równe, półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy olej – mniej więcej tyle, żeby sięgał do połowy wysokości plasterka. Wsypujemy pełną łyżkę cukru, mieszamy dokładnie. W taki tłusty i gorący syrop wkładamy całe plasterki cebuli i na wolnym ogniu karmelizujemy je – cebula stanie się szklisto-przezroczysta. Odwracamy delikatnie i karmelizujemy z drugiej strony. Bavette przekroiłam na dwie porcje, w poprzek na pół(...)smaku. Spróbujcie takiego sposobu podania steka nawet wtedy, gdy nie znajdziecie akurat tego z łaty wołowej. SKŁADNIKI bavette /łata wołowa/ o wadze 400-450g łyżka oliwy (dałam domowo robioną oliwę z chili, możecie dać zwykłą) łyżka sosu Worchestershire łyżka sosu sojowego ciemnego świeżo mielony pieprz 3-4 duże ziemniaki zimowe (ok.650g) 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól gałka muszkatołowa
Karo in the KitchenDrugie śniadanie w słoiku – jogurt z brzoskwiniami Drugie śniadanie w słoiku – jogurt z brzoskwiniami. Drugie śniadanie w słoiku – jogurt z
Kuchnia na wzgórzuCzas czytania: 2 min Zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów , imbiru na wywarze warzywnym, podana z dużą ilością kiełków lucerny. Jest to bardzo oryginalna, aromatyczna
SprawdzonaKuchnia.plMakowiec na drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChleb szwarcwaldzki to aromatyczny i pyszny domowy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Doskonały w smaku. Bardzo pachnący. Dobrze się kroi i długo pozostaje świeży, co dla mnie jest ważne, bo u nas bochenek zwykle starcza na dobrych kilka dni. A ten chleb szwarcwaldzki wraz z upływem czasu, nie traci nic na smaku. Skórka jest chrupiąca, ale nie twarda, a miąższ(...)dość sporo miodu i jeśli użyjemy ciemniejszego, chleb będzie ciut ciemniejszy. Ja dodałam wielokwiatowego, a więc nie rzutował on na kolor wypieku, bo jest jasny. W oryginalnym przepisie jest syrop z buraków cukrowych, Ela użyła ciemnego miodu (sądzę, że gryczanego), ja dałam wielokwiatowy, bo chciałam wykończyć słoik. Podaję proporcje i rodzaje mąk za Elą, ale obok macie rodzaje i wagę
Mieszam w GarnkuDomowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć w nim nutę ostrości - za sprawą imbiru. I okazało się, że wersja domowa tego sosu jest banalnie prosta w przygotowaniu i zajmuje tylko 30 minut! A z pewnością jest zdrowsza i dużo, dużo smaczniejsza od tej ze słoików 😉 Składniki: 2 filety z kurczaka(...)osuszamy i kroimy w cienkie słupki. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do zeszklenia i następnie
Kuchnia MagdaLenykoncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć w nim nutę ostrości - za sprawą imbiru. I okazało się, że wersja domowa tego sosu jest banalnie prosta w przygotowaniu i zajmuje tylko 30 minut! A z pewnością jest zdrowsza i dużo, dużo smaczniejsza od tej ze słoików 😉 Składniki: 2 filety z kurczaka(...)osuszamy i kroimy w cienkie słupki. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do zeszklenia i następnie
Kuchnia MagdaLenyjuż pewnie wiecie, jestem ogromną fanką domowej granoli. Przede wszystkim dlatego, że mając taką gotową grnanolę zamkniętą w szczelnym słoiku możemy w kilka minut wyczarować zdrowe i pożywne śniadanie-wystarczy dodać jogurt naturalny i świeże lub suszone owoce. Poza tym, robiąc taką mieszankę w domu mamy pewność, że nie znajdziemy w niej polepszaczy smaku, konserwantów czy kilku rodzajów cukru(...)duży słój: 100 g płatków owsianych 100g płatków orkiszowych 20g otrębów pszennych 100 g mieszanki "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowo 3-4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki syropu z agawy (lub płynnego miodu) Mieszanki od Ziarenkowa :) Olej kokosowy podgrzewamy, aż zrobi się płynny i mieszamy z syropem z agawy. Płatki owsiane, orkiszowe i otręby mieszamy w dużym naczyniu, nastepnie
Zawsze głodna!Składniki : 50 dkg dojrzałych zdrowych owoców zielonego agrestu 20 dkg cukru trzcinowego 1/2 laski wanilii 30 g świeżego korzenia imbiru 0,5 l wody 0,5
Przepisy i porady kulinarneW tym roku zrobię sobie taką naleweczkę z mojego derenia, który już prawie jest dojrzały w moim ogrodzie. Zapraszam po przepis : Składniki : 1 kg owoców
Przepisy i porady kulinarnePrzepyszny, aromatyczny truskawkowy kompot, na zimę jak znalazł :) Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba wykorzystać go na maxa , aby potem w zimie cieszyć się wspomnieniem lata
Kuchnia z widokiem na ogródCzas czytania: 2 min Tortilla jest w pewnych częściach świata chlebem powszednim, a i u nas zdobywa coraz większą popularność to dlatego, że dzięki niej w
SprawdzonaKuchnia.pl