pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukier, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać syrop miętowy, drobno posiekane listki mięty i pozostawić do lekkiego stężenia. 5. Składanie ciasta: Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ułożyć biszkopt, nasączyć ponczem, wylać masę serową i wstawić do lodówki(...)masy sernikowej, a upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów jak i serników, na zimno lub na ciepło. Jedno opakowanie to dokładnie wymierzona porcja, z której możemy upiec pyszny, domowy sernik
Szalona Kuchnia EwelinyZbiór kakao Składniki : 10 dkg dobrego kakao 5 dkg mielonej kawy 4 słodkie migdały 1/2 laska wanilii 75 dkg cukru 500 ml wody 750 ml spirytusu
Przepisy i porady kulinarneByłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu
Kuchnia domowa AniGrzybek tybetański (kefirowy) i napój z niego przyrządzany, był stosowany od wielu setek lat przez mnichów z Tybetu zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Był
mojewypiekiinietylkorozkosznie i pysznie spędzić Walentynki? Skorzystaj z moich propozycji <3 W rozkosznym menu znajdziesz: Płatki owsiane z truskawkami, awokado, chia i innymi chrupiącymi dodatkami Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym Koktajl malinow0-kokosowyz nasionami chia Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Coś niegrzecznego Studzenie zmysłów(...)skondensowane – przelej je do słoika i wstaw do lodówki. W garnku rozpuść cukier i masło, zwiększ ogień i gotuj, mieszając przez ok 10 minut, aż do powstania brązowego, gęstego syropu. Zdejmij z ognia, od razu wlej śmietankę i wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Możesz dodać 2 szczypty soli, jeśli nie używasz solonych orzeszków. Schłodzoną śmietankę 36% ubij
Eat me! Fit me!rangi sztuki kulinarnej, uwierzcie, że z całą pewnością bym to zrobił. Ponieważ ostatnio większość czasu spędzam realizując się zawodowo w restauracji, to staram się, aby czas poświęcony na domowe „kucharzenie” wykorzystać jak najefektywniej. A jak wiadomo, po dobrym obiedzie koniecznie trzeba zjeść dobry deser, mój wybór padł na tartę. Tarta to niezwykle wdzięczny francuski wynalazek. Kruche ciasto(...)formować i odchodzące od ręki. Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. W tym czasie w rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Do wrzącego syropu wkładamy obrane i przekrojone na pół gruszki z wyciętymi gniazdami nasiennymi. Gruszki gotujemy w syropie około 3-5 minut, zdejmujemy z ognia i zostawiamy w syropie do wystygnięcia. Czas gotowania
Jacob TastesKwiaty bzu czarnego G orąco polecam tę nalewkę. Jest co prawda przy jej sporządzaniu trochę pracy, ale ma piękny zapach i smak, a
Przepisy i porady kulinarnegrzybami, parowanym pak choi i szparagami, Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym Byłem w grupie, której opiekunem był Grzegorz Łapanowski. Rozpoczęliśmy pracę od zrobienia pysznego kaszotto i już od przygotowywania tego dania mieliśmy pełny obraz możliwości Cuisine Companion, ponieważ wystarczyło wszystkie(...)możemy wybrać jeden z automatycznych programów i urządzenie wszystko zrobi za nas! Zresztą do urządzenie dołączona jest książka kucharska, która jest wspaniałym źródłem inspiracji. Natomiast jeśli jesteśmy już zaawansowanymi domowymi kucharzami możemy ustawić własne funkcje manualne i dowolnie zmieniać, dostosowywać urządzenie do siebie i swoich preferencji! Wspaniałe jest w dzisiejszych czasach to, że mamy dostęp do takich urządzeń! Dzięki
Plate of JoyDomowe lody jogurtowo-bananowe słodzone miodem – 100% naturalne To kolejny pomysł, który podsunęła mi moja szwagierka Dorota. Są świetne! Pyszne, zdrowe, a do tego nie zawierają cukru, barwników ani konserwantów. Można je jeść nie mając wyrzutów sumienia! Takie lody śmiało możecie podać osobom, które dbają o sylwetkę… które z różnych przyczyn unikają cukru… lub cierpią na alergię/nietolerancj(...)uzyskania gładkiej jednolitej masy. Podawaj zaraz po przygotowaniu. Takie lody można zrobić przy pomocy blendera, malaksera, thermomixa lub maszynki do mielenia. Miód możesz zastąpić innym płynnym słodziwem, np. syropem klonowym, syropem daktylowym. Mrożąc banany najlepiej poukładać je w niewielkich odstępach, by się nie posklejały. Wtedy po zamrożeniu nie zamienią się w twardą bryłę i będą łatwiejsze do rozdrobnienia
Kulinarny S.O.S.tortownicy wyłożonej na dnie i bokach papierem do pieczenia, wyrównać tak, aby utworzyła spód - formę z gotowym spodem schłodzić MASA WIŚNIOWA - wiśnie umyć, wydrylować - do rondelka przełożyć wiśnie, domowy cukier waniliowy oraz sok z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, aż wiśnie się zagotują i zmiękną (15-20 minut) - wiśnie lekko ostudzić, jeszcze ciepłe rozdrobnić blenderem(...)wiśniową, wyrównać, ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc DEKORACJA - wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do rondelka z łyżką cukru - wiśnie podgrzewać, aż puszczą nieco soku, który utworzy z cukrem gęsty syrop, a wiśnie zmiękną (nie mogą się rozpaść) - wiśnie delikatnie wyjąć z syropu, ostudzić - czekoladę zetrzeć na wiórki - sernik posypać z wierzchu wiórkami czekolady i udekorować wiśniami z syropu (po jednej
Smakołyki Berenikirodzinnie ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 6 jajek 125 g cukru 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich 125 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej(...)dodać mascarpone, cukry i mix do ubijania, ubić na gęsto. Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać, na wierzch powykładać biszkopciki. Schłodzić w lodówce. Mus brzoskwiniowy: puszka brzoskwiń w syropie (- 2 połówki zużyte do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta + 2 galaretki brzoskwiniowe Delecta maczek tutti-frutti Delecta Decorada Brzoskwinie zmiksować na puree (syrop odlać i odłożyć). Galaretkę rozpuścić
Domowa cukiernia Ewyskładniki na biszkopt: 6 jajek, białka oddzielone od żółtek 120 g mąki 180 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo
Domowy Smak JedzeniaCrusta – wymawiaj krasta – to prosta i efektowna ozdoba szkła, która stosowana jest głównie przy napojach alkoholowych i ma imitować kryształki lodu. W szybki i tani sposób, w domowych warunkach, możemy upiększyć nasze drinki, czy koktajle, by wyglądały niczym jak z prawdziwego drink baru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić crustę? Wystarczy zwilżyć krawędź szklanki lub kieliszka (najczęściej w soku(...)estetycznie. I gotowe! Prawda, że proste? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Crusta – co użyć do nawilżenia kieliszka zamiast soku z cytryny? sok z limonki, pomarańczy lub jakikolwiek inny ulubiony sok syrop cukrowy Blue Curacao, Grenadine lub inny syrop likier kawowy lub jakikolwiek inny ulubiony likier miód Crusta – co użyć do ozdobienia kieliszka zamiast cukru? kakao tartą czekoladę sól
Kulinarne Przebojewiśniami… To ciacho robiłam już dwa razy: pierwszy raz na specjalne zamówienie( nie miałam okazji próbować, więc przepis musiał poczekać na dodanie na bloga) a drugi raz na domową uroczystość( no i w końcu mogę opisać jakie jest w smaku i podzielić się z Wami wrażeniami). To połączenie bardzo, bardzo kruchego ciasta z orzeźwiającą galaretkową masą na bazie soku(...)płatkami migdałowymi . Pieczemy 35-40 minut w temp 170 stopni. Studzimy. Składniki na warstwę wiśniową: 2 galaretki wiśniowe 2 szklanki gorącej wody 1 szklanka soku wiśniowego ( lub 5 łyżek syropu wiśniowego rozrobione w szklance gorącej wody) 2 łyżki żelatyny 400 g wiśni drylowanych mrożonych Galaretki i żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie i soku wiśniowym. Odstawiamy do ostudzenia. Do płynnej
Domowe ciasta