Kolejny miesiąc znów minął ..i w sumie nic się nie zmieniło.. znów mam mało wolnego czasu i znów nie mam czasu pozaglądać na Wasze blogi
Moje domowe kucharzeniePyszna lemoniada z arbuza dla ochłody na upalne dni. Ten smaczny domowy napój posmakuje i dzieciom i dorosłym. Jest bardzo łatwa do zrobienia. SKŁADNIKI: NA 0.75 L LEMONIADY OKOŁO 650 G ARBUZA POKROJONEGO W KOSTKĘ, BEZ SKORKI 225 ML WODY FILTROWANEJ LUB MINERALNEJ 225 ML SOKU Z CYTRYNY 1 GAŁĄZKA ROZMARYNU OKOŁO 70 G CUKRU KOSTKI LODU ZAPRASZAM RÓWNIEŻ(...)CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ UPEWNIAJĄC SIĘ, ZE CUKIER SIĘ ROZPUŚCIŁ. ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA. OBRANY ZE SKORY I POKROJONY W KOSTKĘ ARBUZ ZBLENDOWAĆ ZA POMOCĄ BLENDERA LUB MIKSERA, WRAZ Z PRZECEDZONYM SYROPEM I SOKIEM Z CYTRYNY. GOTOWA LEMONIADĘ SCHŁODZIĆ DOBRZE W LODOWCE. PODAWAĆ Z KOSTKAMI LODU. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitainne składniki też. Kupiłam kiedyś na promocji zwykłą gofrownicę. Koleżanki śmiały się wtedy: no a teraz będziesz wiecznie szukać dobrego przepisu na gofry. Słyszałam coś o tym, że domowe gofry nigdy nie są takie smaczne jak te z budki. Nie szukałam długo. Wpadł mi w ręce przepis…..właściwie koleżanka mi go wepchała podczas naszego quizowania w pracy. Zakochałam(...)całą * 3 jajka Jaja miksuję z cukrami i mlekiem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i roztopione masło. I zostało tylko robienie gofrów. Wspomnę, że do dekoracji użyłam swojej roboty syropu z porzeczki czarnej. Jak nadejdzie sezon na owoce, pokażę krok po kroku jak zrobić taki. W sklepie trzeba wydać sporo pieniędzy na syrop. Ten mam po kosztach. Smacznego! Lidka Artykuł
Pieprzyć z FantazjąPresident) – 1 jajko – 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: – 1 mały banan – 20g twardego sera żółtego (u mnie morski) – 1 łyżka masła orzechowego (u mnie domowe) Jajko rozbełtać z twarogiem i sodą, dodać płatki, wymieszać dokładnie i odstawić na około 5-7 minut. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oliwy lub innym ulubionym tłuszczem. Banana pokroić(...)dziurką przez kolejne 2 minuty. Gotowe placki wyłożyć na talerz, na każdy placek wyłożyć odrobinę masła orzechowego. Swoje placki polałam miodem i oprószyłam cynamonem. Można je również polać syropem z agawy, klonowym lub innym ulubionym syropem i podać z ulubionymi owocami. Smacznego Placki z płatków ryżowych z bananem, serem żółtym i masłem orzechowym Placki z płatków ryżowych z bananem, serem
Smaki Arminewiele ról. Zarówno świetnie smakuje z wędlinami, potrawami z dodatkiem jajek jak i jest składnikiem wielu marynat ( skrzydełka kurczaka są boskie macerowane w tym sosie). Już nie mówię o domowych fast-foodach z którymi wspaniale się komponuje.. Zazwyczaj wykonuję większą porcję sosu i wekuję go w słoiczkach-buteleczkach typu twist-of o pojemności ok. 250 ml ( np. po sokach(...)ziarenkami + 3 sztuki bez ziarenek. W garnku zagotowujemy wodę, ocet, sól i cukier. Dodajemy papryczki z czosnkiem. Gotujemy ok 15 minut aż kawałki papryczek zrobią się ciężkie od syropu i zaczną opadać na dno. W wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną - zaciągnąć powstały sos. Przelewać do słoiczków i wekować ok 15 minut od zawrzenia wody. Z tej porcji wychodzi ok. 1 litr
kawawszklanceCzas czytania: 2 min Dzisiejszy przepis na hummus pochodzi z kuchni libańskiej . Myślę, że większość z was wie, co to jest hummus, ale jeśli nie to
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki 100g korzeń imbiru 0,5 litra wody 2 łyżki miodu słoik Wykonanie Korzeń imbiru pokroić na drobne kawałeczki .Następnie włożyć do rondla ,wlać wodę i
mojej kuchniSk ładniki: 1- 1 1/2 szklanki ziaren kawy ,zmiażdżonej w moździerzu 3 szklanki wody 4 szklanki cukru trzcinowego laska wanilii 2 szklanki -500ml rumu 2
mojej kuchniSk ładniki: 1- 1 1/2 szklanki ziaren kawy ,zmiażdżonej w moździerzu 3 szklanki wody 4 szklanki cukru trzcinowego laska wanilii 2 szklanki -500ml rumu 2
w mojej kuchniSkładniki 100g korzeń imbiru 0,5 litra wody 2 łyżki miodu słoik Wykonanie Korzeń imbiru pokroić na drobne kawałeczki .Następnie włożyć do rondla ,wlać wodę i
w mojej kuchnibłyskawicznie zniknie ze stołu. Jest pyszny! Deser jogurtowo-brzoskwiniowy – składniki (2 porcje): jogurt naturalny, 360g, 2 małe brzoskwinie, 1/2 łyżeczki cynamonu, kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki domowej granoli kokosowo-orzechowej (przepis tutaj ), garść migdałów. Sposób przygotowania Najpierw brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy owoce z jogurtem naturalnym. Dodajemy cynamon oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy(...)polecam pierwszą opcję, która jest przede wszystkim dla nas zdrowa! Lepiej spędzić 3 minuty dłużej w kuchni i zjeść wartościowy deser, niż pójść na łatwiznę i opychać się niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym! Dokonujcie mądrych wyborów Spróbuj także: warstwowy deser z komosą ryżową, tarta kokosowo-cytrynowa. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku
Natka Pietruszkiziemniaków, który ugotujecie w mniej niż pół godziny. Aby był bardziej syty zaserwowałam go z ugotowanym, polskim kalafiorem w formie niezmiksowanej. Wpasował się tu idealnie, ale można go zastąpić domowymi grzankami chlebowymi lub ulubioną kaszą, to już zależy od Was. Julia Składniki: (na 4-5 porcji) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 3 średnie marchewki - 1 słoiczek ciecierzycy w zalewie(...)zakryć wszystkie warzywa w garnku) - przyprawy: mielony kumin, gałka muszkatołowa, cynamon, garam masala, suszony czosnek, imbir i słodka papryka - świeżo zmielona sól i pieprz, odrobina cukru trzcinowego (lub syropu z agawy) Przygotowanie: - Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Cebulę siekamy dość drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. -W garnku rozgrzewamy
Symfonia Smakówciemnych wiśni sokowych 1 litr spirytusu 0,5 litra ciemnego rumu 0,5 litra wody 500 g cukru lub 400 g miodu 1 laska wanilii Uwaga: w domowych warunkach nalewki z dodatkiem miodu jest znacznie trudniej przefiltrować, niż te z dodatkiem cukru i zazwyczaj pomimo kilkukrotnego filtrowania na dnie pozostaje osad. Jak zrobić wiśniak na rumie Dojrzałe, nieuszkodzone wiśnie przepłukać(...)wiśni, a owoce zasypać cukrem i odstawić na kolejne dwa tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby przyśpieszyć rozpuszczanie się cukru można co pewien czas potrząsać słojem. Zlać powstały syrop i dodać do niego nalew wiśniowy. Odstawić na kilka dni do sklarowania i "przegryzienia" się smaków, po czym przefiltrować i rozlać do butelek. Wiśniak na rumie powinien dojrzewać przez minimum
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAromatyczna i niezastąpiona. Do bab, mazurków, keksów, serników i do czego tylko chcecie. Domowa skórka pomarańczowa w najlepszej wersji- czyli bez konserwantów. Niezastąpiona w wypiekach świątecznych i codziennych. Składniki dla 4 osób: 3 pomarańcze najlepiej niepryskane (bio) ½ szklanki wody + woda do wstępnego gotowania 1 szklanka cukru Pomarańcze wyszorować, sparzyć. Skórkę naciąć na ćwiartki lub ósemki, zdjąć z pomarańczy. Warstwę białej(...)grubym dnem wymieszać szklankę wody z cukrem. Dodać odcedzoną skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 45-60 minut, aż większość wody wyparuje i powstanie gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista. Skórki rozłożyć na kratce, odstawić na kilka godzin do wyschnięcia. Suche pokroić w kostki. Przechowywać zamknięte w słoiczku. Smacznego
Pełny talerzWafle z galaretką mango – pyszny deser Lubicie domowe wafle? Dla mnie, to jeden z ulubionych deserów z mojego dzieciństwa. Dziś jednak polecam Wam wafle w lekko unowocześnionej wersji – z galaretką mango. Całość wyszła naprawdę pyszna. Takie wafle znikają z talerz w mgnieniu oka. Smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Spróbujcie, polecam. Na galaretkę mango położyłam perełki pomarańczowe(...)mnie Emix 1 szklanka pełnego mleka w proszku 1/3 szklanki mleka (np. 2-3%) 20 kwadratowych wafli (można też pokroić 10 prostokątnych) Na galaretkę mango: 80 g mango z syropu 4 łyżeczki galaretki truskawkowej – użyłam Emix 1/3 szklanki wody perełki pomarańczowe od NatureAndMe* *perełki wzbogacają smak swoją lekko kwaskowatą nutą Przygotowanie: Do garnka przekładamy masło i wsypujemy cukier
Słodkie okruszki