domowy syrop - 2453 przepisów (strona:118/164)

Zdrowotna nalewka z owoców czarnego bzu ( doskonała na przeziębienie ). 101

Składniki : 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu 1 l spirytusu 95 % 25 dkg cukru 1/2 l wody ( najlepiej źródlanej ) Sposób wykonania :   O woce przebierz usuń

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka orzechowa ( z miodem i przyprawami ). 102

Składniki : 30 dkg zielonych orzechów włoskich 500 ml spirytusu 95 % 250 ml koniaku 250 ml wody 250 ml miodu płynnego kawałek kory cynamonu 4-5 szt

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka wiśniowa z rozmarynem 142

Na taką nalewkę trzeba będzie długo poczekać. Czas klarowania minimum 6 miesięcy. Wiśnie umyć i wrzucić do dużego słoja zalać spirytusem. Wymieszać, zamknąć słoik. Odstawić na

Kuchnia Pokoleń
Chleb zmieniający życie (chleb życia) 262

Przyznam, że od dawna chodził za mną ten przepis - obiegł już chyba cały świat, więc nie mogę pozostać w tyle :) Mnie osobiście najbardziej przypadła wersja bez

Domowa Cookierenka Agi
pyszne naleśniki z twarogiem i gruszkami w syropie... 116

Składniki: mleko 500 ml, woda gazowana 2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, sól 2 szczypty, jajka 2 sztuki, olej Beskidzki 6 łyżek, mąka

W Mojej Kuchni Lubię
FIT owsianka. Jak przygotować owsiankę? 99

przepisem chciałbym się z Tobą dzisiaj podzielić. Przepisów na owsianki w Internecie i social mediach jest masa, wydaje się nam, że to fit danie, często podawane z bananem, miodem, syropem klonowym, w towarzystwie orzechów laskowych, nerkowca, albo wiórków kokosowych i oczywiście masło orzechowe. Wszystkie te dodatki są zdrowe, ale nie FIT. Owsianki, jakie często możemy oglądać na fotografiach mają(...)dzięki czemu znam wartość kcal) ilość mleka roślinnego np. owsiane, migdałowe. - owsiankę jem z sezonowymi owcami, które same w sobie mają być zdrowym słodziłem - jeśli nie mam owoców wybieram domowej roboty fit konfiturę bez cukru  - wybieraj owoce, które mają sporo błonnika - jabłko, maliny, truskawki lub wszystkie czarne owoce: jeżyny, jagody, borówkę - unikaj bananów - jeden duży może mieć nawet

SMYKWKUCHNI
SMORODINÓWKA 113

pyszna nalewka z owoców czarnej porzeczki pochodzi z Kresów Wschodnich. To właśnie tam czarna porzeczka nazywana była smorodiną. Z  domową nalewką jest tak, że przepis na jej wykonanie jak i proporcje każdy ma dopasowane do własnego smaku i upodobań.  Ja zmieszałam (jak w większości nalewek, które robię) wódkę 40% ze spirytusem. Smorodinówka jest bardzo aromatyczną nalewką. Czujemy(...)czasie zlewamy  nalew (czyli sok+alkohol), a owoce zasypujemy cukrem. Dla większego aromatu możemy dodać też laskę wanilii.  Co kilka dni potrząsamy słojem. Po uzyskaniu syropu (po 3-4 tygodniach, kiedy cukier całkowicie się rozpuści) zlewamy syrop i mieszamy go z nalewem. Następnie filtrujemy nalewkę (ja korzystam w filtrów do kawy - żmudne, ale skuteczne) rozlewamy do butelek

Walijskie Pichcenie
Wino z ryżu i rodzynek 210

dziś na blogu nowa zakładka z przepisami na domowe alkohole - wina i nalewki. Jej pomysłodawcą i autorem jest Mój Mężczyzna :) ja tylko czasem dołożę od siebie 3 grosze ;)   Pierwszy przepis to wino z ryżu i rodzynek. Jest to białe wino charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ja szczególnie lubię pić je schłodzone w letnie wieczory, ale w innych porach(...)dwie szczypty: tymianku, cynamonu, mięty drożdże do wina białego pożywka Jeśli będzie zainteresowanie to udostępnię więcej już moich sprawdzonych przepisów i z chęcią podzielę się doświadczeniem. Sposób przygotowania: Syrop cukrowy. Produkcję wina należy rozpocząć od rozpuszczenia cukru w wodzie. W tym celu podgrzewamy wodę, stopniowo dodając cukier aż do rozpuszczenia całości. Syrop podgrzewamy, ciągle mieszając aż do zagotowania. Następnie studzimy

Cynamonowe szczęście
Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni 114

wiem jak Wy, ale dla mnie czysta wódka może nie istnieć, za to dobrej domowej nalewki nigdy nie odmawiam :). Przygotowanie aroniówki jest wyjątkowo proste i już po kilku godzinach można ją zlać do butelek, opcja dla mniej cierpliwych lub zapracowanych, a smak....cóż zachwalać nie chcę, ale to prawdziwe niebo w gębie!. Składniki: 1 kg aronii bez łodyżek 200 sztuk(...)gotujemy w 3 litrach wody przez 30 minut od zagotowania.  2. Odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.  3. Studzimy, do zimnego syropu dolewamy spirytus, mieszamy i zlewamy do butelek. Odstawiamy do ''przegryzienia" na min. 6 tygodni, ale najlepsza jest po odstaniu 6-12 miesięcy

Apetyczna babeczka
Ciepłe lody cytrynowe 175

zrobienie tego deseru. W szafce już czekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka(...)rondelka z grubym dnem. Wsypać 330 g cukru i wymieszać. Zgarnąć, najlepiej pędzelkiem maczanym w wodzie cukier ze ścianek rondla – postawić na gaz i gotować, nie mieszać (!). Gdy syrop osiągnie temperaturę 100° C zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę dodając pod koniec 2 łyżeczki cukru. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118°C jest gotowy (nie mam termometru, gotowałam na wyczucie

mojewypiekiinietylko
Pyszne drożdżowe pierogi z morelą i migdałami 161

jest idealnie miękkie wewnątrz. Kilka słów o nadzieniu. Jak wspomniałam we wstępie pierożki nadziane będą świeżymi morelami. Sama morela to dla mnie za mało, więc przyjdzie wam jeszcze zrobić domową pastę migdałową, lub jeśli jesteście leniwi (i bogaci) to możecie użyć kupnej. Migdały to kolejna moja ulubiona przekąska, a w połączeniu z morelami to po prostu bajka. Jeśli nie macie(...)masła (ew. dobrej jakości margaryny do pieczenia) 300 g mąki pszennej typ 650 Nadzienie:  Pasta migdałowa:  100 g całych migdałów ze skórką  30 ml syropu barmańskiego amaretto lub miodu  2-3 krople ekstraktu migdałowego lub aromatu migdałowego ***(można pominąć) Ponadto:  4 morele świeże 1 białko  cukier trzcinowy jasny  Wykonanie : 1. Podgrzewamy mleko

vaniliowoczekoladowa
Nalewka z czerwonej porzeczki. 99

Składniki : 50 dkg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki 750 ml czystej wódki 50 % 50 dkg cukru 500 ml wody Sposób wykonania :   O woce porzeczki opłucz, osusz

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka wiśniówka. 378

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych wiśni 1 l spirytusu 70 % 250 ml wody 20 dkg cukru 1/2 laski wanilii  Sposób wykonania :   W iśnie

Przepisy i porady kulinarne
Likier miętowy ( pobudza apetyt ,działa przeciwzapalnie ). 152

Składniki : 1/2 szklanki świeżych listków mięty 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 % 35 dkg cukru Sposób wykonania :   L istki mięty wypłucz w

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowe batoniki śliwkowe 131

J eżeli lubicie zdrowe przekąski, które nie powodują wyrzutów sumienia, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Te batoniki śliwkowe to zdecydowanie jedne z moich ulubionych

Food Square

Proponowane wyszukiwania