Czas czytania: 2 min Dziś zdradzam Wam przepis na pulpety – najlepsze na świecie! Zupełnie inne od zapewne dobrze Wam znanych pulpetów w sosie pieczeniowym. Ta
SprawdzonaKuchnia.plMasło orzechowe już Wam przedstawiałam, więc pora na przykłady gdzie możemy je wykorzystać. Ta wersja naleśników to prawdziwa uczta dla tych, którzy nie boja się kalorii
ChilliJemyRóżanych przetworów ciąg dalszy. Wczoraj dodałam przepis na wodę różaną , a dziś zapraszam na konfiturę z płatków róży. :) Ma piękny zapach i kolor (jak to różane
chili & sugarWinnice Małopolski – wizyta studyjna blogerów cz.1 Miałam niesamowitą przyjemność uczestniczyć w genialnym wyjeździe dla blogerów. Winnice małopolskie – wizyta studyjna blogerów
Kuchnia na wzgórzumiałam- kalorie przerabiałam najprawdopodobniej bezpośrednio na wypowiadane słowa. Ale wróćmy do ciast mojej mamy. Firmówka- niby nie taka spektakularna jak ze sklepu, ale uwielbiałam to ciemne ciasto i domowy krem na wierzchu posypany kakao. Jogurtowy sernik- wiecie, taki w stylu jogurt plus galaretka, biszkopty na spód i owoce na wierzch. No i biszkopt z galaretką. Klasyk nad klasykami. Z kremem(...)zimnego zrobią się grudki), po łyżce dodając zimny budyń. Kiedy krem jest puszysty i odpowiednio słodki odstawiamy go do lodówki (mi zawsze zostaje jakaś 1/4 budyniu- do zjedzenia z syropem malinowym;-)). Przygotowujemy poncz- do mocnej herbaty (pół litra) dodajemy alkohol i cukier i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestudzenia. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na pół (chyba
les mirabelleskraju. Wracając po prawej stronie mijamy stada owiec i dojeżdżamy do gospodarstwa Oli i Miłosza Dybowkich (Smolnik 25), czyli bieszczadzkiej kozy. Są samoukami - widzieliśmy noszącą ślady używania książkę „Domowy wyrób serów” skąd czerpali podstawową wiedzę. Sery robią od 2010 roku. Aktualnie posiadają około 100 kóz i robią bardzo smaczne sery. W gospodarstwie można kupić sery z różnymi dodatkami(...)Trafiliśmy akurat na świeżutki ( tydzień wcześniej pozyskany) miód jaworowy. Jest to miód typowy dla lasów górskich, wyżynnych, ponieważ tam występuje klon jaworowy. Smak i aromat miodu podobny jest do syropu klonowego – jest pyszny. Po degustacji – nie tylko zresztą miodu i długiej, ciekawej rozmowie z właścicielem o produktach i kulinariach, zaopatrzeni w kilka słoików miodu ruszamy dalej. Kolejny przestanek to Wetlina
królestwo garówfigowe z pistacjami Trufle migdałowo śliwkowe WZ-ka Sernik kajmakowy z truflowym kremem Ciasto Frozen; kraina lodu Piernik staropolski z kremem cytrynowym i powidłami Tort mocno czekoladowy Bursztynowa szarlotka Domowe masło orzechowe Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak(...)Nowy Rok Drożdżowa gwiazda z makiem Keks Ciasto "śmieciak" Pralinki kokosowo-migdałowe Ciasteczka z orzechowym krokantem i marmoladą Piernikowe cake pops Dominosteine - piernik z marcepanem i konfiturą śliwkową Piernikowy syrop Kolorowe pierniki świąteczne Stollen – drożdżowe ciasto z marcepanem i bakaliami Choinki z piernika Batoniki pełne orzechów - bez pieczenia Pychotka Tort orzechowo- chałwowy Bakewell Tart (nieoszukana!) Pierniczki na ostatnią chwilę Piernik
My Culinary Artrazem w wersji czekoladowej. Zamieniłam także smalec (z braku owego) na masło klarowane z małym dodatkiem oleju kokosowego, kruche ciasto wyszło jeszcze pyszniejsze. Delikatnie karmelowe (taką nutę nadaje domowe masło klarowane ), cudne. Już mam pomysł na kruche ciastka z tego przepisu. Tymczasem zapraszam do przetestowania tarty. Ciacho nie tylko dla czekoladoholików. Mnie smakowała zarówno z dodatkiem owoców jak i sama(...)jajka - 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej typ750 - 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao - 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru (u mnie 1/2 szklanki ksylitolu i 1/4 szklanki cukru trzcinowego) - 2 łyżeczki syropu z agawy lub płynnego miodu lub innego syropu (u mnie kokosowy) Dodatkowo: - ok.400g świeżych owoców (u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny) - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta Wszystkie
Smaczne ZdroweJak zamknąć aromat pysznych i soczystych pomarańczy w słoiczku? Zrobić orange curd! Jakiś czas temu pokazywałam na blogu lemon curd, który świetnie sprawdził się jako
Ratunku obiadPuchaty pączuś z słodko kwaśnym, jakże orzeźwiającym nadzieniem otulony zdumiewającą bezą. Zdecydowanie, to jeden z moich ulubionych smaków i wariacji pączkowych. Pomysł zaczerpnęłam od "Moje Wypieki
Karczma HonoriettyPrzygotowujecie na zimę kompoty? Uwielbiam Kompot z wiśni, nie ma jak otwierany zimą kompot zapakowany do słoików, wystarczy tylko przekręcić nakrętkę i pyszny kompot przypominający smaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokno tarasu i pędzlami promieni maluje mieszkanie. Na rozmowy, słuchanie. Na to co nowe i na to, co powtarza się od lat. I na un peu de bonheur, domową boulangerie . Dziś będzie pachniała masłem, brioszkami i kandyzowanymi pomarańczami. To będzie dzień o smaku craquelines , francuskich śniadaniowych brioszek z aromatycznym pomarańczowo-migdałowym nadzieniem. Mięciutkich, chrupiących z wierzchu(...)średniej grubości plastry. W rondelku zagotować wodę z cukrem, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień, dodać plastry pomarańczy i trzymać na średnim ogniu aż syrop niemal całkiem się zredukuje, a plastry staną się mięciutkie, niemal szkliste. Zdjąć z ognia, przestudzić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Całe plastry można też dodać do herbaty. * cytat
KUCHARNIAlubi nuggetsów? Myślę, że większość osób lubi :) A co jeśli chodzi o takie domowe? (nie te z McDonalda) To pewnie jeszcze większe grono miłośników się pojawia :) Chciałabym wam zaproponować trochę inne nuggetsy niż te normalnie znane... czyli nuggetsy w kokosowej panierce :) Są naprawdę pyszne, proste i szybciutkie do zrobienia. Do tego bardzo kokosowe zatem będą smakowały każdemu miłośnikowi kokosa(...)łyżki wiórków kokosowych (jeśli chcemy sam dip kokosowy to nie dodajemy ich) Ananasa odsączamy (soku nie wylewamy!!). Kroimi go na kawałki i blendujemy dokładnie. Dodajemy 3 łyżki syropu, który został po odsączeniu, oraz wiórki kokosowe (chyba że robimy wersję tylko ananasową to pomijamy wiórki) i dokładnie mieszamy. Dip gotowy :) Podsumowując... danie bardzo proste, stosunkowo szybkie, ale zdecydowanie ożywia i odświeża
JedzeniomaniaCzas czytania: 3 min Lody mango na mleczku kokosowym bez cukru! Puszyste o aksamitnej konsystencji, co tu dużo mówić są po prostu nieziemsko smaczne. Jeśli lubicie
SprawdzonaKuchnia.plDziś zapraszam Was na pyszny cynamonowy deser chia z prażonymi jabłkami . W jesienne czy zimowe dni w mojej kuchni królują cynamonowe smaki. Dlatego też nie
Słodkie okruszki