Witajcie :) Ostatnio obierając pomarańcze i cytryny pomyślałam czemu by nie zrobić domowej skórki kandyzowanej. Idealna do ciast i serników. Jest bardzo aromatyczna ta kupna niech się schowa. Łatwa w przygotowaniu, ja uwielbiam ją dodawać do serników ale nadaje się również do keksów, pierników, ciast marchewkowych. Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta(...)durszlak i przelewamy wodą. Skórkę kroimy w paseczki lub kostkę jak wolicie. Ja pokroiłam w kostkę. Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i zagotowujemy aż powstanie syrop, następnie przekładamy skórkę i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotujemy aż syrop się zredukuje ( odparuje tak około 10/14 minut ) Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy skórkę na papier do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chiliwrześniu pokazywałam Wam zbiór winogron i co z nich zrobię :) Dzisiaj już delektujemy się pysznym, domowym winem z owoców z własnego zbioru... wino ma piękną barwę, jest półwytrawne i bardzo smaczne ;) Koszt takiego wina to ok. 15 zł - przy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego winogrona(...)miejsce (słoik przykryty gazą). Po tym czasie winogrona myjemy i obieramy z łodyżek. Miażdżymy owoce i wlewamy do balonu (nie może być więcej niż 1/2 wysokości, będziemy dolewać jeszcze syrop cukrowy, a wino musi mieć miejsce do pracowania, inaczej będzie wypychać owoce do góry). Wlewamy matkę drożdżową i ostudzony syrop cukrowy (1 kg cukru + 1,5 lody). Na balonie umieszczamy
Aga w kuchniwprowadzeniu Pawła i po zapoznaniu się z tymi blogerami, których nie znaliśmy wcześniej ruszyliśmy do rondli wyposażeni w noże i obieraki. Na pierwszy ogień poszły gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast. Powidła(...)gęstnieć wtedy częściej mieszamy. Pod koniec smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru
SzczyptaSmaQgreen smoothie - szpiank, banan, ananas, jogurt, domowa granola bananowo-kokosowa ~ Wczoraj miałam bardzo intensywny dzień...W domu byłam dopiero o...21.00 :D Po szkole od razu pojechałam na coroczny wernisaż (otwarcie wystawy) zdjęć, gdzie znalazły się również moje prace, potem od razu z Mamą pojechałyśmy na warsztaty kuchni wegańskiej o których pisałam wcześniej. Było wspaniale! Zrobiłam parę zdjęć telefonem(...)porcja/ ~duży dojrzały banan ~spora garść świeżego szpinaku (ok. 40g) ~100g jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej jogurt sojowy lub 60ml mleka roślinnego) ~100g świeżego ananasa ~bardzo opcjonalnie - łyżka syropu z agawy (owoce są słodkie same w sobie :)) Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Smacznego
breakfast of dreamsNajlepsza bo własnoręcznie zrobiona, niezwykle aromatyczna i mięsista. Idealnie nadaje się do domowych wypieków, podrasuje smak nie jednego sernika. Do jej przygotowania potrzeba nam naprawdę niewiele, bo trochę cukru, wody, parę pomarańczy a przede wszystkim chęci. Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, nie taki diabeł straszny jak go malują;) Polecam;) Składniki: 5 dużych pomarańczy szklanka wody 1,5 szklanki(...)kostkę. Pokrojoną skórkę umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i wsypujemy cukier, delikatnie mieszamy. Skórkę gotujemy na bardzo małym ogniu 4 razy po 15 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar syropu i przekładamy do słoiczka. Skórkę możemy wykorzystać do najróżniejszych wypieków np. do sernika, do dekoracji ciast, ciasteczek a także można jej użyć do herbaty dzięki czemu
Krakowskie smaki AniCzas czytania: 3 min Jeszcze jeden przepis na sernik tym razem będzie to sernik malinowy w malinowym kolorze, kolor pojawił się na zamówienie mojej córki, która
SprawdzonaKuchnia.plJaki owoc nazywany jest polską cytryną? Śmiało można powiedzieć, że jest to pigwowiec. Mały i niepozorny owoc, który nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, kryje w
Tylko pysznieRogaliki dwukolorowe.. dwusmakowe ..p okryte lukrem utrzymują dłużej świeżość .Lukier nadaje także rogalikom słodyczy..Pomysł na takie rogaliki znaleziony dawno temu [ oj 2 lata prawie
Moje domowe kucharzenieSezon zimowy jest dramatem dla większości z nas. Każdy pociąga nosem, kicha, prycha i kaszle. Uniknięcie przeziębienia w takich warunkach jest niemal cudem. Wcześniej czy później
Marder&Marder Manufacturesmaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty! RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM CZEKOLADOWO-PISTACJOWYM /składniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady 100 ml pistacjowego pure / zastąpiłam drobno zmiksowanymi orzeszkami pistacjowymi/ garść malin do ozdobienia - użyłam mrożonych(...)schłodzenia na ok. godzinę. Przestudzone kawałki upieczonego rabarbaru przełożyć do głębokich talerzy (u mnie po 3 kawałki na jedną porcję) i polać obficie powstałym w trakcie pieczenia syropem malinowym. Udekorować malinami, a na środek nałożyć porcje kremu czekoladowo-pistacjowego. Poezja! *przepis pochodzi z magazynu Food & Friends, nr 2; cytuję z moimi zmianami
KUCHARNIAWinogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną z
Kuchnia domowa AniSkładniki: dżem wiśniowy Stovit, dżem cztery owoce Stovit, dżem owoce leśne Stovit, gofry 1 opakowanie mam przyjemność testować i smakować dżemy Stovit "zobacz TUTAJ-stovit" jako
W Mojej Kuchni LubięCzas czytania: 3 min Zupa ogórkowa w 4 minuty jak to możliwe? Możliwe, jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami garnka zwanego szybkowarem . Gotowanie z takim garnkiem to
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kolejny pyszny chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki orkiszowej i siemienia lnianego. Siemię używane jest głównie w medycynie naturalnej i ma
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki : dojrzałe śliwki węgierki spirytus 70 % cukier Sposób wykonania : Ś liwki opłucz, osusz, wsyp do słoja do pełna. Zalej spirytusem tak, aby wszystkie śliwki
Przepisy i porady kulinarne