiaty fiołka wonnego z własnego mini ogródka, już po godzinie mogłam się cieszyć cudownym, wyjątkowym, z długim okresem przechowywania (w lodówce) syropem fiołkowym. Ten pospolity chwast jadalny, dostarcza smacznych listków i kwiatów, które niestety szybko przekwitają. Kandyzowane kwiaty można przechowywać 2-3 tygodnie, syrop fiołkowy nawet kilka miesięcy. Składniki
SzczyptaSmaQCzas czytania: 2 min Chleb wieloziarnisty z dużą ilością ziarenek słonecznika , dyni i siemienia lnianego. Kiedy kilka lat temu zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bardzo cieszę się, że jest już wiosna! Wreszcie można korzystać z jej dobrodziejstw! W ogródku pojawił się nowalijki i rabarbar , a w
SprawdzonaKuchnia.plskładniki: 200 g mąki 240 g serka ricotta 240 g gęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka 2 jajka 40 – 60 g cukru 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak JedzeniaCiasto marchewkowe o strukturze brownie - wilgotne, zbite i słodkie, ale zdrowe :) Jednym zdaniem - najsmaczniejszy zakalec na świecie :) Lekkości dodaje mu smaczny serek à la mascarpone, przygotowany
Domowa Cookierenka Agijakie soki warto wyciskać? Tak naprawdę każde! Bo każdy sok, to istna bomba witaminowa, za którą nasz organizm na pewno będzie nam wdzięczny. U mnie królują oczywiście wszelkie domowe „kubusie” (moje dzieci je uwielbiają) i inne proste soki. A co na wzmocnienie odporności? Oczywiście dużo witaminy C i antyoksydantów. A tego nie brakuje w jarmużu. Czy wiedzieliście(...)Jarmuż posiada też dużo antyoksydantów, które wspomagają odporność. A do tego imbir! Dla mnie, to od jakiegoś czasu wspaniałe odkrycie. Na początku imbir był u mnie wyłącznie składnikiem syropu na odporność, który wraz z mężem piliśmy zimą dodając go do herbaty. Później poszłam o krok dalej i… zaczęłam go dodawać do soków, smoothie i innych dań. Imbir ma niesamowicie
Słodkie okruszkiludzie wypełniający mój wydział są pełni magicznych pomysłów i zamiłowania do zdrowego trybu życia... To właśnie oni, podczas rozmów w czasie przerw, zainspirowali mnie do małego zaczarowania domowego piekarnika. Podejmowanie decyzji to mój odwieczny problem... Stałam wczoraj w kuchni z opuszczonymi rękami, podczas gdy w mojej głowie trwała wojna masła orzechowego z kakao. Jestem też jednak mistrzynią kompromisów(...)podziału na dwie części: - ugotowana ciecierzyca ok. 300g ( możecie użyć puszkowanej) - jeden duży banan - proszek do pieczenia - 2 łyżki mąki owsianej - łyżka stewi ( lub inny słodzik np. syrop klonowy) - 2-4 łyżki mleka - łyżka masła orzechowego Część czekoladowa: - 3 łyżeczki kakao - rządek utartej gorzkiej czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy - pokruszone ulubione orzechy
Gawron w rosolespód piernikowy wyszedł świetny! Ps. Tortownica Lekue Duo Dark Crystal 23 cm znowu sprawiła, że pieczenie i mycie stało się przyjemnością. SPÓD PIERNIKOWY: ok. 210 g pierników ( u mnie domowe pierniczki prawie jak alpejskie ) ok. 70 g masła roztopionego Pierniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam, na końcu wlałam roztopione masło. Powstał taki "puszysty" mokry piasek. Nie trzeba długo miksować pierników(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. MASA SEROWA: 750 g twarogu chudego, dwukrotnie zmielonego (zwykle kupuję w kostkach w Biedronce) 60 ml syropu korzennego z cukrem trzcinowym 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: konfitura pomarańczowa odrobina gorzkiego kakao Wszystkie składniki powinny
Blondynka Gotujeoknem deszcz nie ustaje i wiatr hula w kominie, przyjemnie jest w domowym zaciszu przycupnąć w ciepłym fotelu, z filiżanką kawy lub herbaty i kawałkiem ciasta makowego z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami. Przepis „stary jak świat”. Ciasto można zrobić z masą budyniową, lub na szybko, z gotowym w kilka minut kremem. Składniki na ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt waniliowy Krem: - 3 opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno schłodzone) - 4 łyżki żelatyny - ½ szklanki wody (do żelatyny) Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - sok z ½ cytryny - dżem porzeczkowy lub wiśniowy - 125g czekolady na polewę (+ 1 łyżka oleju arachidowego) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy suchy mak – mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy
mojewypiekiinietylkoFasolka po bretońsku to klasyczne danie, które jest tanie i proste, samo się robi i zawsze dobrze smakuje. Warto mieć dobry przepis na to danie
Smaczny zeszytDuma mnie rozpiera, bo wyszło mi mega smaczne ciacho (potwierdzone przez kolegów z pracy :)), proste do przygotowania, nie wymaga pieczenia i można je jeść bez wyrzutów
Domowa Cookierenka AgiJakiś czas temu na fun page’u BLWmamy, pojawiło się pytanie od autorki, dotyczące śniadań. BLWmama poprosiła o podanie propozycji. Znalazły się tam różnego rodzaju
KrupeczkiSkładniki : 2 kg cytryn 1 l spirytusu 95 % 1 l wody 1 kg cukru Sposób wykonania : C ytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą
Przepisy i porady kulinarneCzas na … lody. Wszyscy je lubimy, zwłaszcza dzieci. Zamiast gotowych lodów ze sklepu przygotuj w domu domowe, naturalne, bez konserwantów desery owocowe. Dlaczego warto jeść lody? Po pierwsze dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, m.in. białko, witaminy, minerały i błonnik. Ponadto podane z owocami mogą stanowić posiłek, np. drugie śniadanie czy podwieczorek. Czy można je spożywać na diecie odchudzającej? Oczywiście(...)doskonały pomysł na orzeźwienie w upalny dzień. Lody bananowo-ananasowe – przepis ilość porcji-10, jedna porcja – 130kcal, Składniki: banan, 3 plastry ananasa, jogurt grecki gęsty 330g, 6 łyżek syropu klonowego 100g gorzkiej czekolady owoce: borówki, maliny, banan Sposób przygotowania: Zmiksuj banana, ananasa, dodaj jogurt i syrop klonowy. Masę przelej do formy. Wstaw do zamrażarki na 4 godz. Potem deser
Strefa Zdrowego Żywienia