Wiosną pierwszy pojawia się rabarbar i to o nim będzie kilka wpisów. Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 laska kory cynamonu 2 goździki 700 ml żytniej wódki 200 ml spirytusu rektyfikowanego 500 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI
My Culinary ArtJestem uradowana, że najprostsze placuszki z jabłkami cieszą się Waszą dużą popularnością. Ciekawi mnie, czy jest to kwestia ich smaku czy też może słowa „najprostsze”, które
Roślinna - blog wegańskiczasie zlać płyn do drugiego słoja (lub butelki) i odstawić w ciemne miejsce. 3. Orzechy zasypać cukrem i zostawić na jeszcze około 2 tygodnie aż rozpuści się cukier. 4. Syrop cukrowy wymieszać z wcześniej zlaną wódką (w ciemnobrązowym kolorze), wymieszać i odstawić do sklarowania na około tydzień. 5. Zlać, przecedzić i przefltrować. Odstawić na półkę do czasu problemów z żołądkiem(...)Gotową nalewkę przecedzamy i zlewamy w butelki. Nalewka jest gotowa od razu do picia, ale głębi smaku nabiera po co najmniej 3 miesiącach. 5. Smacznego!!! Dobra gospodyni lubi domowe nalewki i poleca swoje przepisy: Polecamy również nalewkę, którą robi się przez cały sezon - od wiosny do jesieni, czyli ratafię, nalewkę wieloowocową. Przepis tutaj lub po kliknięciu w zdjęcie. Znajdziesz
dobra gospodyni dom wesołym czyniwyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa ma się w kuchni domowej, gdzie przygotowujemy posiłki dla siebie i najbliższych; inaczej, gdy karmimy codziennie setki ludzi. Wtedy musimy zachować bardzo dużą ostrożność, inaczej możemy poważnie naszym klientom zaszkodzić. Większość z chorób wywołanych bakteriami(...)wiedziałam, co z nich przygotuję. Akurat miałam w domu orzechy pekan, które kupiłam już jakiś czas z temu, z myślą sama już nie wiem o czym (chyba coś z syropem klonowym - to takie klasyczne połączenie); ale jeśli ciężko je Wam kupić, możecie użyć włoskich. Ciasto wychodzi miękkie, delikatne i wilgotne, pięknie pachnie masłem i lekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNazwa: Biała czekolada nadziewana miodowymi chipsami karmelowymi. Firma: Zotter Skład: surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, migdały, pełne kremowe mleko w proszku, płatki miodowo-karmelowe (surowy cukier trzcinowy, syrop glukozowy, masło, miód), odtłuszczone mleko w proszku, masło, słodka serwatka w proszku, cukier trzcinowy, masa kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa, sól, wanilia, cynamon, płatki róży, cytryna w proszku. Masło kakaowe: min. 30% Masa(...)sposób ale to jest ten przyjemny maślany akcent. Bardzo szybko rozpuszcza się w buzi uwalniając pyszne śmietankowe nuty. Na końcu pozostają małe cząstki chrupków, które nam od razu przypomniały domowe krówki robione przez naszego dziadka, kiedy byłyśmy jako dzieci u niego na wakacjach :) Natomiast nie czułyśmy tutaj ani miodu, migdałów, cynamonu (ale to może dlatego, że my używamy
Candy Pandasmiód z mniszka Wreszcie nadeszła wiosna, a w raz z jej przyjściem wszystkie okoliczne łąki pokryły
Miód i pieprzSkładniki : 2 i 1/2 kg dojrzałych truskawek 2 l spirytusu 95 % 1 l wody 0,75 - 1 kg cukru ( może być trzcinowy ) 1 łyżka drobno pokrojonego
Przepisy i porady kulinarneSezon na grilla już w pełni. Ogródki, działki, balkony, rozkładamy grille wszędzie gdzie się da. I słusznie. Też jestem miłośniczką grilla . Jeśli
IzaGotujeteż ze dwie duże garście :)*2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego225 g sera halloumi kilka malin (użyłam mrożonych)kilka jeżyn (użyłam mrożonych)4 łyżki musu z malin (użyłam domowego, który zrobiłam latem)mąka pszenna do obtoczenia wątróbekmleko do namoczenia wątróbeksmalec do smażenia wątróbekWykonanie:Hmm, w pierwszej kolejności oczyściłam wątróbki,włożyłam je do miseczki i zalałam mlekiem.W tym momencie zadzwonił(...)posypałam owocami.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)* kremowy ocet balsamiczny figowy - jest łagodniejszy od zwykłego balsamicznego, ma lekki posmak fig, można użyć zwykłego octu balsamicznego, ale wtedy ja dodałabym z jedną łyżkę syropu klonowego, albo golden syrup
Blondynka GotujePigwowiec - najbardziej aromatyczny ze znanych nam owoców jesieni. Jego zapach jest niesamowity. Niestety nie idzie on w parze ze smakiem. Owoc jest kwaśny i cierpki. Ale
Marder&Marder Manufacturerozłożyć na dwie tury. Ucieszona popełniłam dwa torty! Smyk miłością czystą i pełną uwielbienia darzy wszelkie rybki, a Rybkę Mini Mini tak pokochał, że musieliśmy kupić złotą welonkę do domowego akwarium. Nie miałam więc problemu z aranżacją pierwszego tortu W zestaw wchodzą: - rybka MiniMini - pomarańczowa ośmiorniczka - różowa muszla z perłą - żółwik - większe i mniejsze muszelki - elementy rafy koralowej(...)cukru pudru, przesianego 100 g glukozy w proszku 4 łyżeczki żelatyny > 3 łyżeczki 70 ml wody 35 ml wody + 35 ml miodu sztucznego / syropu kukurydzianego / golden syropu 3 łyżeczki 'Planty' (opcjonalnie) zbędny dodatek 1 łyżeczka ekstraktu np. waniliowego Moje zmiany: - tłuszcz w masie ma utrzymywać wilgoć i podwyższać poziom jej plastyczności. Czerpiąc ze swojego doświadczenia
kawawszklanceSkładniki : 20 dkg świeżo zebranych w pełni kwitnienia kwiatów lilaka fioletowego koloru 1 i 1/2 l alkoholu 70 % 15 dkg cukru lub szklanka miodu 0,5
Przepisy i porady kulinarneAmerykański makaron serowy , pyszna rozpusta Amerykański makaron serowy to legenda wciąż żywa . Nie mogłam przejść obok niej beznamiętnie i stwierdziłam ,że powinnam choć raz dać mu
Ogrodnik w podróżyR Zrobiliście już sami kandyzowana SKÓRKĘ pomarańczy u siebie w domu? Jeśli nie to czas to zmienić.Po co wydawać Pieniążki na kupną skórkę skoro
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki